09.08.2017 12:30

Duitse kampioen breekt met patroon in Supercup

Feyenoord viert het winnen van de Johan Cruijff Schaal (05-08-2017).
Feyenoord viert het winnen van de Johan Cruijff Schaal (05-08-2017).

In de Supercup-week strijden de landskampioen en de bekerwinnaar van verschillende competities om de eerste prijs van het seizoen. De laatste 10 jaar werd deze wedstrijd voornamelijk gewonnen door de landskampioen, al breken alleen de Duitsers met dat patroon.

In Duitsland gaat de bekerwinnaar/runner-up van het voorbije seizoen er verrassend vaak met de eerste prijs van het seizoen vandoor. In de Spaanse Supercopa heerst juist de landskampioen heel sterk, terwijl ook in de andere competities de landskampioen het voordeel geniet.

Nederland
Voor het tweede jaar op rij stond Feyenoord aan de aftrap van de strijd om de Johan Cruijff Schaal. In 2016 lukte het niet als bekerwinnaar, in 2017 wonnen de Rotterdammers wel als landskampioen. Dat past in de reeks die de Johan Cruijff Schaal de afgelopen 10 jaar kent: de landskampioen is over het algemeen de sterkste.

Het gebeurde 3 keer dat de landskampioen niet wist te winnen en al die keren was Ajax de ploeg die dat overkwam. Onder trainer Frank de Boer werden 4 kampioenschappen op rij behaald, maar de Supercup wisten de Amsterdammers in die tijd maar 1 keer te pakken. FC Twente (2011), PSV (2012) en PEC Zwolle (2014) waren te sterk. AZ werd in 2013 wel verslagen, maar pas na een 0-2 achterstand en verlenging.

Engeland
De Engelse landskampioen en bekerwinnaar zijn sterk aan elkaar gewaagd, maar die statistiek wordt bijna volledig gevormd door het succesvolle Arsenal. The Gunners werden geen enkele keer landskampioen, maar stonden wel 3 keer aan de aftrap door de winst van de FA Cup. Al die keren wist bekerwinnaar Arsenal de landskampioen te verslaan, met de recente zege op Chelsea nog vers in het geheugen.

Duitsland
Er gaat vrijwel geen Duitse Supercup voorbij zonder deelname van Bayern München. Der Rekordmeister werd 7 keer landskampioen en mocht in 2012 als runner-up aantreden in de Supercup. Maar heel succesvol is Bayern München niet. In de helft van de deelnames (4) werd die ploeg de winnaar.

In de jaren dat de Bundesliga-heerschappij van Bayern werd doorbroken, wist die landskampioen vervolgens niet ook de Supercup te pakken. VfL Wolfsburg (1) en Borussia Dortmund (2) werden Duits kampioen, maar gingen vervolgens onderuit als aan het begin van het nieuwe seizoen de volgende prijs kon worden gepakt.

Spanje
Nergens in de Europese topcompetities heerst de landskampioen zo erg als in Spanje. De winnaar van de Liga pakt vrijwel altijd door met winst van de Supercup. Alleen Athletic Bilbao (2015) en Sevilla (2007) wisten respectievelijk FC Barcelona en Real Madrid te verrassen.

De Supercopa van 2017 moet nog gespeeld worden. Landskampioen Real Madrid neemt het in een Clásico op tegen Barcelona. Het gebeurde in de laatste 10 jaar maar 2 keer eerder dat beide grootmachten elkaar tegenkwamen in de Supercopa. Beide keren werd de landskampioen de winnaar, in 2012 Real Madrid en in 2011 Barça.

Italië
In de Serie A heerst Juventus, maar in de Supercoppa heeft die ploeg het lastiger. De laatste 5 edities stond De Oude Dame aan de aftrap en daarin werd Juventus 2 keer verslagen na strafschoppen. In de jaren daarvoor mocht Inter Milan 5 keer op rij de Supercoppa spelen, waarin het 2 keer won.

De editie van 2017 staat nog op het programma en gaat tussen Juventus en Lazio Roma. In 2013 en 2015 ging de Supercoppa ook tussen deze ploegen. Beide keren wist landskampioen Juventus toen te winnen.

Frankrijk
Wat een hegemonie voor Paris Saint-Germain in de Trophée des Champions. De laatste 5 edities werden door de Parijzenaren gewonnen. Dat was 4 keer als landskampioen, maar vorig seizoen was AS Monaco de beste van Frankrijk. Als bekerwinnaar werd er vervolgens alsnog beslag gelegd op de Supercup. Voor de komst van de oliedollars naar Parijs was het stuivertje wisselen tussen de kampioen en de bekerwinnaar.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner