FC Barcelona Dinsdag, 29. September 2015
Bayer Leverkusen
2:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Kyriakos Papadopoulos 22. / Kopbal  (Hakan Çalhanoğlu)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Sergi Roberto 80. / Schot met rechts
2 : 1 Torinfos in de Ticker Luis Suárez 82. / Schot met rechts  (Munir)

90'
Wat er eigenlijk de hele tweede helft niet in leek te zitten, gebeurde in een tijdsbestek van twee minuten dan toch. Twee razendsnelle doelpunten achter elkaar bezorgen Barcelona een overwinning tegen Leverkusen. Na een intikker van Sergi Roberto scoorde Luis Suárez fraai de 2-1. Voor de tweede keer in vier dagen was de Uruguayaan goud waard voor zijn ploeg.
90'
89'
Gele kaart voor Kevin Kampl (Bayer Leverkusen)
De goed spelende Kampl krijgt ook nog een gele kaart voor een overtreding op het middenveld. Met zeven gele kaarten deze wedstrijd, is die teller ongemerkt hard opgelopen.
86'
Munir kan hier de wedstrijd beslissen, maar vergeet dat! De invaller staat helemaal vrij. Hij wil de bal over Leno heen stiften, maar mikt ruim naast het Duitse doel.
82'
Doelpunt voor FC Barcelona, 2:1 door Luis Suárez
En dan is alles ineens anders! Luis Suárez, die zaterdag ook al goud waard was voor zijn ploeg, schiet Barcelona naar een 2-1 voorsprong. Een voorsprong vanaf rechts wordt door Suárez fantastisch binnen geschoten in de korte hoek.
80'
Doelpunt voor FC Barcelona, 1:1 door Sergi Roberto
Een frommel doelpunt! Jordi Alba geeft de bal vanaf links laag voor. Munir schiet de bal op goal, maar stuit nog op Leno. De doelman moet echter wel een rebound toestaan, die door Sergi Roberto eenvoudig kan worden binnen getikt.
78'
Luis Enrique staat er een beetje verloren bij langs de zijlijn. De trainer heeft zijn wissels verbruikt en moet hopen op een bevlieging van een van zijn spelers.
76'
Wissel in bij Bayer Leverkusen -> Roberto Hilbert
76'
Wissel uit bij Bayer Leverkusen -> Giulio Donati
75'
Gele kaart voor Jordi Alba (FC Barcelona)
In een toch redelijk sportieve wedstrijd, is dit al de zesde kaart. Jordi Alba zoekt de confrontatie op met Tah, nadat hij een persoonlijk duel met de verdediger verloor. Dat vindt Atkinson niet leuk, waarna de invaller ook geel ziet.
73'
Vrouwen en kinderen eerst, dat begint steeds meer het devies van Leverkusen te worden. Met de eindstreep in zicht is mooi voetbal geen must meer.
72'
Wissel in bij FC Barcelona -> Sergi Roberto
72'
Wissel uit bij FC Barcelona -> Ivan Rakitić
70'
Heel voorzichtig begint de klok ook een tegenstander van Barcelona te worden. De thuisploeg heeft nog maar twintig minuten de tijd om de achterstand weg te poetsen.
68'
Gele kaart voor Kyriakos Papadopoulos (Bayer Leverkusen)
De doelpuntenmaker vangt in de middencirkel Neymar op, die een snelle uitbraak in gedachte heeft. Het komt de verdediger van Leverkusen op een gele kaart te staan.
65'
Wissel in bij Bayer Leverkusen -> Julian Brandt
65'
Wissel uit bij Bayer Leverkusen -> Karim Bellarabi
65'
Neymar neemt die vrije trap. Hij plaatst de bal naast de muur, maar ook net naast het doel van Leno.
64'
Gele kaart voor Hakan Çalhanoğlu (Bayer Leverkusen)
In een reflex steekt Çalhanoğlu zijn arm uit, wanneer een pas aan hem voorbij lijkt te gaan. Dit heeft een terechte gele kaart en een vrije trap voor de thuisploeg tot gevolg.
63'
Wissel in bij FC Barcelona -> Munir
63'
Wissel uit bij FC Barcelona -> Sandro
61'
Dat kan er ook nog wel bij voor Barcelona. Aanvoerder Iniesta moet geblesseerd het veld verlaten.
60'
Wissel in bij FC Barcelona -> Jordi Alba
60'
Wissel uit bij FC Barcelona -> Iniesta
57'
Eindelijk iets wat op een goede aanval lijkt van de thuisploeg. Via diverse schijven valt de bal uiteindelijk voor de voeten van Neymar, de de bal uit de lucht net naast het doel van Leno schiet.
55'
De misser van vijf minuten geleden komt Javier Hernández duur te staan. De spits wordt gewisseld voor zijn collega spits Kießling.
54'
Wissel in bij Bayer Leverkusen -> Stefan Kießling
54'
Wissel uit bij Bayer Leverkusen -> Javier Hernández
52'
Net als in de eerste helft, golft het spel in de openingsfase van de tweede helft op en neer. En net als in de eerste helft mist Sandro een kans voor Barcelona. Vanaf de rechterkant schiet hij de bal laag in, maar mikt voor het goal langs.
50'
Daar is zo'n counter! Per ongeluk valt de bal voor de voeten van Bellarabi, die de bal laag voorgeeft naar Javier Hernández. De spits staat helemaal vrij voor het doel, maar schiet enorm onzorgvuldig in en zit de bal huizenhoog over gaan.
49'
Ook in het begin van de tweede helft weet Barcelona de ruimtes niet te vinden. Leverkusen staat goed en loert op een counter.
46'
De bal rolt weer in Barcelona. Kan Leverkusen standhouden in de tweede helft?
46'
45'
Met een voorzichtig fluitconcert zoeken de spelers de thee op. Leverkusen staat met 0-1 voor en dat is niet eens onverdiend. De eerste helft was open en levendig en zat vol met fouten. Voornamelijk de thuisploeg grossiert in slordigheden, waardoor de achterstand niet vreemd te noemen is.
45'
44'
Door alle kleine blessures komen er nog twee minuten bij in de eerste helft.
41'
Gele kaart voor Lars Bender (Bayer Leverkusen)
Bender mist de bal en raakt de enkel van Neymar. Dat is goed voor de eerste gele kaart van de bezoekers.
39'
Sandro heeft de gelijkmaker op zijn schoen! Een mislukt schot van Neymar hobbelt aan iedereen voorbij en belandt pardoes tegen de bal. De bal stuitert terug voor de voeten van Sandro, die in een drukte van spelers de bal niet in het doel krijgt maar tegen Papadopoulos aan schiet.
37'
Gele kaart voor Neymar (FC Barcelona)
De tweede gele kaart komt ook niet na een vieze overtreding, maar na een schwalbe. Neymar zoekt naar een strafschop, maar krijgt slechts geel.
36'
Ter Stegen houdt Barcelona in de wedstrijd! Karim Bellarabi dribbelt aan de linkerkant naar binnen en krijgt alle ruimte om op doel te schieten. Met een ultieme reflex bokst Ter Stegen de bal uit zijn doel.
33'
Gele kaart voor Javier Mascherano (FC Barcelona)
Mascherano gaat in discussie met Atkinson over vermeend tijdrekken van de bezoekers. Daar is de Engelsman niet van gediend. Daardoor krijgt Mascherano de eerste kaart van deze wedstrijd.
31'
Na een half uur spelen zetten de Duitsers nog steeds overal een stapje extra. Na de kansen in de openingsfase weet Barcelona maar niet aan kansen te komen.
29'
Beide spelers kunnen overigens gewoon verder spelen.
28'
Door een botsing van Bellarabi en Mascherano ligt het spel even stil. Alle spelers komen wat drinken langs de zijlijn, waardoor dit wel een soort time-out lijkt.
25'
Na ruim een kwart wedstrijd spelen is er niemand die iets kan zeggen van de tussenstand in Camp Nou. Leverkusen maakt veel minder fouten dan Barcelona en staat dan ook verdient op voorsprong.
22'
Doelpunt voor Bayer Leverkusen, 0:1 door Kyriakos Papadopoulos
Daar is de verdiende voorsprong! Een perfect aangesneden corner van Hakan Çalhanoğlu valt op het hoofd van Kyriakos Papadopoulos. Laatstgenoemde staat vlak voor de doelman, waardoor deze kansloos is op de kopbal.
21'
Hoe verder de wedstrijd vordert, hoe slordiger de thuisploeg aan het worden is. De bezoekers hebben er nog niet echt van kunnen profiteren, maar loeren wel op de foutjes van Barcelona.
19'
Weer een kans voor Leverkusen. Na slordig opbouwen van Barca is Leverkusen er met vijf man uit. Kampl doet het helemaal zelf en probeert het zelf. Zijn schot gaat voor het doel van Ter Stegen langs.
15'
Leverkusen is niet naar Barcelona toegekomen om zich in te graven. In het eerste kwartier van deze wedstrijd zetten de bezoekers hoog druk en proberen er een echte wedstrijd van te maken.
13'
Een heerlijke openingsfase in Barcelona! Nu is het weer een korte fase waarin Leverkusen de bovenliggende partij is. Wederom eindigt de Duitse aanval met een voorzet vanaf rechts. Bellarabi stapt goed uit en probeert het met een halve volley, maar schiet vanaf een meter of tien hoog over.
10'
En daar is de derde goede kans van de wedstrijd! Deze was weer voor Barcelona. Dwars door het Duitse centrum zet de thuisploeg een aanval op. Sandro stuit echter, net als Rakitić eerder, met zijn poging ook op Leno.
6'
Ivan Rakitić! Een vrije kopkans voor de mee opgekomen middenvelder, vlak voor het Duitse doel. Zijn kopbal mist de kracht om echt gevaarlijk te worden en is een makkelijke prooi voor Bernd Leno.
5'
Na de enorme kans van Leverkusen, probeert Barcelona de wedstrijd naar zich toe te trekken. De thuisploeg heeft, zoals was te verwachten, bijna continu de bal.
2'
Direct een levensgrote kans voor Javier Hernández! De aanvaller komt bij een voorzet vanaf rechts goed voor zijn man en verlengt de bal met zijn voet. Ter Stegen let goed op en keert deze inzet van dichtbij.
1'
Barcelona heeft in eigen huis afgetrapt en gaat op zoek naar de eerste zege.
1'
Messi. Zelfs als hij niet meedoet is hij de meest besproken man bij Barcelona. De blessure van de superster stelt de Spaanse kampioen voor een grote reeks uitdagingen. De eerste daarvan staat vanavond op het programma, wanneer er in de Champions League thuis aangetreden moet worden tegen het Duitse Bayer Leverkusen. Kunnen de Catalanen ook presteren zonder Messi? Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

FC Barcelona
Na het uitvallen van Messi in de wedstrijd tegen Las Palmas nam Luis Suárez zijn ploeg met twee treffers bij de hand. En dat is precies wat de ploeg van trainer Luis Enrique nodig heeft. Andere spelers die de komende weken het voortouw gaan nemen. Het spel van Barcelona is dit seizoen nog niet overtuigend. Een voorbeeld hiervan was de eerste wedstrijd uit de Champions League, waarin de sterrenploeg niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen AS Roma. De eerste overwinning van dit Champions League seizoen zal vanavond ook moeten worden bewerkstelligd zonder een aantal andere geblesseerde spelers. Zo ontbreken Rafinha, Adriano, Thomas Vermaelen en Claudio Bravo ook allemaal bij de thuisploeg. Jordi Alba is wel weer volledig hersteld van zijn blessure. Een positief punt voor Barcelona is de geschiedenis tussen beide ploegen. In de vorige ontmoeting boekte de ploeg een 7-1 overwinning en schreef Messi historie met vijf doelpunten in één wedstrijd. Aan de ontmoeting in oktober 2001 zal trainer Luis Enrique zelf nog wel eens teruggedacht hebben de afgelopen dagen, aangezien hij in die wedstrijd tot scoren kwam.

Bayer Leverkusen kent vooralsnog een prima Europese campagne. Nadat in de playoffs twee maal werd gewonnen van Lazio Roma, opende de ploeg thuis met een 4-1 zege tegen BATE Borisov de groepsfase. Die goede start hoopt de ploeg van trainer Roger Schmidt vanavond door te kunnen trekken. De nhuidige nummer vijf van de Bundesliga kampt zelf echter ook met enkele blessuregevallen. Verdedigers Tim Jedvadj en Omar Toprak zijn niet van de partij vanavond. Ook moeten de bezoekers het doen zonder Charles Aránguiz. Een van de Chileense uitblinkers op de Copa America van afgelopen zomer kampt met een langdurige blessure.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van de Engelse scheidsrechter Martin Atkinson. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de aftrap hier te vinden.