AFC Ajax Dinsdag, 9. Februari 2016
16:00 uur
Sevilla FC
3:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Vince Gino Dekker 14. / Schot met rechts  (Donny van de Beek)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Nané 36. / Schot met links  (Juanmi Carrión)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Donny van de Beek 49. / Schot met rechts
3 : 1 Torinfos in de Ticker Abdelhak Nouri 79. / Schot met rechts

90'
Ook de vijfde Europese wedstrijd wordt door Ajax A1 in winst omgezet. Na tweeluiken tegen Schalke 04 en Spartak Moskou wordt Sevilla aan banden gelegd. De Amsterdammers waren oppermachtig, maar liepen pas tien minuten voor tijd uit naar twee doelpunten verschil. Daardoor bleef het spannend, maar Van de Beek en Nouri maakten het verschil.
90'
90'
Vier minuten blessuretijd staan nog tussen Ajax A1 en de achtste finale van de Youth League.
89'
Nog een prima kans voor Černý, die op snelheid buitenom gaat en met een schuiver meteen de lange hoek zoekt, maar zijn inzet gaat rakelings voorlangs.
88'
Nog een hoogstandje van Nouri, die afwacht terwijl een verdediger op hem afkomt, maar zijn schot, dat nog aangeraakt wordt, gaat rakelings over het Sevilla-doel heen.
84'
Wissel in bij Sevilla FC -> Vicente Lucas
84'
Wissel uit bij Sevilla FC -> Genaro
81'
Zeefuik kwam in de tweede helft hard in aanraking met een tegenstander tijdens een kopduel en de rechtsback bleef maar aan het hoofd voelen. Ajax neemt geen risico en wisselt de back meteen. Speeltijd voor Teun van Zweeden.
81'
Wissel in bij AFC Ajax -> Teun van Zweeden
81'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Deyovaiso Zeefuik
79'
Gele kaart voor Nané (Sevilla FC)
Hij maakte de 1-1 voor Sevilla, maar na de 3-1 van Nouri heeft Nané het niet meer. Hij raakt geïrriteerd, reageert het aanstaande verlies af op de scheidsrechter en dat is niet slim. Geel voor Nané.
79'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:1 door Abdelhak Nouri
En daar is die 3-1 dan! Het is een zeer rommelige situatie, zoals je die bij de F-jes vaak genoeg ziet. Vier spelers hakken in op de bal, maar het is een verdediger van Sevilla die het speeltuig opzij tikt, naar Nouri. Die ramt de bal snoeihard in het dak van het doel: 3-1.
78'
Een 3-1 betekent dat de wedstrijd over is. Sevilla wil nu nog wel gaan, maar de mentale weerbaarheid van de ploeg is niet geweldig. Nog ongeveer tien minuten te gaan.
76'
Wissel in bij Sevilla FC -> Miguel Martín
76'
Wissel uit bij Sevilla FC -> Rubén
76'
Een verdedigende wissel van Ajax, waar middenvelder De Wit wordt ingebracht voor aanvaller Dekker. De Wit moet Ajax van meer fysieke kracht voorzien op het middenveld. Ook bij corners en vrije trappen kan De Wit zijn steentje bijdragen.
75'
Wissel in bij AFC Ajax -> Dani de Wit
75'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Vince Gino Dekker
75'
Ajax staat onder druk, maar in de counter liggen er kansen. Černý komt er met Dekker en Walian uit, maar gaat voor eigen succes. De Tsjech ziet zijn poging vanaf de rand van de zestien geblokt worden.
73'
Ajax heeft het ontzettend moeilijk met de standaardsituaties van Sevilla. De Spanjaarden hebben veel fysieke kracht en weten dit te gebruiken.
71'
Gele kaart voor Indy Groothuizen (AFC Ajax)
Terwijl de wissel Sierhuis - Walian wordt doorgevoerd, rekt doelman Groothuizen tijd volgens de scheidsrechter. Dit komt de goalie op een gele kaart te staan.
71'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ezra Walian
71'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Kaj Sierhuis
70'
Pfoe, spannend moment voor het doel van Ajax!
Een corner wordt niet lekker verwerkt door de Amsterdammers, maar op de doellijn komt Sierhuis zijn doelman te hulp. Hij krijgt de bal in zijn buik en voorkomt zo de 2-2.
69'
ZO, Yan Brice Eteki!
De speler van Sevilla pikt een afgeslagen voorzet op en schiet vanaf ruim twintig meter keihard richting doel. Groothuizen heeft echter een prima redding in huis en tikt de bal onder zijn lat vandaan.
68'
Met deze 2-1 stand bestaat er natuurlijk weer de kans dat Sevilla terugkomt in de wedstrijd. Ajax heerst weer, maar kreeg in de eerste helft de deksel keihard op de neus.
65'
Wissel in bij Sevilla FC -> Mena
65'
Wissel uit bij Sevilla FC -> Marian Shved
65'
Nouri heeft het vizier vandaag nog niet op scherp staan. De middenvelder, die wordt genoemd als de eerstvolgende debutant bij Ajax 1, heeft alle ruimte om aan te nemen na een voorzet van Dekker, maar met links maait Nouri de bal over het doel van Sevilla.
63'
Gele kaart voor Eli (Sevilla FC)
Een lompe overtreding van Eli, die Černý ziet combineren en vervolgens alleen maar de man opzoekt. Hij deelt een schop uit, maar incasseert zelf een gele kaart.
62'
De volgende controleur voor het eerste elftal van Ajax staat ook al klaar. Carel Eiting laat zichzelf op positieve wijze zien in dit duel, door het spel te verdelen en vooral heel kalm te blijven. Zo weet de Ajacied zijn ploeg meerdere malen in balbezit te houden.
60'
Na een paar minuten zonder kansen volgt weer een aanvallend Ajax. Op rechts vormen Černý en Van de Beek ditmaal wel een succesvol koppel, maar op de achterlijn weet Van de Beek niemand voor het goal te vinden. De rebound is voor Černý, maar de inzet van de rechtsbuiten is te zwak.
58'
Het probleem bij Ajax in dit duel is dat het van wissels niet sterker gaat worden. Op de bank zitten weinig spelers die al een contract verdienden bij de club. Spits Ezra Walian ligt tot volgend seizoen vast en Dani de Wit, die wordt gezien als de nieuwe Davy Klaassen, ondertekende ook een contract.
55'
Černý lijkt gewoon verder te kunnen. De Tsjech is nog niet bepalend geweest in deze wedstrijd, maar hij komt zijn directe tegenstander regelmatig voorbij. De buitenspeler hinkt nog wel wat, maar hij lijkt de pijn er even uit te moeten lopen.
53'
Dit is toch wel pijnlijk. Van de Beek en Černý gaan een duel aan om de bal te veroveren en eerstgenoemde trapt zijn teamgenoot per ongeluk op de voet. Černý heeft erg veel last en kan mogelijk niet verder.
52'
Voor Van de Beek is het al zijn vijfde doelpunt in de Youth League. De middenvelder schoot er vorig seizoen al vier in tegen onder andere Paris Saint-Germain.
49'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:1 door Donny van de Beek
Daar is de nieuwe voorsprong van Ajax A1! Ditmaal is Van de Beek de afmaker, als hij op de goede plek staat om een geblokt schot aan te nemen. Schuin voor de goal plaatst hij de bal laag in de linkerhoek en Juan Soriano kan er niet bij: 2-1.
48'
Gele kaart voor José Amo (Sevilla FC)
De eerste kaart van de wedstrijd is voor José Amo, die Sierhuis ziet wegdraaien bij hem en vervolgens te snel begint aan shirtje wisselen.
47'
Sevilla komt fel uit de kleedkamers en heeft het beste van het spel in de eerste minuten. Ajax moet de draad weer oppakken om een penaltyserie te voorkomen. Er wordt namelijk niet verlengd in de play-offs, we gaan direct naar de penaltyreeks.
46'
45'
Dat het 1-1 staat mag een klein wonder heten. Ajax A1 domineerde de eerste 45 minuten, kwam tot vele kansen, maar wist slechts één keer te scoren. Dekker rondde een solo van Van de Beek van dichtbij af. Sevilla had weinig in te brengen tegen Ajax, maar na een fout achterin werd het toch 1-1. De Ligt en Leon Bergsma zaten elkaar in de weg, Juanmi Carrión pikte op en Nané kon na een balletje breed simpel afronden op de penaltystip.
45'
45'
Er komen twee minuten blessuretijd bij in deze eerste helft. Kan Ajax zichzelf nog belonen met een voorsprong voor een goed eerste deel van de wedstrijd?
42'
Aan de andere kant meteen Van de Beek! De middenvelder wordt vrijgespeeld in de zestien en gaat voor de linkerhoek, maar de aanvallende middenvelder van de Amsterdammers heeft het vizier niet op scherp staan en schiet voorlangs.
41'
Toch weer Sevilla!
De Spanjaarden nemen een vrije trap vanaf de zijkant snel en daardoor staat Rubén volledig vrij rond de penaltystip. De flankspeler knikt richting de verre hoek, maar mikt rechts naast de paal.
39'
Zo heeft Ajax drie, vier, grote kansen op de 2-0 gehad, maar staat het vlak voor rust gewoon 1-1 in Amsterdam.
36'
Doelpunt voor Sevilla FC, 1:1 door Nané
Wat een pijnlijk moment voor Ajax! Het centrale duo zit elkaar in de weg bij het uitverdedigen, Juanmi Carrión komt aan de bal en bedient Nané, die vrijstaat in de zestien. De spits werkt vervolgens met links simpel binnen: 1-1.
35'
Sevilla nu met de eerste kans. Nané combineert op twintig meter van het doel, komt vrij en haalt uit, maar zijn inzet wordt geblokt. De corner die volgt levert Sevilla niets op, alhoewel er ruimte ligt bij de tweede paal.
31'
En dan toch bijna de 2-0!
Dekker heeft weer een loepzuivere voorzet in zijn linkerbeen en Abdelhak Nouri komt slim naar de penaltystip. De middenvelder is eerder bij de bal dan zijn tegenstander en schiet hard in met links, maar Nouri vindt de hoek niet, waardoor Juan Soriano redding kan brengen.
29'
De laatste minuten weet Sevilla de thuisploeg iets beter vast te zetten. Grote kansen krijgen de Spanjaarden nog niet, maar het is druk rond de zestien van Indy Groothuizen.
26'
Het is echt opvallend hoeveel beter Ajax A1 is. De Amsterdammers zijn de leeftijdsgenoten van Sevilla op elke positie op het veld de baas. Het had zomaar 3-0 kunnen staan hier in de hoofdstad, waar Sevilla de bal nog geen halve minuut in bezit heeft gehad.
23'
Deyovaiso Zeefuik is er bij gaan zitten, nadat Yan Brice Eteki hard op hem doorloopt. De rechtsback wordt verzorgd, maar lijkt wel verder te kunnen met zijn liesklachten.
21'
En weer Ajax, wat een machtsvertoon!
Dekker komt weer eens langs zijn tegenstander en speelt Vaclav Černý aan in de zestien. De aanvaller, die al scoorde in de Europa League, komt niet lekker uit met zijn aanname en moet daardoor punteren. De Tsjech mikt naast vanaf ruim tien meter.
19'
Dekker bijna met de 2-0!
Een kopduel wordt door Ajax gewonnen en daardoor kan Sierhuis oppikken. Opeens ligt het open en kan Dekker worden aangespeeld. De linkspoot neemt de bal in de zestien ver naar buiten mee, maar schiet slim tegendraads in. Juan Soriano kan keren met de benen en voorkomt zo de 2-0.
16'
Voor Dekker is het zijn eerste doelpunt in zeven Youth League-wedstrijden. De linksbuiten is één van de kandidaten om dit seizoen te debuteren in het betaalde voetbal.
14'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Vince Gino Dekker
En daar is de verdiende openingstreffer van Ajax A1! Van de Beek komt vanaf rechts de zestien in, houdt het overzicht en speelt met een lekkere souplesse de bal naar de tweede paal. Alles en iedereen mist de bal, behalve Dekker, die simpel kan intikken: 1-0.
11'
En Dekker weer!
De linksbuiten wordt vrijgespeeld op zijn kant en na een dubbele schaar heeft hij buiten de zestien ruimte om te schieten. De inzet is vooral hard, waardoor Juan Soriano moeite heeft om de bal te pakken. Met zijn lichaam houdt hij de bal echter uit zijn doel.
10'
Sevilla speelde de eerste seizoenshelft in de groepsfase van de Youth League en kwam daarin uit tegen Manchester City, Juventus en Borussia Mönchengladbach. Er werd twee keer knap gewonnen van de Italianen, maar op doelsaldo werd Sevilla alsnog tweede achter Manchester City.
8'
De eerste kans is een feit!
Vince Gino Dekker zet vanaf links hard voor en bij de tweede paal staat Donny van de Beek volledig vrij. Met een hard en laag schot zoekt Van de Beek de verre hoek, terwijl Kaj Sierhuis ook in komt glijden. De spits komt echter een teenlengte te kort, terwijl de bal zelf geblokt wordt bij de tweede paal.
7'
Het is overigens heerlijk vol op De Toekomst. De wedstrijden van de A1 trekken al jaren veel bezoekers, al helemaal tijdens de Europese wedstrijden. In de eerste minuten heeft de thuisploeg veel de bal en meldt het zich ook regelmatig op de helft van de Spanjaarden.
4'
Het siert Ajax dat de ploeg geen gebruik maakt van de dispensatieregeling die de UEFA instelde voor dit duel. Een ploeg mag drie oudere spelers opstellen, maar de Amsterdammers doen het gewoon met de jonkies. Sevilla heeft twee oudere spelers opgesteld, waaronder spits Nané, die vier jaar ouder is dan bewaker Matthijs de Ligt.
1'
Eén wedstrijd staat tussen de Amsterdammers en het hoofdtoernooi van de Youth League in. Sevilla is echter een tegenstander die niet onderschat mag worden! Op naar negentig minuten heerlijk voetbal.
1'
De spelers komen het veld op in Amsterdam. De wedstrijd op De Toekomst gaat zo beginnen!
De opstelling
Ajax A1 treedt aan met vijf talenten die langzaamaan gaan ruiken aan de hoofdmacht. Met Vaclav Černý en Donny van de Beek heeft de ploeg al twee debutanten in huis, terwijl Abdelhak Nouri, Damil Dankerlui en Indy Groothuizen al bij Jong Ajax spelen. Met Matthijs de Ligt staat een van de grootste talenten in het hart van de verdediging. Kasper Dolberg is er niet bij vanwege een liesblessure. Hij was al driemaal trefzeker in de Youth League.
Na vier wedstrijden is het dan bijna zo ver. De talenten van Ajax A1 strijden in de voorrondes van de Youth League voor een plek in het hoofdtoernooi en alleen de leeftijdsgenoten van Sevilla staan een doortocht richting de achtste finales in de weg. Mijn naam is Jos Boesveld en ik volg dit onderonsje tussen de grootste talenten van Ajax en Sevilla voor jullie.

De route van Ajax tot nu toe
Omdat de hoofdmacht van Ajax vorig seizoen geen kampioen werd, kwam de A1 van de Amsterdammers niet rechtstreeks in de Youth League terecht. De ploeg moest via een eerste en tweede ronde de play-offs bereiken, wat lukte. Vrij gemakkelijk versloeg de ploeg Schalke 04 en Spartak Moskou. Tegen de Duitsers werd het over twee wedstrijden 5-2 en ook de Russische formatie werd eenvoudig opzij gezet: 4-1. Het duel in de play-offs is geen tweeluik, maar directe knock-out.

De talenten uit Spanje
Hoeveel indruk de jeugdopleiding van Ajax jaarlijks ook maakt, Sevilla moet allesbehalve onderschat worden. De club kwam dit seizoen uit in de groepsfase van de Youth League en het scheelde bijzonder weinig of de Spanjaarden waren de beste in een poule met Manchester City, Juventus en Borussia Mönchengladbach. Er werd twee keer gewonnen van de leeftijdsgenoten van Juventus, terwijl Manchester City één keer op een gelijkspel werd gehouden. De Engelsen werden uiteindelijk op doelsaldo groepswinnaar, waardoor Sevilla via de play-offs de achtste finale moet bereiken.

’Grote’ namen in Amsterdamse selectie
Ajax gaf voor het begin van het Europese seizoen al aan dat de Youth League erg belangrijk was voor de club. Het is een ander niveau dan in Nederland en spelers kunnen op jonge leeftijd al wennen aan het spelen van doordeweekse wedstrijden. Daarom ‘leent’ (Jong) Ajax regelmatig spelers uit aan de A-jeugd. Donny van de Beek, Abdelhak Nouri en Vaclav Černý spelen mogelijk mee tegen Sevilla. De eerste twee debuteerden én scoorden al bij het eerste elftal van Ajax, Nouri wordt genoemd als de eerstvolgende die zijn debuut gaat maken bij het eerste elftal.