17.03.2014 11:00

Weer winst voor PSV, Ajax loopt ondanks gelijkspel uit

Oscar Hiljemark (l.) en Memphis Depay (r.) vieren de 2-1 tegen Vitesse. (17-03-2014)

Blunderende keepers, discutabele beslissingen van scheidsrechters, zinderende slotfases, gemiste penalty’s en een prachtige woede-uitbarsting van Marco van Basten: we zagen het allemaal in speelronde 28. We blikken terug!

Zevende zege op rij voor PSV

Gaat PSV meedoen om de tweede plaats? Ja, daar lijkt het in ieder geval wel op. De Eindhovenaren deden zaterdagavond uitstekende zaken door in Arnhem directe concurrent Vitesse met 1-2 klop te geven. Het was voor het team van Phillip Cocu alweer de zevende (!) achtereenvolgende overwinning. Met name de eerste helft in de Gelredome was erg spectaculair: het spel golfde op en neer en er werd drie keer gescoord. Via Jürgen Locadia, die profiteerde van een blunder van Piet Velthuizen, waren de bezoekers op voorsprong gekomen. Oud-PSV’er Zakaria Labyad maakte al snel weer gelijk, maar Memphis Depay zette de Eindhovenaren (nadat hij een strafschop had gemist) weer op voorsprong . De tweede helft was lang niet zo leuk als de eerste helft en er werd na rust niet meer gescoord. PSV staat nog altijd vijfde, maar heeft slechts een achterstand van twee punten op FC Twente en Vitesse. Wie had dat een paar maanden geleden gedacht?

Ajax loopt ondanks gelijkspel uit

Koploper Ajax kon de voorsprong van zes punten zondagmiddag uitbouwen naar negen punten, maar daar slaagden de Amsterdammers niet in. In het Rat Verlegh Stadion eindigde de wedstrijd tussen NAC Breda en Ajax exact zoals het begon: 0-0. Het team van Frank de Boer maakte weinig indruk en verloor ook nog eens aanvoerder Siem de Jong, die al vroeg in de wedstrijd het veld met een hamstringblessure moest verlaten. Ondanks het puntverlies is Ajax deze speelronde wel weer een puntje uitgelopen op Vitesse, dat nu de tweede plaats deelt met FC Twente. De voorsprong op deze twee clubs bedraagt nu zeven punten. De vierde titel op rij lijkt dus (nog) niet in gevaar te komen.

Feyenoord in tweede helft langs Heerenveen

Als we het over een paar weken hebben over de wedstrijd tussen Feyenoord en sc Heerenveen, dan zal het niet over de uitslag gaan, maar over de ‘mooie’ woede-uitbarsting van Marco van Basten. Nadat Christian Kum, die een strafschop had veroorzaakt en met rood van het veld werd gestuurd, richtte de trainer van de Friezen zich naar de camera en sprak schande over de dubbele straf (strafschop + rood).De wedstrijd was op dat moment overigens al beslist in het voordeel van Feyenoord, dat door doelpunten van Ruud Vormer en Lex Immers met 2-0 voorstond. De strafschop die Feyenoord kreeg, werd gemist door invaller Tonny Vilhena en na het incident werd aan beide kanten niet meer gescoord. Feyenoord kruipt door de overwinning richting de tweede plaats en staat op één punt van FC Twente en Vitesse, en één punt voor op PSV.

Tadic schenkt FC Twente overwinning

Door een heel laat doelpunt van Dušan Tadić mocht FC Twente zondagmiddag drie punten bijschrijven. De Serviër maakte in de laatste seconden van de blessuretijd de 2-1 tegen AZ en liet daarmee het stadion op zijn Grolschvesten schudden. De club uit Enschede speelde geen goede wedstrijd en kwam in de eerste helft op achterstand, toen ex-Tukker Steven Berghuis een vrije trap binnenschoot. FC Twente-doelman Nick Marsman ging niet vrijuit bij het doelpunt van Berghuis. Via Youness Mokthar kwam Twente twintig minuten voor tijd op gelijke hoogte en Tadić bezorgde de Enschedeërs op de valreep de overwinning. FC Twente is door de zege gestegen naar de tweede plaats.

PEC Zwolle winnaar in IJsselderby

PEC Zwolle heeft zondagmiddag revanche genomen op het verlies in de IJsselderby die eerder dit seizoen met 4-1 verloren ging. Ditmaal werd de derby gespeeld in Zwolle en het team van Ron Jans was nu wel sterker dan Go Ahead Eagles: 2-0. Niet alleen voor de supporters was deze overwinning erg belangrijk, ook op sportief vlak hebben de Zwollenaren uitstekende zaken gedaan. PEC Zwolle is één van de clubs die strijdt om de achtste plaats en dit weekend is PEC uitgelopen op onder andere NAC Breda en FC Groningen. Go Ahead is door de nederlaag gezakt naar de vijftiende plaats en moet oppassen dat de onderste drie niet dichterbij komen.

Geen winnaar in degradatieduel

De wedstrijd tussen NEC en FC Utrecht leverde zondag geen winnaar op. Beide clubs hebben de punten in de strijd tegen degradatie keihard nodig, maar zowel NEC als Utrecht moest genoegen nemen met slechts een puntje. In de Goffert kwamen de Domstedelingen door een doelpunt van Dave Bulthuis op 0-1, maar Michael Higdon trok de stand al snel weer gelijk. Aanvoerder Jens Toornstra zette zijn team voor rust weer op voorsprong met een lage voorzet, die door niemand werd aangeraakt en daarom in het doel belandde. In de tweede helft kwam NEC voor de tweede keer naast FC Utrecht: Jakob Jantscher was de maker van de 2-2, wat ook de eindstand van het duel was. De Nijmegenaren staan nu op de zeventiende plaats met één punt voorsprong op hekkensluiter Roda JC. FC Utrecht is ook nog niet veilig en staat nu veertiende met een voorsprong van vier punten op nummer zestien RKC Waalwijk.