AFC Ajax Dinsdag, 26. November 2013
20:45 uur
FC Barcelona
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Thulani Serero 19. / Schot met rechts  (Ricardo van Rhijn)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Danny Hoesen 42. / Schot met links
2 : 1 Torinfos in de Ticker Xavi 49. / Penalty  (Neymar)

90'
Ajax heeft voor een grote stunt gezorgd door een 2-1 voorsprong tegen Barcelona over de streep te trekken. Bijna de hele tweede helft speelden de Amsterdammers met tien man, na een rode kaart van Veltman. Maar Ajax gaf na de aansluitingstreffer van Neymar geen grote kansen meer weg.
90'
90'
Ajax en met name Davy Klaassen spelen de blessuretijd profesioneel uit. De bal gaat al twee minuten rond bij de cornervlag op de helft van Barcelona en Klaassen weet zelfs tweemaal een hoekschop te versieren.
90'
De vierde man geeft aan dat er nog drie minuten blessuretijd bijgetrokken zullen worden. De overlevingstocht van Ajax duurt nog enkele minuten.
89'
Ajax komt goed weg. Neymar omspeelt Jasper Cillessen, waarna hij de bal vrij voor het intikken heeft. Maar wordt dan terecht afgefloten voor buitenspel. Het was op het randje en Ajax leeft nog.
88'
Serero laat nog maar eens zijn vorm deze wedstrijd zien en staat ook verdedigend zijn mannetje. Met een slimme tackle onderschept hij een veelbelovende counter.
85'
Gerard Piqué neemt geen genoegen met de nederlaag en neemt zijn team op sleeptouw. Met wilde armgebaren stuurt hij zijn ploeg naar voren en zelf neemt hij plaats in de spits.
84'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lerin Duarte
84'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Danny Hoesen
82'
De wissels van Barcelona doen voorkomen alsof Gerardo Martino de wedstrijd al heeft opgegeven. Grote namen worden van het veld gehaald en jonge talenten uit het tweede team mogen het nu proberen.
82'
Wissel in bij FC Barcelona -> Adama Traoré
82'
Wissel uit bij FC Barcelona -> Cesc Fàbregas
81'
Inmiddels is Barcelona al toe aan de tiende hoekschop van de wedstrijd, dit in schril contrast met de ene hoekschop van Ajax. Gevaarlijk is de Spaanse topploeg echter nog geen enkele keer geworden uit een van deze standaardsituaties.
78'
Het inbrengen van Patric aan de kant van Barcelona helpt Ajax een handje op weg naar de drie punten. De jonge aanvaller schiet nu al voor de derde keer een bal huizenhoog over het doel van Cillessen.
76'
Zelfs Danny Hoesen helpt Ajax in het achterveld de verdediging dicht te houden. De Amsterdammers spelen op deze manier zonder aanvallers.
74'
Wissel in bij FC Barcelona -> Sergi Roberto
74'
Wissel uit bij FC Barcelona -> Xavi
73'
De druk van Barcelona neemt langzaamaan weer wat af. Ajax heeft de bal weer vaker in eigen bezit en het spel van Barcelona heeft het laatste kwartier zelden tot kansen geleidt.
70'
Serero speelt een van zijn betere wedstrijden van het seizoen. De middenvelder van Ajax blonk in de eerste helft aanvallend gezien al uit op het middenveld en is nu ook met tien man belangrijk door de bal vaak langdurig in eigen bezit te houden.
68'
Wissel in bij FC Barcelona -> Patric
68'
Wissel uit bij FC Barcelona -> Puyol
68'
Gele kaart voor Martín Montoya (FC Barcelona)
De vijfde gele kaart alweer voor Barcelona. Montoya zet een blok op Serero die hard voorbij probeert te stomen.
66'
Als Ajax deze overwinning over de streep weet te trekken, zet het een goede stap richting overwintering in de Champions League. Dat zou voor het eerst sinds het seizoen 2005-2006 zijn.
64'
Het is typerend hoe Fischer de bal na een hoekschop vanuit zijn eigen strafschopgebied wild richting de andere speelhelft trapt. Ajax heeft zich met tien man ingegraven op de eigen speelhelft en poeiert elke bal die in bezit komt zo ver mogelijk weg op de helft van Barcelona.
61'
Op deze manier gaat het nog een zware klus worden voor Ajax om met tien man deze voorsprong vast te houden. Barcelona begint druk te zetten en de thuisploeg kan niets anders doen dan verdedigen.
59'
Gele kaart voor Ricardo van Rhijn (AFC Ajax)
Opnieuw een gele kaart voor gevaarlijk spel. Van Rhijn komt met een te hoog been in op Neymar en wordt terecht bestraft.
57'
Een geweldige redding van Cillesen. Nadat Neymar knap vrij voor het doel wordt gezet probeert hij de bal over Jasper Cillissen te stiften. De doelman van Ajax houdt de bal knap uit het doel.
56'
Het spelbeeld na de aansluitingstreffer van Barcelona is ook snel veranderd. Barcelona heeft weer ouderwets veel de bal en Ajax moet erachteraan.
53'
Gele kaart voor Neymar (FC Barcelona)
Gevaarlijk spel van de Braziliaanse aanvaller. Neymar probeert een omhaal in het strafschopgebied van Ajax en mist op een haar na het hoofd van Denswil.
52'
Lasse Schøne wordt opgeofferd na de rode kaart. Frank de Boer haalt snel zijn aanvaller naar de kant voor een verdediger.
52'
Gele kaart voor Iniesta (FC Barcelona)
Een domme overtreding van Iniesta. De middenvelder tackelt halverwege de eigen helft Serero richting het gras.
51'
Wissel in bij AFC Ajax -> Stefano Denswil
51'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schøne
50'
Een grote domper voor Ajax vlak na rust. Zowel voor Ajax als Veltman zelf. De jonge verdediger speelde een geweldige wedstrijd maar moest een fout herstellen van Ricardo van Rhijn.
49'
Doelpunt voor FC Barcelona, 2:1 door Xavi
Cillesen is kansloos op het schot van Xavi. Cillessen duikt naar de rechterhoek terwijl Xavi de bal feilloos in de linker schiet.
48'
Rode kaart voor Joël Veltman (AFC Ajax)
Veltman offert zich op na een zwakke terugspeelbal van Van Rhijn. Neymar kan de bal onderscheppen en Veltman haalt de aanvaller van Barcelona neer, waarna hij naar de kleedkamer mag vertrekken en Barcelona een strafschop mag nemen.
47'
Ajax gaat na de rust vrolijk verder waar het in de eerste helft mee geëindigd was. Het team van Frank de Boer zet weer vroeg druk en Barcelona komt er niet doorheen.
46'
45'
Ajax zit op rozen na 45 minuten spelen. Door doelpunten van Serrero en Hoesen keren de Amsterdammers met een 2-0 voorsprong terug naar de kleedkamers. Het team van Frank de Boer voert de boventoon en Barcelona is nog geen moment aan het voetballen gekomen.
45'
45'
Op slag van rust krijgt Barcelona nog de kans op de aansluitingstreffer. Uit een vrije trap van Xavi krijgt Neymar net zijn voet niet tegen de bal, waardoor de vrije trap naast het doel van Cillessen zeilt.
44'
De grote spelers als Iniesta, Xavi en Neymar zijn de hele eerste helft nog nauwelijks in beeld geweest. Niets wijst erop dat Barcelona vanavond de grootmacht op het veld is. Er is één team dat heerst en dat is Ajax.
42'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Danny Hoesen
Ajax zit op rozen tegen grootmacht Barcelona! Nadat Davy Klaassen een verwoestend schot op het doel van Pinto vuurt komt de bal via de vuisten van de Spaanse keeper voor de voeten van Hoesen. De spits van Ajax speelt de bal om Puyol heen en werkt de bal in het doel.
41'
Joël Veltman laat een hoogstandje zien. De jonge centrale verdediger dribbelt over de middenlijn en speelt de bal door de benen van Song waarna diezelfde Song hem naar het gras trekt.
39'
Gele kaart voor Cesc Fàbregas (FC Barcelona)
Na een vrije trap voor Ajax houdt Fabregas de bal even hoog om het leer vervolgens weg te gooien. De frustraties aan de kant van Barcelona worden groter.
36'
Het spel van Barcelona de laatste minuten is veelzeggend. De Spanjaarden gooien meer strijd in de wedstrijd en proberen de bal met verschillende harde tackles terug te veroveren. Ditmaal blijft Hoesen geblesseerd op de grond liggen. Maar kan verder spelen.
34'
Na de tackle van Piqué, waar hij een terechte gele kaart voor ontving, kan Boilesen niet meer verder. Blind zal naar de linksbackpositie verhuizen en Poulsen neemt zijn rol op het middenveld over.
34'
Wissel in bij AFC Ajax -> Christian Poulsen
34'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Nicolai Boilesen
32'
Lasse Schøne schiet de bal in één keer op het doel. Hij krult de bal knap in de korte hoek maar Pinto kan de bal nog net onderscheppen.
31'
Gele kaart voor Piqué (FC Barcelona)
Nadat Boilesen voor de derde keer deze wedstrijd langs de linker zijlijn opstoomt trekt Piqué aan de noodrem en haalt Boiles naar de grond. Er blijft een vrije trap staan op de rand van het strafschopgebied.
30'
Het is opvallend hoeveel ruimte de middenvelders van Ajax krijgen om te voetballen. Serrero, Blind en Klaassen wordt de hele wedstrijd nog geen strobreedte in de weggelegd om met de bal naar voren te dribbelen.
28'
Pas na een klein half uur spelen is voor het eerst het herkenbare spel van Barcelona te zien. Een minuut of twee zijn de Spanjaarden niet van de bal af te krijgen en gaat de bal eenvoudig van voet naar voet.
25'
Uit de counter komt Ajax ditmaal goed weg. Neymar verschijnt uit het niets oog in oog met Cillessen. Maar schiet de bal aan de verkeerde kant langs de paal.
23'
Oei! Ajax blijft gevaarlijk. Na een schitterende passeerbeweging van Boilesen ontvangt Schøne de bal. De Deen krult vanaf de rechterhoek van het strafschopgebied nipt over de lat.
21'
Ook na het doelpunt drukken de Amsterdammers gewoon door. Van Rhijn krijgt opnieuw de ruimte om op te komen en versiert ditmaal een hoekschop, waaruit Klaassen de bal over het doel van Barcelona schiet.
19'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Thulani Serero
Ajax komt volkomen terecht op voorsprong. Van Rhijn komt op aan de rechterflank en geeft de bal over de grond perfect voor op Serero die de bal het laatste zetje geeft tegen de touwen.
17'
Daley Blind mag van net buiten het strafschopgebied aanhalen op het doel van Pinto. Zijn schot zeilt enkele meters voorlangs. Maar opnieuw krijgt Ajax een grote kans.
15'
Ondanks de grote kans voor Barcelona houdt de druk van Ajax aan. Ballen worden nog steeds snel terug veroverd en tot aan de zestien kunnen de Ajacieden elkaar makkelijk vinden.
13'
De wedstrijd komt op gang. Neymar ontvangt de bal in het strafschopgebied van Ajax en heeft de hoek voor het kiezen. Ricardo van Rhijn onderschept de bal nog net op tijd met een belangrijke tackle.
11'
Bijna! Lasse Schøne stoomt aan de rechterkant van het veld langs Martín Montoya en geeft de bal over alle verdedigers van Barcelona voor op Fischer. De Deen schiet de bal vanuit de volley in de handen van doelman Pinto.
10'
Ook het eerste kansje is voor Ajax. Serero kan na een prachtig één-tweetje met Schøne vrij doorlopen naar het strafschopgebied. Maar vindt Hoesen niet met zijn pass.
8'
Gele kaart voor Lasse Schøne (AFC Ajax)
Schøne ontvangt al vroeg in de wedstrijd de eerste kaart. De linksbuiten komt veel te laat met zijn tackle op Neymar en ontvangt terecht een gele prent.
7'
De openingsfase is duidelijk voor de Amsterdammers. Barcelona is nog geen enkele keer van de eigen speelhelft af geweest.
5'
Het zijn echter niet alleen de Spanjaarden die vroeg druk zetten. Wanneer Barcelona in balbezit komen de Ajacieden met twee man om de bal te veroveren. Met succes, het bal is in de openingsfase grotendeels in het bezit van Ajax.
2'
We zijn begonnen. Na de aftrap van Ajax laat Barcelona al snel zien dat het de wedstrijd hier niet zal laten lopen, ondanks dat het al geplaatst is. Neymar is er na de aftrap meteen bij om het Van Rhijn moeilijk te maken.
1'
Goedenavond, mijn naam is Merten Simons en vanavond doe ik verslag van de Champions League-wedstrijd tussen AFC Ajax en FC Barcelona. Om 20.45 zal de Tsjech Pavel Královec fluiten voor de aftrap van de wedstrijd van de vijfde groepswedstrijd in groep H. Tot die tijd kunt u onder het kopje ‘wedstrijddetails’ alvast de opstellingen van beide teams bekijken.

Een nederlaag vanavond voor Ajax maakt overwintering in de Champions League een lastig verhaal. AC Milan staat één punt boven de Amsterdammers en is in dat geval bij een overwinning op Celtic FC zeker van de volgende ronde. Desastreus hoeft een nederlaag echter nog niet te zijn als Celtic in eigen huis punten weet te pakken tegen de Italianen.

Makkelijk zal het vanavond niet gaan worden voor Ajax. Van de negen laatste wedstrijden tegen een Spaanse ploeg wist het team van Frank de Boer er geen één te winnen. De doelcijfers van vier voor en 29 tegen zijn veelzeggend. Ook de heenwedstrijd belooft weinig goed voor De Boer en zijn manschappen. In Barcelona werd het eerder dit seizoen 4-0 voor de Spanjaarden. Gerard Piqué tekende voor een doelpunt. Maar de grote uitblinker was Lionel Messi met drie doelpunten.

Diezelfde Messi zal vandaag niet aan de aftrap verschijnen. De Argentijnse sterspeler zal de wedstrijd door een blessure aan zijn hamstring vanaf de kant moeten bekijken. Hier zal hij niet als enige plaatsnemen. Naast Messi zijn ook Jordi Alba, Dani Alves, Valdes en Adriano geblesseerd en moet Alexis Sanchéz de wedstrijd met een schorsing aan zich voorbij laten gaan. Daartegenover staat wel de terugkeer in de basis van Xavi.

Barcelona is echter niet het enige team met blessures. Bij het team van Frank de Boer kijken onder andere de aanvallers Siem de Jong, Kolbeinn Sigþórsson en Bojan de wedstrijd geblesseerd toe vanaf de tribune. Voorin zullen Schöne, Hoessen en Fisscher Ajax moeten behoeden voor de honderdste nederlaag in het grootste Europese toernooi (Europa Cup 1 en Champions League).

Hoewel beide teams elkaar pas één keer eerder troffen in een officiele wedstrijd, de heenwedstrijd eerder dit seizoen, hebben Ajax en Barcelona een bijzondere connectie. Zo bewandelden Johan Cruijff en Johan Neeskens in de jaren ’70 de weg van Ajax richting Barcelona. In de jaren ’90 voerden de Ajacieden helemaal de boventoon in Barcelona toen oud Ajax-coach Louis van Gaal onder andere de gebroeders De Boer, Kluivert, Litmanen en Overmars naar Spanje haalde.

De laatste jaren is deze connectie eerder omgedraaid. Zo maakten Gabri, Roger en Oleguer de overstap richting Ajax en beschikte Frank de Boer het afgelopen seizoen over Barcelona-huurling Cuena. Bojan, eigendom van Barcelona, speelt bovendien dit seizoen in Amsterdam. Maar zal deze wedstrijd dus aan zich voorbij moeten laten gaan.

Bij Ajax staat bovendien nog een oud FC Barcelona speler aan de kant. Frank de Boer speelde in de glorietijden onder Louis van Gaal in Camp Nou. Vandaag zal hij deze tijd echter op zij zetten om zijn team aan een belangrijke overwinning te helpen.