20:00 uur
Spanje
0:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Borja Mayoral 39. / Kopbal
0 : 2 Torinfos in de Ticker Nahuel Leiva 78. / Schot met rechts  (Marco Asensio)

90'

Spanje is Europees kampioen! De Spanjaarden begonnen met een 1-0 voorsprong aan de tweede helft en verdubbelden die voorsprong tien minuten voor tijd. Invaller Matias Nahuel zorgde voor de beslissing in de wedstrijd. Het Spaanse feestje in het Griekse Katerini is begonnen!
90'
90'
Weer een schot van Dmitry Barinov, die als een van de weinige Russen wél iets laat zien vanavond. Zijn inzet gaat over het Spaanse doel.
90'
Gele kaart voor Matias Nahuel (Spanje)
Daar komt de Spanjaard goed weg met geel, want hij had hier ook zomaar rood wegens natrappen kunnen krijgen.
90'
Wissel in bij Spanje -> Carlos Fernández
90'
Wissel uit bij Spanje -> Borja Mayoral
89'
Nee, ook de voorzet van Rifat Zhemaletdinov bereikt geen medespeler. Spits Ramil Sheydaev werd vandaag veel te weinig bereikt, mede door de ondermaatse aanvoer.
87'
Daar was Dmitry Barinov nog bijna met de aansluitingstreffer! Op randje zestien schiet de Rus met de buitenkant van zijn rechterschoen de bal richting het Spaanse doel. Het schot is niet ongevaarlijk, maar doelman Antonio Sivera hoeft niet in actie te komen.
84'
Nog iets meer dan vijf minuten en het feest kan beginnen voor de Spanjaarden. Dit gaat de Russen niet meer rechttrekken.
83'
Gele kaart voor Ayaz Guliev (Rusland)
Pure frustratie van de man die namens Rusland de grootste kans in de tweede helft kreeg. De Rus trapt door en krijgt daarvoor geel.
81'
Wissel in bij Spanje -> Antonio Marín
81'
Wissel uit bij Spanje -> Borja
78'
Doelpunt voor Spanje, 0:2 door Matias Nahuel
Daar is de beslissing in de wedstrijd! Er is nog tien minuten te spelen, maar de Spanjaarden vieren al feest. Koud in het veld ontsnapt Matias Nahuel aan de aandacht van de verdediging. Eén op één met Anton Mitryushkin blijft de Spaanse invaller rustig en schiet hij de bal beheerst in de lange hoek.
76'
Borja (de verdediger, niet de maker van het doelpunt) strompelt richting de zijlijn, nadat hij een behoorlijke tik op zijn kuit kreeg.
74'
Wissel in bij Spanje -> Matias Nahuel
74'
Wissel uit bij Spanje -> Alfonso Pedraza
73'
Even leek Ramil Sheydaev daar doorgebroken, maar de Russische spits wordt afgevlagd door de grensrechter. De tijd begint te dringen!
71'
Er is bij de Russische wissel meteen een drinkpauze ingelast.
70'
Wissel in bij Rusland -> Rifat Zhemaletdinov
70'
Wissel uit bij Rusland -> Aleksey Gasilin
69'
Bondscoach Dmitriy Khomukha gaat wisselen! Rifat Zhemaletdinov staat klaar om in te vallen.
68'
De Spanjaarden nog steeds met het meeste balbezit. Zo levendig als het spel in de eerste helft was, is het nu niet meer. De spanning neemt de overhand!
66'
Langzaam maar zeker neemt Spanje weer het initiatief over van de Russen. Dat resulteert in een vogende kans voor de Spanjaarden. Nadat hij zijn directe tegenstander een panna heeft gegeven, schiet Dani Ceballos de bal hard richting doel. Keeper Anton Mitryushkin ligt snel op de grond en drukt de bal naar de zijlijn.
62'
Wissel in bij Rusland -> Igor Bezdenezhnykh
62'
Wissel uit bij Rusland -> Georgi Melkadze
62'
Afgekeurd! Dat was bijna de 2-0. Alfonso Pedraza schiet de bal op doel en wéér is het doelman Anton Mitryushkin die op de lijn redt. In de rebound treft aanvoerder Vallejo met een omhaal wel het doel, maar zijn doelpunt wordt wegens buitenspel afgekeurd.
60'
Rusland maakte dit toernooi zes van de negen doelpunten ná rust. Een hoopgevende statistiek voor het team van bondscoach Dmitriy Khomukha.
58'
De Russen zetten al heel vroeg druk op de opbouw van de Spanjaarden en dat werpt zijn vruchten. Waar het in de eerste helft was wachten op een volgend kans voor de Spanjaarden, is het nu wachten op een mogelijkheid voor de Russen.
56'
Spanje domineerde de hele eerste helft, maar we hebben de Spanjaarden in de tweede helft nog maar weinig gezien. Zijn het de zenuwen? Of komen de Russen gewoon beter voor de dag?
53'
Net naast! Rusland wordt sterker! Ayaz Guliev haalt uit van een meter of twintig en dat doet hij niet onverdienstelijk. Het schot van de Rus is buiten het bereik van Antonio Sivera, maar gaat ook een metertje naast het doel.
52'
Daar was Rusland voor het eerst in de tweede helft. Aan de rechterkant wordt Aleksey Gasilin weggestuurd. De Rus krijgt veel tijd om de bal voor te geven, maar zijn voorzet is veel te scherp voor spits Ramil Sheydaev. Daardoor kan Antonio Sivera de bal simpel oppakken.
51'
Bondscoach De La Fuente laat meteen een speler warmlopen. Het ziet er echter naar uit dat Borja Mayoral gewoon door kan spelen.
50'
Pijn bij Dzhamaldin Khodzhaniyazov en Borja Mayoral, bij een op het oog vrij onschuldige botsing.
49'
De Russen zijn fel aan de tweede helft begonnen. Dat wil zeggen: af an toe komen de Oost-Europeanen (te) fel in op hun Spaanse leeftijdsgenoten.
47'
De ene Aleksandr gaat eruit, de andere komt in het veld. Aleksandr Golovin is gewisseld en zijn vervanger is Aleksandr Zuev.
46'
Wissel in bij Rusland -> Aleksandr Zuev
46'
Wissel uit bij Rusland -> Aleksandr Golovin
46'
45'

Spanje neemt de leiding in de finale van het jeugd-EK. De Spanjaarden zijn veel te sterk voor hun Russische leeftijdsgenoten en hadden de eindstrijd al in de eerste helft kunnen beslissen. Het is aan de uitstekend keepende Anton Mitryushkin te danken dat het slechts 1-0 staat. Borja Mayoral tekende vijf minuten voor rust voor het openingsdoelpunt.
45'
45'
Fantastische actie van Alfonso Pedraza! De aanvaller ontdoet zich van drie, vier Russen en schiet de bal vervolgens hard in het zijnet. Rusland mag blij zijn dat het straks met slechts een 1-0 achterstand de rust in gaan.
43'
Marco Asensio laat zich van zijn beste kant zien in deze finale. Dit is een speler die barst van het talent.
41'
Nadat Spanje op voorsprong is gekomen, laten de Spanjaarden het balbezit even aan de Russen. Met een 1-0 voorsprong de rust in zou natuurlijk fantastisch zijn voor het team van De La Fuente!
39'
Doelpunt voor Spanje, 0:1 door Borja Mayoral
Daar is dan de meer dan verdiende voorsprong voor de Spanjaarden! Nadat Marco Asensio de bal prachtig op de lat krult, kopt Borja Mayoral in de rebound wél raak.
37'
Een inzet van de Russen! Die hebben we nog niet veel gezien. Aleksey Gasilin krijgt de bal in het strafschopgebied en wordt richting de achterlijn gedwongen. Het schot dat volgt verdwijnt in het zijnet.
34'
Gele kaart voor Aleksandr Golovin (Rusland)
De Rus is te laat en plant zijn voet op de wreef van een Spanjaard. Dat kost hem een gele kaart.
33'
Anton Mitryushkin is weer een sta-in-de-weg! Alfonso Pedraza geeft de bal scherp voor en via Nikita Chernov verdwijnt de bal bijna in de korte hoek. De Russische doelman heeft echter een Engeltje op zijn schouder en houdt opnieuw zijn doel schoon.
32'
De bal hand de raakt van een Rus in het strafschopgebied en de Spanjaarden vragen om een strafschop. De Engelse scheidsrechter Anthony Taylor wil van niets weten en fluit niet.
30'
Aarón probeert het van ver. Te ver. De Spaanse verdediger schiet op goed geluk en dat had hij misschien beter niet kunnen doen, want zijn inzet gaat meters over het doel van Anton Mitryushkin.
28'
In de ontmoeting in de groepsfase was Spanje al na dertien minuten op voorsprong gekomen. Door goals van Dmitry Barinov, Aleksey Gasilin en Ramil Sheydaev wonnen de Russen alsnog met 3-1.
25'
Het is heet in Griekenland vanavond, dus er is even een drinkpauze.
25'
Een mooie aanval levert Spanje geen kans op. Aan de linkerkant zet Alfonso Pedraza een goede aanval op en via een één-twee met Borja Mayoral probeert hij Marco Asensio te bereiken. De speler van Real Madrid rekende echter niet op een pass.
24'
En nóg een goede kans voor Spanje u19! Ditmaal is het Mikel Merino die bijna tot scoren komt. De nummer 6 van de Spanjaarden heeft een goede loopactie in huis en schiet de bal vervolgens voorlangs.
22'
Onderkant lat! De Spanjaarden hebben het geluk vooralsnog niet aan hun zijde. Een corner valt bij de tweede paal, waar Borja Mayoral staat. De spits neemt de bal aan en haalt vervolgens keihard uit. Via de onderkant van de lat stuitert de bal weer het veld in.
21'
Och, och, Aleksey Gasilin. De Russen hebben eindelijk voor een wat langere periode balbezit, maar de speler van Zenit St. Petersburg let niet op en laat de bal over zijn voet springen.
19'
Alhoewel Rusland zojuist een goede kans kreeg, maakt het team van bondscoach Dmitriy Khomukha tot nu toe geen sterke indruk.
16'
Rusland voor de eerste keer! En de Russen komen ook bijna meteen op voorsprong. Het is Denis Yakuba die vanaf links een uitstekende voorzet aflevert. Ramil Sheydaev zet zijn hoofd tegen de bal en ziet dat Antonio Sivera met een uitstekende redding een Russisch doelpunt voorkomt.
16'
De wedstrijd is nog maar iets meer dan een kwartier oud, maar Spanje is al tot driemaal toe heel dicht bij een doelpunt geweest.
14'
Doelpunt? Nee! Tot tweemaal toe haalt Anton Mitryushkin een bal van de lijn. Eerst doet de Russische doelman dat bij een schot van Jorge Meré. In de rebound (weer Meré) voorkomt hij weer een doelpunt.
14'
Paniek bij de Russische doelman Anton Mitryushkin, die een ongevaarlijke hoge voorzet over zijn eigen achterlijn bokst. Corner voor Spanje!
12'
Mikel Merino verlengt een lage vrije trap van Dani Ceballos met zijn voet, maar de middenvelder weet het doel niet te vinden met de inzet.
11'
Dani Ceballos laat even zijn klasse zien! Met een heerlijke panna ontdoet hij zich van zijn Russische tegenstander. De Spanjaarden domineren de openingsfase van de finale!
10'
Tot tweemaal toe bijna een doelpunt voor Spanje! Geluk voor Rusland. Eerst schiet Alfonso Pedraza de bal keihard op de vuisten van Anton Mitryushkin. Uit de corner die daaruit volgt keert de Russische doelman op de lijn een inzet van Vallejo.
9'
Prachtige pass van Marco Asensio! De nummer tien stuurt met een heerlijke pass Alfonso Pedraza weg. De aanvaller wordt richting de achterlijn gedwongen door doelman Anton Mitryushkin en schiet daarna in het zijnet.
8'
Erg slordig balverlies van Denis Yakuba. Met een lage pass met de wreef probeert hij te openen naar Sergei Makarov, maar dat mislukt. Daardoor mag Spanje halverwege de helft van Rusland ingooien.
6'
Daar is het eerste schot van de wedstrijd! Dani Ceballos is de man die als eerste de Russische doelman wil testen. Het afstandsschot gaat naast het doel, maar alsnog vangt Anton Mitryushkin de bal.
6'
Het balbezit is voor de jonge Spanjaarden in de openingsfase van de wedstrijd, maar de Russen zitten er kort op en geven op de eigen helft weinig ruimte weg.
4'
Borja Mayoral levert de eerste voorzet van de wedstrijd af. Doelman Anton Mitryushkin kan de hoge bal eenvoudig uit de lucht plukken.
3'
Deze finale heeft ook een klein Nederlands tintje. Marco Asensio (Real Madrid), sterspeler van de Spanjaarden, is de zoon van een Rotterdamse moeder. Marijke Willemsen overleed overigens in 2011.
1'
Het fluitje van Anthony Taylor klinkt en de Spanjaarden trappen af. De finale van het EK u19 is begonnen!
1'
De blessuretijd bedraagt vier minuten. Alles en iedereen gaat naar voren bij Rusland.
Bij de Russen wel één wijziging. Georgi Melkadze, die in de halve finale op de bank begon, krijgt een basisplaats van Dmitriy Khomukha. Dat gaat ten koste van de man met de moeilijke achternaam: Igor Bezdenezhnykh.
Bij Spanje geen verrassingen. Sterker nog: de Zuid-Europeanen beginnen met hetzelfde team dat in de halve finale Frankrijk uitschakelde (2-0) aan de finale.
De Russen en Spanjaarden hebben zich op het veld gemeld. Inmiddels is duidelijk geworden in welke opstellingen zij aan de finale zullen beginnen.

De finale van het EK u19 staat vanavond op het programma. In het Griekse Katerini strijden de jonge Spanjaarden met de Russen om de felbegeerde titel. Mijn naam is Vincent Houttun en ik doe verslag van deze wedstrijd. Je kunt een uur voor aanvang van de wedstrijd hier de opstellingen vinden.

Oude bekenden

Spanje en Rusland treffen elkaar vanavond al voor de tweede keer dit toernooi. Beide ploegen kwamen elkaar exact negen dagen ook al tegen in een groepswedstrijd. Toen waren de Russen met 3-1 te sterk voor hun Spaanse leeftijdsgenoten. Spanje kwam via Borja Mayoral nog wel op voorsprong, maar door goals van Dmitry Barinov, Aleksey Gasilin en Ramil Sheydaev ging de winst alsnog naar het team van bondscoach Dmitriy Khomukha.

Spanje’s weg naar de finale

De jonge Spanjaarden staan in de finale, maar wonnen slechts de helft van de wedstrijden gedurende het toernooi. In de groepswedstrijd werd gewonnen van Duitsland (3-0), verloren van Rusland (1-3) en gelijkgespeeld tegen Nederland. In de halve finale rekende Spanje af met Frankrijk door een dubbelslag van Marco Asensio, het toptalent van Real Madrid.

Mentale voorsprong Rusland

Rusland begon het toernooi met een nederlaag tegen Nederland (0-1), maar verloor daarna geen wedstrijd meer. Van Spanje werd gewonnen en daarna volgde een gelijkspel tegen Duitsland, dat genoeg was voor de koppositie in Groep B. In de halve finale rekenden de Russen op overtuigende wijze af met het gastland. Door goals van Nikita Chemov (twee keer), Aleksey Gasilin en Ramil Sheydaev werd Griekenland met 4-0 aan de kant gezet.