Southampton FC Donderdag, 1. Januari 2015
16:00 uur
Arsenal FC
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Sadio Mané 34. / Schot met links  (James Ward-Prowse)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Dušan Tadić 56. / Schot met links

90'
Vlak na rust leek Arsenal de gelijkmaker binnen handbereik te hebben. Maar beide keepers besliste anders. Forster had een fantastische redding op een inzet van Sanchez, terwijl Szczęsny hopeloos in de fout ging bij een flipperkast situatie voor zijn doel. Hij gaf daar de bal zo aan Tadic, die de beslissende 2-0 binnen kon punteren. Het is dat onder andere Pellè zijn vizier niet op scherp had, anders had het een nog veel grotere uitslag kunnen gaan worden.
90'
90'
De tweede helft krijgt er nog minimaal vier extra minuten bij.
89'
De blessuretijd komt eraan. Arsenal is niet in staat gebleken het hechte verdedigingsblok van Southampton te doorbreken. De ploeg van Ronald Koeman gaat verdiend de punten in eigen huis houden.
85'
Wissel in bij Southampton FC -> Shane Long
85'
Wissel uit bij Southampton FC -> Dušan Tadić
84'
Alles of niets nu voor Arsenal. De rechtsback eraf en een extra spits erbij.
84'
Wissel in bij Arsenal FC -> Chuba Akpom
84'
Wissel uit bij Arsenal FC -> Mathieu Debuchy
82'
Arsenal heeft nog een minuut of tien. Gaat de ploeg uit Londen hier een gevoelige tik krijgen om de Champions League plekken?
78'
Op het hoofd van Alderweireld en dus wederom ongevaarlijk. Arsenal weet maar geen vuist te maken en staat terecht achter.
77'
Maar weer eens een corner voor Arsenal. Ditmaal van Santi Cazorla.
75'
Gele kaart voor Francis Coquelin (Arsenal FC)
Coquelin komt er onbehouwen in en raakt Reed met zijn onderarm. Ook deze kaart is terecht.
71'
Koeman neemt geen risico en haalt Gardos, inmiddels dus met geel op zak, naar de kant.
71'
Wissel in bij Southampton FC -> Maya Yoshida
71'
Wissel uit bij Southampton FC -> Florin Gardoş
70'
James Ward-Prowse met een ongevaarlijke kopbal, recht in de handen van Szczęsny.
68'
Alexis Sánchez krult de daaropvolgende vrije trap maar net over het doel van Forster heen. Daar was Arsenal dichtbij de aansluitingstreffer.
67'
Gele kaart voor Florin Gardoş (Southampton FC)
Gardos komt goed weg. Hij haalt Sanchez neer, die doorgebroken lijkt te zijn. Met slechts geel mag hij zeker niet klagen.
65'
Pellè wil het veel te mooi doen! Wat een gepruts bij Arsenal. de bal komt voor de voeten van Pellè, die alleen Debuchy nog hoeft te passeren. De spits doet het met buitenkant rechts, maar mikt recht op het hoofd van de verdediger, die de bal op de doellijn wegkopt.
61'
Pellè weer tegen de paal! Het zit de spits vanmiddag niet mee. Op een voorzet van Tadic komt Pellè goed voor zijn man. Szczęsny is kansloos, maar de paal staat een Italiaanse treffer in de weg.
60'
Wissel in bij Arsenal FC -> Theo Walcott
60'
Wissel uit bij Arsenal FC -> Calum Chambers
58'
Tadic bijna met de 3-0! Tadic neemt de bal prachtig aan en draait zichzelf vrij. Met links krult hij de bal achter de keeper, maar ook net naast het doel van Arsenal. De bezoekers leven nog.
56'
Doelpunt voor Southampton FC, 2:0 door Dušan Tadić
Dit is niet de wedstrijd van Szczęsny. De keeper werkt een klutsbal zo weg in de voeten van Tadic. De buitenspeler kan de bal vervolgens controleren en in het lege doel punteren.
55'
Wat een redding van Forster! Sánchez draait zichzelf goed bij door naar binnen te kappen en schiet goed in. Forster is echter heel snel op de grond en keert de bal knap met zijn linker hand.
54'
De eerste corner van Alexis Sánchez draaide er bij de eerste paal bijna in, de tweede, er meteen achteraan, gaat over alles en iedereen heen.
53'
Alderweireld kopt net op tijd de bal weg, voordat Gibbs de bal makkelijk in kon koppen. Weer een Arsenal corner.
52'
De bal is heel lang en kan makkelijk door Szczęsny uit de lucht worden geplukt.
52'
Laurent Koscielny maakt een onhandige overtreding wat een vrije trap oplevert voor Southampton die wel eens gevaarlijk kan gaan worden.
50'
Pellè werkt de eerste inzet weg. De tweede poging gaat net over Mertesacker heen en de derde voorzet gaat aan iedereen voorbij. Wederom geen paniek bij Southampton.
49'
Het eerste wapenfeit van de tweede helft is een corner voor Arsenal. Worden ze hier nu wel gevaarlijk uit?
46'
Zonder nieuwe wissels zijn beide ploegen begonnen aan de tweede helft.
46'
45'
Sadio Mané. Dat is de man van de eerste helft. In een wedstrijd die zich vooral op het middenveld afspeelt was de aanvaller van Southampton tot dusver de beslissende factor. Nadat Szczęsny onnodig ver zijn goal uitkwam, krulde de aanvaller de bal van buiten het strafschopgebied prachtig in het lege goal.
45'
45'
Er komen minimaal drie minuten blessuretijd bij.
42'
Helaas gaat het echt niet meer met Mané. De smaakmaker is er na zijn vorige actie bij gaan zitten en heeft zich geblesseerd moeten laten vervangen.
42'
Wissel in bij Southampton FC -> Harrison Reed
42'
Wissel uit bij Southampton FC -> Sadio Mané
40'
Hier was Southampton dichtbij de 2-0! Weer staat Mané aan de basis vanaf rechts. Hij trekt de bal prachtig terug, waarna de eerste inzet recht op Szczęsny af wordt gevuurd. In de rebound gaat ook een omhaal van dichtbij niet op het doel, waardoor Arsenal goed wegkomt.
37'
Mané heeft zich even buiten het veld moeten laten behandelen, maar de doelpuntenmaker is weer terug binnen de lijnen.
36'
Bij de goal stond Graziano Pellè ook vrij voor het lege doel. Als een echte spits was de Italiaan in eerste instantie boos op zijn ploeggenoot dat hij de bal niet kreeg. Maar de boosheid maakte al snel plaats voor bewondering.
34'
Doelpunt voor Southampton FC, 1:0 door Sadio Mané
Wat een goal! Wojciech Szczęsny is heel erg ver zijn doel uit, maar dat deert Sadio Mané niet. Vanaf buiten het zestienmetergebied, bijna op de achterlijn, krult de aanvaller de bal er met links prachtig in.
30'
Een heel voorzichtig afstandsschot van Alexis Sánchez is weer recht op Fraser Forster af. De keeper van Southampton is nog niet echt getest vanmiddag.
27'
Een mooie half volley van Oxlade-Chamberlain. Hij probeert een voorzet van Carzorla mooi te verlengen naar de lange hoek, maar mikt net naast het doel van Forster.
26'
Zoals in zoveel wedstrijden lijkt vanmiddag de sleutel van deze wedstrijd ook op het middenveld te liggen. Juist hier begint Arsenal meer en meer persoonlijke duels te winnen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bezoekers steeds dreigender worden.
23'
Gele kaart voor Victor Wanyama (Southampton FC)
Alexis Sánchez draait kort weg op het middenveld. Deze actie is Wanyama teveel en kost hem een gele kaart.
21'
Arsenal wordt iets sterker. Na een sterke openingsfase van de thuisploeg weten de Gunners zichzelf iets meer in de wedstrijd te voetballen.
20'
Wat een kans voor Santi Cazorla! De middenvelder komt goed voor zijn man bij een voorzet vanaf rechts. Hij schiet van binnen tien meter echter recht op Fraser Forster af.
18'
Een corner van Southampton zorgt ook niet echt voor gevaar, wanneer de inzet ruim naast gaat. De standaardsituaties zijn vanmiddag nog niet heel scherp.
15'
Pellè schuwt ook het verdedigende werk niet en werkt de corner van Arsenal eenvoudig weg.
15'
Gibbs probeert vanaf links de bal voor te zetten om voor Arsenal weer eens gevaarlijk te worden. Zijn voorzet wordt makkelijk geblokt en levert Arsenal weer een corner op.
11'
Victor Wanyama claimt hands nadat hij van afstand op doel probeert te schieten. De scheidsrechter gaat niet met hem mee en dus komt er geen interessante vrije trap voor Southampton.
10'
De thuisploeg heeft inmiddels duidelijk de overhand en is nadrukkelijk op zoek naar de openingstreffer.
8'
Weer Pellè net niet. Wederom komt er een goede voorzet vanaf links waarbij de lange spits wordt gezocht. De Italiaan probeert de bal bij de eerste paal binnen te glijden, maar komt net te kort om deze goed te kunnen raken.
7'
Graziano Pellè! Dit had de 1-0 moeten zijn. De voorzet vanaf links van Dušan Tadić is lang onderweg, maar de timing van Pellè is heel goed. Hij kopt echter tegen de buitenkant van de paal, net naast dus.
6'
De eerste vijf minuten zijn erg onrustig. Beide ploegen zijn de bal snel kwijt. Een fatsoenlijke aanval heeft het publiek nog niet gezien.
4'
De corner zorgt niet voor gevaar.
3'
De eerste corner van de wedstrijd is voor Arsenal. Debuchy zet vanaf rechts voor, maar in paniek werkt de verdediging de bal achter.
1'
Voor Southampton en Arsenal is het voetbaljaar 2015 begonnen nu de bal rolt op Saint Mary's.
1'
Victor Wanyama claimt hands nadat hij van afstand op doel probeert te schieten. De scheidsrechter vindt het niets, dus krijgt Southampton geen interessante vrije trap.

Nieuwjaarstradities, de één springt graag rond 12 uur ergens het koude water in en de ander zweert al jaren bij het Schansspringen in Garmisch. Maar in Engeland is er een veel mooiere traditie. Voetballen op nieuwjaarsdag. Het excuus bij uitstek om de familiebezoeken te ontlopen. Southampton en Arsenal trappen vandaag om 16:00 uur af voor hun eerste wedstrijd in het nieuwe jaar. Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

Southampton FC
Wie sinds deze zomer aan Southampton denkt, denkt aan Ronald Koeman. De succesvolle coach leek voor een onmogelijke opgave te staan na de massale uitstroom van spelers deze zomer, maar Koeman heeft het binnen gekomen geld goed gebruikt. Slim inkopen leverde halverwege het seizoen een vierde plaats op de randlijst op. En dat hadden weinigen verwacht enkele maanden geleden. De laatste maanden van 2014 waren echter wel zwaar voor Koeman. Tussen 24 november en 16 december werden alle zes de wedstrijden niet gewonnen. Maar de winst bij Crystal Palace (1-3) op Boxing Day en het gelijke spel tegen Chelsea (1-1) het afgelopen weekend geven de fans weer alle vertrouwen voor een mooie tweede seizoenshelft.

Arsenal FC
Ieder jaar wordt Arsenal genoemd als mogelijke kandidaat om het de echte topploegen lastig te maken, maar de laatste jaren is dat steeds een brug te ver gebleken. Sinds 2006 eindigde de ploeg van Manager Arsène Wenger drie keer als derde en zes keer als vierde. Gezien de achterstand op Manchester City en Chelsea lijkt een derde plek ook dit jaar het hoogst haalbare. Een goed resultaat tegen een directe concurrent zal daarbij van grote waarde kunnen zijn. Maar de laatste zege van Arsenal op bezoek bij Southampton stamt alweer uit 2003. De drie daaropvolgende uitwedstrijden van Arsenal in Zuid-Engeland eindigden allemaal in een gelijkspel.

De wedstrijd staat vanmiddag onder leiding van scheidsrechter Craig Pawson. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de aftrap hier te vinden.