Maccabi Haifa Donderdag, 19. September 2013
21:05 uur
AZ Alkmaar
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Jóhann Guðmundsson 71. / Schot met rechts  (Nick Viergever)

90'
Goed voetbal was het niet, maar AZ wint wel haar eerste wedstrijd in de Europa League. De ploeg wint op bezoek bij Maccabi Haifa met 0-1 door een doelpunt van Jóhann Guðmundsson.
90'
87'
AZ moet het nog een kleine vijf minuten volhouden om als enige Nederlandse ploeg in Europa een punt te pakken. Ajax en PSV verloren, redt AZ de eer van Nederland?
83'
Maccabi Haifa gaat natuurlijk aanvallender voetballen bij een 0-1 stand. Rechtsback Eyal Meshumar wordt naar de kant gehaald en Idan Vered komt voor hem in het veld. Een verdediger voor een aanvallender, met nog ruim vijf minuten op de klok.
83'
Wissel in bij Maccabi Haifa -> Idan Vered
83'
Wissel uit bij Maccabi Haifa -> Eyal Meshumar
82'
Maarten Martens speelt zich knap vrij rond de zestien en schiet hard richting doel. Het schot wordt echter geblokt door Edin Cocalić, waardoor AZ alleen een corner krijgt. Dit levert de Alkmaarders niets op.
80'
Nick Viergever gaf een assist, maar is niet helemaal okselfris meer. Hij wordt daarom tien minuten voor tijd vervangen door Donny Gorter.
80'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Donny Gorter
80'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Nick Viergever
77'
Zo staat AZ dus eigenlijk op een onterechte voorsprong, maar de Nederlandse fans zullen niet klagen. Elke overwinning is belangrijk voor het Nederlandse voetbal, in verband met de ranglijst voor ploegen in Europese competities. Deze ranglijst bepaalt hoeveel clubs een land mag leveren voor Europese competities als de Europa League en de Champions league.
74'
Rayos raakt de lat!
De nummer tien van Maccabi Haifa schiet met de binnenkant van zijn voet bekeken richting het doel van Alvarado Esteban, die duikt, maar de bal niet raakt. De deklat staat een Israëlische treffer echter in de weg.
73'
Gele kaart voor Dino Ndlovu (Maccabi Haifa)
Jeffrey Gouweleeuw en Dino Ndlovu zijn blijkbaar niet elkaars beste vrienden en krijgen het met elkaar aan de stok. De scheidsrechter sust de ruzie, maar geeft beide spelers wel geel na het opstootje.
73'
Gele kaart voor Jeffrey Gouweleeuw (AZ Alkmaar)
71'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Jóhann Guðmundsson
Eigenlijk verdient deze wedstrijd geen doelpunt, maar toch valt de 0-1! Jóhann Guðmundsson profiteert van een reeks aan fouten in de defensie van Maccabi Haifa. Nick Viergever geeft de bal voor, waarna Dekel Keinan de bal volledig mist. Daardoor kan Guðmundsson aan de bal komen, en hij schiet met zijn uitgestrekte been de bal door de benen van doelman Bojan Šaranov.
70'
Wissel in bij Maccabi Haifa -> Avihay Yadin
70'
Wissel uit bij Maccabi Haifa -> Alon Turgeman
70'
Wissel in bij Maccabi Haifa -> Dino Ndlovu
70'
Wissel uit bij Maccabi Haifa -> Yaniv Katan
66'
En daar is die eerste grote kans dan! Willie Overtoom mag ver komen van de defensie van Maccabi Haifa en de invaller twijfelt niet. Overtoom schiet, en de bal gaat rakelings over het doel van Bojan Šaranov.
65'
Gertjan Verbeek heeft voor wat meer creativiteit in zijn elftal gezorgd. Maarten Martens is in het veld gekomen voor Roy Beerens, terwijl Willie Overtoom zijn collega Viktor Elm aflost. Dit zijn wissels die bijzonder goed kunnen uitpakken voor de Alkmaarders. Het blijft wachten op de eerste grote kans voor de uitploeg.
63'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Willie Overtoom
63'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
63'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Maarten Martens
63'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Roy Beerens
61'
Alon Turgeman zorgt voor weer wat gevaar voor zijn ploeg. De nummer zeventien trekt vanaf rechts naar binnen en haalt hard uit met zijn linkerbeen. Hij zwaait iets te ver door, waardoor het schot laag naast de rechterpaal belandt.
59'
Gele kaart voor Alon Turgeman (Maccabi Haifa)
Even wat opwinding in Israël als Alon Turgeman op de bon geslingerd wordt. De aanvaller van Maccabi Haifa is het niet eens met een beslissing van de scheidsrechter en laat dit te duidelijk weten volgens de arbiter. Het gevolg is een gele kaart voor Turgeman.
55'
Daar is bijna Aron Jóhannsson voor het eerst in de wedstrijd, maar de spits staat bij een voorzet tussen twee verdedigers in. Dekel Keinan wint het kopduel en verdedigt uit. De aanvoer naar Jóhannsson is te gering, misschien is het tijd om te wisselen.
51'
Mattias Johansson is wederom belangrijk in de verdediging van AZ. Hij is telkens de laatste pion die een goedlopende aanval van Maccabi Haifa kan stoppen. Ditmaal stond Hen Ezra volledig vrij voor het doel, maar de voorzet van Rayos komt niet bij hem aan omdat Johansson weet te blokken.
49'
Opnieuw een sterk begin van Maccabi Haifa, dat AZ terug in de verdedigende linies drukt. De thuisploeg krijgt een corner, maar heeft slechts drie man in het strafschopgebied staan. Wonderbaarlijk, maar voor corners hoeft AZ dus niet te vrezen zo lijkt het.
46'
De tweede helft mag wel wat meer (Nederlandse) kansen en wat meer spanning brengen. Beide elftallen beginnen in ieder geval ongewijzigd aan de tweede helft.
46'
45'
AZ kan nog geen potten breken in Israël. De Nederlanders hebben weinig in te brengen en het is dan ook Maccabi Haifa met de kansen. Tot heeft Alvarado Esteban zich niet voor de volle honderd procent ingespannen. Alleen een schot van Hen Ezra moest hij keren, maar bij andere momenten was de thuisploeg er dichtbij. Shimon Abuhazera gleed een voorzet van Samuel Scheimann net niet binnen en Rayos schoot rakelings voorlangs.
45'
42'
Het is eigenlijk wachten op een doelpunt van Maccabi Haifa. AZ lijdt ontzettend veel balverlies, in de aanval, maar ook in de verdediging. De thuisploeg doet er nu nog niet veel mee, maar als de ban eenmaal gebroken is kan het uitlopen tot erger.
39'
Het is pijnlijk om te zeggen, maar opnieuw is een Nederlandse ploeg tegen een mindere tegenstander niet de beste ploeg. AZ in goede vorm moet gewoon kunnen winnen van Maccabi Haifa, maar de thuisploeg heeft de beste kansen en ook de meeste drang naar voren.
35'
Opnieuw een mooie solo van Maccabi Haifa, ditmaal in de vorm van Hen Ezra. Vanaf links komt hij helemaal naar binnen, om vervolgens met rechts naar de lange hoek te schieten. Alvarado Esteban gaat gestrekt en heeft de bal, maar wel met moeite. Gelukkig komt zijn defensie hem te hulp, waardoor het nog steeds 0-0 staat in Israël.
32'
Rayos maakt het de defensie van AZ nog aardig lastig met een mooie solo. De speler van Maccabi Haifa komt tot twintig meter van het doel, kapt naar binnen en haalt uit met links. De bal komt met een stuiter vervelend dicht bij het doel van Alvarado Esteban, maar de keeper ziet de bal langs het goal gaan.
28'
Gele kaart voor Celso Ortíz (AZ Alkmaar)
De eerste kaart van de wedstrijd komt op naam te staan van Celso Ortíz. De middenvelder ziet dat Maccabi Haifa kan uitbreken na het afslaan van een aanval van AZ en begaat een slimme overtreding op het middenveld. Dit kost hem dus wel een gele kaart.
26'
Aron Jóhannsson komt eindelijk in het spel voor, maar de spits van AZ staat buitenspel. De Alkmaarders weten hun aanvalsleider nog niet te bereiken en kunnen daarom ook nauwelijks gevaar stichten in deze uitwedstrijd.
22'
Maccabi Haifa komt bijna op een 1-0 voorsprong!
De thuisploeg is er uit het niets snel uit via Samuel Scheimann, die op links strak voorgeeft over de grond. Shimon Abuhazera komt inglijden en komt een schoenmaat tekort om de bal in te tikken. Heeft de speler van Maccabi schoenmaat 47, dan staat het nu 1-0 in Israël.
19'
Mattias Johansson kan een steekpass net onderscheppen, anders is Hen Ezra ervandoor. De linksbuiten staat klaar om de bal te ontvangen en heeft veel ruimte voor zich, maar Johansson voorkomt dus dat de bal de linkerkant bereikt.
16'
In de eerste vijftien minuten komen beide ploegen nog niet echt tot levensgrote kansen. Maccabi Haifa wil voor eigen publiek natuurlijk graag voetballen, maar AZ heeft een klein veldoverwicht. Het spel is echter te slordig om tot uitgespeelde kansen te komen.
12'
Het kan best zijn dat AZ het moeilijk heeft tegen Maccabi Haifa. De ploeg wordt gezien als de grootste concurrent van titelfavoriet Maccabi Tel Aviv. Daarnaast zijn de thuissupporters ook erg enthousiast, waardoor ze gezien kunnen worden als een echte twaalfde man.
9'
Het eerste schot van AZ is ook een feit. Nemanja Gudelj haalt van ruim dertig meter in één keer uit, maar doelman Bojan Šaranov schrikt daar niet van. De bal is veel te zacht en kan makkelijk opgepakt worden.
6'
Mattias Johansson komt daar goed weg! De verdediger is nonchalant bij het uitverdedigen en raakt een kopbal niet goed. Hierdoor komt Alon Turgeman in balbezit, maar er is blijkbaar gevlagd voor buitenspel. Dit had de eerste kans voor Maccabi Haifa kunnen zijn, AZ is gewaarschuwd.
2'
AZ is in Israël begonnen aan het Europese avontuur in de Europa League. Na het verliesbeurten van Ajax en PSV hopen de Nederlandse voetbalfans dat AZ nu wel succes boekt in de Europese competitie.
1'
Er moest voor gestreden worden, maar AZ mag dit seizoen weer de Europa League in. De Alkmaarders beginnen met een uitwedstrijd in Israël, waar Maccabi Haifa de tegenstander is. Mijn naam is Jos Boesveld en ik zal jullie vanavond voorzien van een live verslag.

Het Europese avontuur van AZ verloopt nog niet vlekkeloos dit seizoen. In de voorrondes nam de ploeg het op tegen het Griekse Atromitos. In de uitwedstrijd leek er geen vuiltje aan de lucht, want AZ won met 1-3. In Nederland ontstond al snel een bizarre situatie. Markus Henriksen moest in de tweede minuut met rood van het veld en de wedstrijd werd zelfs gestaakt nadat er brand uitbrak in het stadion. Het duel kon ternauwernood worden uitgespeeld, maar AZ ontsnapte in eigen huis. Atromitos kwam een kwartier voor tijd op 0-2 en had nog maar één doelpunt nodig om door te gaan naar de Europa League. Op miraculeuze wijze viel het doelpunt niet, waardoor de 1-3 in Griekenland genoeg was om door te gaan. AZ is samen met PAOK Saloniki, Shakter Karaganda en Maccabi Haifi ingedeeld in groep L.

De Israëlische tegenstander van vanavond versloeg wat kleine ploegen op de weg naar de Europa League. Omdat de competitie in Israël nog maar net begonnen is heeft de thuisploeg van vanavond niet heel veel wedstrijdritme. Er zijn pas twee wedstrijden gespeeld in de competitie, waarvan Maccabi Haifa er één won en één verloor. Veel bekende namen kom je niet tegen bij Maccabi Haifa. Alleen Samuel Scheimann zal enkele belletjes doen rinkelen. De verdediger kwam in Nederland uit voor NAC Breda (jeugd) Kozakken Boys, FC Den Bosch en Excelsior voordat hij terugkeerde naar zijn thuisland. Scheimann werd namelijk geboren in Afula, Israël.

In de competitie draait AZ prima, maar elke wedstrijd in de Europa League is natuurlijk een hele leuke bonus. In een groep L ruikt AZ kansen om door te bekeren, maar eerst wacht Maccabi Haifa als tegenstander. Veel plezier bij deze wedstrijd!