Schotland Zondag, 23. Juli 2017
18:00 uur
Portugal
1:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Carolina Mendes 27. / Schot met rechts  (Diana Silva)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Erin Cuthbert 68. / Schot met rechts  (Caroline Weir)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Ana Leite 72. / Schot met links  (Amanda DaCosta)

90'
In de tweede helft kwam Schotland op gelijke hoogte dankzij invalster Cuthberg. Lang konden de Schotten niet genieten van de verdiende gelijkmaker. Portugal kwam vijf minuten later alweer op voorsprong dankzij Ana Leite. In de slotfase kwam Schotland via Weir nog dichtbij de gelijkmaker, maar de paal stond een goal in de weg. Zo was Portugal de gelukkigste en spatte de EK-droom van Schotland uiteen.
90'
Wissel bij Portugal. Diana Silva, die belangrijk was bij de 0-1, gaat naar de kant en Laura Luis komt in het veld.
90'
90'
Wissel in bij Portugal -> Laura Luís
90'
Wissel uit bij Portugal -> Diana Silva
90'
Blessuretijd (minuten): 4
89'
Gele kaart voor Cláudia Neto (Portugal)
De aanvoerder krijgt geel na de tackle op Corsie.
89'
De minuten tikken weg voor Schotland...
86'
Gele kaart voor Patrícia Morais (Portugal)
De doelvrouw van Portugal krijgt geel voor tijdrekken.
85'
DE PAAL!
Weer een goede actie van Cuthberg die de bal brengt bij Weir, maar de paal redt Portugal. Wat zonde voor Schotland, want de gelijkmaker was heel dichtbij.
82'
Laatste wissel van Schotland. Rachel McLauchlan gaat naar de kant en Joanne Love komt in het veld voor de laatste minuten.
82'
Wissel in bij Schotland -> Joanne Love
82'
Wissel uit bij Schotland -> Rachel McLauchlan
80'
Nog tien minuten te gaan. Kan Schotland nogmaals terug komen in de wedstrijd?
76'
Wissel bij Portugal. DaCosta gaat naar de kant en Pires, tegen Spanje nog basisspeler, komt in het veld.
76'
Gele kaart voor Sílvia Rebelo (Portugal)
Gele kaart voor Rebelo na een harde tackle.
76'
Wissel in bij Portugal -> Suzane Pires
76'
Wissel uit bij Portugal -> Amanda DaCosta
74'
Gele kaart voor Rachel Corsie (Schotland)
Corsie krijgt als eerste Schotse vrouw een gele kaart. Ze was te laat met de tackle.
72'
Doelpunt voor Portugal, 1:2 door Ana Leite
En daar is de voorsprong voor Portugal. De bal van de keepster wordt goed verlengd waardoor invalster Leite wordt weggestuurd. Doelman Gemma Fey komt eruit, maar ze kan het doelpunt niet tegen houden.
70'
Wissel bij Portugal. Leite komt in het veld voor de doelpuntenmaker Mendes.
70'
Wissel in bij Portugal -> Ana Leite
70'
Wissel uit bij Portugal -> Carolina Mendes
68'
Doelpunt voor Schotland, 1:1 door Erin Cuthbert
En daar is de gelijkmaker. En het is invalster Cuthbert met het doelpunt. Na een goede actie krijgt ze de bal terug van Weir en ze prikt de bal achter Morais.
67'
Wissel bij Schotland. Brown gaat naar de kant en Lauder komt in het veld.
67'
Wissel in bij Schotland -> Hayley Lauder
67'
Wissel uit bij Schotland -> Fiona Brown
66'
Schotland is nu echt op zoek naar de gelijkmaker, maar tot nu toe zonder succes.
63'
Goede actie van Cuthbert wat uiteindelijk een goede schotkans voor Crichton maar haar poging gaat hoog over.
61'
Schotland durft in deze fase iets vaker de aanval te zoeken, maar doet dit tot nu toe nog wat onzorgvuldig.
57'
De vraag is of Schotland deze klap nog ter boven komt. De Schotse vrouwen zijn na de 0-1 de weg kwijt. En ook na rust wordt het er niet beter op voor de vrouwen.
54'
Eerste wissel van de wedstrijd. De Schotse vrouw met de grootste kans, Lana Clelland, gaat naar de kant. Haar vervangster is Erin Cuthbert.
54'
Wissel in bij Schotland -> Erin Cuthbert
54'
Wissel uit bij Schotland -> Lana Clelland
52'
Tatiana Pinto met een poging van zo'n 25 meter gaat ruim naast.
50'
Ook na rust heeft Portugal het initiatief. Na de plotselinge voorsprong hebben de Portugese vrouwen de wedstrijd in handen.
47'
Gele kaart voor Diana Silva (Portugal)
En daar is de tweede gele kaart van de wedstrijd. Silva met gevaarlijk spel: haar been raakt het gezicht van Dieke en dat levert haal geel op.
46'
De tweede helft is begonnen. Kan Portugal de voorsprong vasthouden of kan Schotland nog terug komen?
46'
45'
Schotland begon sterk aan de wedstrijd en kreeg via Clelland een grote kans om de voorsprong te pakken. De Schotse vrouwen domineerden de wedstrijd, maar door een defensieve fout viel het doelpunt aan de andere kant. Barsley miste de voorzet van Silva waardoor Mendes de 0-1 kon binnen tikken. Na de plotselinge achterstand was Schotland het kwijt en kon Portugal gemakkelijk de rust halen met de voorsprong.
45'
43'
Neto schiet de vrije trap in de muur. Het blijft 0-1 op het Kasteel.
42'
Vrije trap voor Portugal op de rand van de zestien na de overtreding op Silva.
38'
Een slordige fase in de wedstrijd. Foutjes over en weer.
34'
Een afstandsschot van Rachel Corsie gaat ruim naast. Na de plotselinge achterstand is Schotland zoekende.
30'
Een half uur gespeeld. Portugal staat compleet tegen de verhouding in op voorsprong. Een behoorlijke klap voor de Schotse vrouwen.
27'
Doelpunt voor Portugal, 0:1 door Carolina Mendes
Uit het niets is daar de voorsprong voor Portugal. Balverlies bij Schotland levert de snelle uitbrak op bij Silva. Haar voorzet wordt compleet gemist door Barsley waardoor Carolina Mendes de 0-1 maakt.
24'
Portugal heeft het moeilijk. De Schotse vrouwen zetten de tegenstander goed onder druk en dat levert vaak balbezit op.
20'
Schotland had de voorsprong moeten pakken, maar het staat nog altijd 0-0 op het Kasteel.
17'
WAT EEN KANS!
Ana Borges met het schot, doelvrouw Patricia Morais kan redding bieden, maar de rebound komt precies voor de voeten van Lana Clelland. Een enorme kans, maar ze maait in eerste instantie over de bal. En tweede instantie komt ze wel tot een schot, maar de bal komt dan in het zijnet. Dat had de voorsprong moeten zijn.
15'
Kwartier gespeeld in Rotterdam. Het is nog altijd wachten op grote kansen.
12'
Silva met de overtreding rondom de middenlijn. Het is Schotland met het balbezit en Portugal die probeert de boel achterin dicht te houden.
8'
Nu is Schotland lang in balbezit, maar de eindpass is niet goed waardoor Portugal kan onderscheppen.
5'
Leuke openingsfase van de wedstrijd. Nu mag Portugal de corner nemen, maar de bal komt niet voor.
2'
Gele kaart voor Carole Costa (Portugal)
Al heel snel de eerste gele kaart. Carole Costa krijgt de kaart na een overtreding op Lisa Evans. Uit de herhaling blijkt dat de verkeerde dame de kaart krijgt. Het was Tatiana Pinto met de overtreding, maar Caosta krijgt de kaart.
1'
De bal rolt in Rotterdam. Portugal en Schotland zijn begonnen aan de tweede wedstrijd op het EK.
1'
Schotland moet zonder de geblesseerde Jane Ross aantreden tegen Portugal. De aanvalster heeft te veel last van haar schouderblessure. Dat is niet de enige wijziging van het Schotse team. Chloe Arthur en Frankie Brown zijn gepasseerd. De nieuwe namen in de basis zijn: Sophie Howard, Lana Clelland en Kirsty Smith.

Bij Portugal zijn er twee wijzigingen in de basisopstelling. Ana Leite en Suzane Pires zijn hun basisplaats kwijt. De vervangers zijn Amanda DaCosta en Carolina Mendes.
Statistieken
Zondagavond staan de tweede wedstrijden van poule D op het programma. Beide landen kenden een ongelukkig debuut. Zo waren de Portugese vrouwen kansloos tegen Spanje (2-0 verlies) en kregen de Schotse vrouwen ruim klop van buurland Engeland (6-0 verlies). Wie er verliest, is zo goed als uitgeschakeld voor het Europees Kampioenschap.
Schotland kreeg naast de 6-0 nederlaag tegen Engeland nog een dreun te verwerken. Jane Ross, de gedeeld topscorer van de EK-kwalificatiereeks, viel geblesseerd uit in de burenruzie. De aanvalster heeft last van een schouderblessure en is een groot vraagteken voor Portugal.
Van alle geplaatste landen voor het EK staat Portugal het laagst op de FIFA-ranking. De Portugezen staan op een 38ste plaats. Schotland is terug te vinden op de 21ste plaats.
De voorbereiding van Schotland was verre van ideaal. Zo raakten twee belangrijke spelers, Kim Little and Jennifer Beattie, geblesseerd. Beide vrouwen zijn er ook niet bij in Nederland. En het vrouwenteam werd nog meer geteisterd door blessures. Zo kon er ook een streep door de namen van Emma Mitchell and Lizzie Arnot.
Portugal werd in de kwalificatie tweede achter Spanje. Vandaar dat de Portugezen tegen Roemenië moesten strijden voor dat felbegeerde EK-ticket. De Portugese vrouwen waren het meest gelukkig (0-0 en 1-1) en zo kwalificeerde Portugal zich voor het eerst voor het EK.
Portugal en Schotland hebben zeven keer eerder tegen elkaar gespeeld. De statistieken spreken licht in het voordeel van de Schotten. De Schotse vrouwen wisten drie overwinningen te behalen, verloren twee keer en tweemaal was het gelijk. De meest recente wedstrijd eindigde in 1-1. Dat was een vriendschappelijk duel in 2014.