12.08.2017 12:00

Sparta zit sinds 1987 zonder openingszege

Sparta Rotterdam en openingswedstrijden is nooit een gelukkige combinatie gebleken, zo blijkt uit de statistieken. De club uit Spangen won in 1987 voor het laatst een openingswedstrijd, enkel VVV moest langer wachten.

De Rotterdammers wonnen in 1987 overtuigend met 6-2 in eigen huis van FC Utrecht, maar zitten sindsdien zonder een zege in de eerste Eredivisiewedstrijd. Twaalf van de achttien daaropvolgende openingswedstrijden gingen verloren. De overige zes ontmoetingen leverden een gelijkspel op, maar een zege zat er niet meer in.

In deze eeuw speelden Sparta Rotterdam acht seizoenen in de Eredivisie. Daarvan wist het slechts één openingswedstrijd gelijk te spelen. Op 18 augustus 2000 hielden Sparta Rotterdam en Roda JC één punt over in het onderlinge duel.

Enkel VVV-Venlo moet langer wachten op een openingszege, maar de Venlonaren speelden dan ook minder seizoenen op het hoogste niveau. Op 26 augustus 1978 werd het toenmalige FC Den Haag in eigen huis met 1-0 verslagen. Meesterscout Piet de Visser was destijds hoofdtrainer bij de Hagenezen.

Wel behaalden de Venlonaren in vier openingswedstrijden in deze eeuw één punt meer dan Sparta Rotterdam. Op bezoek bij PSV in 2006 (3-3) en in 2011 in eigen huis tegen FC Utrecht (0-0) startten de Limburgers met één punt aan de Eredivisie.

Zaterdagavond treffen beide ploegen elkaar om 18.30 in De Koel in Venlo. Zowel VVV-Venlo als Sparta Rotterdam krijgt dus een uitgelezen kans om van het negatieve clubrecord af te komen.

Door: Maarten Elst

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner