04.10.2015 19:22

Bayern bindt ook Dortmund aan de zegekar

Bayern München heeft zondagavond in eigen huis ook de topper in de Bundesliga van Borussia Dortmund gewonnen. De Duitse koploper had geen kind aan Dortmund: 5-1. Het was alweer de achtste zege op rij voor Bayern.

De eerste twintig minuten in München gingen voorbij zonder dat er wat noemenswaardigs gebeurde. Beide ploegen hielden elkaar in die fase in evenwicht. Naarmate de wedstrijd vorderde werd Bayern sterker en dat resulteerde in de 1-0 in de 25e minuut. Jérôme Boateng bereikte, na slecht verdedigen van Dortmund, Thomas Müller met een lange bal van achteruit. Müller omspeelde vervolgens Dortmund-doelman Roman Bürki en werkte de bal tegen de touwen.

Na iets meer dan een half uur spelen leek de wedstrijd al vroeg beslist toen het veel sterkere Bayern op 2-0 kwam. Henrikh  Mkhitaryan tikte Douglas Costa aan in het strafschopgebied van Dortmund en een penalty volgde. De strafschop werd door Müller uiterst beheerst benut. Uit het niets kwamen de bezoekers amper twee minuten later weer terug in de wedstrijd. De lage voorzet kwam van Gonzalo Castro en bij de tweede paal zorgde Pierre-Emerick Aubameyang met zijn tiende treffer van dit seizoen voor de aansluitingstreffer.

Bayern kwam super uit de kleedkamer want er waren iets meer dan twintig seconden gespeeld in de tweede helft toen Robert Lewandowski de bal al in het net had liggen. Wederom verraste een lange bal van achteruit van Boateng de verdedigers van Dortmund en de Poolse spits profiteerde optimaal door van dichtbij raak te schieten. Vlak nadat Mario Götze voor open goal dé kans op 4-1 miste, was het niet veel later alsnog raak. Met een uitstekende voorzet bereikte Götze bij de tweede paal Lewandowski die zijn tweede van de avond maakte. Het was alweer de negende treffer van de Pool in drie Bundesliga-wedstrijden.

Ook Dortmund kreeg in de tweede helft kansen. Zo nam invaller Marco Reus een voorzet in het strafschopgebied van Bayern ineens op de pantoffel, maar zijn inzet ging naast. Bayern-goalie Manuel Neuer moest redding brengen op een fijne uithaal van Mkhitaryan en een vrije trap van invaller Adnan Januzaj. Waar Dortmund echter niet trefzeker was, was Bayern dat wel. Uit de kluts kwam de bal voor de voeten van Götze die vanaf een meter of vijftien afstand laag in de hoek schoot: 5-1.

In het vervolg van de wedstrijd kregen beide ploegen nog kansen op een doelpunt, maar gescoord werd er in de laatste vijfentwintig minuten niet meer. Dankzij de zege verstevigde het nog altijd ongeslagen Bayern de koppositie in de Bundesliga. Het gat met nummer twee Dortmund, dat zijn eerste nederlaag van het seizoen leed, bedraagt na zondag zeven punten.

Door: Roel Egberts