12.06.2014 23:45

Brazilië verslaat Kroatië dankzij onterechte strafschop

Brazilië heeft in het eerste WK-duel in eigen land niet kunnen overtuigen. Het gastland draaide erg moeizaam tegen een dapper Kroatië, maar won wel met 3-1 dankzij een onterecht gegeven strafschop.

Beide ploegen kenden weinig verrassingen in de basiself. Brazilië speelde in de sterkst mogelijke formatie. Bij Kroatië werd de geschorste Mario Mandžukić vervangen door Nikica Jelavić. Laatstgenoemde was nauw betrokken bij de verrassende voorsprong van de Kroaten. In de openingsfase was Kroatië al een paar keer dreigend geweest vanuit de counter. Na tien minuten leverde dat ook een doelpunt op.De hard werkende Ivica Olić slingerde de bal vanaf de linkerkant richting Jelavić. Hij raakte de bal verkeerd, maar zag dat verdediger Marcelo de bal zo van richting veranderde dat hij zijn eigen doelman Júlio César het nakijken gaf.

Brazilië leek heel even van slag door de achterstand. Lang duurde dat niet en de gastheren kwamen aan de hand van Neymar steeds beter in het spel. Naarmate de eerste helft vorderde was de Seleçao steeds dreigender. Dat resulteerde een kwartier voor tijd in de gelijkmaker. Neymar besloot buiten het strafschopgebied uit te halen en klopte met een niet al te hard schot de Kroatische doelman Stipe Pletikosa. Een Braziliaanse stormloop bleef daarna uit en Kroatië slaagde er ook niet in grote kansen te creëren.

De Brazilianen begonnen erg pover aan de tweede helft. Het liep totaal niet bij de ploeg van bondscoach Felipe Scolari waardoor een stunt van de Kroaten in de maak leek. Kroatië werd echter ruw wakker geschud uit die droom. De Braziliaanse spits Fred ging heel makkelijk neer na licht contact met Dejan Lovren. De Japanse scheidsrechter Yuichi Nishimura zag er een strafschop in en dat cadeautje werd uitgepakt door Neymar.

Kroatië gaf zich niet gewonnen en probeerde nog een gelijkmaker te forceren. Gezien het spelbeeld had het Balkanland dat zeker verdiend, maar een tweede treffer voor de Kroaten bleef uit. Omdat de ploeg tot de laatste minuut aan bleef dringen, kreeg Brazilië de ruimte om het duel definitief in het slot te gooien. Dat lukte het gastland ook door een treffer van Oscar in de blessuretijd.