FC Schalke 04 Zondag, 10. April 2016
15:30 uur
Borussia Dortmund
2:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Shinji Kagawa 49. / Schot met rechts  (Moritz Leitner)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Leroy Sané 51. / Schot met links
1 : 2 Torinfos in de Ticker Matthias Ginter 56. / Kopbal
2 : 2 Torinfos in de Ticker Klaas-Jan Huntelaar 66. / Penalty  (Klaas-Jan Huntelaar)

90'
Een heerlijke tweede helft hebben we hier gezien tussen Schalke en Dortmund. In de eerste tien minuten na rust vielen al drie goals. Dortmund kwam op zeer fraaie wijze op voorsprong dankzij een lob van Kagawa, maar amper twee minuten later maakte Sané alweer gelijk. Ginter zette Dortmund tien minuten na rust opnieuw op voorsprong door van dichtbij raak te koppen en weer tien minuten zorgde Huntelaar met een benutte penalty voor de 2-2. In het vervolg van de tweede helft kreeg Dortmund de beste kansen, maar scoorde niet. In de slotminuut had Meyer Schalke nog de zege kunnen bezorgen. Hij schoot geheel vrijstaand echter over.
90'
90'
Dat was de kans voor Schalke om deze wedstrijd nog te winnen! Meyer staat geheel vrij in het strafschopgebied van Dortmund, maar zijn schot, met stuit, vliegt over de goal van Bürki.
88'
Een vrije trap voor Dortmund op een fijne positie, zo'n twintig meter afstand recht voor de goal van Schalke. Aubameyang mag de vrije bal nemen, maar schiet hard in de muur.
87'
Gele kaart voor Roman Neustädter (FC Schalke 04)
Gündoğan slalomt fraai door de defensie van Schalke, maar wordt neergelegd door Neustädter die op de bon gaat.
83'
Aubameyang bijna met zijn 24 treffer van het seizoen. Hij controleerde een lange bal van achteruit en schoot van dichtbij maar net naast. Dortmund verdient de zege op basis van alle kansen in de tweede helft, maar vooralsnog houdt Schalke stand!
82'
Wissel in bij FC Schalke 04 -> Younès Belhanda
82'
Wissel uit bij FC Schalke 04 -> Younès Belhanda
81'
Gele kaart voor Younès Belhanda (FC Schalke 04)
Een elleboog van Belhanda in het gezicht van Ramos en dat is zeker geel waard.
77'
Weer zijn de bezoekers dicht bij een derde treffer! Gündoğan heeft een goede actie in huis op de linkerflank en schiet de bal laag het strafschopgebied van Schalke in. Aubameyang en Kagawa krijgen allebei echter geen voet tegen die voorzet van Gündoğan.
75'
Dortmund is dreigend! Fährmann moet alle zeilen bijzetten om een dreigende voorzet van Ginter weg te boksen. De druk van de bezoekers, die hier duidelijk willen winnen, neemt toe.
74'
Wissel in bij FC Schalke 04 -> Dennis Aogo
74'
Wissel uit bij FC Schalke 04 -> Sead Kolašinac
73'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> İlkay Gündoğan
73'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Nuri Şahin
73'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Pierre-Emerick Aubameyang
73'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Moritz Leitner
72'
Gele kaart voor Erik Durm (Borussia Dortmund)
Ook geel nu voor Durm die Huntelaar naar de grond duwt.
71'
Bijna is het daar 2-3! Pulisic legt uitstekend af op de inlopende Mkhitaryan. Van binnen het strafschopgebied haalt de invaller uit, maar hij ziet zijn schot gekeerd worden door Fährmann.
71'
Gele kaart voor Pierre-Emile Højbjerg (FC Schalke 04)
Højbjerg komt met twee benen vooruit in bij Mkhitaryan en krijgt de terechte gele kaart.
70'
De treffer van Huntelaar is zijn negende goal in dit Bundesliga-seizoen. En het is alweer zijn vijfde treffer in een Kohlenpottderby.
66'
Doelpunt voor FC Schalke 04, 2:2 door Klaas Jan Huntelaar
Ja hoor! Huntelaar blijft erg koel en stuurt Bürki de verkeerde hoek in. De duidelijk getergde spits zet zijn ploeg daarmee op gelijke hoogte in deze beladen wedstrijd!
65'
Gele kaart voor Sokratis Papastathopoulos (Borussia Dortmund)
Slechts geel voor de verdediger van Dortmund. Daar leek Huntelaar toch aan te kunnen leggen voor de gelijkmaker. Papastathopoulos mag in ieder geval niet klagen.
64'
Een penalty voor Schalke als Papastathopoulos Huntelaar neerlegt in het strafschopgebied!
60'
Wissel in bij FC Schalke 04 -> Max Meyer
60'
Wissel uit bij FC Schalke 04 -> Junior Caiçara
59'
Wat een heerlijk kwartier na rust waarin deze wedstrijd helemaal is ontbrand. Drie doelpunten, een gele kaart en een heerlijke vrije trap van Mkhitaryan en dat alles in nog geen vijftien minuten.
56'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 1:2 door Matthias Ginter
Wat een wedstrijd hier na rust zeg want Dortmund staat alweer voor! Een vrije trap van Mkhitaryan wordt in het strafschopgebied van Schalke van richting veranderd en belandt zo op het hoofd van Ginter die van dichtbij het leder tegen de touwen kopt!
53'
Wat een knal zeg van Mkhitaryan. De invaller mag een vrije trap nemen vanaf een meter of 25 afstand en dat doet hij met verve. Fährmann kan met moeite redding brengen op die uithaal van Mkhitaryan. De wedstrijd is los hier!
52'
Gele kaart voor Sascha Riether (FC Schalke 04)
Riether met een sliding op de benen van Kagawa en voor die sliding krijgt hij geel.
51'
Doelpunt voor FC Schalke 04, 1:1 door Leroy Sané
En het staat alweer gelijk! Een schiettent in het strafschopgebied van Dortmund. In eerste instantie kan Bürki nog redding brengen, maar op de rebound van Sané van dichtbij is de goalie van Dortmund kansloos.
49'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 0:1 door Shinji Kagawa
Een heerlijke goal van Dortmund! Leitner legt de bal randje zestien klaar voor de inlopende Kagawa. Met een heerlijke voetbeweging lobt hij het leder vervolgens op zeer fraaie wijze over Schalke-doelman Fährmann heen. Wat een treffer zeg!
46'
De bal rolt weer in deze Kohlenpottderby als Dortmund heeft afgetrapt voor het begin van de tweede helft! Een wissel aan de kant van Dortmund: Mkhitaryan komt in de ploeg voor Hummels. Een opvallende wissel van Tuchel die ook Hummels waarschijnlijk rust wil geven.
46'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Henrikh Mkhitaryan
46'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Mats Hummels
46'
45'
We zagen een eerste helft die in het eerste half uur werd gedomineerd door Dortmund en het laatste kwartier door de thuisploeg. Kansen waren er voor beide ploegen. Dortmund was tweemaal dicht bij een treffer via een kopbal en een schot voorlangs van Pulisic. Schalke was dreigend middels een poging van Junior Caiçara en een knal op de paal van Sané. Nog geen treffers in Gelsenkirchen: 0-0.
45'
45'
Gele kaart voor Sead Kolašinac (FC Schalke 04)
Kolašinac geeft Ginter een knietje en krijgt daarvoor een terechte gele kaart.
44'
Weer is Huntelaar woest op een ploeggenoot. Ditmaal is het Geis die de volle laag krijgt van de Nederlander omdat hij het van grote afstand zelf probeert (en hoog over schiet) in plaats van dat hij de spits aanspeelt.
40'
Junior Caiçara snelt er aan de rechterkant vandoor en besluit het vervolgens vanuit een erg lastige hoek te proberen, maar schiet voorlangs. Deze keuze leidt tot grote woede bij Huntelaar die de bal voor het doel graag had willen hebben.
37'
De thuisploeg wordt langzamerhand wat sterker in deze derby. Dortmund komt er niet meer zo vaak uit en de bal is meer in het bezig van Schalke. Het kan in deze fase alle kanten op.
33'
Sané raakt de paal! Zo, dat scheelde niet veel zeg! Sané draait weg bij zijn tegenstander en haalt vanaf een meter of twintig verwoestend hard uit. Zijn schot eindigt buiten het bereik van Bürki op de paal. Daar ontsnapt Dortmund!
31'
Gele kaart voor Nuri Şahin (Borussia Dortmund)
Een harde overtreding van Şahin op de benen van Højbjerg levert het eerste geel van deze wedstrijd op.
27'
Opvallend dat Schalke geen vuist kan maken tegen dit elftal van Dortmund. De ploeg van Huntelaar heeft nauwelijks de bal en als er balbezit is, weet de ploeg zich aanvallend geen raad.
23'
Wat een kans voor Dortmund! Pulisic lanceert zichzelf en snelt alleen op de goal van Fährmann af. Vanuit een lastige hoek probeert hij het zelf en hij schiet rakelings naast. Hij had wellicht beter op Durm af kunnen geven, want die kon het leder bij de tweede paal zo binnen tikken.
21'
Een prima aanval van de bezoekers levert een kans op voor Leitner. Hij krijgt de bal aangespeeld in de zestien van Schalke, maar ziet zijn schot geblokt worden. Dat zag er gevaarlijk uit zeg!
20'
Het wordt wat harder in deze derby. Scheidsrechter Zwayer besluit echter om de kaarten voorlopig nog op zak te houden. Benieuwd hoe lang hij dat op deze manier vol gaat houden.
16'
Het initiatief ligt in het eerste kwartier, wellicht wat tegen de verwachtingen in, bij de bezoekers. Dortmund snijdt soms op knappe wijze door de verdediging van Schalke heen, maar tot dusver hoefde Fährmann alleen nog in actie te komen op die kopbal van Pulisic.
13'
Met een heerlijke actie is Pulisic voorbij zijn tegenstander en snelt het strafschopgebied van Schalke in. Hij probeert vervolgens een ploeggenoot uit te zoeken, maar zijn pass wordt onderschept door de verdediging van de thuisploeg.
11'
In de Bundesliga stonden Schalke en Dortmund in de Bundesliga 43 keer eerder tegenover elkaar in Gelsenkirchen. Van die 43 ontmoetingen won Schalke er negentien en Dortmund twaalf. Dat betekent dat er ook twaalf duels onbeslist eindigden.
7'
Schalke mag een vrije trap nemen op een mooie plek recht voor de goal van Dortmund. De afstand is niettemin groot: zo'n kleine dertig meter. Geis gaat achter de bal staan en haalt uit. Zijn poging vliegt over de goal van Bürki.
4'
Dat was even schrikken voor Schalke. Doelman Fährmann ziet een kopbal van Pulisic plots richting de kruising zeilen en hij moet alle zeilen bijzetten om die bal uit zijn goal te slaan. Met moeite krijgt hij dat voor elkaar.
3'
Een heerlijk sfeertje in de thuisarena van Schalke. De belangen voor de thuisploeg zijn dan ook groot. Bij winst klimmen de Koningsblauwen namelijk naar de zo fel begeerde vierde plek die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League.
1'
Het gaat beginnen in Gelsenkirchen als Schalke heeft afgetrapt voor het begin van deze Kohlenpottderby! Kan Schalke de pijnlijke nederlaag tegen promovendus FC Ingolstadt 04 wegpoetsen met een zege in deze derby of kan het B-elftal van Dortmund stunten in het hol van de leeuw? Dat gaan we nu zien!
1'

Beide ploegen beginnen vanmiddag met een flink gewijzigd elftal aan deze Kohlenpottderby. De belangrijkste wijziging voor ons als Nederlanders aan de kant van Schalke is dat Huntelaar terugkeert in de basis. Hij houdt Di Santo op de bank. Bij Dortmund zitten enkele grote namen op de bank omdat trainer Tuchel enkele spelers spaart voor het treffen in de Europa League met Liverpool. Onder hen zijn Reus, Mkhitaryan en clubtopscorer Aubameyang.

Een echte derby staat vanmiddag op het programma in de Duitse Bundesliga: de Kohlenpottderby tussen Schalke 04 en Borussia Dortmund. In de Veltins-Arena te Gelsenkirchen wordt om half vier afgetrapt. De man die dit belangrijke duel in goede banen hoopt te gaan leiden, is scheidsrechter Felix Zwayer. Mijn naam is Roel Egberts en ik houd u vanmiddag live op de hoogte van alle gebeurtenissen tijdens het treffen tussen Schalke en Dortmund.

FC Schalke 04
De club van spits Klaas Jan Huntelaar presteert momenteel uiterst wisselvallig. Van de laatste zes wedstrijden speelde Schalke er één gelijk, won het er drie en verloor het tweemaal. Vooral de nederlaag van een week geleden was voor de trotse club uit Gelsenkirchen erg pijnlijk. Op bezoek bij promovendus FC Ingolstadt 04 verloor Schalke met maar liefst 3-0. Tijdens dat duel zat Huntelaar voor de tweede maal op rij in een competitieduel op de bank. Schalke-trainer André Breitenreiter verkiest de in Argentinië geboren spits Franco Di Santo op dit moment namelijk boven de Nederlandse goalgetter. Het is voor het eerst sinds Huntelaar in 2010 naar Gelsenkirchen vertrok dat hij niet kan rekenen op een vaste basisplaats. Ondanks de tegenvallende resultaten heeft Schalke, momenteel zevende in de Bundesliga, nog steeds kans op plek vier, de plek die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. Het verschil met de huidige nummer vier, Borussia Mönchengladbach, bedraagt slechts een punt en de Koningsblauwen hebben dus een wedstrijd minder gespeeld. Het programma van Schalke is echter niet eenvoudig want na het treffen met de rivaal uit Dortmund wachten confrontaties met Bayern München en Bayer Leverkusen. Het beloven dus spannende weken te worden voor de club van Huntelaar.

Waar de druk in Gelsenkirchen erg groot is in aanloop naar de derby, leeft men in Dortmund vrij rustig naar het treffen met Schalke toe. De ploeg van trainer Thomas Tuchel staat tweede in de Bundesliga en heeft zich reeds gekwalificeerd voor deelname aan de Champions League. Het gat met koploper Bayern München bedraagt na zaterdag acht punten. Bayern won namelijk met 1-3 op bezoek bij VfB Stuttgart en lijkt met nog vijf speelronden te gaan af te stevenen op de Duitse titel. Dortmund, dat wel een wedstrijd minder gespeeld heeft en het gat dus kan verkleinen tot vijf punten, lijkt zich dan ook neer te hebben gelegd bij een tweede plaats (Dortmund kan niet meer worden ingehaald door nummer drie Hertha BSC). Reden voor Tuchel om vanmiddag in de derby enkele basisspelers rust te geven met het oog op het belangrijke duel met Liverpool in de kwartfinale van de Europa League. Donderdag dient Dortmund, na de 1-1 van afgelopen donderdag, in Liverpool namelijk minimaal één keer te moeten scoren om de halve finale te kunnen bereiken. Ondanks het feit dat hij vanmiddag dus enkele reserves op gaat stellen, stelt Tuchel dat hij alleen naar Gelsenkirchen afreist om te winnen. Hij vergeleek de Kohlenpottderby op de clubwebsite van Dortmund met een bekertreffen: “Als je verliest, duurt het een half jaar voordat je het goed kan maken”.

Of Huntelaar vanmiddag, na twee wedstrijden als wissel, weer in de basis mag beginnen moet nog blijken. Ongeveer een uur voor aanvang van de wedstrijd kunt u de opstellingen vinden onder het kopje wedstrijddetails.