24.07.2017 19:20

Alle scenario’s voor de maandagavond

De laatste dagen zijn de supporters van Nederland, Noorwegen, Denemarken en België aan het rekenen. Want als Nederland nu verliest van België, wat moet Denemarken dan tegen Noorwegen doen zodat Nederland alsnog doorgaat? Dit zijn de scenario’s.

De regels die de UEFA hanteert zijn al op verschillende websites terug te lezen. Bij een gelijke stand in de groepsfase gelden de volgende regels:

  1. Aantal punten behaald in onderlinge duels;
  2. Doelsaldo in onderlinge duels;
  3. Meeste gescoorde doelpunten (onderling).

Levert dit geen verschil op, dan kijkt de UEFA naar de resultaten van alle zes wedstrijden uit de desbetreffende poule:

  1. Doelsaldo op basis van alle groepsduels;
  2. Meeste gescoorde doelpunten (totaal).

Daarna kijkt men naar het aantal gele en/of rode kaarten. Mocht dit allemaal geen verschil geven, dan geeft de UEFA-ranking van 2011-2017 de doorslag.

Dit is de tussenstand voorafgaand aan de duels van vanavond:

#

Land

GW

W

G

V

P

DV

DT

DS

1

Nederland

2

2

0

0

6

2

0

2

2

Denemarken

2

1

0

1

3

1

1

0

3

België

2

1

0

1

3

2

1

1

4

Noorwegen

2

0

0

2

0

0

3

-3

Denemarken bezet de tweede plaats op basis van het doelsaldo in het onderlinge duel (1-0).

Scenario 1: Nederland wint, Denemarken wint:

Nederland eindigt op een eerste plaats met negen punten uit drie wedstrijden. Denemarken wordt tweede met zes punten, gevolgd door België (drie) en Noorwegen (nul).

Scenario 2: Nederland wint, Denemarken en Noorwegen spelen gelijk:

Ook dan gaan Nederland en Denemarken door op basis van punten. Nederland (negen) en Denemarken (vier) hebben dan meer punten dan België (drie) en Noorwegen (één).

Scenario 3: Nederland wint, Denemarken verliest:

Eén van de meest interessantste scenario’s. Nederland eindigt foutloos bovenaan met het maximale aantal punten. Zowel België, Denemarken als Noorwegen eindigen op drie punten waardoor men het reglement erbij moet pakken. De onderlinge stand ziet er als volgt uit, uitgaande van een 1-0 verlies van België en Denemarken:

#

Land

GW

W

G

V

P

DV

DT

DS

2

België

2

1

0

1

3

2

2

0

3

Denemarken

2

1

0

1

3

1

2

-1

4

Noorwegen

2

1

0

1

3

1

3

-2

Op basis van het onderlinge doelsaldo (regel 2) gaat België door naar de kwartfinale. Mocht Noorwegen drie doelpunten maken en België verliest met 0-1, dan gaan de Noren alsnog door. Verliest België met 1-2 van Nederland, dan gaat België op basis van onderling resultaat (2-0) door.

Scenario 4: Nederland en België spelen gelijk, Denemarken wint:

Denemarken eindigt vlak achter de OranjeLeeuwinnen (zeven punten) op de tweede plaats met zes punten. De speelsters van België (vier) en Noorwegen (nul) kunnen hun koffers inpakken.

Scenario 5: Nederland en België spelen gelijk, Denemarken en Noorwegen ook:

Aan bovenstaande ranglijst verandert er dan vrijwel niets. Denemarken zal als nummer twee de kwartfinale instromen ten koste van België. Nederland blijft eerste.

Scenario 6: Nederland en België spelen gelijk, Denemarken verliest:

Nederland eindigt op de eerste plaats, gevolgd door België dat vier punten heeft. Denemarken en Noorwegen kunnen beide met drie punten naar huis.

Scenario 7: Nederland verliest, Denemarken wint:

Naast scenario drie, is ook dit scenario uiterst interessant. Bij een verlies van Nederland en winst van Denemarken eindigen drie landen op zes punten. Noorwegen eindigt vierde met nul punten. Hiervoor moet het reglement er weer bij worden gepakt. De onderlinge eindstand ziet er bij een 1-0-verlies van Nederland en 1-0-winst van Denemarken als volgt uit:

#

Land

GW

W

G

V

P

DV

DT

DS

1

België

2

1

0

1

3

1

1

0

2

Nederland

2

1

0

1

3

1

1

0

3

Denemarken

2

1

0

1

3

1

1

0

Op basis van het aantal punten behaald in de onderlinge duels is er geen verschil tussen de drie landen. Het doelsaldo is eveneens gelijk en ook het aantal gescoorde doelpunten levert geen twee winnaars op in dit geval.

Daardoor kijkt de UEFA naar het doelsaldo van alle zes de gespeelde wedstrijden. België zou, in het geschetste scenario, het beste doelsaldo overhouden (+2) en is door. Nederland en Denemarken hebben hetzelfde doelsaldo (+1, 2 doelpunten voor). Op basis van het onderlinge resultaat lijkt Nederland dan door te gaan.

Wint Denemarken met twee doelpunten of meer van Noorwegen, dan gaan de Denen ten koste van Nederland door. Denemarken heeft dan, net als België, een doelsaldo van +2 en gaan als groepshoofd door naar de kwartfinale.

Scenario 8: Nederland verliest, Denemarken en Noorwegen spelen gelijk:

Nederland moet de koppositie afstaan aan België, omdat het verliest op basis van onderling resultaat. Denemarken eindigt derde met vier punten, gevolgd door Noorwegen met één punt.

Scenario 9: Nederland verliest, Denemarken verliest:

Nederland eindigt tweede in de groep, omdat België op basis van het onderlinge resultaat de koppositie overneemt. Denemarken en Noorwegen (beide drie punten) delven het onderspit.

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner