PAOK Saloniki Donderdag, 12. December 2013
21:05 uur
AZ Alkmaar
2:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Thomas Lam 31. / Schot met rechts  (Willie Overtoom)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Lucas Pérez 37. / Penalty
1 : 2 Torinfos in de Ticker Donny Gorter 71. / Penalty
2 : 2 Torinfos in de Ticker Stelios Pozoglou 90. / Kopbal  (Lucas Pérez)

90'
PAOK Saloniki en AZ delen de punt in een leuk duel. De Alkmaarders kwamen tweemaal op voorsprong (via Haps en Gorter), maar wisten de overwinning niet over de streep te trekken. Door het 2-2 gelijkspel is de ploeg van Advocaat wel groepswinnaar.
90'
90'
Doelpunt voor PAOK Saloniki, 2:2 door Stylianos Pozoglou. Net als in Alkmaar moet AZ in de slotseconde alsnog de tegentreffer verwerken. Een indraaiende voorzet van Pérez wordt door Pozoglou tegen de touwen gekopt.
90'
Twee van de vier minuten blessuretijd zijn inmiddels verstreken. AZ moet achteruit, maar om nou te stellen dat de gelijkmaker in de lucht hangt: nee.
90'
Gele kaart voor Aron Jóhannsson (AZ Alkmaar). De aanvaller haalt een counter eruit door een overtreding te maken en verschijnt in het boekje van arbiter Oliver.
90'
Extra speeltijd bedraagt vier minuten.
90'
Een indraaiende vrije trap van Lucas Pérez wordt door niemand aangeraakt en lijkt in een keer binnen te vallen. Doelman De Winter let echter goed op en duikt de bal uit de hoek. Geweldige reflex.
89'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
89'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Ridgeciano Haps
89'
Gele kaart voor Donny Gorter (AZ Alkmaar). De linkspoot vangt
Lucas Pérez op en krijgt geel.
86'
Haps heeft kramp en dus ligt de wedstrijd even stil. Doelman De Winter schiet zijn collega te hulp, maar de jongeling heeft toch verzorging nodig. Minuten tikken weg in het voordeel van AZ.
83'
Berghuis controleert de bal goed na een corner van PAOK en daardoor kan AZ counteren. Via Guðmundsson komt het speeltuig opnieuw voor de voeten van de linkspoot, maar omdat de aanname ditmaal niet goed is, gaat een goede mogelijkheid verloren.
80'
PAOK is begonnen met een slotoffensief, maar AZ is daar nog niet van onder de indruk. De Alkmaarders spelen erg volwassen en zijn zuinig met het balbezit. Trainer Dick Advocaat kijkt vanaf de zijlijn tevreden toe.
75'
Wissel in bij PAOK Saloniki -> Stylianos Pozoglou
75'
Wissel uit bij PAOK Saloniki -> Miroslav Stoch
74'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
74'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Willie Overtoom
73'
Lucas Pérez kapt de bal voor zijn linkervoet en haalt snel en hard uit. Zijn inzet verdwijnt een meter over het doel van De Winter.
71'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:2 door Donny Gorter. De linkspoot maakt geen fout en schuift de bal in precies dezelfde hoek als Pérez dat in het eerste bedrijf deed. Bezoekers voor de tweede keer dit duel op voorsprong.
71'
Donny Gorter pakt de bal en gaat de strafschop nemen.
70'
Penalty voor AZ! Handsbal van Costin Lazăr in het eigen strafschopgebied en dus een goede kans voor de bezoekers om weer op voorsprong te komen!
67'
Nog een derde van de wedstrijd voor de boeg. AZ in de tweede helft het meest gevaarlijk, met goede kansen voor Berghuis en Guðmundsson, die beiden hun inzet gekeerd zagen worden door doelman Glykos.
64'
Wissel in bij PAOK Saloniki -> Tomáš Necid
64'
Wissel uit bij PAOK Saloniki -> Stefanos Athanasiadis
61'
Geweldige redding van Glykos op een schot van Guðmundsson. De invaller verovert de bal en kogelt de bal vanaf een meter of zestien richting de korte kruising, maar de doelman van de thuisploeg laat zien prima te kunnen keepen. AZ wordt sterker.
60'
AZ heeft al minuten de bal in het bezit en dat vindt de fanatieke aanhang van PAOK maar niets. Striemend fluitconcert daalt neer op het speelveld.
57'
Berghuis met een goede mogelijkheid om AZ op voorsprong te zetten. Hij zet twee tegenstanders op het verkeerde been en haalt hard uit. Panagiotis Glykos reageert attent en tikt de bal uit de verre hoek.
56'
Wissel in bij PAOK Saloniki -> Giannis Skondras
56'
Wissel uit bij PAOK Saloniki -> Dimitrios Konstantinidis
54'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
54'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Fernando Lewis
50'
Gorter speelt nog geen gelukkige partij en levert de bal opnieuw gevaarlijk in. De verdediger herstelt zijn eigen fout en pakt de bal van Stefanos Athanasiadis af. AZ komt met de schrik vrij.
48'
Haps voorkomt met een prima sliding dat Lucas Pérez de bal vanaf de achterlijn gevaarlijk voor kan geven. Dat gaat wel ten koste van een hoekschop, maar corner levert geen gevaar op.
46'
Aanvang tweede helft. AZ heeft afgetrapt.
45'
Rust in Saloniki met een stand van 1-1. AZ kwam op voorsprong door een doelpunt van verdediger Lam, maar kon niet echt lang van de score genieten. Een overtreding van Lewis leverde de thuisploeg een penalty op, die door Lucas Pérez werd benut.
45'
45'
Extra speeltijd bedraagt drie minuten.
44'
Stefanos Athanasiadis neemt de bal in één keer op zijn schoen, maar hij blijkt geen Van Basten te zijn. Waar de Nederlander in de finale van het EK in '88 de bal wel schitterend tegen de touwen kogelde, produceert de Griek een rollertje.
43'
PAOK neemt geen genoegen met een 1-1 stand en jaagt op de voorsprong. AZ wordt steeds verder achteruit gedrongen, maar staat goed gepositioneerd. Thuisploeg heeft het daardoor lastig met de stugge Alkmaarders.
40'
Costin Lazăr zet zijn hoofd tegen een voorzet vanaf de rechterflank, maar zijn inzet mist richting. Doelman De Winter kijkt de bal naast en mag een doeltrap nemen.
37'
Doelpunt voor PAOK Saloniki, 1:1 door Lucas Pérez Geen kans voor De Winter, die naar rechts duikt en de bal in de linkerhoek ziet verdwijnen.
37'
Gele kaart voor Fernando Lewis (AZ Alkmaar) De jongeling haakt Kitsiou in het eigen strafschopgebied en dus krijgt de thuisploeg een penalty.
36'
Gele kaart voor Nemanja Gudelj (AZ Alkmaar). De aanvoerder van AZ wordt op de bon geslingerd, nadat hij te hard het duel in is gegaan.
34'
Berghuis ligt na een duel geblesseerd op de grond. De meest gevaarlijke man van de bezoekers krabbelt snel overeind als hij ziet dat een viertal mannen probeert een poging waagt hem op de brancard te plaatsen.
31'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Thomas Lam. De verdediger debuteert vandaag maar heeft van zenuwen nog geen last! Na een handige pass van Overtoom draait de jongeling naar zijn rechtervoet om via de binnenkant van de verre paal de score te openen.
28'
Qua amusement scoort het duel nog geen voldoende. Voorlopig laten de supporters zich nog wel het meest gelden. Ondanks flink aantal lege plegen, is de sfeer in het stadion goed.
23'
En weer Berghuis met een schot op doel. Opnieuw komt de linkspoot aan de rechterkant van het veld aan de bal. De Apeldoorner zoekt ook ditmaal de verre hoek, maar zijn schot gaat ver naast.
19'
Eerste kans voor AZ. Berghuis wordt door Overtoom aan het werk gezet. Met de punt van de schoen probeert de jonge buitenspeler de verre hoek te vinden, maar via het been van een Griekse verdediger gaat de bal net langs de verkeerde kant van de paal. Bijbehorende hoekschop levert geen gevaar op.
18'
De thuisclub heeft overduidelijk het meeste balbezit, maar doet daar nog weinig mee. Handelingssnelheid ligt laag waardoor AZ eenvoudig stand houdt.
14'
Arbiter Michael Oliver legt het spel stil nadat Stelios Kitsiou kermend van de pijn op de grasmat ligt. Een overtreding werd door tegenstander Hoedt niet gemaakt, maar de Griek heeft desondanks last van zijn schouder. Na wat rek- en strekoefeningen lijkt hij verder te kunnen spelen.
11'
Wesley Hoedt maait in de verdediging over de bal heen, waardoor het leder voor de voeten komt van Stefanos Athanasiadis. Hij laat zich vallen en schreeuwt om een penalty, maar de Engelse arbiter van dienst wuift het weg.
9'
PAOK begint zoals verwacht sterk aan het duel. De Grieken hebben de jacht op een treffer direct geopend, maar kunnen de opening in de verdediging van de Alkmaarders nog niet vinden. Thuispubliek kan het spel van hun ploeg in ieder geval wel waarderen en laat dat in woord en gebaar duidelijk merken.
6'
Voor de meesten onder ons zal Miroslav Stoch de bekendste speler van de thuisploeg zijn. De kleine aanvaller speelde in het verleden in het rode tenue van FC Twente, waarna hij vertrok naar het Turkse Fenerbahce. Sinds deze zomer etaleert de Slowaak zijn kunsten bij PAOK.
5'
Doelman Yves de Winter, die vanavond zijn debuut maakt in het shirt van AZ, wordt voor het eerst getest. Een schot van afstand van Miroslav Stoch wordt door de sluitpost, al is het met moeite, gekeerd.
3'
Meest opmerkelijke afwezige in de opstelling van AZ is zonder twijfel Esteban. De doelman uit Costa Rica speelde de afgelopen 123 duels van de Alkmaarders van begin tot eind, maar krijgt vanavond van trainer Advocaat rust.
1'
Aanvang wedstrijd. De thuisploeg heeft afgetrapt.
De spelers schudden de handen in het matig gevulde Panthessalonikios Athlitikos Omilos Konstantinoupoliton. Bij AZ is Guldelj, in competitieverband geschorst, aanvoerder.
Goedenavond en welkom bij het duel tussen PAOK Saloniki en AZ in de strijd om de Europa League. Mijn naam is Joep van Run en ik doe vanavond verslag van deze wedstrijd. Aftrap van de ontmoeting is om 21.05 uur. Onder de knop ‘opstelling’ zijn de opstellingen van beide elftallen te vinden.
Voor zowel PAOK als AZ staat vanavond slechts de winst van poule L op het spel. Beide teams zijn al zeker van kwalificatie voor de volgende ronde en hebben na vijf wedstrijden elf punten verzameld. Achtervolgers Maccabi Haifa en Shakhtyor hebben beiden slechts twee punten en zijn daardoor al uitgeschakeld.
Dat er weinig op het spel staat is ook te zien aan de opstellingen. De Grieken, getraind door de Nederlander Huub Stevens, sparen net als de opponent uit Alkmaar de belangrijkste spelers met het oog op de competitie. AZ-trainer Dick Advocaat heeft onder meer Maarten Martens, Roy Beereens, Nick Viergever en Jeffrey Gouweleeuw de reis naar Saloniki bespaard. Zij worden vervangen door voornamelijk spelers die normaal op maandagavond hun wedstrijden spelen met Jong AZ. De oefenmeester ontkent echter het duel niet serieus te nemen. “Er is nog veel geld te verdienen door eerste in de poule te worden”, valt op de website van AZ te lezen. “Dat wij met een jongere ploeg aantreden, zegt niet dat we niet voor de winst gaan. Maar voor de duidelijkheid: dit is in overleg met de directie besloten.”
De eerdere confrontatie tussen de twee teams eerder dit toernooi eindigde in een gelijkspel. Pas een kleine tien minuten voor tijd opende AZ-verdediger Gouweleeuw de score. Door een doelpunt van Salpingidis in de blessuretijd van de wedstrijd hielden de bezoekers toch nog een punt over aan het duel: 1-1. In 2004 speelden de teams in Europees verband ook tegen elkaar. Destijds won AZ tweemaal: thuis met 2-1, uit met 2-3.