26.03.2014 09:02

Foto van de Week: AZ en de Europa League

AZ viert het bereiken van de kwartfinale van de Europa League. Voetbal.com Foto van de Week (20-3-2014)
AZ viert het bereiken van de kwartfinale van de Europa League. Voetbal.com Foto van de Week (20-3-2014)

AZ en de Europa League. Het begint langzamerhand een fenomeen te worden. De Alkmaarders bereikten afgelopen donderdag de kwartfinale van de Europa League door FC Anzhi Makhachkala over twee wedstrijden met 1-0 te verslaan.

Road to Torino

De finale van de Europa League wordt dit seizoen gespeeld in Turijn. AZ heeft inmiddels al een aardige weg afgelegd en de finale is binnen handbereik. In de Play-off ronde moest AZ, toen nog onder leiding van Gertjan Verbeek, zien af te rekenen met het Griekse Atromitos. AZ won in Griekenland met 3-1, maar verloor in het AFAS Stadion met 2-0. Op basis van gemaakte uitdoelpunten mocht AZ zich melden in de groepsfase. De Alkmaarders werden groepswinnaar in Groep L en lieten daarmee PAOK, Maccabi Haifa en Shakhter Karagandy achter zich. Via Slovan Liberec en FC Anzhi Makhachkala is AZ inmiddels in de kwartfinale gearriveerd. Daar wacht een gerenommeerde tegenstander: Benfica.  

Halve finale in 2005

In 2005 bereikte AZ op een haar na de finale van de Europa League, toen heette het nog 'gewoon' UEFA Cup. De Alkmaarders bleven in de groepsfase onder meer Auxerre en Glasgow Rangers voor. Via Alemannia Aachen, Shakthar Donetsk en Villarreal kwam AZ in de halve finale terecht. Sporting Lissabon was de tegenstander. De Portugezen wonnen in eigen huis met 2-1 van AZ, maar kregen in Alkmaar de schrik van hun leven. AZ speelde goed en was op weg naar de finale, maar Sporting scoorde ver in de extra tijd de 3-2, waardoor de Portugezen op basis van uit gescoorde doelpunten zich mochten melden in de finale, waar CSKA Moskou met 3-1 te sterk bleek. In 1981 bereikte AZ wel de finale van de UEFA Cup. Ipswich Town was AZ over twee wedstrijden met 5-4 de baas.

Nog twee keer kwartfinalist

Het is alweer de derde keer dat AZ het minimaal tot de kwartfinale schopt. Ook in 2007 en 2012 kwamen de Alkmaarders tot de kwartfinale. In 2007 bleef AZ in de groepsfase onder meer Sevilla en Braga voor. Via Fenerbahçe en Newcastle United kwam AZ in de kwartfinale terecht. Werder Bremen was de tegenstander. In de heenwedstrijd kon AZ nog aardig meekomen. Die wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel, maar tijdens de return bleken de Duitsers veel te sterk (4-1). Dat jaar won Sevilla uiteindelijke de UEFA Cup.

Zoals gezegd was AZ ook in 2012 succesvol in Europa. In het jaar dat Atlético Madrid de Europa League wist te winnen eindigde AZ als tweede in Groep G achter Metalist Kharkov. De Alkmaarders bleven Austria Wien en Malmö FF wel voor. Via Club Brugge en Udinese plaatste AZ zich voor de kwartfinale. Valencia was de tegenstander en werd in eigen huis met 2-1 verslagen. In Spanje kregen de Alkmaarders echter een pak slaag (4-0).  

Toekomst

Benfica is de tegenstander in de komende kwartfinale. Naast Benfica en AZ zijn ook Olympique Lyon, Juventus, FC Basel, Valencia, FC Porto en Sevilla nog actief in de Europa League. Geen misselijke tegenstanders, maar met een ervaren coach als Dick Advocaat is niets onmogelijk. Gezien het feit dat AZ er dit seizoen als enige Nederlandse ploeg in slaagt om enigszins te overtuigen in Europa heeft dat ons van Voetbal.com doen besluiten om deze foto, waarop het behalen van de kwartfinale gevierd wordt, tot Foto van de Week te verkiezen.  

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner