14:30 uur
sc Heerenveen
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Ruud Vormer 49. / dir. vrije trap
2 : 0 Torinfos in de Ticker Lex Immers 64. / Schot met links  (Jean-Paul Boëtius)

90'

Door een goede tweede helft heeft Feyenoord de wedstrijd in zijn voordeel beslist. De Rotterdammers kwamen door een doelpunt van Ruud Vormer op 1-0 en even later maakte Lex Immers de tweede van Feyenoord. De bezoekers eindigden de wedstrijd met tien man: Christian Kum werd een kwartier voor tijd van het veld gestuurd nadat hij Ruben Schaken een scoringskans ontnam. De penalty die volgde werd door Tonny Vilhena gemist.
90'
90'
En ook sc Heerenveen krijgt nog een kans. Van een afstandje schiet Hakim Ziyech op het Feyenoord-doel, maar de eretreffer blijft uit.
90'
Kristoffer Nordfeldt voorkomt de 3-0! Met de borst legt Mitchell te Vrede de bal terug op John Goossens, die de bal in de hoek probeert te volleren. Het schot is goed, maar de doelman van sc Heerenveen voorkomt een derde Feyenoord-treffer.
90'
De extra tijd bedraagt drie minuten.
89'
Het Legioen viert een overwinning gewoonlijk met een groot feest, maar het is op dit moment opvallend stil en rustig in De Kuip.
87'
We naderen het einde van de wedstrijd. Feyenoord hoeft niet meer, sc Heerenveen kan niet meer. De Rotterdammers doen vandaag uitstekende zaken in de strijd om de tweede plaats.
85'
Wissel in bij Feyenoord -> John Goossens
85'
Wissel uit bij Feyenoord -> Jean-Paul Boëtius
83'
Hakim Ziyech verzuimt om de slotfase van de wedstrijd spannend te maken. De getalenteerde linkspoot schiet van een meter of 25 naast het doel van Erwin Mulder.
82'
Bilal Başaçikoğlu was vandaag onzichtbaar in De Kuip. Een terechte wissel.
82'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Daley Sinkgraven
82'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Bilal Başaçikoğlu
78'
Lekker hoor Lex Immers! 'Lexie' dolt op het middenveld op uiterst handige wijze Luciano Slagveer en Hakim Ziyech. Koekoek!
78'
Gejuich klinkt van de tribunes op het moment dat Ruben Schaken het veld verlaat. Dat moet pijn doen bij de buitenspeler, die vanmiddag uiterst ongelukkig speelde.
78'
Wissel in bij Feyenoord -> Samuel Armenteros
78'
Wissel uit bij Feyenoord -> Ruben Schaken
76'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Kenneth Otigba
76'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Stefano Marzo
74'
Penalty gemist door Tonny Vilhena, Feyenoord
Hij mist, het blijft 2-0! De bal gaat richting de rechterhoek en daar duikt Kristoffer Nordfeldt ook naar toe, die de bal naast het doel tikt.
73'
Een woedende Marco van Basten schreeuwt in de camera dat de dubbele straf (rood en penalty) belachelijk is!
73'
Rode kaart voor Christian Kum (sc Heerenveen)
Voor de overtreding op Ruben Schaken krijgt de centrale verdediger rood.
73'
Strafschop Feyenoord! Christian Kum haalt in het strafschopgebied Ruben Schaken onderuit, die anders oog in oog met Kristoffer Nordfeldt had kunnen scoren.
72'
Stefano Marzo solliciteert naar een tweede gele kaart. Weer begaat de rechtsback een ongecontroleerde overtreding, maar weer wordt hij gespaard door Pieter Vink.
70'
Over Mitchell te Vrede gesproken: daar had hij moeten scoren! De spits van Feyenoord kan als hij de bal goed aanneemt één op één met Kristoffer Nordfeldt komen, maar zijn aanname is niet echt goed. Het schot blijft zelfs uit, want door zijn zwakke controle kan Stefano Marzo de bal wegwerken.
70'
De vervanger van Graziano Pellè, Mitchell te Vrede, heeft vandaag nog niet veel klaargespeeld. Het is een goed aanspeelpunt, maar aan de bal oogt hij niet erg snel.
68'
Een staande ovatie voor Ruud Vormer, die met een prachtige vrije trap Feyenoord op 1-0 zette.
68'
Wissel in bij Feyenoord -> Tonny Vilhena
68'
Wissel uit bij Feyenoord -> Ruud Vormer
66'
Met een schot van afstand probeert Alfreð Finnbogason wat terug te doen. De poging van de IJslander wordt simpel gepakt door Erwin Mulder.
65'
Toch wel opvallend dat Marco van Basten ervoor kiest om Rajiv van la Parra te wisselen. In tegenstelling tot de andere buitenspeler van sc Heerenveen, Bilal Başaçikoğlu, zorgde hij wel voor enige dreiging.
65'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
65'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Rajiv van la Parra
64'
Doelpunt voor Feyenoord, 2:0 door Lex Immers
En daar is de 2-0! Jean-Paul Boëtius wordt aan de linkerkant van het veld diep gestuurd en de buitenspeler behoudt het overzicht. Boëtius legt de bal terug op Immers, die de bal met zijn linkervoet achter Kristoffer Nordfeldt schuift.
62'
sc Heerenveen is na het doelpunt van Feyenoord wat beter gaan spelen. De Friezen zijn meer en meer op de helft van de thuisploeg te zien.
60'
De corner levert de Friezen een heel klein kansje op. Hakim Ziyech legt de bal bij de eerste paal bij Alfreð Finnbogason, die vanuit een hele lastige hoek probeert de bal te verlengen. Dat lukt het hem echter niet goed; de bal vliegt in het zijnet.
59'
Hakim Ziyech schiet de bal via de muur maast. Hoekschop voor sc Heerenveen.
58'
SC Heerenveen krijgt een vrije trap op een interessante plaats, nadat Stefan de Vrij een overtreding begaat op Rajiv van la Parra. Hakim Ziyech gaat achter de bal staan.
57'
Lekker hoor, Stefan de Vrij! De centrale verdediger speelt in het eigen strafschopgebied twee spelers voorbij bij het uitverdedigen. Dat moest hij wel doen, omdat keeper Erwin Mulder niet uit zijn doel kwam.
56'
Gele kaart voor Marten de Roon (sc Heerenveen)
Deze kaart is wel heel erg makkelijk gegeven door Pieter Vink. De Roon geeft op het middenveld een tikje aan Lex Immers en krijgt daarvoor geel.
54'
Oei! Dat scheelt heel erg weinig. Ruud Vormer probeert de bal, die rechts van het doel ligt, in de rechterkruising te mikken. Voor de tweede keer lijkt het hem te lukken, maar de bal vliegt nét langs de verkeerde kant van de paal.
54'
Weer een vrije trap voor Feyenoord op een meter of twintig voor het doel. En natuurlijk is het weer Ruud Vormer die achter de bal gaat staan.
54'
Gele kaart voor Pele van Anholt (sc Heerenveen)
52'
Je merkt verandering dat het gaat veranderen bij sc Heerenveen. Alfreð Finnbogason jaagt nu voor de eerste keer deze wedstrijd Erwin Mulder op. Dat gebeurde tot de 1-0 niet.
50'
Nu is het aan sc Heerenveen, dat in de eerste helft weinig aanvallende intenties heeft laten zien.
49'
Doelpunt voor Feyenoord, 1:0 door Ruud Vormer
Ja, dit heeft de wedstrijd nodig! Wat een heerlijke vrije trap van de vrijetrappenspecialist Ruud Vormer. De middenvelder krult de bal vanaf een meter of twintig in de linkerkruising en laat daarmee Kristoffer Nordfeldt kansloos.
48'
Daar wordt Stefano Marzo gespaard! Net buiten het strafschopgebied haalt de rechtsback Terence Kongolo onderuit. Feyenoord krijgt wel een vrije trap, maar Marzo krijgt geen geel.
46'
Beide teams zijn ongewijzigd begonnen aan de tweede helft.
46'
De bal rolt weer in De Kuip! Wordt er de tweede helft wel gescoord bij Feyenoord - sc Heerenveen?
46'
45'

De eerste 45 minuten van de wedstrijd zijn geruisloos verlopen. Zowel Feyenoord als sc Heerenveen liet aanvallend weinig zien en echt grote kansen zijn er niet geweest in de eerste helft. Uit een hoekschop was Stefan de Vrij één keer wel dicht bij een doelpunt, maar Kristoffer Nordfeldt redde op de kopbal van de centrale verdediger.
45'
45'
De extra tijd van de eerste helft bedraagt één minuut.
43'
De corner levert de thuisploeg niet veel op en wordt door de Heerenveen-verdediging uit het strafschopgebied gewerkt.
42'
Hoekschop voor Feyenoord. Voetballend komt Feyenoord er niet doorheen. Misschien dat de Rotterdammers uit een dood spelmoment wel kunnen scoren.
41'
Goed werk van Pele van Anholt! De linksback onderschept de bal, stoomt op, gaat de één-twee aan met Alfreð Finnbogason. Van Anholt probeert vervolgens tot een schot te komen, maar wordt goed verdedigd.
39'
Wie heeft er bij Feyenoord de creatieve oplossing? Ruben Schaken is niet in topvorm en Jean-Paul Boëtius heeft tot op heden niet veel laten zien.
37'
De bal rolt weer in De Kuip. SC Heerenveen is vooral bezig om Feyenoord tegen te houden en laat zelf aanvallend niet veel zien.
36'
Bij sc Heerenveen wordt Christian Kum behandelt voor een (lichte) blessure. Het spel ligt even stil.
35'
De vrije trap wordt door Ruud Vormer genomen, die Kristoffer Nordfeldt onder vuur neemt. Het is geen slechte vrije trap, maar de doelman van sc Heerenveen hoeft zich niet te strekken om de bal weg te boksen.
34'
Gele kaart voor Hakim Ziyech (sc Heerenveen)
De aanvallende middenvelder van Heerenveen tikt de bal weg, nadat Stefano Marzo een overtreding op Jean-Paul Boëtius begaat. De scheidsrechter kan dat niet waarderen en geeft Ziyech geel.
33'
Dat scheelde weinig! Uit een hoekschop komt Stefan de Vrij tot een kopbal, maar Kristoffer Nordfeldt redt. In de rebound kan de andere centrale verdediger, Joris Mathijsen, zijn hoofd tegen de bal zetten, maar achter deze kopbal zit niet genoeg kracht.
32'
Een fluitconcert voor Ruben Schaken. Wéér balverlies van hem. Nee, Schaken speelt geen goede wedstrijd.
31'
Een schot(je) van Jordy Clasie! De aanvoerder van Feyenoord krijgt de bal teruggespeeld van Jean-Paul Boëtius en heeft veel ruimte om te schieten. Clasie legt de bal klaar voor zijn rechtervoet en probeert de bal te plaatsen, maar het leer vliegt door het midden in de handen van Kristoffer Nordfeldt.
30'
Het eerste halfuur van de wedstrijd zit erop. Geen hoogstaande wedstrijd tot nu toe, maar wat niet is, kan nog komen.
28'
Gele kaart voor Stefano Marzo (sc Heerenveen)
Het was geen harde overtreding op Terence Kongolo, maar Pieter Vink geeft Marzo wel een gele kaart.
27'
De naam van Graziano Pellè wordt gescandeerd. Het Legioen is hem nog niet vergeten. De Italiaan is in totaal vier wedstrijden geschorst, het duel met sc Heerenveen is zijn tweede.
25'
Daar is de volgende kopkans voor Lex Immers. Feyenoord krijgt een vrije trap en Ruud Vormer neemt ‘m. De bal gaat richting de tweede paal, waar Immers staat. Hij krijgt weer zijn hoofd tegen de bal, maar weer raakt hij het leer niet goed.
25'
De strijd op het middenveld is interessant bij deze wedstrijd. Ruud Vormer krijgt een kans van Ronald Koeman, omdat hij als slot op de deur kan fungeren.
22'
Een goede actie en idem dito voorzet van Ruben Schaken levert Lex Immers een kopkans op. De nummer tien van Feyenoord kan zijn hoofd echter niet goed achter de bal zetten en kopt een metertje of twee over.
20'
Bij sc Heerenveen is Rajiv van la Parra erg actief in de beginfase. De buitenspeler werd opgeleid bij Feyenoord en vertrok in 2008 naar SM Caen, waar hij geen succes werd. In 2011 kwam Van la Parra bij Heerenveen terecht.
18'
Met een halve omhaal probeert Joey van den Berg het eens een keer, maar hij raakt de bal niet helemaal lekker. Daarnaast heeft scheidsrechter Pieter Vink gefloten voor een overtreding, dus als Van den Berg had gescoord, telde het doelpunt niet.
17'
Ruben Schaken is tot nu toe niet erg gelukkig. De buitenspeler lijdt veel balverlies en als hij er eens een keer langskomt, is zijn voorzet niet goed.
16'
Feyenoord begint steeds meer controle te krijgen over de wedstrijd. Echte kansen heeft de thuisploeg tot nu toe nog niet gehad.
14'
De kans dat Feyenoord vandaag tot scoren komt is erg groot: sc Heerenveen heeft al twaalf (!) uitwedstrijden op rij een doelpunt tegen gekregen. Daarnaast is Feyenoord in 2014 de meest scorende club van de Eredivisie.
12'
Het team van Marco van Basten zakt bij balverlies ver terug en laat Feyenoord de bal achterin rondspelen.
11'
In de eerste tien minuten van de wedstrijd is sc Heerenveen niet veel minder dan Feyenoord. In de passing zijn de Friezen in ieder geval een stuk zorgvuldiger dan de Rotterdammers.
10'
Een schot van Rajiv van la Parra! De buitenspeler van sc Heerenveen trekt van de linkerkant van het veld naar binnen en haalt van veel te ver uit. Feyenoord-doelman Erwin Mulder heeft niet veel moeite met het schot.
8'
Een fluitconcertje voor scheidsrechter Pieter Vink, die in de weg staat bij een pass van Jordy Clasie. Tja, wat kan Vink daar nou aan doen?
7'
Een goede start van de linksback van sc Heerenveen, Pele van Anholt, die Ruben Schaken tot nu toe uitstekend afstopt.
5'
Feyenoord kan vandaag optimaal profiteren van de nederlaag die Vitesse gisteren leed tegen PSV. Concurrent FC Twente leek vanmiddag ook puntverlies te lijden, maar in de extra tijd versloegen de Tukkers AZ.
3'
Even later bijna weer een kans voor Feyenoord. Mitchell te Vrede wordt diep gestuurd, maar Kristoffer Nordfeldt is nét iets eerder bij de bal dan de vervanger van Graziano Pellè.
2'
Belangrijk ingrijpen van Pele van Anholt! Lex Immers kopt de bal door op Ruben Schaken, die het strafschopgebied binnen kan dribbelen en op zoek is naar een schotmogelijkheid. Van Anholt is echter attent en blokt het schot van Schaken.
1'
Mitchell te Vrede en Lex Immers hebben namens Feyenoord afgetrapt. We zijn begonnen!
1'
'Hand en hand, kameraden' klinkt door De Kuip. De wedstrijd staat op het punt van beginnen!
Ronald Koeman heeft ervoor gekozen om weer 'gewoon' 4-3-3 te spelen. Jean-Paul Boëtius staat weer gewoon in de basis en ook Ruud Vormer begint. Dat gaat ten koste van Tonny Vilhena.

In de strijd om de tweede plaats speelt Feyenoord vanmiddag om 14:30 in De Kuip tegen sc Heerenveen. De Rotterdammers hebben nog zeven speelronden om te stijgen naar de tweede plaats, te beginnen met de wedstrijd tegen Heerenveen. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik zal live verslag van deze wedstrijd doen.

De felbegeerde tweede plaats

Het kampioenschap lijkt dit seizoen vergeven aan Ajax, maar de strijd om de tweede plaats is nog volop in gang. Samen met Vitesse, PSV en FC Twente strijdt Feyenoord om de plek die recht geeft op de voorronde van de Champions League. Het team van Erwin Koeman staat momenteel vijfde, maar kan bij winst vanmiddag op één punt van nummer twee Vitesse komen. Het staat allemaal erg dicht bij elkaar.

Niet naar boven, niet naar beneden

SC Heerenveen is opvallend genoeg één van de enige Eredivisie-clubs die in de laatste speelronden van de competitie niet meer veel kan stijgen of zakken. Uiteraard is het in theorie mogelijk dat de Friezen nog in de top vijf eindigen of buiten het linkerrijtje vallen, maar die kans is niet erg groot. De nummer vijf tot en met acht spelen aan het einde van het seizoen om een ticket voor de Europa League. Het team van Marco van Basten, dat zesde staat, lijkt één van de teams te zijn die om dit ticket gaat strijden.

Sterk Heerenveen in De Kuip

De resultaten die sc Heerenveen de laatste jaren in Rotterdam heeft geboekt, biedt de Friese club perspectief. Van de laatste vijf wedstrijden in De Kuip verloor Heerenveen er slechts één (6-2 in het seizoen 2009/2010). De andere vier wedstrijden eindigden in een gelijkspel: 2-2, 2-2, 2-2 en 1-1. Toch is Feyenoord vanmiddag wel de favoriet tegen het team van Van Basten. Eerder dit seizoen won de Rotterdamse club met 1-2 in het Abe Lenstra Stadion door doelpunten van Jean-Paul Boëtius en Lex Immers. Het Heerenveen-doelpunt werd gemaakt door Sven van Beek, die een eigen goal maakte.