Kroatië Vrijdag, 12. Juni 2015
Italië
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Mario Mandžukić 11. / Schot met rechts  (Ivan Rakitić)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Antonio Candreva 36. / Penalty

90'
Een ronduit saaie tweede helft komt (eindelijk) ten einde. Blijkbaar verschoten Kroatië en Italië al hun kruit in de eerste 45 minuten, want daarna was er weinig meer aan. Veel gele kaarten en blessurebehandelingen, maar geen schoten op doel. Vlak voor het einde kreeg Srna nog zijn tweede gele kaart.
90'
90'
Wissel in bij Kroatië -> Marin Leovac
90'
Wissel uit bij Kroatië -> Mateo Kovačić
90'
Geel-rode kaart voor Darijo Srna (Kroatië)
Toch nog wat opleving op het einde! Srna komt veel te laat voor zijn man en neemt Marchisio mee met zijn linkerbeen. Daarvoor ontsnapte de Kroaat al aan zijn tweede gele kaart, nu krijgt hij deze wel.
87'
Gele kaart voor Mateo Kovačić (Kroatië)
Hey, weer een gele kaart! Dan volgt zometeen waarschijnlijk een wissel. Kovačić is de man die de kaart achter zijn naam krijgt, die invaller Andrea Ranocchia torpedeert.
85'
De wedstrijd lijkt af te stevenen op een gelijkspel. Daar zag het er in de eerste 45 minuten absoluut niet naar uit, maar de wedstrijd is langzaam doodgebloed.
82'
Gele kaart voor Ante Rebić (Kroatië)
Wissel, gele kaart. Italië en Kroatië wisselen het mooi af. Rebić helpt in ieder geval mee met een te hoog geheven been. Hij raakt De Sciglio in de maagstreek, waardoor de scheidsrechter niets anders kan dan een gele kaart geven aan de invallende Kroaat.
80'
Wissel in bij Italië -> Andrea Ranocchia
80'
Wissel uit bij Italië -> Stephan El Shaarawy
76'
Het positieve van deze matige tweede helft, is dat de wedstrijd wel alle kanten op kan. Er is niet echt een ploeg die aanspraak maakt op de winst, maar een doelpunt kan natuurlijk altijd vallen. In dit geval aan beide kanten.
72'
Wissel in bij Kroatië -> Šime Vrsaljko
72'
Wissel uit bij Kroatië -> Danijel Pranjić
71'
Gele kaart voor Claudio Marchisio (Italië)
Marchisio, die overigens geen last meer heeft van zijn knie, gaat hard door op Mateo Kovačić en krijgt daarvoor een gele kaart. De derde Italiaanse kaart, in totaal zijn er al zes spelers op de bon geslingerd.
68'
Het was weer even een kleine opleving in deze saai geworden kwalificatiewedstrijd. Candreva heeft een schitterende actie in huis, waar hij de bal ternauwernood kan tegenhouden voor de achterlijn en vervolgens een man op snelheid uitspeelt. Hij legt terug op Pirlo, die van ruim twintig meter hard over het doel schiet.
64'
De wedstrijd is er in de tweede helft in ieder geval niet spannender op gemaakt. De blessures, overtredingen en gele kaarten zorgden voor een traag verloop van de eerste twintig minuten in het tweede bedrijf.
60'
Best leuk geprobeerd van Kroatië, deze variant op een corner. De bal wordt naar de zestien gewerkt en vervolgens wordt de bal naar de tweede paal geslingerd. Daar is Marcelo Brozović inmiddels doorgelopen, maar de middenvelder mikt zijn volley over het doel.
57'
Veel blessures en dus ook blessurebehandelingen nodig nu. Dit komt de snelheid van de wedstrijd niet ten goede.
54'
Gele kaart voor Darijo Srna (Kroatië)
Srna vindt dat de Italiaanse muur te vroeg uit kwam lopen bij zijn vrije trap en laat dit weten aan de scheidsrechter. Klaarblijkelijk op een te heftige manier, want de Kroaat krijgt geel.
53'
Gele kaart voor Marco Parolo (Italië)
Marco Parolo moet aan de noodrem trekken als Ivan Rakitić richting de zestien van Italië stoomt. Met een sliding wordt de middenvelder van FC Barcelona gestopt, maar het kost Parolo een gele kaart.
52'
Claudio Marchisio grijpt naar zijn knie na een harde ingreep van een Kroatische verdediger en de Italianen kijken angstvallig naar de bank. Ze moesten al twee keer noodgedwongen wisselen en met nog veertig minuten op de klok is dat niet de ideale situatie.
50'
Bij de andere wedstrijd in deze groep, tussen Noorwegen en Azerbeidzjan, staat het nog 0-0. Positief voor Italië, aangezien zij bij deze standen op de tweede plaats blijven staan in groep H.
47'
Wisselen geblazen na het rustsignaal. Buffon heeft last van zijn knie en elleboog en moet naar de kant bij Italië. Salvatore Sirigu, doelman van Paris Saint-Germain, is zijn vervanger. Bij Kroatië vervangt Ante Rebić zijn landgenoot Olić.
46'
Wissel in bij Kroatië -> Ante Rebić
46'
Wissel uit bij Kroatië -> Ivica Olić
46'
Wissel in bij Italië -> Salvatore Sirigu
46'
Wissel uit bij Italië -> Gianluigi Buffon
46'
45'
Samenvatting eerste helft;
Spanning en sensatie in Split, waar we twee penalty's, twee doelpunten en drie gele kaarten hebben gezien. Mandžukić miste een penalty voor Kroatië, scoorde later alsnog de openingstreffer, maar veroorzaakte ook de penalty waaruit Italië de 1-1 scoorde. De eerste 45 minuten waren zeer aantrekkelijk, hopelijk worden de negentig minuten net zo leuk volgemaakt.
45'
45'
Pellè vlak voor rust met de 1-2 op zijn schoen!
Pirlo vindt zijn spits met een schitterende, lange bal, maar de aanvaller van Southampton stuit met een volley in de korte hoek op Subašić.
43'
Gele kaart voor Ivica Olić (Kroatië)
Olić gaat hard door op Leonardo Bonucci en krijgt daarvoor de derde gele kaart van de wedstrijd te zien.
39'
Zo is er genoeg te vertellen over deze eerste helft. Twee penalty's, waarvan maar één raak en twee doelpunten. Nog vijf minuten te gaan in Kroatië.
36'
Doelpunt voor Italië, 1:1 door Antonio Candreva
Heerlijke penalty van Candreva! De flankspeler laat zien over zelfvertrouwen te beschikken en maakt het af met een heuse Panenka. 1-1!
35'
Gele kaart voor Mario Mandžukić (Kroatië)
Penalty voor Italië! Wat een wedstrijd maakt Mandžukić mee zeg. Eerst mist hij een penalty, dan scoort hij en nu veroorzaakt hij een penalty. De spits maakt hands na een kopduel met Graziano Pellè.
32'
Wat een kans voor El Shaarawy!
De aanvaller van AC Milan krijgt de bal op een presenteerblaadje vanaf de linkerkant, maar hij wil vanaf elf meter de bal te mooi in de hoek plaatsen. Hierdoor krijgt de inzet geen kracht mee en kan Subašić simpel redden. Dit had de 1-1 moeten zijn.
28'
Aan het geschreeuw te horen was het al duidelijk dat De Silvestri eruit moest. Hij wordt vervangen door AC Milan-verdediger Mattia De Sciglio.
27'
Wissel in bij Italië -> Mattia De Sciglio
27'
Wissel uit bij Italië -> Lorenzo De Silvestri
27'
Gelukkig, De Silvestri staat in ieder geval weer, maar moet wel met de brancard van het veld. Heel naar om het geschreeuw van een voetballer in pijn te horen.
25'
Verschrikkelijk!
Lorenzo De Silvestri schreeuwt het uit van de pijn na een fysiek duel en in zo'n leeg stadion hoor je dat veel te goed. Is dit een ernstige blessure die de kijker van dichtbij meemaakt op televisie?
22'
El Shaarawy wordt weer teruggefloten en dat komt Kroatië goed uit. Danijel Subašić komt uit zijn doel als een aanvallende bal niet lekker wordt weggewerkt door de Kroatische verdediging, maar Antonio Candreva kan de bal langs de goalie krijgen. El Shaarawy kan vervolgens zonder doelman onder de lat de bal richting het doel koppen, maar voordat hij het kopduel aan kan gaan met Domagoj Vida, fluit de scheidsrechter voor duwen.
18'
Hele grote kans voor Ivica Olić!
Ivan Perišić komt op links heel makkelijk langs zijn tegenstander en krijgt alle ruimte om voor te zetten. Met een lage bal vindt hij bijna zijn teamgenoot, maar die komt een teenlengte tekort om de voorzet tot een doelpunt te verwerken.
17'
Als de stand zo blijft, komt Kroatië op vijf punten van nummer twee Italië te staan.
14'
Uit de herhaling blijkt dat El Shaarawy geen buitenspel stond op het moment dat de bal werd gespeeld. Het doelpunt van de speler van AC Milan werd dus onterecht afgekeurd. Wat een pech voor Italië, die in de tegenstoot een tegentreffer kregen te verwerken.
11'
Gele kaart voor Gianluigi Buffon (Italië)
Buffon is woedend na de afgekeurde treffer van Italië en als Mandžukić dan ook nog eens scoort, nog geen dertig seconde na het afgekeurde doelpunt, wordt de doelman van Juventus gek. Hij krijgt geel vanwege zijn reactie richting de arbitrage.
11'
Doelpunt voor Kroatië, 1:0 door Mario Mandžukić
En aan de andere kant is het dan wel meteen raak! Mandžukić en zijn landgenoten profiteren van de verontwaardiging bij de Italianen. De spits wordt vrijgelaten voor het doel en kan een lage voorzet vanaf rechts simpel intikken.
10'
Doelpunt afgekeurd!
Stephan El Shaarawy denkt te scoren, maar staat buitenspel. De aanvaller van AC Milan krijgt vrijheid vlak voor het doel en als er dan over de bal wordt gestapt, is de verdediging van Kroatië kansloos. De Egyptische Italiaan stond dus echter buitenspel.
7'
Penalty gemist door Mario Mandžukić, Kroatië
Slecht ingeschoten door Mario Mandžukić, die dus op nul doelpunten blijft staan in deze kwalificatiereeks. Met een schuiver zoekt hij de linkerhoek, maar Gianluigi Buffon kiest de juiste hoek en kan keren.
6'
Penalty voor Kroatië!
Davide Astori gaat heel dom door op Darijo Srna, die op de achterlijn nergens meer heen kan. De verdediger van Italië tikt de Kroaat echter aan, de bal gaat op de stip.
4'
Bij Italië staat Andrea Pirlo opgesteld als middenvelder. De speler van Juventus staat nog één seizoen onder contract in Turijn, maar de zakken met geld in de competities buiten Europa lonken voor de controleur.
1'
Daar gaan we! Een vreemde gewaarwording, in zo'n leeg stadion. Kroatië moet deze wedstrijd achter gesloten deuren afwerken vanwege het misdragen van de Kroatische fans tijdens Italië - Kroatië en Kroatië - Noorwegen. Wel mooi op de volkslieden, en vooral dat van Italië, in een leeg stadion te horen.
1'
Wat er op het spel staat in Split, Kroatië? De winnaar van de kwalificatiewedstrijd Kroatië – Italië plaatst zich voor het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk. Toegegeven, het is niet honderd procent zeker dat de winnaar zich direct plaatst voor het eindtoernooi, maar gezien de puntenverdeling in groep H van de kwalificatiereeks kunnen de koffers in het land dat vanavond wint alvast gepakt worden. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe verslag van deze interland.

De stand van zaken in groep H
Het zijn vanavond de nummers één en twee van de groep die tegen elkaar spelen. Kroatië voetbalde inmiddels dertien punten bij elkaar, de Italianen moeten het met twee punten minder doen. Zij speelden gelijk tegen Bulgarije (2-2) en Kroatië (1-1), waardoor het land vier verliespunten heeft. Kroatië leed dus alleen nog maar puntverlies tegen de tegenstander van vanavond. De nummer drie in de groep is Noorwegen, met negen punten. De eerste twee ploegen in de groep gaan rechtstreek naar het Europees Kampioenschap, terwijl de nummer drie nog een herkansing krijgt in de play-offs. De groep wordt compleet gemaakt door Bulgarije, Azerbeidzjan en Malta. De laatste twee landen lijken nu al voor spek en bonen mee te doen, Bulgarije moet hopen op een klein wonder en positieve, onderlinge resultaten.

Dooie boel
Gezellig zal het vanavond niet zijn in het Poljud. Het stadion in Split zal namelijk leeg zijn. De UEFA heeft Kroatië gestraft voor twee feiten. Bij de heenwedstrijd tussen Italië en Kroatië lieten de Kroatische fans zich van hun slechtste kant zien. Racisme, vuurwerk en andere spreekkoren zorgden ervoor dat het land in de thuisinterland tegen Noorwegen minder fans in het stadion mocht hebben. In die wedstrijd ging het echter volledig mis, met fans op het veld op de koop toe. De Europese voetbalbond greep in en strafte Kroatië flink. De voetbalbond van Kroatië kreeg een boete en moet dit duel dus achter gesloten deuren afwerken.

Personele problemen bij Italië
Op het middenveld zijn de problemen groot bij Italië. Marco Verratti haakte eerder deze week geblesseerd af en kort voor de interland werd bekend dat ook Daniele De Rossi de wedstrijd aan zich voorbij moet laten gaan. Op de afsluitende training raakte de veteraan van AS Roma geblesseerd.