23.07.2017 19:51

Portugal pakt allereerste winst ooit op EK

Portugal heeft Schotland met 1-2 verslagen. De Portugese vrouwen waren in een gelijkopgaande wedstrijd het meest effectief. Dat betekent de eerste winst voor Portugal op een EK. Voor Schotland lijkt het EK te stranden in de poulefase, waar de vrouwen nog geen enkel punt wisten te pakken.

Portugal en Schotland kenden een slecht debuut op het EK. Portugal verloor met 2-0 van Spanje en Schotland kreeg een pak slaag van buurland Engeland. Ondanks de 6-0 nederlaag was het Schotland dat sterker begon aan de wedstrijd. Via Lana Clelland kregen de Schotse vrouwen een enorme kans, maar de aanvalster raakte de paal. Schotland domineerde de wedstrijd en de Portugezen konden slechts tegenhouden.

Tot de 27ste minuut. Schots balverlies leidde een snelle Portugese aanval in. De voorzet van Diana Silva werd compleet gemist door Vaila Barsley, waardoor Carolina Mendes het doelpunt kon scoren. Na de blunder van Barsley raakte Schotland het initiatief kwijt in de wedstrijd. Portugal kon de wedstrijd na de plotselinge voorsprong domineren.

Toch leken de Schotse vrouwen te beseffen dat ze strijden voor de laatste kans op dit EK. Voorzichtig durfde Schotland de aanval te kiezen en via Erin Cuthberg kwam daar de gelijkmaker op het scorebord. Lang kon Schotland niet genieten van de gelijkmaker, want vijf minuten later was daar alweer de 1-2. Invalster Ana Leite, koud in het veld, bracht haar ploeg op voorsprong. Een spannende slotfase brak aan, waar Schotland streed voor haar laatste kans. De gelijkmaker kwam nog heel dichtbij, maar de paal stond een doelpunt voor Caroline Weir in de weg.

Door de nederlaag lijkt er een einde te komen aan de EK-droom van het geplaagde Schotland. De Schotse vrouwen staan met nul punten onderaan. Portugal heeft drie punten veroverd in twee wedstrijden. Later op de avond, om 20.45 uur, spelen Engeland en Spanje nog tegen elkaar.