17.05.2016 13:00

Swart wil meer training voor Ajax-flankspelers

Ajax-directeur Marc Overmars (r.) en clublegende Sjaak Swart zijn aanwezig bij de beslissingswedstrijd tussen Ajax A1 en PSV A1. De winnaar mag zich kampioen van Nederland noemen. (10-05-2016)
Ajax-directeur Marc Overmars (r.) en clublegende Sjaak Swart zijn aanwezig bij de beslissingswedstrijd tussen Ajax A1 en PSV A1. De winnaar mag zich kampioen van Nederland noemen. (10-05-2016)

Tijdens de Europese hoogtijdagen van Ajax, waarin de Champions League drie keer achter elkaar werd gewonnen, speelden flankspelers een grote rol bij de club. Tegenwoordig komen de buitenspelers minder goed uit de verf in Amsterdam. Tijd om aan Sjaak Swart, een rechtsbuiten pur sang, te vragen naar zijn mening over de flankspelers van Ajax.

Met Anwar El Ghazi en Robert Murić heeft de club twee rechtsbuitens in de selectie, waarbij Vaclav Černý en Lasse Schöne ook ingezet worden op die flank. Buiten een experiment in de punt van de aanval om is El Ghazi de persoon die de afgelopen maanden het vaakst op de rechterflank te vinden was in de Amsterdam ArenA. Swart is fan van de rechtspoot, maar hij ziet ook wel degelijk verbeterpunten bij El Ghazi, die bijna zestig wedstrijden in de Eredivisie speelde en daarnaast achttien keer binnen de lijnen stond tijdens een Europese wedstrijd van Ajax.

"Die heeft zeker talent, hij heeft ook absoluut goede wedstrijden gespeeld, belangrijke doelpunten gemaakt. Toch vind ik dat hij niet constant genoeg is", stelt Swart in gesprek met Voetbal.com. "Hij maakt vaak dezelfde acties, dat hebben die backs na een tijdje ook door en dan wordt hij uit de wedstrijd gespeeld. Dat mag een speler als El Ghazi niet gebeuren. Hij heeft zoveel wedstrijden gespeeld inmiddels, dan moet hij het ook waarmaken."

Zijn de flankspelers van Ajax wel flankspelers?

Als pure rechtsbuiten ziet Swart de laatste jaren een trend in het voetbal die hem niet bevalt. "Een rechtspoot op links en een linkspoot op rechts, ik vind het allemaal niks. Het wordt overal gedaan, maar ergens mis je dan toch het beeld van een rechtsbuiten die erlangs gaat en een voorzet aflevert." Bij Ajax staat met El Ghazi wel een rechtspoot op rechts, maar in het afgelopen seizoen stond met Amin Younes een rechtspoot op de linkerflank. Ook het favoriete been van concurrent Viktor Fischer is rechts.

Het lijkt te zorgen voor minder creativiteit in de aanvallende linie van Ajax. Swart, die als Mister Ajax vaak te vinden is op het trainingscomplex van de club, ziet dan ook ruimte voor verbetering buiten de wedstrijddagen om. "Ik vind dat ze te weinig trainen op een goede voorzet. Tot de achterlijn door en dan vanuit de ooghoeken kijken waar de bal terecht moet komen. Penaltystip of tweede paal, dat gebeurt gewoon veel te weinig. Zo zijn de meeste buitenspelers bij Ajax. Ze hebben allemaal talent, maar toch doen ze vaak hetzelfde. Je moet afwisselen in je acties. De ene keer ga je buitenom, daarna ga je lekker binnendoor. Het is een spelletje met je tegenstander."

De toekomst op de flanken

Alhoewel El Ghazi nog maar 21 is, staat de volgende lichting buitenspelers alweer te popelen om meer speelminuten bij het eerste elftal te maken. Murić en Černý debuteerden al, waarbij laatstgenoemde zelfs scoorde in de Eredivisie en de Europa League. "Die is nog echt jong, maar hij heeft ook echt kwaliteiten. Dat hebben we gezien met een paar mooie goals. Hij moet nog wel de laatste kneepjes van het vak leren. Hij heeft nog van die momenten dat hij twee of drie keer achter elkaar de bal verliest, dat mag niet in het topvoetbal", beseft Swart. "Dat heeft Murić ook. Het zijn goede jongens en ze komen er zeker aan, maar ze moeten nog wat leren."

De veteraan

Aan de andere kant van het spectrum staat Schöne, de 29-jarige alleskunner met meer dan driehonderdvijftig officiële wedstrijden achter zijn naam. De Deen staat sinds 2012 onder contract bij Ajax en alleen in het afgelopen seizoen speelde hij minder dan 25 competitiewedstrijden in het shirt van de Amsterdammers. Swart is gecharmeerd van de routinier. "Het is een jongen die rustig is aan de bal, hij kan een goal maken, heeft een goede vrije trap. Hij is ook uitgekookt, doet vaak de goede dingen." Schöne speelde in zijn carrière voor sc Heerenveen, De Graafschap en NEC en werd daarbij altijd op het middenveld geposteerd. Bij Ajax werd hij omgetoverd tot een rechtsbuiten.

"Hij kan op diverse plekken uit de voeten, maar het is moeilijk om te bepalen wat zijn echte positie in het elftal nou is", vindt Swart. "Je kan hem overal op het veld gebruiken. Ik zou hem dan ook nooit passeren, ik zou hem altijd laten spelen." De nieuwe trainer van Ajax heeft in het volgende seizoen dus voldoende keuze op de rechterflank. Ook vanuit de jeugd stroomt weer wat leuks door. Swart was tijdens het Pinksterweekend aanwezig bij NextGen Series, waar hij de A1 van Ajax zag schitteren. "Ze zijn niet voor niets kampioen van Nederland geworden, er lopen genoeg goede talenten rond in die ploeg. Ajax komt er gewoon weer aan, ook met jeugdspelers. Daar hoef je je geen zorgen over te maken."

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner