Borussia Dortmund Zaterdag, 19. November 2016
18:30 uur
Bayern München
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Pierre-Emerick Aubameyang 11. / Schot met links  (Mario Götze)

90'
Samenvatting

Na rust bleef Bayern de bovenliggende partij. De bezoekers zagen Ribéry op schitterende wijze de gelijkmaker produceren, maar de Fransman stond buitenspel. Even later schoot Xabi Alonso de bal uit het niets op de lat, maar diezelfde Xabi Alonso was daarna bijna verantwoordelijk voor de 2-0 van Dortmund. Een matige terugspeelbal lanceerde Aubameyang, maar de spits kreeg de bal niet achter Neuer. In de slotfase bleef Bayern dreigend, maar er werd niet meer gescoord in Dortmund.
90'
90'
Lewandowski is dicht bij de 1-1, maar kopt naast. De Pool stond echter ook buitenspel, dus hij had sowieso niet geteld.
90'
Dortmund is tijd aan het rekken bij de hoekvlag. Het moet nog twee minuten volhouden.
90'
Gele kaart voor Renato Sanches (Bayern München)
Invaller Sanches vloert invaller Pulisic en krijgt geel van de scheidsrechter. Terecht.
90'
De scheidsrechter trekt er nog vier minuten bij.
90'
We zitten in de negentigste minuut, kan Dortmund dit volhouden?
89'
Ondertussen is ook Christian Pulisic in het veld gekomen voor Schmelzer.
88'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Christian Pulisic
88'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Marcel Schmelzer
88'
Ribéry en Adrián Ramos krijgen beide geel van de scheidsrechter vanwege hun betrokkenheid bij het opstootje.
88'
Gele kaart voor Franck Ribéry (Bayern München)
88'
Gele kaart voor Adrián Ramos (Borussia Dortmund)
88'
Gaat scheidsrechter Stieler nog ingrijpen? Hij gaat in overleg met zijn assistent.
87'
Ruzietjes overal op het veld. Castro en Ribéry zijn er ook bij betrokken.
86'
Ophef op het veld, omdat Douglas Costa de bal weigert uit te spelen voor een blessurebehandeling van Schmelzer.
85'
Tik, tak, tik, tak... Nog ongeveer vijf minuten heeft Bayern om de gelijkmaker te produceren.
83'
Nee, het wil maar niet lukken voor Bayern. De bezoekers zijn telkens dreigend, maar de laatste pass komt niet aan.
80'
Komt dat schot! Castro probeert een afgeslagen bal ineens op doel te schieten, maar schiet de bal de tribune in.
79'
Er blijft veel fout gaan bij beide ploegen, maar dat maakt de wedstrijd niet minder leuk. Het kan nog alle kanten op.
78'
Bayern blijft jagen op de gelijkmaker, terwijl Dortmund loert op de counter. Het blijft spannend in Dortmund.
78'
De tweede wissel van Tuchel is een feit. Gonzalo Castro is in het veld gekomen voor Götze.
77'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Gonzalo Castro
77'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Mario Götze
75'
Daar is de laatste wissel van Bayern. Het Portugese wonderkind Renato Sanches komt voor Xabi Alonso.
74'
Wissel in bij Bayern München -> Renato Sanches
74'
Wissel uit bij Bayern München -> Xabi Alonso
74'
De tijd begint te dringen voor Bayern. Het heeft nog ruim een kwartier.
71'
Aubameyang! De spits van Dortmund moet de 2-0 scoren. Aubameyang kan alleen op doelman Neuer af na een verkeerde terugspeelbal van Xabi Alonso, maar hij krijgt de bal niet achter Neuer. Hoe is het mogelijke?!
69'
Durm werd in het verleden overigens omgeturnd van aanvaller tot verdediger, maar desondanks is de wissel opvallend.
69'
Een wissel bij beide ploegen. Rafinho komt bij Bayern voor Lahm, terwijl verdediger Erik Durm bij Dortmund in de ploeg komt voor aanvaller Schürrle.
68'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Erik Durm
68'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> André Schürrle
68'
Wissel in bij Bayern München -> Rafinha
68'
Wissel uit bij Bayern München -> Philipp Lahm
67'
Invaller Douglas Costa probeert het met een schot richting de verre hoek. De linkspoot ziet zijn poging een meter naast het doel verdwijnen.
66'
Dortmund doet weinig moeite om tot een aanval te komen. Het staat 1-0 en dat vinden ze bij Dortmund wel prima.
63'
Zo... Boateng neemt de bal op de volley en probeert Neuer aan te spelen, maar dat gaat mist. Hoekschop Dortmund is het gevolg.
61'
De lat! Uit het niets ploft de bal op de lat. Xabi Alonso probeert het met een schot vanuit de tweede lijn en verrast alles en iedereen, maar de Spanjaard raakt de lat.
61'
Bayern blijft dominant. De 'Gele Muur' van Dortmund doet zijn werk, maar moet dat nog ongeveer dertig minuten volhouden.
60'
Carlo Ancelotti heeft genoeg gezien en gaat wisselen. Douglas Costa komt in de plaats van Kimmich.
58'
Wissel in bij Bayern München -> Douglas Costa
58'
Wissel uit bij Bayern München -> Joshua Kimmich
57'
Dortmund leek even onder de druk van Bayern uit te komen, maar heeft het inmiddels weer ontzettend lastig. Het is wachten op de 1-1.
55'
Afgekeurd! Wat een heerlijk doelpunt, jammer dat hij niet telt. Müller dolt op de rechterflank Schmelzer en geeft de bal vervolgens voor. Ribéry scoort met een bal achter zijn standbeen, maar staat in buitenspelpositie.
53'
Bayern was het laatste kwartier voor de rust dominant, maar na rust komt Dortmund goed uit de kleedkamer.
52'
Ribéry verprutst het! De Fransman krijgt de bal van Müller en lijkt ruimte te hebben voor een schot, maar de vleugelaanvaller probeert Lewandowski in stelling te brengen en dat gaat fout.
50'
Gele kaart voor Mario Götze (Borussia Dortmund)
Oef... Een gevaarlijke tackle van Götze op Ribéry. De scheidsrechter trekt geel en daar komt de middenvelder van Dortmund goed mee weg.
49'
Weer Dortmund! Bayern gaat in de fout en Dortmund weet bijna te profiteren. Schürrle onderschept de bal. De Duitser geeft de bal aan Aubameyang, die vervolgens Schmelzer weet te vinden. De linksback geeft voor en ziet Aubameyang koppen, maar zijn poging gaat over het doel.
47'
Ook een mogelijkheid voor Bayern. Alaba slingert de bal voor het doel vanaf de linkerflank. Lewandowski kan koppen, maar Bürki kan zijn poging eenvoudig tegenhouden.
46'
Gelijk een grote kans voor Dortmund! Schürrle lanceert Aubemayang, maar de spits komt uit in een moeilijke hoek. Aubameyang probeert de bal in de verre hoek te schieten, maar Jérôme Boateng is op tijd terug om zijn poging te blokken.
46'
We zijn weer begonnen in Dortmund. De thuisploeg heeft afgetrapt.
46'
45'

Borussia Dortmund begon goed aan de wedstrijd tegen FC Bayern München. De thuisploeg dwong Bayern ver terug en kwam na een goede aanval al na elf minuten op voorsprong. Mario Götze wist uiteindelijk Pierre-Emerick Aubameyang te bereiken en de spits scoorde zijn twaalfde van het seizoen. Dortmund, dat met vijf verdedigers speelde, bleef nog even goed spelen na de 1-0 van Aubameyang. Maar langzamerhand nam Bayern het initiatief over. De landskampioen had echter moeite om de 'Gele Muur' van Dortmund te doorbreken en dat lukte tijdens de eerste 45 minuten dan ook niet.
45'
45'
We krijgen nog één minuut blessuretijd.
43'
Nog een paar minuten tot de rust. Wordt er voor de theepauze nog gescoord?
41'
Wederom Bayern! Ribéry krijgt op de rand van het strafschopgebied een schietkans, maar raakt een tegenstander.
40'
Weer een kansje voor Bayern. Xabi Alonso zoekt de diepgaande Philipp Lahm. De verdediger geeft de bal meteen voor het doel. Thiago krijgt de bal achter zich en probeert het met een omhaal, maar zijn poging gaat ver naast het doel.
39'
Dortmund komt amper nog van de eigen helft af. Snakt de thuisploeg naar de rust?
37'
Bayern dwingt Dortmund steeds verder terug, maar het gaat telkens mis bij de laatste pass.
35'
Bayern blijft het lastig houden met de Gele Muur van Dortmund. De bezoekers hebben eigenlijk nog geen echte kansen gecreëerd.
32'
Mogelijkheid voor Bayern. Xabi Alonso slingert een vrije trap voor het doel. Hummels kan koppen, maar zijn poging gaat in handen van goalie Roman Bürki.
31'
Scheidsrechter Tobias Stieler gaat het gesprek aan met Dortmund-trainer Thomas Tuchel. Laatstgenoemde misdraagt zich langs de lijn en krijgt dat te horen van de arbiter.
30'
Bijna een goede kans voor Bayern. Xabi Alonso lanceert met een heerlijke pass Lewandowski. De Pool probeert Müller te bereiken, maar zijn pass is te hard. Dat was anders een grote kans geweest.
28'
Nu is het weer Bayern dat het initiatief neemt en Dortmund dat op de counter loert. Het spel blijft op en neer golven.
26'
Daar is de eerste poging van Bayern. Een afgeslagen bal komt voor de voeten van Joshua Kimmich terecht. Kimmich haalt uit, maar produceert een mager schot. Lewandowski raakt de poging van Kimmich nog aan, maar de bal verdwijnt over het doel.
26'
Dortmund heeft voorlopig controle over de wedstrijd, maar Bayern is af en toe zeer dreigend. Vooralsnog echter nog geen kansen voor de club uit Zuid-Duitsland.
23'
Bayern probeert van zich af te bijten, maar ze hebben moeite om de Gele Muur van Dortmund te doorbreken.
21'
Dortmund is momenteel heer en meester, maar dat zegt natuurlijk weinig als je tegen Bayern speelt.
20'
Dortmund zoekt de 2-0! De thuisploeg krijgt een aardige kans op de 2-0. Aubameyang geeft de bal voor vanaf de rechterflank. André Schürrle neemt de bal ineens op de volley, maar Neuer staat op de goede plek.
19'
Gele kaart voor Bartra (Borussia Dortmund)
Daar is de eerste gele kaart van de wedstrijd. De Spanjaard Bartra begaat een spijkerharde overtreding op Thomas Müller en krijgt terecht geel.
18'
Weer Dortmund in de aanval! Götze wordt gelanceerd aan de linkerkant, maar moet schieten vanuit een moeilijke hoek. Hij probeert daarom de bal af te geven, maar er staat geen ploeggenoot voor het doel.
17'
Het antwoord is ja, Lewandowski staat inmiddels weer op het veld.
16'
Robert Lewandowski wordt langs de kant geholpen aan een blessure. Kan hij verder?
16'
Dortmund speelt vanavond zijn elfde competitiewedstrijd van het seizoen. Het doelpunt dat Aubameyang zojuist scoorde was zijn twaalfde van het seizoen. Prima gemiddelde!
15'
Naast Hummels wordt overigens ook Franck Ribéry uitgefloten door het publiek in Dortmund.
13'
Een vroeg doelpunt, dat kan enkel goed zijn voor de wedstrijd. Bayern moet op zoek naar de gelijkmaker.
11'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 1:0 door Pierre-Emerick Aubameyang
Pierre-Emerick Aubameyang, wie anders? De international van Gabon brengt de thuisploeg op voorsprong. De eerste kans van de wedstrijd en het is gelijk raak. Na een mooie aanval van Dortmund geeft Mario Götze uiteindelijk de bal vanaf de rechterkant voor het doel. Aubameyang zet zijn voet tegen de bal en verschalkt Manuel Neuer: 1-0.
10'
Dortmund speelt vanavond met vijf verdedigers. Marc Bartra, Sokratis Papastathopoulos en Matthias Ginter staan centraal. Łukasz Piszczek moet de rechterflanken belopen, terwijl Marcel Schmelzer op de linkerflank staat gepositioneerd.
7'
Mats Hummels vertrok afgelopen zomer van Dortmund naar Bayern en wordt uitgefloten door het publiek in Dortmund.
6'
Er is nog geen bovenliggende partij in Dortmund. Bayern nam in eerste instantie het initiatief, maar ook Borussia kent periodes van balbezit.
3'
Bayern München neemt het initiatief tijdens de beginfase. Borussia Dortmund begint fel en heeft veel overtredingen nodig.
1'
Na een mooi eerbetoon aan de onlangs overleden Aki Schmidt zijn we begonnen in Dortmund.
1'

Borussia Dortmund en FC Bayern München komen na de interlandperiode met een gewijzigd elftal. Thomas Tuchel, coach van Borussia Dortmund, heeft zijn elftal op vijf posities gewijzigd, datzelfde geldt voor Bayern München-trainer Carlo Ancelotti.

Raphaël Guerreiro, Sebastian Rode, Christian Pulisic, Gonzalo Castro en Emre Mor kregen van Tuchel tijdens het competitieduel met Hamburger SV (5-2 overwinning) nog een basisplaats, maar Pulisic en Castro beginnen tegen Bayern München op de bank. Guerreiro, Rode en Mor zitten helemaal niet bij de selectie. Marcel Schmelzer, Mario Götze, Julian Weigl, Adrián Ramos en André Schürrle krijgen zaterdagavond het vertrouwen.

Bij Bayern München ontbreekt, zoals verwacht, Arjen Robben. Ook Arturo Vidal had tegen 1899 Hoffenheim (1-1) nog een basisplaats, maar is er niet bij in Dortmund. Rafinha, Douglas Costa en Juan Bernat hadden voor de interlandperiode eveneens een basisplaats, maar starten nu op de bank. Franck Ribéry, Philipp Lahm, Thomas Müller, David Alaba en Joshua Kimmich mogen Signal Iduna Park starten van Ancelotti.

Van harte welkom bij de wedstrijd Borussia Dortmund tegen FC Bayern München. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Borussia Dortmund

Het is nog niet het seizoen van Borussia Dortmund. De Duitse topclub is na tien competitiewedstrijden terug te vinden op de vijfde plaats. Borussia Dortmund heeft een achterstand van zes punten op koploper Bayern München, waardoor een overwinning op de grote rivaal uit München noodzakelijk is. Het tegenvallende seizoen valt overigens te verklaren, want Borussia Dortmund verloor afgelopen zomer sterkhouders Mats Hummels (Bayern München), İlkay Gündoğan (Manchester City) en Henrikh Mkhitaryan (Manchester United). Daar kreeg Borussia Dortmund onder meer de talentvolle Ousmane Dembélé (Stade Rennes) en Emre Mor (FC Nordsjælland) voor terug. Tevens vertrokken Mario Götze (Bayern München) en André Schürrle (VfL Wolfsburg) richting Dortmund.

Bayern München heeft op dit moment weinig te klagen. De club uit Zuid-Duitsland is opnieuw koploper in de Bundesliga, al wordt die positie wel gedeeld met het gepromoveerde RasenBallsport Leipzig. Bayern München zag afgelopen zomer Pep Guardiola naar Manchester City vertrekken, maar kreeg daar Carlo Ancelotti voor terug. Bovendien vertrok het Portugese wonderkind Renato Sanches naar Bayern München en werd zoals eerder benoemd Hummels overgenomen van Borussia Dortmund. Met een overwinning op BVB lijkt Bayern München de concurrent uit Dortmund voorlopig kwijt te zijn.

Historie

Op basis van de historie is er zaterdagavond géén favoriet! 47 keer werd Borussia Dortmund – Bayern München afgewerkt in de Bundesliga. Veertien keer won de thuisploeg, terwijl ook Bayern München veertien keer wist te winnen. Negentien keer eindigde het duel in Dortmund in een gelijkspel. Vorig seizoen werd er in Dortmund niet gescoord.

Het seizoen daarvoor kwam er wel een winnaar. Robert Lewandowski scoorde tegen zijn oude club de enige treffer van de wedstrijd. De laatste keer dat Borussia Dortmund in eigen huis was Bayern München wist te winnen dateert van 11 april 2012. Het werd 1-0 dankzij een treffer van… Lewandowski.