1:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Lucas Andersen 28. / Schot met rechts
1 : 1 Torinfos in de Ticker Manduca 31. / Penalty

90'
Teleurstelling heerst achteraf, want Ajax had hier niet naar huis hoeven gaan met slechts één punt. De Amsterdammers kregen kansen, maar ook APOEL was gevaarlijk. Met twee punten uit twee wedstrijden doet Ajax het aardig in groep F, maar overwintering in de Champions League is niet makkelijker geworden na vanavond.
90'
90'
Serero! De Zuid-Afrikaan krijgt dé kans op de 1-2 in de laatste minuut, maar zijn schot gaat rakelings langs de linkerpaal.
90'
Gele kaart voor Kolbeinn Sigþórsson (AFC Ajax)
Ook nog geel voor Sigþórsson, die met een overtreding een counter van APOEL voorkomt.
89'
Gele kaart voor Efstathios Aloneftis (APOEL Nikosia)
Haha! Van Rhijn oogt geïrriteerd als Aloneftis een gele kaart krijgt. Niet vanwege de overtreding, maar omdat de scheidsrechter per se een praatje wil houden met de speler van APOEL. De rechtsback wil doordrukken en voor de winst gaan.
85'
Ajax wordt gevaarlijker en gevaarlijker. De verdediging staat nu aardig en dit komt vooral omdat ze scherper ogen. Aanvallers worden buitenspel gezet omdat de defensie op tijd stapt en daardoor wordt de druk op APOEL groter en groter.
82'
Urko lost na de vrije trap! Van Rhijn plaatst een lastige stuit voor de goalie en El Ghazi en Sigþórsson zijn scherp. Ze zijn bijna bij de bal als Urko zich herpakt en zich op de bal gooit.
81'
Wissel in bij APOEL Nikosia -> Rafik Djebbour
81'
Wissel uit bij APOEL Nikosia -> Cillian Sheridan
81'
Gele kaart voor João Guilherme (APOEL Nikosia)
Een vrije trap op een interessante plek voor Ajax. João Guilherme zet een blok op Serero en krijgt hiervoor geel. De bal ligt op ruim twintig meter van het doel.
80'
Het begint er wat meer op te lijken dat Ajax richting de 1-2 gaat. Met APOEL weet je het echter nooit en de Cyprioten zijn nog steeds gevaarlijk vanuit de omschakeling. Nog tien minuten voor een doelpunt, gaat dat lukken?
79'
Wissel in bij APOEL Nikosia -> Giorgos Efrem
79'
Wissel uit bij APOEL Nikosia -> Manduca
77'
Met de komst van El Ghazi en Kishna komt er wat branie in de ploeg van Ajax. El Ghazi is daarnaast ook bedrijvig in het druk zetten op de bal.
75'
Sigþórsson! De spits kopt knap richting doel na een voorzet van Ricardo Kishna, maar Urko hoeft niet in te grijpen. De bal scheert rakelings over de lat.
74'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ricardo Kishna
74'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lucas Andersen
74'
Wissel in bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
74'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
71'
Wissel in bij APOEL Nikosia -> Tomás De Vincenti
71'
Wissel uit bij APOEL Nikosia -> Tiago Gomes
71'
En Sigþórsson zet goed door! De spits wurmt zich langs twee verdedigers, maar Urko is uit zijn doel gekomen, waardoor het schot van de IJslander niet meer om de doelman heen kan.
70'
Wat een geweldige redding van Cillessen! Mário Sérgio kan een afgeslagen voorzet in één keer op doel rammen van buiten de zestien, maar Cillessen is snel bij de grond in de rechterhoek en keert de inzet.
69'
Nog ruim twintig minuten te gaan in Cyprus. Ajax heeft al een tijdje geen kansen gecreëerd, maar dit geldt ook voor de thuisploeg. Wordt er nog gescoord in de tweede helft?
66'
Bij Paris Saint-Germain - FC Barcelona is het ook spannend. Na een kleine zeventig minuten staat het 3-2 in Parijs.
63'
Inmiddels gaan Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi zich warmlopen langs het veld. Dit zijn echte buitenspelers en mocht één van deze twee spelers invallen, dan zal het spel van Ajax flink veranderen.
60'
Ongelooflijk, dat spel van APOEL. Schöne mikt een vrije trap hoog over en de bal is nog niet eens over de achterlijn gegaan of de keeper heeft een nieuwe bal in zijn hand. Hij smijt het leer op de grond, werkt de bal naar voren in de hoop dat Sheridan er iets mee kan.
56'
Gele kaart voor Jasper Cillessen (AFC Ajax)
Ajax en Cillessen ontsnappen! Sheridan wordt weer eens in de diepte weggestuurd en als de goalie van de Amsterdammers uit zijn doel komt wordt het gevaarlijk. Hij maakt een sliding, tikt Sheridan op de enkel, waarna de spits valt. Het kan een rode kaart voor Cillessen zijn, maar de bal gaat te ver naar de zijkant volgens de scheidsrechter. Hierdoor is het geen scoringskans meer.
54'
Maar aan de andere kant meteen Sheridan! De lange spits krijgt een puntgave voorzet van Aloneftis, maar hij krijgt het voor elkaar om de bal van dichtbij voorlangs te koppen. Ajax ontsnapt, vlak nadat APOEL is ontsnapt.
54'
Schöne met een goede kans! Dit keer is het Ajax dat oppikt en snel schakelt. Van Rhijn legt af op de Deense aanvaller, die echter te zacht de bal richting doel werkt.
51'
Ook in de tweede helft laat APOEL zien dat het goed kan counteren. Viergever kreeg al geel hierdoor en Van Rhijn moest net ook aan de noodrem trekken. De rechtsback werd geel echter bespaard.
48'
Gele kaart voor Nick Viergever (AFC Ajax)
Weer een gele kaart voor een Ajacied. Vinicius ligt op snelheid en Viergever moet de middenvelder vasthouden om bij de bal te kunnen. De scheidsrechter ziet terecht een overtreding en toont de tweede gele kaart van de avond.
46'
Kan Ajax nog een keer scoren in Cyprus? Als het tweede wil worden in een poule met FC Barcelona, Paris Saint-Germain en APOEL Nicosia, dan moet er gewonnen worden van de laatstgenoemde ploeg.
46'
45'
Ajax begon ontzettend sterk aan de wedstrijd met twee goede kansen voor Sigþórsson. Eerst prikte de spits een voorzet van Klaassen naast en bij zijn tweede mogelijkheid kwam hij net tekort om een tweede voorzet te verlengen. De Amsterdammers kwamen wel op voorsprong via Andersen, die alert was bij een rebound. De thuisploeg kwam via een onterechte penalty op gelijke hoogte. De arbitrage zag een handsbal van Van Rhijn, maar de verdediger kreeg de bal alleen op zijn borst. Manduca had daar maling aan en verschalkte Cillessen van elf meter: 1-1.
45'
45'
Er komt één minuut extra tijd bij.
44'
Dit was de eerste keer dat de thuisploeg echt dreigend overkwam en het was dan ook meteen levensgevaarlijk. Het scheelde maar een paar centimeter en Ajax stond op een 2-1 achterstand.
42'
Wat een counter van APOEL! Een combinatie tussen Thulani Serero en Andersen gaat verkeerd en dan gaat het heel snel. Sheridan sprint de helft van Ajax over zonder bal en Aloneftis sprint Moisander eruit. Laatstgenoemde zet voor op de lange spits, maar die komt een schoenmaat tekort om Cillessen te kloppen.
39'
De wisselwerking tussen Schöne en Klaassen aan de rechterkant blijkt voorlopig een gouden vondst. De thuisploeg heeft er erg moeilijk met de lopende mensen en de goal van Ajax ontstond dan ook nadat Schöne ineens in het centrum verscheen.
36'
Gele kaart voor Niklas Moisander (AFC Ajax)
Niklas Moisander speelt een ongelukkige wedstrijd. De Finse aanvoerder stapt te laat in als APOEL wil counteren en moet Sheridan dan vasthouden om te voorkomen dat de spits op Jasper Cillessen door kan. Het is de eerste gele kaart van de wedstrijd.
35'
Nog een pijnlijke statistiek. Vier van de laatste zes tegendoelpunten voor Ajax kwamen uit een penalty.
34'
Inmiddels is Paris Saint-Germain weer op voorsprong gekomen tegen FC Barcelona. Er valt dus genoeg te beleven in de groep van Ajax.
31'
Doelpunt voor APOEL Nikosia, 1:1 door Manduca
Het cadeautje wordt uitgepakt in Cyprus. Ajax wordt bestolen van een voorsprong als Manduca de penalty in de linkerhoek schiet. Efstathios Aloneftis stift de bal tegen de borst van Van Rhijn aan, maar er wordt een handsbal gezien.
30'
Penalty APOEL! Van Rhijn maakt volgens de arbitrage hands, maar daar is geen sprake van! Ajax krijgt een onterechte penalty tegen.
28'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Lucas Andersen
En ja hoor, het is raak voor Ajax! Eerst mist Schöne nog een levensgrote kans, maar de rebound is voor Lucas Andersen. Hij krijgt het vertrouwen van Frank de Boer en weet dat nu uit te betalen. Andersen speelt zelf Schöne vrij in de zestien, maar doet vervolgens weer mee als Urko de poging stopt. 0-1 voor Ajax!
26'
Ajax wint voorlopig de persoonlijke duels en daarom krijg ik niet het gevoel dat de thuisploeg als eerste tot scoren komt. Ajax heeft echter de kansen al gekregen en deze niet verzilverd.
23'
Poging van Klaassen, die het maar gewoon eens probeert vanuit de hoek van de zestien. Een voorzet wordt door niemand aangeraakt en de nummer tien van Ajax probeert het met een volley, maar hij raakt de bal verkeerd en kan het Urko dan ook niet moeilijk maken in de korte hoek.
22'
Gelukkig voor Ajax staat Schöne weer op zijn benen. De Deen kan zich nog niet onderscheiden voor zijn ploeg, maar door zijn loopacties kreeg Klaassen twee keer ruimte aan de rechterkant. Hier ontstonden grote kansen uit.
20'
Pijn bij Lasse Schöne en dat komt door een rare en nare overtreding van Vinicius. Schöne loopt de middenvelder voor de voeten, maar die plant vervolgens zijn knie in de onderrug van de Deen.
17'
Nick Viergever zet een blok op de rand van de zestien en dit is gezien door de scheidsrechter. Hierdoor maakt het niet uit wie er kopt na de corner, er wordt gefloten voor een overtreding.
16'
Corner Ajax. João Guilherme kopt een lange bal door en Klaassen laat het speeltuig over de achterlijn rollen.
15'
Op het veld in Cyprus speelt de wedstrijd zich af zoals verwacht. APOEL trekt zich terug en laat Ajax het spel maken.
14'
Dat is wel een hele snelle gelijkmaker! Lionel Messi, wie anders, tekent een minuut later voor de 1-1.
13'
In de andere wedstrijd in deze groep is Paris Saint-Germain overigens op een voorsprong gekomen tegen FC Barcelona. David Luiz scoorde in de tiende minuut. Hierdoor staan de Fransen alleen bovenaan in groep F met vier punten.
12'
Cillian Sheridan kan nog een problemen vormen voor de defensie van Ajax. De spits is bijna twee meter lang en dus ook meteen kopsterk. Hij is tevens het aanspeelpunt van APOEL.
9'
Weer bijna het treintje Klaassen-Sigþórsson! De blonde middenvelder meldt zich weer aan de rechterkant en opnieuw is het een goede voorzet. De spits glijdt naar de bal, maar komt een teenlengte tekort.
8'
Eerder vandaan speelden de A-junioren van beide ploegen al tegen elkaar in de Youth League. Ajax kreeg toen al door wat voor een ploeg APOEL is. De Amsterdammers kregen ontzettend veel ruimte, hadden ruim 75 procent balbezit, maar de wedstrijd eindigde in een teleurstellende 0-0.
5'
Wat een start was dat geweest voor Ajax. Een vroege goal op vijandelijk terrein, dan moet de thuisspelende ploeg meteen uit de schulp kruipen.
2'
Dat is al meteen een hele grote kans voor Ajax! Davy Klaassen komt op rechts vrij en zijn strakke voorzet richting Kolbeinn Sigþórsson is perfect. De IJslander komt vrij voor de goal, maar zijn inzet gaat rechts naast de goal. Dat had de 0-1 moeten zijn.
1'
The Champppioooooooonssss. We mogen weer! APOEL Nicosia heeft afgetrapt.
1'
Het grootste nieuws bij Ajax in de opstelling is dat Lasse Schöne terugkeert. De Deense sterkhouder miste de wedstrijden tegen NAC Breda en JOS Watergraafsmeer nadat hij geblesseerd raakte in het duel tegen Paris Saint-Germain. Nick Viergever staat als centrale middenvelder in de opstelling en Lucas Andersen is de linksbuiten. Hierdoor zitten flankspelers als Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi op de bank.
Ajax mag weer aan de bak in de Champions League. Na het knappe gelijkspel tegen Paris Saint-Germain wacht nu een tripje naar Cyprus. APOEL Nicosia is de volgende tegenstander van de Amsterdammers. Mijn naam is Jos Boesveld en ik voorzie jullie van live commentaar bij dit duel in de Champions League.

Ajax

De Amsterdammers zijn sinds de afgelopen speelronde in de Eredivisie gedeeld koploper. PSV verspeelde punten en PEC Zwolle won gewoon, waardoor de drie ploegen samen op vijftien punten staan. Dat is niet het enige belangrijke voor Ajax, want Kolbeinn Sigþórsson mag ook weer in zijn doelpuntenboekje schrijven. De IJslander wist het net nog niet te vinden in dit seizoen, maar tegen NAC Breda was hij meteen goed voor drie doelpunten. Frank de Boer ziet Sigþórsson als eerste spits dit seizoen en daarom zal hij ook in de Champions League voor de doelpunten moeten zorgen. Nu het vertrouwen weer wat opgekrikt is tegen NAC Breda, kan de Cypriotische tegenstander van vanavond de borst natmaken.

APOEL Nicosia

Maar heel vervelend vindt Athlitikos Podosfairikos Omilos Ellinon Lefkosias Nicosia, zoals de ploeg voluit heet, het niet om te verdedigen. De huidige landskampioen van Cyprus heeft in de eerste wedstrijd FC Barcelona met man en macht tegengehouden en hoefde slechts één tegendoelpunt te slikken. Met een verdedigend ingestelde 4-4-2 formatie heeft APOEL alles in zich om de perfecte counterploeg te vormen. De ploeg kwam in de groepsfase van de Champions League terecht door in de voorrondes van het kampioenenbal HJK Helsinki (4-2) en Aalborg BK (5-1) in een tweeluik te verslaan.

Sinds het seizoen 1998/1999 verloor Ajax altijd één van de eerste twee groepswedstrijden in de Champions League. Nog voor de eeuwwisseling speelde het met 0-0 gelijk tegen Croatia Zagreb en wist het met 2-1 te winnen van FC Porto. Sindsdien, in acht campagnes in de Champions League, verloor Ajax altijd één van de eerste twee wedstrijden in de groepsfase. Als het vanavond wint van APOEL, dan is er opnieuw een goede stap richting overwintering gezet. Het zal niet makkelijk worden tegen het verdedigende APOEL, maar Nederlands succes in Europa is niet ondenkbaar.

Vanaf 20.45 gaat het balletje rollen in Cyprus. Ongeveer een uur voor aanvang worden de opstellingen bekend. Deze zijn dan hier te vinden.