15.05.2016 19:17

Endt: "Van den Brom, Grim of Bosz naar Ajax"

David Endt maakte in zijn rol als teammanager van Ajax diverse trainers en ontslagen van die trainers mee. Inmiddels is de clubman vertrokken uit Amsterdam, hij heeft wel ideeën over de opvolger van Frank de Boer.

De in Den Haag geboren voetballiefhebber was van 1997 tot en met 2013 actief als teammanager in de hoofdstad van Nederland. Hij maakte via de Fluwelen Revolutie een flinke ommekeer bij Ajax mee, maar na ruim vijf jaar met De Boer aan het roer denkt Endt dat een frisse wind in Amsterdam de club verder kan helpen. "Ik denk dat het goed is dat er een ander elan komt, een andere visie", stelt Endt in gesprek met Voetbal.com.

AZ, Van den Brom en Grim

"Als ik bijvoorbeeld kijk naar AZ, en dan niet alleen naar het eerste elftal, dan zie je dat ze sneller de man voorin zoeken. Ik denk dat Ajax die kant op moet gaan. Als je te lang bezig bent met de opbouw, dan staat de tegenstander alweer gepositioneerd. Dan is er geen ruimte meer voor de individuele actie." Sinds 2014 is John van den Brom de eindverantwoordelijke in Alkmaar. De oud-voetballer van Ajax wordt gelinkt aan een terugkeer bij de club.

"Ik denk wel dat Van den Brom bij Ajax past. Hij heeft als grote voordeel dat hij de club een beetje kent. Hij heeft er een tijdje gespeeld, kent de filosofie en hij is een moderne trainer. Dat zou absoluut kunnen." Toch noemt Endt ook een naam die niet vaak in de media verschijnt. "Ik denk dat bijvoorbeeld Fred Grim ook een goede trainer voor Ajax kan zijn. Die heeft een behoorlijke loopbaan achter de rug, heeft een groot Ajax-verleden en hij kent de club van binnen en van buiten."

Peter Bosz

Volgens de laatste geruchten is het echter Peter Bosz die De Boer gaat opvolgen. Endt denkt dat de oud-trainer van Vitesse bij de Amsterdammers past. "Hij heeft inhoudelijk alle kwaliteiten om een hele goede trainer te zijn, ook voor Ajax. Maar het speelt onverbiddelijk mee dat hij een verleden heeft bij die andere club", kijkt de voetbalkenner naar het verleden van Bosz, die van 1991 tot en met 1996 meer dan honderdvijftig Eredivisie-wedstrijden in het shirt van Feyenoord speelde.

"Het zou mij een worst zijn, maar voor een heel groot gedeelte van het publiek gaat het, juist op het moment dat het minder gaat, een gekke rol spelen. Dat maakt hem en de club kwetsbaar. Je krijgt bij Ajax ontzettend veel druk op je. Dat is onvergelijkbaar met Vitesse, met Maccabi Tel Avi, maar ook onvergelijkbaar met Feyenoord. Daar moet je tegen bestand zijn."

Het verloren kampioenschap

De druk die een trainer van Ajax met zich meekrijgt, wordt ook gevoeld  door de spelers op het veld. Zoals in de wedstrijd tegen De Graafschap, waar een winstpartij tegen de degradatiekandidaat voldoende was voor de 34e landstitel. Ajax speelde echter met 1-1 gelijk, waardoor concurrent PSV alsnog over de Amsterdammers ging op de ranglijst. Endt maakte meerdere kampioenswedstrijden mee, waaronder de legendarische op 15 mei 2011. Hij ziet een groot verschil met de kampioenswedstrijden in 2016 en 2011.

"In het team van 2011 zaten wat meer persoonlijkheden. Die konden in het veld de juiste mentaliteit vertalen naar de rest van de spelers. Dan heb ik het over Jan Vertonghen, Siem de Jong, Kenneth Vermeer ook. Die voeden spelers met inspiratie en overtuiging, dat heeft effect. Daar heeft Ajax op dit moment te weinig van", vindt Endt. Om herhaling in een komende kampioenstrijd te voorkomen, denkt Endt dat Ajax er verstandig aan doet om meer aandacht te besteden aan het mentale aspect van een kampioenwedstrijd. "Iedereen noemde ze al voor 99 procent kampioen, dat gaat natuurlijk ook in de koppies van die jongens zitten. Het moet niet benaderd worden als de zoveelste wedstrijd tegen De Graafschap of zelfs een kampioenswedstrijd. Nee, je moet het zien als de Champions League-finale."

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner