1 : 0 Torinfos in de Ticker Bořek Dočkal 22. / Schot met links  (David Lafata)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Stefan de Vrij 55. / Kopbal  (Daley Blind)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Václav Pilař 90. / Schot met rechts

90'
Gele kaart voor David Limberský (Tsjechische republiek)
Vlak voor het laatste fluitsignaal heeft Limberský nog geel gekregen voor een overtreding op pechvogel Janmaat.
90'
Een flinke domper hier vanavond in Praag voor Nederland. Tegen de Tsjechen werd er in de slotminuut verloren als gevolg van een grote fout van Janmaat. Nederland had veel balbezit, maar creëerde nauwelijks iets. De overwinning van de thuisploeg was dan ook verdiend. Een slecht begin voor Hiddink in zijn tweede termijn als bondscoach.
90'
90'
In de slotseconden is Van Persie nog dicht bij een punt. Uit een vrije trap van Sneijder kopt de spits rakelings naast. Helaas is het Hiddink in zijn eerste wedstrijden niet gegund.
90'
Doelpunt voor Tsjechische republiek, 2:1 door Václav Pilař
Het was de hele avond al zo'n avond waarop dit zou kunnen gebeuren. Een enorme fout van Janmaat zorgt ervoor dat Tsjechië er hoogstwaarschijnlijk met de overwinning vandoor gaat. De verdediger wil een voorzet rustig terug koppen op Cillessen, maar doet dit compleet verkeerd. Hij raakt de paal waarna de bal terugkaatst voor de voeten van Pilař. Hij kan de bal simpel in het lege doel tikken. Wat een domper dit!
89'
Kadlec neemt een vrije trap verrassend snel en bereikt Darida achter de Nederlandse verdediging. Gelukkig let Blind wel op en hij werkt het leder weg.
86'
Bij de tweede paal wil Wijnaldum een voorzet vanaf links van dichtbij binnenschieten. Hij mist de bal echter en maakt wat ongelukkig hands: einde gevaar.
82'
Nederland ontsnapt aan een achterstand! Kadlec verlengt een hoekschop met het hoofd tot bij de tweede paal waar Procházka rakelings over kopt. Dat scheelde niet veel!
81'
Wissel in bij Tsjechische republiek -> Daniel Kolář
81'
Wissel uit bij Tsjechische republiek -> Lukáš Vácha
79'
Narsingh bereikt vanaf rechts Depay. Tussen twee Tsjechische verdedigers in komt de aanvaller tot koppen. Čech lijkt op het verkeerde been te staan, maar hij hersteld zich ternauwernood en pakt de kopbal van Depay. Bijna was daar de bevrijdende 2-1 voor Oranje, wat een pech!
78'
Een goede voorzet vanaf links belandt bijna pardoes op het hoofd van Vydra. Bij de eerste paal komt de invaller maar net tekort, dat zag er gevaarlijk uit!
75'
Nog een kwartier hebben de mannen van Hiddink om niet met een teleurstellend gelijkspel aan de kwalificatiecyclus te beginnen. Nederland heeft het balbezit wel, maar kansen worden er niet of nauwelijks gecreëerd.
72'
Wissel in bij Tsjechische republiek -> Matěj Vydra
72'
Wissel uit bij Tsjechische republiek -> David Lafata
70'
Gele kaart voor Bruno Martins Indi (Nederland)
Een gele kaart voor Martins Indi die van achteren op de voet gaat staan van Vácha.
69'
Nederland dringt de Tsjechen wat meer terug en voelt dat het tegen deze tegenstander meer kan behalen dan een gelijkspel. Aan de andere kant blijft het desalniettemin oppassen voor de snelle tegenstoten van de thuisploeg.
66'
Wissel in bij Tsjechische republiek -> Václav Pilař
66'
Wissel uit bij Tsjechische republiek -> Ladislav Krejčí
65'
Tsjechië heeft dit kalenderjaar overigens nog geen enkele wedstrijd gewonnen. Omdat de ploeg niet deelnam aan het WK, waren dit allemaal vriendschappelijke potjes, maar toch. De laatste ploeg die door de Tsjechen werd verslagen was Canada, nu bijna een jaar geleden (november 2013).
61'
Een vrije trap van de Tsjechen levert bijna een grote mogelijkheid op voor Procházka. Bij de tweede paal hindert Martins Indi Procházka net genoeg om de verdediger de bal niet binnen te laten tikken.
58'
Opnieuw is Tsjechië gevaarlijk middels een schot van afstand. Ditmaal is het Darida die het probeert. Zijn poging zeilt een metertje naast het doel van Cillessen.
57'
Een foutje aan de kant van Nederland zorgt ervoor dat Lafata plotseling een schietkans krijgt. Vanaf de rand van het strafschopgebied haalt de aanvaller uit en dit doet hij prima. Cillessen moet naar de hoek en heeft de inzet.
55'
Doelpunt voor Nederland, 1:1 door Stefan de Vrij
En daar is de gelijkmaker voor Nederland! Een afgeslagen corner belandt voor de voeten van Blind. De nieuweling van Manchester United geeft prima voor op De Vrij. Die troeft in de lucht zijn tegenstander af en kopt snoeihard binnen. Fraai doelpunt en een belangrijke ook!
53'
Sneijder heeft een prima steekbal in huis op de vertrokken Narsingh. Een goede ingreep van verdediger Procházka zorgt er echter voor dat de aanvaller de bal alweer snel kwijt is.
49'
Van Persie schiet van dichtbij hard op de vuisten van Čech, maar doet dit vanuit buitenspelpositie. Als het een doelpunt was geweest, had de treffer dus niet geteld.
46'
De bal rolt weer in Praag als de thuisploeg heeft afgetrapt. Beide ploegen zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen. Kan Nederland na rust eindelijk zijn klasse tonen tegen dit fanatieke Tsjechië? We gaan het zien!
46'
45'
Het was in de eerste 45 minuten niet best wat Oranje heeft laten zien in Praag. Er lukte aanvallend weinig en ook verdedigend vielen er gaten. De Tsjechen toonden zich allerminst onder de indruk van de nummer drie van het afgelopen WK en gingen vol de strijd aan. Deze strijdlust werd na ruim twintig minuten beloond met de enige treffer van de eerste helft. Op aangeven van Lafata trof Dočkal op schitterende wijze doel. Ruststand: 1-0 in het voordeel van de Tsjechen.
45'
45'
Vlak voor rust is Nederland nog heel dicht bij een treffer, zo dicht zijn ze vanavond nog niet geweest! Het is Narsingh die uiteindelijk de kans krijgt, maar op aangeven van Van Persie raakt hij de bal net niet vol, waarna Čech de bal wegwerkt. Dat had de gelijkmaker kunnen en misschien wel moeten zijn!
44'
Bijna verkijkt Čech zich faliekant op een afstandsschot van Depay. Met een laatste reflex raakt de goalie de bal nog ,want anders had hij hem zo door zijn vingers laten glippen.
40'
Hiddink ziet dat het niet loopt bij zijn elftal en grijpt in. Het 5-3-2 systeem wordt omgezet naar een 4-3-3 systeem en dit gaat ten koste van Veltman. De jonge verdediger kende tot nu toe een matig optreden en zijn wissel komt dan ook niet geheel onverwachts. Narsingh komt de voorste linie versterken voor het restant van de wedstrijd.
39'
Wissel in bij Nederland -> Luciano Narsingh
39'
Wissel uit bij Nederland -> Joël Veltman
37'
Kadlec probeert het maar eens van heel ver. Zijn schot wordt bijna van richting veranderd door de inlopende Van Persie. Gelukkig mist de aanvaller de bal en zodoende kan Cillessen het inzet van Kadlec vrij eenvoudig pakken.
36'
Depay ziet dat er bij veel van zijn ploeggenoten tot dusver weinig lukt en probeert zelf maar eens door de Tsjechische verdediging te slalommen. Ook dit mislukt helaas en zo is het allesbehalve genieten voor de Oranjesupporter vanavond.
32'
Een voorzet van Janmaat wordt gemist door de Nederlandse aanvallers en daarmee gaat een grote kans verloren. Čech is het meest attent in zijn eigen strafschopgebied en werkt de voorzet van Janmaat weg.
31'
Bijna alle standaardsituaties van de thuisploeg worden op een gevarieerde manier genomen. Ditmaal zorgt een overstapje ervoor dat Limberský vanaf een meter of achttien afstand uit kan halen. Gelukkig voor Nederland wordt zijn inzet geblokt.
30'
De ongeveer 700 aanwezige Oranjesupporters laten zich horen in de Generali Arena te Praag en hopen zo hun ploeg naar voren te schreeuwen. Laten we hopen dat het helpt, want Nederland kan het vanavond gebruiken!
26'
En daar is direct een grote kans! Een fijne pass van Blind zorgt ervoor dat Wijnaldum plotseling vrij voor het doel van Čech staat. De middenvelder van Oranje kan het leder echter niet goed aannemen waardoor de kans is verkeken. Jammer!
25'
Nederland is het na die tegentreffer even helemaal kwijt. Tsjechië voelt dat goed aan en dringt de Nederlands terug. Het is even overleven voor Oranje. Een overtreding op Depay zorgt gelukkig even voor wat lucht. Het is te hopen dat Nederland zich snel herpakt.
22'
Doelpunt voor Tsjechische republiek, 1:0 door Bořek Dočkal
Een flinke domper voor Nederland, maar wat een heerlijke treffer van de Tsjechen. Lafata gebruikt goed zijn lichaam en legt de bal klaar op de rand van het zestienmetergebied voor Dočkal. Die bedenkt zich niet en haalt verwoestend uit met buitenkant voet: via de binnenkant van de paal belandt de bal in het doel achter de kansloze Cillessen. Dat is even slikken voor Hiddink en zijn mannen!
18'
Lafata blijft geblesseerd op het veld achter na een duel met De Vrij. De Tsjech krijgt een knie van de Nederlandse verdediger in zijn gezicht en het spel wordt daarom direct stilgelegd door de scheidsrechter. Lafata wordt even kort behandeld en keert daarna weer terug binnen de lijnen.
15'
Eindelijk legt ook Nederland nu een goedlopende aanval op de mat. Depay omspeelt twee tegenstanders en ziet op rechts de ruimte bij Janmaat. Laatstgenoemde zet de bal hard en laag voor op Van Persie die bij de eerste paal in komt lopen. De inzet van de spits van Oranje wordt nog geraakt door een Tsjechische verdediger en belandt zo naast. Uit de corner die volgt schiet Blind hopeloos over.
12'
Opnieuw een corner voor de thuisploeg. Ditmaal besluit aanvoerder Rosický het zelf te proberen vanaf de rand van het strafschopgebied. Zijn schot mislukt en verdwijnt dan ook ongevaarlijk naast. Toch zagen de Tsjechen er daar dreigend uit.
11'
Tsjechië laat in de eerste tien minuten van dit duel zien niet bang te zijn. De thuisploeg is hard in de duels en laat zien aanvallend behoorlijk te kunnen voetballen. De Tsjechen krijgen twee corners achter elkaar en die leveren gevaarlijke momenten voor het doel van Cillessen op. Gelukkig zorgt het niet voor een treffer.
7'
Gele kaart voor Václav Procházka (Tsjechische republiek)
Al vroeg in de wedstrijd trekt scheidsrechter Rocchi een gele kaart voor een Tsjech. Procházka haalt Depay van achteren neer en wordt daarvoor bestraft.
4'
Het eerste werk voor de Tsjechische doelman Čech komt als gevolg van een voorzet van Sneijder die richting de verre hoek draait. Voor de ervaren goalie is dat een makkie.
3'
Het besproeide veld blijkt erg glad te zijn, verschillende spelers hebben daar in het begin duidelijk moeite mee en moeten oppassen om niet weg te glijden.
1'
De volksliederen hebben geklonken en de spelers zijn er klaar voor! De strijd om deelname aan het EK van 2016 gaat voor Nederland en Tsjechië beginnen! Het zijn de Nederlanders die aftrappen.
1'
Statistieken

Sinds de aanvang van dit millennium speelden Nederland en Tsjechië zes keer tegen elkaar en telkens waren het belangrijke duels. Op de EK van 2000 won Nederland met 1-0, maar vier jaar later was Tsjechië met 3-2 te sterk op het EK. Ook in de kwalificatiecycli voor het EK en WK troffen beide landen elkaar de afgelopen jaren. In 2002-2003, tijdens de kwalificatie voor het EK voor 2004, wist Nederland niet te winnen van de ploeg van Nedvĕd en co: 3-1 verlies en 1-1. Twee jaar later waren de Hollanders een stuk sterker en werd er tweemaal met 2-0 gewonnen in de kwalificatiecyclus voor het WK. Dat waren gelijk de laatste onderlinge duels tussen beide landen. Vandaag zal blijken wie er bijna tien jaar later het sterkste is!

Vanavond is het dan zover: de eerste officiële wedstrijd van het Nederlands elftal na het wereldkampioenschap in Brazilië van afgelopen zomer. Voor de Oranjehemden start deze dinsdag namelijk de kwalificatiecyclus voor het Europees kampioenschap. In groep A is Nederland ingedeeld bij Turkije, IJsland, Letland, Kazachstan en Tsjechië. Het laatstgenoemde land is vandaag de opponent van de mannen van de nieuwe bondscoach Guus Hiddink. In de Generali Arena te Praag, die volledig is uitverkocht (capaciteit: 18.000), wordt afgetrapt om kwart voor negen. Mijn naam is Roel Egberts en ik doe vanavond voor u live verslag van het treffen tussen Nederland en Tsjechië.

Tsjechië
De Tsjechische voetbalelftal was nog niet zo heel lang geleden een geduchte en alom gerespecteerde tegenstander waarin sterren als Pavel Nedvĕd, Jan Koller en Milan Baroš hun kunsten vertoonden. Op het EK van 2004 haalden de Tsjechen zelfs de halve finale en werd Baroš topscoorder van het toernooi met vijf doelpunten. Inmiddels is er van die topploeg weinig meer over. Nedvĕd en Koller, om maar even bij hen te blijven, voetballen niet meer en Baroš maakt vandaag de dag geen deel meer uit van de Tsjechische selectie van bondscoach Pavel Vrba. Van het glorieteam van een jaar of tien geleden zijn alleen doelman Petr Čech en middenvelder Thomáš Rosický tegenwoordig nog overgebleven. De topspelers van respectievelijk Chelsea en Arsenal worden vergezeld door voornamelijk voor het grote publiek onbekende spelers. Dit is momenteel ook terug te zien als er wordt gekeken naar de Fifa-ranking van het land: Tsjechië bivakkeert op plaats 35. Het WK moesten zij dan ook aan zich voorbij laten gaan. Uiteraard keek Vrba wel naar zijn opponent Oranje die wel deelnam aan datzelfde WK en hij raakte onder de indruk van de klasse van die ploeg, zo bekende hij. “Ik gaf geen cent meer voor onze kansen”, zo zei hij gisteren op de persconferentie. Toen hij Nederland tegen Italië zag spelen, veranderde hij zijn mening echter en besloot dat er wel degelijk kansen liggen tegen de mannen van Hiddink. We gaan het zien!

Nederland
Na het fantastisch verlopen WK van afgelopen zomer in Brazilië, waar Nederland meer dan verdiend een derde plaats behaalde, mogen de Oranjeleeuwen nu weer aan de bak voor het echte werk. Enkele spelers van de ‘oude garde’ mist coach Hiddink vanavond. Zo zijn Arjen Robben, Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar en Ron Vlaar er niet bij. Ook jongeling Jordy Clasie mist het duel tegen de Tsjechen vanwege een blessure. Afgelopen donderdag speelde het nieuwe Oranje van Hiddink voor het eerst en die wedstrijd eindigde in een domper voor de nieuwe trainer. Tegen een sluw Italië werd met 2-0 verloren. Die eindstand stond al binnen tien minuten op het scoreboard en bovendien had Bruno Martins Indi in datzelfde tijdsbestek al een rode kaart ontvangen. Hiddink hoopte te zien waar zijn voetballers zouden staan na de korte zomerbreak, maar daar kwam dus weinig van terecht. Ondanks de nederlaag was het een pluspunt dat er ruim tachtig minuten met een man minder tegen de Italianen werd gevoetbald en er geen tegentreffers meer volgden. Toch wijzigt Hiddink zijn elftal ten opzichte van afgelopen donderdag voor het treffen met Tsjechië. Zo valt hij terug op het 5-3-2 systeem van zijn voorganger Louis van Gaal en bovendien is er een basisplaats voor Memphis Depay, de aanvaller die bij PSV elke week uitblinkt in de Eredivisie. De volledige opstellingen van beide elftallen zijn hier te vinden.