28.02.2015 17:20

Dortmund oppermachtig tegen zwalkend Schalke

De Kohlenpott-Derby is een eenrichtingsverkeer geworden. Dortmund moest lang geduld hebben, maar won op zaterdagmiddag zeer eenvoudig in de Bundesliga van het gehate FC Schalke 04. De 3-0 zege was nog aan de voorzichtige kant.

In de eerste helft was Borussia Dortmund heer en meester. De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd en had na vier minuten al op voorsprong moeten komen, toen Pierre-Emerick Aubameyang alleen op de keeper afging. Zijn gemiste kans bleek later symbool te staan voor deze eerste helft. Aubameyang, Marco Reus en Nuri Sahin kregen grote kansen, maar kwamen allemaal niet tot scoren. Reus was in de 34e minuut het dichts bij een treffer, maar de lat stond deze in de weg.

Tegenover de vijftien(!) kansen van de thuisploeg in de eerste helft, stond er eigenlijk slechts een voor de bezoekers. Na acht minuten stuiterde de bal op voor Kevin-Prince Boateng, die via een fraaie volley de bal net naast het doel van Roman Weidenfeller mikte. De bezoekers speelden voornamelijk om niet te verliezen en wisten met hangen en wurgen zonder schade de rust te halen.

Na de rust bleef het spelbeeld onveranderd. Dortmund bleef, vooral via Reus, de gevaarlijkste ploeg, maar het doelpunt bleef uit. Gedurende de tweede helft kroop Schalke zelfs brutaal wat meer uit hun schulp. Maar de bezoekers kwamen niet tot gevaarlijke kansen. Het duurde tot een kwartier voor tijd tot er eindelijk een doelpunt te noteren viel.

Spits Aubameyang kreeg uit het niets de bal voor zijn voeten in de zestien. Waar hij in de eerste helft opzichtig faalde, bleef hij nu wel rustig door de bal beheerst achter de keeper te werken. Voordat Schalke doorhad dat ze achter stonden, lag twee minuten later ook de 2-0 er direct in. Een scherpe voorzet vanaf rechts door İlkay Gündoğan werd bij de tweede paal knap binnen gegleden in het lege doel door Henrikh Mkhitaryan. Die tekende daarmee voor zijn eerste doelpunt van dit seizoen.

Na de 2-0 beloonde ook Marco Reus zichzelf voor een prima wedstrijd. Hij strafte een enorme fout van Timon Wellenreuther genadeloos af. De keeper probeerde de instormende Reus uit te kappen na een terugspeelbal, maar faalde opzichtig. Reus tikte de bal van zijn voeten direct het goal in.

Door deze zege stijgt Dortmund naar de negende plek en dus het linker rijtje. De degradatieplekken lijken nu voorgoed achter zich gelaten te zijn. Schalke moet zich zorgen gaan maken en zakt weg naar de zesde plek. Tevens zien ze Dortmund tot op zeven punten naderen in de strijd om Europees voetbal.

Door: Dennis Korpel