Bayern München Zondag, 4. Oktober 2015
17:30 uur
Borussia Dortmund
5:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Thomas Müller 26. / Schot met links  (Jérôme Boateng)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Thomas Müller 35. / Penalty  (Thiago)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Pierre-Emerick Aubameyang 36. / Schot met links  (Gonzalo Castro)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Robert Lewandowski 46. / Schot met rechts  (Jérôme Boateng)
4 : 1 Torinfos in de Ticker Robert Lewandowski 58. / Schot met links  (Mario Götze)
5 : 1 Torinfos in de Ticker Mario Götze 66. / Schot met rechts  (Thiago)

90'
Het is afgelopen in München! Bayern was duidelijk een maatje te groot voor Dortmund: 5-1.
90'
87'
Opnieuw is het Mkhitaryan die Neuer aan het werk zet. De lage inzet, met lastige stuit, wordt prima gekeerd door de doelman van de thuisploeg. Zo krijgt Dortmund wel zijn kansen, maar is het bij lange na niet zo trefzeker als Bayern.
83'
Vidal wil graag een strafschop, maar krijgt deze terecht niet. Wel belandt de bal vervolgens voor de voeten van Lewandowski. Hij vindt echter doelman Bürki op zijn weg. De rebound van de Poolse spits eindigt in het zijnet.
83'
Gele kaart voor Joshua Kimmich (Bayern München)
Kimmich staat pas in het veld, maar krijgt nu al geel wegens het vasthouden van zijn tegenstander.
80'
Wissel in bij Bayern München -> Kingsley Coman
80'
Wissel uit bij Bayern München -> Thomas Müller
80'
Gele kaart voor Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund)
Aubameyang komt hard in op het lichaam van Vidal en gaat ook op de bon.
79'
De vrije trap die volgde op de overtreding van Boateng op Aubameyang was een prooi voor Januzaj. De poging was fraai, maar de redding van Neuer ook. Zo blijft Dortmund vandaag steken op een treffer.
78'
Gele kaart voor Jérôme Boateng (Bayern München)
Boateng pakt de vertrokken Aubameyang vast aan het shirt en krijgt terecht een kaart.
76'
Wissel in bij Bayern München -> Joshua Kimmich
76'
Wissel uit bij Bayern München -> Xabi Alonso
75'
Een vrije trap voor Dortmund op een fijne plek als Vidal Gündoğan neerhaalt. Vanaf ruim twintig meter afstand mag Reus het proberen. De invaller schiet de bal hoog over, dat kan hij een stuk beter.
71'
Een fijne uithaal van Mkhitaryan dwingt Neuer tot een redding. De Duitse doelmaan toont zijn klasse en slaat de inzet van Mkhitaryan uit zijn goal.
68'
Wissel in bij Bayern München -> Arturo Vidal
68'
Wissel uit bij Bayern München -> Thiago
66'
Doelpunt voor Bayern München, 5:1 door Mario Götze
Bayern blijft maar doorgaan met het scoren van doelpunten! Uit de kluts belandt het leder voor de voet van Götze. Van net binnen het strafschopgebied van Dortmund haalt hij laag en hard uit. Bürki was kansloos op die inzet.
64'
Een goede kans voor de bezoekers! Een fijne voorzet belandt op de voet van Mkhitaryan die ineens uithaalt. Zijn poging vliegt een metertje naast de goal van Neuer.
62'
De cijfers van Aubameyang in het huidige Bundesliga-seizoen, tien goals in acht wedstrijden, mogen dan uitstekend zijn, de cijfers van Lewandowski zijn nog indrukwekkender. Hij scoorde in zeven Bundesliga-wedstrijden dit seizoen al twaalf keer waarvan hij er negen (!) maakte in de laatste drie wedstrijden. Ongekend!
58'
Doelpunt voor Bayern München, 4:1 door Robert Lewandowski
En daar is alsnog de beslissing! Müller speelt Götze aan op de rand van buitenspel. Met een heerlijke voorzet bereikt hij vervolgens Lewandowski. Zulke kansen zijn aan de Pool wel besteed want hij schiet de bal bij de tweede paal van dichtbij hard binnen.
57'
Papastathopoulos geeft de bal voor op Reus die in het strafschopgebied niet nadenkt en het leder uit de lucht ineens schiet. Zijn poging vliegt naast de goal van Neuer.
55'
Wat een kans voor Götze na een prima aanval van Bayern. Op aangeven van Müller schiet hij de bal bij de tweede paal voor een leeg doel over. Dat had de beslissing in deze wedstrijd moeten zijn.
53'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Adnan Januzaj
53'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Shinji Kagawa
53'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Marco Reus
53'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Gonzalo Castro
50'
Is Dortmund in staat om nogmaals terug te komen in deze wedstrijd om zo de tweede helft nog enigszins spannend te maken? De ploeg heeft tot dusver nog niet heel veel laten zien in deze wedstrijd en dus gaat Thomas Tuchel zo wisselen.
46'
Start tweede helft als de thuisploeg heeft afgetrapt. Beide ploegen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft.
46'
Doelpunt voor Bayern München, 3:1 door Robert Lewandowski
Wederom verrast een lange bal van achteruit de verdediging van Dortmund. Lewandowski profiteert en schiet na iets meer dan twintig (!) seconden in de tweede helft van dichtbij de 3-1 tegen de touwen. Wat een begin van deze helft zeg!
46'
45'
Het is rust in München en de thuisploeg gaat met een 2-1 voorsprong de kleedkamer in. Na twintig saaie minuten brandde de wedstrijd los. Müller profiteerde van knullig verdedigen van Dortmund en zette zijn ploeg op voorsprong. Niet veel later mocht hij aanleggen voor een penalty die hij koeltjes benutte. De wedstrijd leek beslist maar Dortmund mag nog hopen dankzij Aubameyang. Hij werkte van dichtbij een voorzet van Castro binnen en zette zijn ploeg daarmee op 2-1.
45'
43'
Thiago heeft iets heel moois in gedachten als hij een afgeslagen hoekschop ineens op de pantoffel wil nemen. Zijn uithaal mislukt echter volledig waardoor het er ineens erg knullig uit ziet.
39'
Zo scoort Aubameyang opnieuw. Het is al de tiende Bundesliga-wedstrijd op rij waarin hij dat doet. In die tien wedstrijden vond hij twaalf keer het net. Dat is een knappe prestatie!
37'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 2:1 door Pierre-Emerick Aubameyang
En daar is de aansluitingstreffer al van Dortmund! Een prima lage voorzet van Castro wordt bij de tweede paal van dichtbij binnen getikt door Aubameyang. De wedstrijd is los!
35'
Doelpunt voor Bayern München, 2:0 door Thomas Müller
De strafschop wordt uiterst beheerst binnen geschoten door Müller en zo lijkt de wedstrijd na iets meer dan een half uur al beslist. Of kan Dortmund zich nog oprichten en de wedstrijd weer spannend maken?
34'
Een strafschop nu voor Bayern als Mkhitaryan Costa in de zestien neer haalt!
33'
Er gaat veel fout bij Dortmund. Als de ploeg in de aanval is, komen passes vaak niet aan waarna Bayern er weer snel uit kan komen.
29'
De voorsprong van Bayern is verdiend. De ploeg wordt sterker naarmate de wedstrijd vordert. Dortmund trekt zich terug op eigen helft en probeert er dan via snelle tegenstoten uit te komen. Dat lukt de bezoekers tot dusver nog nauwelijks.
26'
Doelpunt voor Bayern München, 1:0 door Thomas Müller
Daar is de openingsgoal! Het is Müller met de goal! Een lange bal van achteruit van Boateng belandt bij de goalgetter van Bayern. Hij omspeelt de uitgekomen Bürki en werkt het leder tegen de touwen. Prima goal, maar ook slecht verdedigt van de bezoekers.
24'
Nu is ook Bayern dreigend. Costa dolt zijn tegenstander met enkele fraaie bewegingen en waar iedereen een voorzet verwacht, besluit Costa het in de korte hoek te proberen. Doelman Bürki is echter attent en bokst de bal weg.
22'
Mkhitaryan trekt op de linkerflank naar binnen en haalt net buiten het zestienmetergebied maar eens uit. Zijn poging is echter onzuiver en vliegt ver naast.
21'
Ook na twintig minuten voetbal is het nog wachten op de eerste echte mogelijkheid van deze wedstrijd. Beide ploegen proberen het wel, maar het oogt nog allemaal wat tam en voorzichtig.
17'
Weigl mag niet klagen dat hij geen kaart krijgt van scheidsrechter Fritz. Hij zwaaide daar toch duidelijk een arm in het gezicht van tegenstander Lewandowski.
15'
Veel ruimte voor Mkhitaryan aan de linkerflank. Hij probeert een medespelers in de zestien van Bayern te bereiken, maar een uitstekende verdedigende ingreep van Thiago voorkomt dat.
14'
Goed nieuws voor beide ploegen overigens. De nummer drie van de Bundesliga en achtervolger van zowel Bayern als Dortmund, Schalke 04, verloor eerder vandaag thuis met maar liefst 0-3 van 1. FC Köln.
11'
Beide ploegen zijn in de eerste tien minuten aan elkaar gewaagd. Zowel Bayern als Dortmund probeert de aanval te zoeken waar mogelijk, maar het lukt beide elftallen nog niet om een echte kans te creëren.
7'
In totaal speelden Bayern en Dortmund in München 46 keer eerder tegen elkaar in de Bundesliga. Van die 46 ontmoetingen won de thuisploeg er maar liefst 27. Dortmund ging er negen keer met de volle buit vandoor. Veel van die overwinningen behaalde Dortmund in recente jaren.
4'
Gele kaart voor David Alaba (Bayern München)
Geel voor Alaba als hij de ontsnapte Aubameyang lichtjes vasthoudt. Dat is een vroege tegenvaller voor de verdediger van Bayern.
3'
De eerste dreiging van de wedstrijd komt van Dortmund. Uit een lage hoekschop van Gündoğan haalt een inlopende speler van de bezoekers ineens uit, maar de bal blijft hangen in een kluwen spelers.
1'
Het is begonnen in München als de bezoekers hebben afgetrapt. Leidt één van beide ploegen de eerste nederlaag in de Bundesliga of eindigt het hier gelijk? Dat gaan we nu zien!
1'
De cijfers van Aubameyang in het huidige Bundesliga-seizoen, tien goals in acht wedstrijden, mogen dan uitstekend zijn, de cijfers van Lewandowski zijn nog indrukwekkender. Hij scoorde al twaalf doelpunten in dit seizoen waarvan maar liefst negen (!) in de laatste drie wedstrijden.

Dé topper in de Duitse Bundesliga is dit weekend het duel tussen Bayern München en Borussia Dortmund. In de Allianz Arena te München trappen de beide Duitse topclubs zondag om half zes af. Scheidsrechter van dienst is de heer Marco Fritz. Mijn naam is Roel Egberts en alle ontwikkelingen bij de confrontatie tussen Bayern München en Borussia Dortmund kunt u live meelezen in deze liveticker.

Bayern München
In de eerste zeven duels in de Bundesliga die Bayern dit seizoen speelde, was de ploeg heer en meester. Zeven keer werd er gewonnen. En met indrukwekkende doelcijfers: 23 doelpunten voor en drie goals tegen. Als er zondag echter verloren wordt van naaste achtervolger Dortmund, is het gat tussen beide clubs nog maar een punt in het voordeel van Bayern. Winst is voor de huidige kampioen uit München dus het enige dat telt want dan vergroot de ploeg het gat met Dortmund tot zeven punten. Dat zou een riante voorsprong betekenen, zo vroeg in het seizoen. Bayern kende afgelopen dinsdag in de Champions League in ieder geval een goede generale. De ploeg van trainer Pep Guardiola hield geen spaan heel van Dinamo Zagreb dat na minder dan een half uur voetballen al tegen een 4-0 achterstand aankeek. Uiteindelijk won de Duitse club met 5-0, mede dankzij drie doelpunten van Robert Lewandowski

Diezelfde Lewandowski is op dit moment dé man in vorm bij de Duitse Rekordmeister. In de afgelopen drie duels maakte de Poolse spits maar liefst tien (!) goals. Met name in de wedstrijd tegen VfL Wolfsburg imponeerde hij door vijf treffers te maken in minder dan tien minuten. De wedstrijd tegen Dortmund is voor Lewandowski extra bijzonder vanwege het feit dat hij vier seizoenen bij Dortmund speelde voordat hij naar Bayern vertrok. “Natuurlijk is deze wedstrijd bijzonder voor mij”, zo zei de Pool zelf over deze wedstrijd. “Ik heb vier erg succesvolle jaren bij Dortmund gehad met veel doelpunten en verschillende prijzen. Ik ben nu echter meer dan een jaar bij Bayern en ik hoop dat we gaan winnen.” Zondag kan Guardiola in ieder geval weer een beroep doen op Arturo Vidal. De Chileense middenvelder ontbrak afgelopen dinsdag nog in de Champions League. Daarentegen ontbreekt Sebastian Rode met een blessure. Ook Holger Badstuber, Medhi Benatia, Jan Kirchhoff en Franck Ribéry zijn er zondag niet bij. Voor Arjen Robben, die in de laatste fase van zijn herstel zit, komt de topper van zondag hoogstwaarschijnlijk nog te vroeg.

Samen met Bayern is Dortmund de enige nog ongeslagen ploeg in de Bundesliga. De ploeg van coach Thomas Tuchel begon het seizoen uitstekend met vijf competitiezeges op rij, maar de laatste weken vergaat het de club allemaal wat minder. In de Bundesliga speelde Dortmund de laatste twee duels gelijk, tegen respectievelijk 1899 Hoffenheim en promovendus SV Darmstadt 98. Ook in de Europa League kwamen de Duitsers deze week niet verder dan een gelijkspel. In Griekenland eindigde het treffen met PAOK Saloniki in 1-1. Toch is er absoluut geen reden voor paniek in Dortmund want het elftal van Tuchel bleef al veertien duels op rij ongeslagen. Er zal dus met het nodige vertrouwen worden afgereisd naar München. “We zijn klaar om de strijd met Bayern aan te gaan en om een topperformance neer te zetten”, zei Tuchel voorafgaand aan het duel zelfverzekerd.

Ook de statistieken van de afgelopen seizoenen zullen voor het nodige vertrouwen zorgen bij het elftal van Tuchel. Van de laatste zeven duels die Dortmund speelde in de Allianz Arena van Bayern won de ploeg er vier en speelde er een gelijk. Slechts twee van de laatste zeven uitwedstrijd in München verloor Dortmund dus. Dat was ook vorig seizoen het geval, toen Bayern met 2-1 te sterk was. Tuchel liet deze week duidelijk merken dat hij het treffen met Bayern belangrijker vindt dan de Europa League. Hij liet maar liefst vijf spelers achter in Duitsland om ze te sparen voor de Duitse topper. Mats Hummels, İlkay Gündoğan, Shinji Kagawa, Pierre-Emerick Aubameyang en Sokratis Papastathopoulos waren er niet bij in Griekenland. Tuchel kan dan ook een beroep doen op een nagenoeg fitte selectie. Alleen verdediger Erik Durm en Nuri Şahin ontbreken zondag in de selectie van Dortmund.

Zodra de opstellingen van beide elftallen bekend zijn, kunt u deze vinden onder het kopje wedstrijddetails .