02.07.2014 10:00

Speler van de Dag: Bepalende Messi

Gedurende het WK kiest Voetbal.com na iedere speeldag een speler van de dag. Vandaag is dat Lionel Messi, die de aangever was bij het winnende doelpunt van Argentinië, dat in de achtste finale tegen Zwitserland speelde.

Het WK in Brazilië moet hét toernooi worden van Messi. De WK-titel zou het pronkstuk zijn op het cv van één van de beste voetballers aller tijden, zoniet de allerbeste. De voetbalwereld verwacht enorm veel van de Argentijnse aanvoerder, die ondanks dat hij niet in topvorm steekt, tot nu toe iedere wedstrijd beslissend is geweest.

De assist

Ook in de achtste finale van het toernooi had Messi weer een bepalende rol. Argentinië en Zwitserland waren in de reguliere speeltijd niet tot scoren gekomen, waardoor er een verlenging aan te pas moest komen. In de 118e minuut kwam het moment van Messi. Halverwege de Zwitserse helft ontving het Argentijnse wonderkind de bal, dribbelde hij, ontweek hij een tackle van Fabian Schär en gaf de bal af op Ángel Di María, die de 1-0 binnenschoot.

Veel kansen

Als Messi’s teamgenoten iets scherper voor het doel waren geweest, had het niet tot de 118e minuut hoeven duren totdat Argentinië op 1-0 kwam. Messi creëerde gedurende de wedstrijd liefst zeven kansen. Wellicht had de Argentijnse aanvoerder af en toe voor eigen kansen moeten gaan. Daarover gesproken: Messi gaf na de wedstrijd toe dat hij bij het Argentijnse doelpunt eigenlijk voor eigen kansen wilde gaan, maar uiteindelijk de bal toch maar besloot af te spelen op Di Mariá. De rest is geschiedenis.

Stofzuiger

Messi was tijdens Argentinië – Zwitserland niet alleen aanvallend, maar ook verdedigend zeer sterk. Gedurende de wedstrijd plaatste de Argentijn zes tackles, waarvan vier succesvol. Samen met de verdedigend ingestelde Zwitser Valon Behrame had hij daarmee de meeste tackles van alle 22 spelers. Niet gek, voor de kleine dribbelaar.

Man of the Match

Niet doelpuntenmaker Di María, maar Messi werd door de FIFA verkozen tot Man of the Match. De Argentijn was net als in de groepswedstrijd bepalend, maar speelde ditmaal ook een goede wedstrijd. Een verdiende uitverkiezing dus. Het was alweer de vierde keer in vier wedstrijden (!) dat Messi verkozen werd tot Man of the Match. Wint Argentinië het WK, dan is duidelijk wie de speler van het toernooi is.

Door: Vincent Houttuin