0:0
(Heenwedstrijd 0:1)
geen

90'
Samenvatting tweede helft AZ is door naar de kwartfinales van de Europa League! De wedstrijd tegen Anzhi was matig, maar de Russen konden het AZ niet lastig genoeg maken in deze tweede ontmoeting. In de tweede helft waren de vrije trappen van Gudelj en Aliyev nog het meest dreigende. AZ speelt met 0-0 gelijk tegen Anzhi maar gaat wel naar de kwartfinale!
90'
90'
Rode kaart voor Karlen Mkrtchyan (Anzhi Makhachkala)
Berghuis loopt op het lege doel af en omdat doelman Kerzhakov mee was met de hoekschop van Anzhi, moet Karlen Mkrtchyan aan de noodrem trekken. Rood is het oordeel voor de overtreding van de verdediger.
90'
Toch een vrije trap van Aliyev! Gudelj maakt een overtreding op Bukharov op 25 meter van het doel van Esteban en dat moet je niet doen tegen Anzhi. Aliyev heeft een geweldige vrije trap in huis en de fans van Anzhi bidden al op de tribunes. De aanloop en dan de knal! Net naast het doel van Esteban, wat was Aliyev dichtbij!
88'
Het bekende 'pompen of verzuipen' kennen ze blijkbaar ook bij Anzhi, want de grote mannen gaan allemaal mee naar het strafschopgebied van AZ en daar gaat de bal ook vaak heen. AZ moet nog een paar minuten volhouden!
86'
Aliyev is daar nog even gevaarlijk aan die linkerkant. Hij ontvangt de ingooi van Andrey Eshchenko in zijn benen en geeft een prima voorzet. Bukharov krijgt zijn hoofd ertegenaan, maar kopt naast!
85'
Wissel in bij Anzhi Makhachkala -> Kamil Agalarov
85'
Wissel uit bij Anzhi Makhachkala -> Kamil Agalarov
85'
Gele kaart voor Aleksandr Aliyev (Anzhi Makhachkala)
82'
Gele kaart voor Kamil Agalarov (Anzhi Makhachkala)
De rechtsback gaat veel te hard door op Roy Beerens en krijgt terecht een gele kaart. Ook Agalarov is geschorst voor het volgende Europese duel, maar dat lijkt pas volgend seizoen in te gaan.
80'
Anzhi doet een poging om veel druk te zetten op AZ, maar de Russen zien er nog niet dreigend uit. De muur van de Alkmaarders is dan ook rotsvast en staat nog niet op breken.
77'
Nu een overtreding van Aleksandr Bukharov ten opzichte van Nick Viergever. Beide heren gaan een kopduel aan, maar Bukharov wil daar ook zijn armen bij gebruiken. Dat mag niet zegt scheidrechter Thomson en hij geeft AZ de vrije trap.
76'
Nemanja Gudelj mag weer aanleggen voor een vrije trap. De afstand is iets groter, 25 meter, maar de middenvelder wil het toch proberen. De poging is aardig, maar verdwijnt ook net als in de eerste helft net naast het doel.
73'
De AZ-supporters waren ook even in beeld en dat zal het thuisfront goed doen. Met warme mutsen en Alkmaarse vlaggen uitgerust, supporten zij hun club door dik en dun. Echte supporters reizen helemaal naar Moskou als het moet.
71'
Wissel in bij Anzhi Makhachkala -> Serder Serderov
71'
Wissel uit bij Anzhi Makhachkala -> Vladimir Sobolev
68'
Gele kaart voor Vladimir Sobolev (Anzhi Makhachkala)
Poulsen mag nog blij zijn dat hij zijn shirt en broek nog aanheeft. Sobolev houdt hem vast op het moment dat hij de versnelling inzet en Sobolev krijgt daarvoor de gele kaart.
68'
Grootste kans voor AZ! Simon Poulsen is los op de linkerkant en schud de rechtsback van zich af. De steekpass op Berghuis is uitstekend en de buitenspeler schiet met rechts in het zijnet!
66'
Wissel in bij Anzhi Makhachkala -> Andrey Eshchenko
66'
Wissel uit bij Anzhi Makhachkala -> Nikita Burmistrov
65'
Nick Viergever voelde zich even de koning van het veld toen hij het veld overstak. Dwars door het hart van het middenveld van Anzhi rende de verdediger naar voren, maar hij vergat voor het gemak dat hij niet kon dribbelen. Bal ingeleverd en Anzhi weer in de aanval.
62'
Gele kaart voor Jan Wuytens (AZ Alkmaar)
Wuytens haakt zijn directe tegenstander en krijgt daarvoor de gele kaart. Zuur voor de Belgische verdediger, want hij mist nu de eerstvolgende Europese wedstrijd.
61'
Goeie actie van Berghuis! Waar de vleugelspeler een paar minuten geleden nog alles met links wilde doen, schiet Berghuis nu met rechts, na een goeie actie op de rechterkant. Het schot is moeilijk genoeg voor doelman Kerzhakov en in de rebound kan Jóhannsson niet profiteren. Dit was toch een kans voor AZ!
58'
Aliyev komt ver en mag ook ver komen van de AZ verdediging. Vanaf de linkerkant kruipt de Oekraïner naar binnen en doet Johansson er goed aan om niet zijn been uit te steken. Anders heeft Aliyev een goed excuus om te liggen in het strafschopgebied. De middenvelder probeert dan vanaf de achterlijn nog de voorzet te geven, maar dat is een rollertje recht in de handen van Esteban.
55'
Aleksandr Aliyev met de combinatie op de zestien van AZ en hij werkt zich langs drie AZ verdedigers. Maar de laatste aanname is niet goed en daardoor kan Esteban de bal onderscheppen.
53'
De wedstrijd wordt een beetje chaotisch na tien minuten in de tweede helft. AZ heeft een kans gehad en Anzhi heeft nu het meeste balbezit. Maar de passing van de Russen is niet echt hoogstaand te noemen.
50'
Johannsson! De spits van AZ draait zich vrij van zijn tegenstander en besluit dan uit te halen. De keeper tikt het schot nog net onder de lat weg. Johannsson haalde vanaf ruim twintig meter aan.
49'
Hoekschop van Nemanja Gudelj en Viergever komt daar met een hoog been invliegen bij de eerste paal. Verdediger Gadzhibekov wil weg koppen, maar wordt geraakt. Niet ernstig, maar wel een vrije trap voor Anzhi.
46'
De ploegen zijn begonnen aan de tweede helft. Mocht AZ ook nu geen tegendoelpunt krijgen, dan is het sowieso zeker van deelname aan de kwartfinale van de Europa League.
46'
45'
Samenvatting eerste helft AZ verdedigt een 1-0 voorsprong uit de eerste wedstrijd en dat doet het met verve. Anzhi is op een schot van Grigalava na niet gevaarlijk geweest in de eerste helft. AZ was erg dichtbij met de vrije trap van Gudelj, maar die ging net naast. Het staat 0-0 na 45 minuten voetballen.
45'
45'
Één minuut extra speeltijd en Beerens wordt in die blessuretijd onderuit getrokken door de verdediger Kamil Agalarov. AZ lijkt de tijd goed te benutten en de rust te bereiken met een 0-0 stand.
43'
Gele kaart voor Gia Grigalava (Anzhi Makhachkala)
Met een vliegende tackle torpedeert de Georgische verdediger de kleine beentjes van Steven Berghuis en dat doet zeer! Terwijl Berghuis behandeld wordt, krijgt Grigalava de gele kaart te zien.
40'
Aleksandr Bukharov probeert het eens op een stijlvolle manier met een soort halve omhaal. Tussen Viergever en Reijnen in, probeert de Russische spits te scoren, maar zijn inzet gaat naast het doel van Esteban.
37'
Waar zojuist Anzhi het overwicht had, daar is AZ nu de dominerende partij. Net die vrije trap voor Gudelj en nu zet AZ druk op de Russische tegenstander. Tot een kans leidt het niet, maar AZ laat zien dat het hier niet heen is gereisd om alleen maar te verdedigen.
34'
Bijna Gudelj! Een mooie vrije trap van Gudelj over de groen-gele muur van Anzhi, maar de bal gaat maar net langs de verkeerde kant van de paal voor AZ. Dat zou een doelpunt zijn geweest!
33'
Een vrije trap voor AZ op achttien meter van het doel. Simon Poulsen trok naar binnen en wordt neergehaald door zijn mandekker van Anzhi. Misschien een kans voor AZ.
31'
Anzhi heeft nu het meeste balbezit en AZ vindt het wel prima. De Russen zetten de Alkmaarders vast op hun eigen helft en proberen dan een gaatje in de verdediging te vinden. AZ loert op de counter in deze fase van de wedstrijd.
28'
Daar komt Grigalava gevaarlijk over de linkerkant aanzetten. Hij is Mattias Johansson kwijt en moet dan nog een goede voorzet afleveren. Dat lukt de Georgiër niet, want het veld houdt ineens op. Doeltrap voor AZ.
25'
Uittrap voor Esteban en de Costa Ricaanse doelman komt ver met zijn uittrap. Alleen er staat niet echt een boom van een kerel voorin bij AZ, dus kan Ali Gadzhibekov de bal makkelijk opvangen. De centrale verdediger van Anzhi is namelijk wel zo'n boom achterin.
22'
Ingooi voor AZ. Tenminste dat denkt Simon Poulsen en de rest in het stadion, maar de scheidsrechter legt het spel even stil. De verdediger van Anzhi was in duel met Beerens en dat vond de arbiter niet zo'n goed idee. De ingooi van Poulsen is vervolgens niet goed en levert balbezit voor Anzhi.
19'
AZ had even de kans om een counter succesvol om te zetten in een aanval, maar daarvoor was de voorzet van Beerens te slecht. Anzhi pakt de bal meteen weer op en zet het spel verder met Aliyev.
16'
Aleksandr Aliyev is de bekendste en meest gevaarlijke speler van Anzhi en dat bewijst hij in de 16e minuut. Hij kapt op dertig meter van het doel van AZ, Beerens uit om vervolgens dat krachtige rechterbeen te gebruiken. Het schot gaat naast, maar AZ is gewaarschuwd.
13'
Maar op die vrije trappen mag AZ best oefenen, want er zit helemaal geen idee achter. Misschien dat AZ te bang is voor een counter van de Russen: datgene waar Advocaat zo voor gewaarschuwd heeft.
12'
Steven Berghuis dreigt en dreigt vanaf de rechterkant, maar bereikt niet veel. Eerst lost hij een schot dat wordt geblokt en vervolgens maakt hij een actie op de rechterkant, waarbij hij wordt neergehaald. Vrije trap voor AZ.
10'
Afgelopen maandag pakte Anzhi knap een punt bij titelkandidaat Spartak Moskou. De spelers moeten daar hoop uit putten en het vertrouwen krijgen dat ze echt iets neer kunnen zetten. Vooralsnog is het nog 0-0 na tien minuten voetballen.
7'
Gia Grigalava was er vorige week niet bij door een schorsing, en de Georgische international wil zich vandaag dus wel laten zien. Hij krijgt de bal op twintig meter van het doel en besluit te schieten. Dat had hij beter niet kunnen doen, want de bal vliegt ver over. Doeltrap AZ.
4'
Anzhi heeft een opvallende opstelling met vijf verdedigend ingestelde mensen. Of dit is bedoeld om alles tegen te houden van AZ, of Anzhi wil met twee aanvallende vleugelverdedigers spelen. AZ moet in ieder geval de flanken in de gaten houden.
1'
De aftrap is verricht bij het duel tussen Anzhi Makhachkala en AZ. Anzhi moet aanvallen, AZ heeft aan een 0-0 stand genoeg. We gaan het zien in de komende negentig minuten.
1'

Vanaf morgen is het officieel lente, 21 maart, maar daar merkt AZ niet zo erg veel van in dezer dagen. De ploeg van Dick Advocaat is op dit moment in Moskou, in voorbereiding op de wedstrijd van vanavond tegen Anzhi Makhachkala. Ingepakt en uitgerust met mutsen, handschoenen en een extra paar sokken traint de ploeg in de sneeuw en met winterse temperaturen. Alles om door te gaan naar de kwartfinale van de Europa League.

Winst in eerste duel

AZ speelde vorige week ook al tegen Anzhi maar dan in het eigen AFAS Stadion in Alkmaar, bij betere temperaturen. De enige Nederlandse club die nog in Europa speelt, won die wedstrijd. Met enig geluk: 1-0 werd het door een benutte strafschop van Aron Jóhannsson. De IJslandse-Amerikaan was samen met Roy Beerens de gevaarlijkste man op het veld voor AZ, maar meer dan één keer scoren deden de Alkmaarders niet.

Anzhi had zelf ook grote kansen op een doelpunt, voornamelijk door vrijetrappenspecialist Aleksandr Aliyev. De Oekraïnse middenvelder schoot van dertig meter de bal snoeihard op de lat en zag daarmee de beste kans voor Anzhi niet in het doel verdwijnen. Anzhi is, ondanks de laatste plaats in de Russische competitie, een geduchte tegenstander voor AZ. Zeker als Aliyev achter de bal staat. AZ krijgt het niet cadeau in Moskou, want Anzhi zal er alles aan doen om dit seizoen nog een beetje kleur te geven.

Typisch Advocaat

Als je Dick Advocaat als trainer aanstelt kan je een aantal dingen verwachten. Één van die dingen is het geregeld missen van wedstrijden door een schorsing. Advocaat wil nog wel eens uit zijn slof schieten en aanmerkingen op de arbitrage hebben. Zo ook vorige week in het duel met Anzhi. Hij werd in dat duel naar de tribune gestuurd en is vervolgens door de UEFA voor één wedstrijd geschorst. Ook vanavond zal Advocaat dus op de tribune moeten plaatsnemen en zal assistent-trainer Martin Haar de ploeg door de wedstrijd moeten slepen.

Een uur voor de wedstrijd zullen de opstellingen bekend worden en kan je die vinden onder het kopje wedstrijddetails. De scheidsrechter van vanavond is de Schot Craig Thomson. Uw verslaggever bij Anzhi - AZ zal Brent van Ooijen zijn.