Borussia Dortmund Zaterdag, 28. Februari 2015
15:30 uur
FC Schalke 04
3:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Pierre-Emerick Aubameyang 78. / Schot met rechts  (Henrikh Mkhitaryan)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Henrikh Mkhitaryan 79. / Schot met rechts  (İlkay Gündoğan)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Marco Reus 86. / Schot met rechts

90'
De 3-0 was nog een matige afspiegeling van de krachtsverhouding vanmiddag. Dortmund bleef in de tweede helft heer en meester. Schalke is geen moment in de buurt van het doel van Weidenfeller gekomen. Lang hield Schalke het achterin echter wel dicht. Totdat in de 78e minuut de ban door Aubameyang gebroken werd. Direct daarna verdubbelde Mkhitaryan de score na een prima voorzet van Gündoğan. De kers op de taart was van Reus, die een fout van Wellenreuther genadeloos afstrafte en zichzelf daarmee beloonde voor een prima wedstrijd.
90'
90'
Twee minuten blessuretijd nog in deze derby. Die zijn er alleen nog maar voor de vorm.
87'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Sebastian Kehl
87'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Nuri Şahin
86'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 3:0 door Marco Reus
Niet iedere Duitse keeper is even goed als Neuer. Wellenreuther probeert Reus uit te spelen na een terugspeelbal, maar gaat hopeloos in de fout. De bal word door Reus binnen getikt.
83'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Sven Bender
83'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> İlkay Gündoğan
83'
Het feest van het utivak is overgeslagen op de thuisvakken. Alles wat geel/zwart is viert feest, alles wat blauw is, kijkt bedrukt.
80'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 2:0 door Henrikh Mkhitaryan
Mkhitaryan maakt zijn eerste goal van het seizoen. Bij de tweede paal glijdt hij een scherpe voorzet van Gündoğan beheerst in het lege doel.
78'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 1:0 door Pierre-Emerick Aubameyang
Daar is hij dan toch eindelijk! Via Höwedes valt de bal ineens voor de voeten van Aubameyang, die nu wel rustig blijft. Beheerst werkt hij de bal achter de keeper en zorgt voor feest in het stadion.
77'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Jakub Błaszczykowski
77'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Shinji Kagawa
76'
Gele kaart voor Marcel Schmelzer (Borussia Dortmund)
Schmelzer breekt een snelle uitbraak van Barnetta op en krijgt ook een terechte gele kaart.
74'
Gele kaart voor Marco Höger (FC Schalke 04)
Höger is Kagawa kwijt en kan hem nog net bij zijn broek vastpakken. Een terechte gele kaart.
72'
Henrikh Mkhitaryan puntert van buiten de zestien richting doel. Geen enkel probleem voor de keeper.
69'
Uit de vrije trap komt een corner voor de bezoekers. Deze corner is een makkie voor Weidenfeller en dus totaal ongevaarlijk.
68'
Atsuto Uchida maakt een ouderwetse schwalbe en Schalke krijgt een vrije trap. Gaan ze eindelijk weer eens gevaarlijk worden?
67'
Het feest in het uitvak wordt steeds groter. Een gelijkspel zal door Schalke als overwinning worden ervaren vandaag.
65'
Mkhitaryan verrast Uchida en knijpt richting het doel. De Dortmund speler komt wel in een moeilijke hoek terecht en kan de bal alleen nog maar tegen Wellenreuther aan punteren.
64'
Wissel in bij FC Schalke 04 -> Tranquillo Barnetta
64'
Wissel uit bij FC Schalke 04 -> Kevin-Prince Boateng
63'
Weer een geblokt schot door Höwedes. Dortmund blijft maar gaan, Schalke blijft maar tegenhouden. Schalke komt steeds dichterbij een resultaat.
60'
Met nog een half uur te gaan blijft Dortmund de baas. De kansen zijn er in mindere mate, maar het balbezit is er nog steeds in grote mate.
56'
Reus weer niet! Wellenreuther ligt andermaal in de weg op zijn schot. Kagawa komt net te laat voor de return, waardoor het 0-0 blijft.
55'
Vergeleken met de eerste helft, staat het nu bij Schalke allemaal een stuk beter. Dortmund komt er moeilijk doorheen. Aanvallend laten de bezoekers nog steeds niets zien, maar dat lijken ze niet erg te vinden.
51'
Dortmund wordt weer gevaarlijk via Reus. De middenvelder schiet van afstand, maar zijn schot wordt van richting veranderd en mist daardoor het doel.
48'
De tweede helft gaat gewoon op dezelfde voet verder. Dortmund met de bal, Schalke die erachteraan loopt.
46'
45'
Dat het nog 0-0 staat is eigenlijk niet te verklaren. De geelzwarte storm richting het blauwe doel ging maar niet liggen. Dortmund creëerde kans na kans, maar vergat zichzelf te belonen voor de enorme overmacht. Reus, Aubameyang en Sahin kregen levensgrote kansen, maar Schalke zit nog helemaal in de wedstrijd. De bezoekers komen amper aan voetballen toe en moet zich beperken tot tegenhouden.
45'
44'
Gele kaart voor Benedikt Höwedes (FC Schalke 04)
Daar is dan toch nog een kaart. Höwedes komt te laat en raakt Reus op het moment dat die weg draait.
43'
Marcel Schmelzer krijgt een toespraak van de scheidsrechter. De leidsman heeft vooralsnog een rustige midden in deze derby.
40'
Hoeveel kansen voor Dortmund gaan er in de laatste vijf minuten voor rust nog komen? En gaan de bezoekers ook aanvallend nog iets doen voor de rust?
36'
Weer niet... Reus snijdt sterk naar binnen, schiet in de korte hoek, maar mikt net naast het doel.
34'
De lat! Uit die corner raakt Marco Reus met een prachtig schot de lat. Gaat het zo'n wedstrijd worden voor de thuisploeg?
33'
Weer zit er een voetje tussen. Nu is Kagawa de ongelukkige. Höwedes steekt nog net zijn voet voor het teruggelegde balletje en beperkt de schade voor Schalke tot een corner.
30'
Waar Schalke het tot één doelpoging heeft moeten beperken dit eerste half uur, staat de teller bij Dortmund al bijna op tien stuks. Maar op onverklaarbare wijze staat het nog steeds 0-0.
27'
Nu is het aan Sahin. Uit een corner kan hij vrij inkoppen, maar mikt recht in de handen van de keeper.
27'
Wat doet dat met het zelfvertrouwen van een spits, als je in een half uur drie levensgrote kansen mist?
26'
Pierre-Emerick Aubameyang had al een hattrick achter zijn naam kunnen hebben! Reus legt de bal terug op zijn spits, die geen last meer heeft van de keeper. Alleen een verdediger stond in het lege doel, maar de spits krijgt het voor elkaar om hem tegen hem aan te schieten.
23'
Marco Höger krijgt een laatste waarschuwing. Hij komt stevig in, speelt de bal, maar neemt ook een stukje Mkhitaryan mee. De scheidsrechter spreekt hem streng toe.
22'
Hoelang gaat Schalke dit nog volhouden? De ploeg van Di Matteo lijkt vooral te spelen om niet te verliezen, maar het lijkt bijna onmogelijk om dit de hele wedstrijd vol te houden, als Dortmund zo blijft drukken.
18'
Mkhitaryan schiet van de rand van de zestien, maar maakt het Wellenreuther niet heel moeilijk met zijn poging.
16'
Weer net niet! Dortmund is weer dicht bij een goal. Kagawa lobt uit de draai de bal over de keeper heen, maar mist het doel. Schalke leeft nog steeds, maar vraag niet hoe.
15'
Het eerste kwartier is overduidelijk voor de thuisploeg. Nu schiet Reus een bal vanaf links ineens uit de lucht net voor het Schalke doel langs. De bezoekers spelen vanuit de verdediging en proberen te counteren, maar staan redelijk onder druk.
12'
Timon Wellenreuther gaat in de fout. Op een diepe bal van Dortmund komt de keeper onnodig uit en glijdt weg als hij terug wil draaien. Deze fout gaat volledig in Dortmund voorbij, waardoor het geen kans voor de thuisploeg wordt.
10'
Sahin probeert het voor Dortmund van afstand. Recht voor het goal schiet de middenvelder vanaf ruim twintig meter recht in de handen van de keeper.
8'
Het eerste gevaar van Schalke komt via Boateng. Via een halve volley moet hij de bal ineens op goal schieten. Ondanks dat het een moeilijke bal is, mikt de aanvaller maar net naast het doel van Weidenfeller.
5'
İlkay Gündoğan speelt de bal van rechts naar links op het middenveld, maar ziet een van de blauwe shirts over het hoofd. Gelukkig voor de thuisploeg wordt de interceptie van Schalke snel ongedaan gemaakt, voordat Schalke gevaarlijk kan worden.
4'
Wat een kans meteen voor Dortmund! Pierre-Emerick Aubameyang ontsnapt aan buitenspel en loopt alleen op de keeper af. Met zijn voet redt Wellenreuther zijn ploeg.
1'
Huntelaar heeft de bal laten rollen voor de tweede Kohlenpotderby van dit seizoen.
In het seizoen 2012/2013 won FC Schalke 04 twee maal van Borussia Dortmund. Na de 2-1 zege in eigen huis in september, ligt deze gevoelige dubbel weer binnen de mogelijkheden. Maar daarvoor moet Schalke wel de geelzwarte furie gaan doorbreken. Dortmund heeft de weg omhoog gevonden, waardoor zelfs Europees voetbal nog een haalbare kaart lijkt, dit seizoen. Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

Borussia Dortmund
Eindelijk lijken de mannen van trainer Jürgen Klopp weer te doen waar ze goed in zijn, leuk voetballen en wedstrijden winnen. Na een uiterst belabberde eerste seizoenshelft, begon men bij Borussia al voorzichtig rekening te houden met een rampscenario. Maar na drie zeges op rij, kijkt iedereen weer omhoog. Waar de degradatiestreep nog steeds maar drie punten onder Dortmund ligt, ligt de streep van Europees voetbal slechts acht punten boven hen. Of Klopp vanmiddag kan beschikken over Kevin Kampl en Sokratis Papastathopoulos, is nog twijfelachtig en zal op het laatste moment pas worden besloten

Hoe anders is de situatie op dit moment bij de Koningsblauwen. Na de winterstop kwam Schalke in slechts twee van de zes officiële wedstrijden tot winst. Beide keren was dit slechts een mager 1-0 zege. En dan moet de ploeg van trainer Roberto Di Matteo vandaag ook nog eens een uitwedstrijd spelen. Zijn ploeg wist dit seizoen slechts drie uitwedstrijden te winnen in de Bundesliga. Alle hoop bij de ploeg uit Gelschenkirchen is gevestigd op Klaas Jan Huntelaar, die weer helemaal fit is en zijn schorsing heeft uitgezeten. Achterin moet Di Matteo het doen zonder Joel Matip. Zijn plek zal worden overgenomen door Roman Neustadter of Kaan Ayhan, heeft de trainer al laten doorschemeren.

De wedstrijd staat vanmiddag onder leiding van scheidsrechter Felix Zwayer. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de aftrap hier te vinden.