18.01.2015 19:59

Negatief clubrecord voor onzuiver Feyenoord

Sonny Stevens (l.) pakt bij een 0-0 tussenstand de bal uit de rechterhoek en voorkomt daarmee dat Colin Kâzım-Richards (r.) scoort. (18-01-2015)
Sonny Stevens (l.) pakt bij een 0-0 tussenstand de bal uit de rechterhoek en voorkomt daarmee dat Colin Kâzım-Richards (r.) scoort. (18-01-2015)

Vroeger werden wij Nederlanders bestempeld als slechte penaltynemers. Feyenoord kan er echter ook wat van. Colin Kâzım-Richards miste tegen FC Twente een strafschop en dit is alweer de vijfde achter elkaar voor de club.

Na Graziano Pellè (twee keer), Tonny Vilhena en Mitchell te Vrede was het nu de beurt aan Kâzım, maar oog in oog met Sonny Stevens (foto) miste de aanvalsleider van Feyenoord dus. Voor de Rotterdammers betekende de gemiste strafschop een negatief clubrecord. Nog nooit miste Feyenoord vijf penalty's achter elkaar in de Eredivisie.

De slechte reeks begon op 1 december 2013, toen Graziano Pellè een penalty miste tegen PSV. De Italiaan mocht het in februari 2014 weer proberen, maar faalde toen in het duel met NEC. Op 16 maart 2014 ontbrak Pellè in de opstelling van Feyenoord, dus mocht Tonny Vilhena achter de bal staan tegen sc Heerenveen. De middenvelder, inmiddels in opspraak gekomen vanwege een transferverzoek, miste ook. De laatste misser kwam op naam van Te Vrede, die toevallig genoeg in de vorige wedstrijd tegen FC Twente faalde vanaf elf meter.

Naast het persoonlijke clubrecord wordt het negatieve record van andere clubs geëvenaard. In 1985 miste Ajax vijf penalty's achter elkaar en Vitesse herhaalde dit kunstje in 2001. De twijfelachtige eer van recordhouder gaat echter aan de neus van Feyenoord voorbij.

In de jaren 1964 en 1965 presteerde MVV het namelijk om zeven penalty's op rij te missen. Trainer Fred Rutten kon achteraf wel lachen om de gemiste strafschop, mede omdat zijn ploeg met 3-1 won van FC Twente. "De volgende neem ik zelf maar", vertelde Rutten met een knipoog.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner