17.03.2014 15:26

KNVB begrijpt frustratie Van Basten

De KNVB heeft gereageerd op de uitspraken van Marco van Basten. De hoofdtrainer van sc Heerenveen liet zich gaan tijdens de wedstrijd met Feyenoord.

Van Basten was zondagmiddag woedend omdat Christian Kum behalve een penalty tegen ook een rode kaart kreeg van arbiter Pieter Vink. De KNVB snapt de verontwaardiging van Van Basten, maar geeft ook aan dat arbiters zich moeten houden een de opgestelde regels.

Het ontnemen van een scoringskans levert een drievoudige straf op: penalty, een rode kaart en de daarop volgende schorsing. "Onlangs heeft de Europese voetbalbond UEFA een verzoek ingediend om de zogeheten ‘triple punishment rule’ aan te passen. In de optiek van UEFA volstaat een gele kaart bij een dergelijk vergrijp", schrijft de KNVB in een verklaring.

"De IFAB heeft eerder deze maand te kennen gegeven dit verzoek niet te honoreren, aangezien de commissie vreest voor een toename van het aantal zware overtredingen in het strafschopgebied. De spelregelcommissie heeft het vraagstuk nu bij twee gespecialiseerde panels neergelegd, die zich over het onderwerp gaan buigen."

De KNVB begrijpt dat voor een licht vergrijp een driedubbele straf zwaar aanvoelt. "De bond verzamelt om die reden op dit moment een aantal relevante situaties uit de Nederlandse competities waarbij deze regel is toegepast en tot ongenoegen heeft geleid. Deze wedstrijdsituaties worden door de KNVB voorgelegd aan de eerder genoemde gespecialiseerde panels. Ook de spelsituatie tijdens Feyenoord – SC Heerenveen van afgelopen weekend wordt hierbij meegenomen."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner