Anzhi Makhachkala
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 29. / Penalty

90'
Samenvatting tweede helft AZ wint met 1-0 van Anzhi Makhachkala en zet zo een goede stap in de richting van de kwartfinale! De penalty in de eerste helft van Jóhannsson was doorslaggevend, want in de tweede helft werd niet meer gescoord. Wel creëerde Anzhi een aantal kansen, maar Esteban stond keer op keer in de weg. Een overwinning voor AZ, volgende week de return in Rusland!
90'
90'
Twee minuten blessuretijd en Martin Haar staat als vervanger van Advocaat zijn spelers neer te zetten als een volwaardig coach. AZ mag ingooien aan de linkerkant, maar die verdwijnt linea recta over de achterlijn. Anzhi heeft haast, maar het heeft weinig tijd.
87'
AZ lijkt nog op zoek te zijn naar de 2-0. Logisch, want de buffer wordt dan groter voor de tweede confrontatie met Anzhi. Maar ook bij de mannen van Dick Advocaat lijkt de zuurstoftank leeg. Nog drie minuten officiële speeltjd!
85'
Wissel in bij Anzhi Makhachkala -> Islamnur Abdulavov
85'
Wissel uit bij Anzhi Makhachkala -> Aleksandr Bukharov
84'
Anzhi dringt wel aan op de helft van AZ, maar heeft dan niet de creativiteit om een goede aanval op te zetten. AZ kan vrij snel het balbezit overnemen, maar een overtreding van Anzhi vertraagt het spel dan weer. Nog steeds 1-0 voor de thuisploeg uit Alkmaar.
81'
Overtreding van Viergever aan de linkerkant van het veld. Zijn tegenstander, Nikita Burmistrov, doet het erger voor doen dan het is en gaat erg makkelijk naar de grond. Toch fluit de scheidsrechter en krijgt Anzhi een vrije trap.
78'
Eindelijk weer een kans voor AZ! Eindelijk een echt schot op het doel van Kerzhakov. Aron Jóhannsson zoekt zijn tegenstander op, gaat er voorbij en haalt hard uit met rechts in de korte hoek. De doelman van Anzhi kan de bal uit de hoek plukken, maar gevaarlijk was het wel!
77'
AZ gaat nu flink druk zetten in het laatste kwartier van het duel. Viergever stormt op over de linkerkant, ontwijkt de tackle van Gadzhibekov en geeft met zijn laatste krachten een voorzet. Maar de bal was al achter, dus een doeltrap voor Anzhi.
74'
Gele kaart voor Alexandru Epureanu (Anzhi Makhachkala)
Ortíz lijkt door het middenveld te kunnen breken en een gevaarlijke aanval op te gaan zetten. Maar dan is daar altijd de aanvoerder van Anzhi nog om de Paraguayaan lelijk neer te trappen. Terechte gele kaart voor de Moldaviër.
70'
Een rommelige fase is aangebroken in dit duel tussen AZ en Anzhi. Waar in de eerste helft veel kansen gecreëerd werden, is het nu tamelijk rustig voor beide doelen. AZ hoeft niet meer en Anzhi lijkt toch conditioneel het niet allemaal te kunnen belopen.
70'
Wissel in bij Anzhi Makhachkala -> Serder Serderov
70'
Wissel uit bij Anzhi Makhachkala -> Aleksandr Aliyev
67'
Gele kaart voor Odil Akhmedov (Anzhi Makhachkala)
Akhmedov komt te gevaarlijk in met zijn been en zorgt daar voor gevaar. Terechte gele kaart krijgt hij van de arbiter!
65'
Jóhann Guðmundsson laat zich zien in de tweede helft met een slim hakje langs de lijn in de loop van Gudelj. Die laat zich slim vallen aan de rechterkant van het veld en versiert zo een vrije trap. Guðmundsson trapt de bal, maar die komt recht op het hoofd van Eshchenko.
62'
De rust is enigszins in de ploeg van Advocaat teruggekeerd. Na een gevaarlijke periode van Anzhi, hebben de Alkmaarder nu weer het overwicht. Anzhi verovert de bal, maar moet helemaal terugspelen op de keeper. Op deze manier komt de ploeg uit Rusland niet tot kansen.
59'
Stilte in het stadion, muurtje op 9.15 meter. Het schot van de Oekraïner Aliyev! Maar het schot belandt in de muur en het publiek kan weer adem halen. Nu kan AZ eruit komen.
58'
Vrije trap voor Anzhi op 25 meter van het doel. Overtreding van Jan Wuytens op Aleksandr Bukharov. Vrije trappen op deze afstand zijn altijd gevaarlijk als de tegenstander Aliyev in de ploeg heeft.
55'
Roy Beerens krijgt meteen twee verdedigers op zich als hij met de bal aan zijn voet dribbelt aan de linkerflank. Dat heeft Anzhi afgekeken van het duel met Slovan Liberec, want ook de Tsjechen hadden dubbele mandekking op Beerens. Hij maakt blijkbaar indruk.
52'
Overtreding van Roy Beerens omdat hij het been te hoog geheven zou hebben ten opzichte van verdediger Angbwa. Dick Advocaat windt zich er over op en wordt door de vierde man en de scheidsrechter naar de tribune gestuurd! Opmerkelijk moment in de wedstrijd.
49'
Simon Poulsen is in de kleedkamer achtergebleven en dat is opvallend. Wuytens is in het veld gekomen, maar Gouweleeuw leek een meer logische wissel. Die verdediger staat namelijk op scherp, maar het is Poulsen die het veld moest ruimen.
46'
Wissel uit bij Anzhi Makhachkala -> Ewerton
46'
Wissel in bij Anzhi Makhachkala -> Nikita Burmistrov
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Jan Wuytens
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Simon Poulsen
46'
We zijn begonnen aan de tweede helft in het AFAS Stadion in Alkmaar. Kan Anzhi weer dezelfde aanvalslust uit de eerste helft oproepen? Kan AZ de druk weerstaan en op voorsprong blijven? We zien het in de laatste 45 minuten.
46'
45'
Samenvatting eerste helft AZ staat met 1-0 voor in Alkmaar door een doelpunt van Aron Jóhannsson. Hij benutte de strafschop die gegeven werd door de handsbal van Gadzhibekov. Maar het had zomaar 1-1 kunnen staan want Anzhi had kansen in de eerste helft. Met als hoogtepunt een vrije trap van specialist Aleksandr Aliyev. AZ leidt met 1-0 en moet dat nog 45 minuten volhouden.
45'
45'
Twee minuten blessuretijd en dat zal AZ goed doen. Anzhi wordt steeds sterker en komt steeds dichter bij een doelpunt. AZ moet proberen vandaag de nul te houden, want een uitdoelpunt kan fataal zijn in deze fase van het toernooi.
44'
Goed schot van Gudelj! Waar Aliyev van afstand kan schieten, daar heeft AZ ook een speler die dat kan: Nemanja Gudelj. De afstand is 25 meter en de redding van Kerzhakov is noodzakelijk, anders stond het 2-0! Goede poging van de middenvelder!
41'
Aleksandr Aliyev is een specialist! Van minstens dertig meter legt de Oekraïner aan voor de vrije trap. Dan volgt er meestal een blinde knal, maar bij Aliyev is het niet blind. Hij kan dit, heeft dit vaker gedaan en doet het ook nu. Een schitterend schot die pas van richting veranderd als hij de lat raakt. Esteban was kansloos geweest en AZ ontsnapt!
38'
Mattias Johansson is normaal de aangever, maar had nu andere plannen. De rechtsback trok naar binnen en besloot van 25 meter afstand uit te halen. Dat leek in eerste instantie gevaarlijk, maar de bal bleef maar stijgen en eindigde in de tweede ring.
35'
Aleksandr Aliyev is de man van de standaardsituaties en ook nu mag hij weer aanleggen, na de overtreding van Gouweleeuw. Hij zoekt de lange mannen voorin, maar die maken het Esteban niet gevaarlijk. De bal verdwijnt over de achterlijn en dus een doeltrap voor AZ.
34'
Gele kaart voor Jeffrey Gouweleeuw (AZ Alkmaar)
Gouweleeuw komt te hard in op de benen van Smolov en krijgt terecht een gele kaart. Dat betekent wel dat de verdediger geschorst is voor de volgende wedstrijd tegen Anzhi.
32'
Anzhi zet nu druk en verstuurt de bal over de linkerkant. Dan wordt de bal gevaarlijk voorgegeven door Eshchenko, maar Esteban kan de bal uit de lucht plukken. Lekker voor zo'n doelman, een paar van die reddingen.
29'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Aron Jóhannsson
De Amerikaans-IJslandse spits neemt de penalty in de rechterhoek, maar niet erg hard! Daardoor kan doelman Kerzhakov nog zijn hand tegen de bal krijgen, maar niet genoeg om de bal uit het doel te krijgen: 1-0 voor AZ!
29'
AZ krijgt een hoekschop en dat is een beloning voor het werk van Mattias Johansson. De Zweed kan dat wat zijn vriend bij Anzhi Eschenko ook kan: meters maken aan de zijkant. Nu is de hoekschop weggewerkt, komt die bal terug in de zestien en dan maakt Gadzhibekov hands! Bal op de stip!
26'
Opnieuw een grote kans voor Anzhi na een klein half uur voetballen. Andrey Eshchenko is zo'n typische back die graag aanvallend ook zijn steentje bijdraagt, zoals ook nu het geval is. Hij geeft de bal voor vanaf links, en Bukharov komt inglijden bij de eerste paal. Esteban redt op de poging van de Rus.
24'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
24'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
23'
Jóhann Guðmundsson is al een tijdje bezig aan de warming-up, omdat het niet allemaal goed gaat met Steven Berghuis. Eerder in de wedstrijd maakte hij een sliding op Eshchenko en daar heeft hij toch teveel last van. Nu de wissel bij AZ.
20'
Gele kaart voor Ewerton (Anzhi Makhachkala)
Ewerton trekt aan de noodrem op randje zestienmeter en krijgt daarvoor de gele kaart.
19'
AZ lijkt bijgekomen van die kans van Anzhi en heeft zich weer georganiseerd opgesteld. Andrey Eshchenko maakt een overtreding aan de rechterkant op Johansson en AZ neemt de vrije trap snel. Op randje zestien moet Ewerton dan de aanval stoppen, ten koste van een nieuwe vrije trap.
15'
Grote kans voor Anzhi! Bijna staat AZ na een kwartier met 1-0 achter. Smolov speelt de bal prachtig door de benen bij Gouweleeuw en combineert daar met Bukharov. Smolov mag schieten, wordt geblokt door Esteban en Bukharov lijkt de bal dan over de doelman van AZ heen te koppen. Esteban tikt de bal in een uiterste reflex de lucht in, waarna Johansson de bal wegwerkt. Grote kans voor Anzhi daar!
14'
Die vrije trap wordt erg makkelijk verwerkt door Anzhi, maar AZ krijgt wel een hoekschop omdat dat verwerken niet zorgvuldig is van de Russen. De hoekschop is slecht en de verdediging van Anzhi ramt de bal uit het strafschopgebied.
12'
AZ zet druk met Celso Ortíz in balbezit. Hij kijkt naar rechts en ziet meteen Mattias Johansson over de rechterflank stormen. Dat doet de Zweed wel vaker en Ortíz kan de bal blind geven. Johnsson stormt op en wordt geraakt aan de rechterkant van het veld: vrije trap AZ.
9'
Eerste gevaar voor het doel van Anzhi-doelman Mikhail Kerzhakov. Beerens zorgt voor dreiging op de linkerflank en hij omspeelt verdediger Angbwa. Hij geeft de bal voor en Aron Jóhannsson schiet op doel. Het schot wordt geblokt en geen actie vereist van de doelman.
7'
AZ neemt het dirigentenstokje over en heeft nu veel balbezit. De Russen zakken terug op hun eigen helft en loeren op de counter. Precies zoals Dick Advocaat voorspeld heeft.
4'
Er wordt veel verwacht van Nemanja Gudelj vandaag. De middenvelder van AZ staat bekend als één van de grootste talenten van de club en hij combineert soepel met Elm op de middenlijn. Hij kan opstormen tot twintig meter van het doel. Hij schiet, maar het schot wordt geblokkeerd: ingooi voor AZ.
3'
Anzhi begint sterk in de openingsfase. Veel druk op de spelers van AZ en daar hebben de mannen van Dick Advocaat toch moeite mee. Anzhi zal het fysieke spelletje willen spelen en AZ moet daar niet in mee gaan.
1'
De balt rolt in het AFAS Stadion. Anzhi heeft afgetrapt en we zijn begonnen aan de eerste achtste finale voor AZ!
1'

Goedenavond damens en heren! Welkom in het AFAS Stadion bij AZ tegen Anzhi Makhachkala. AZ is de enige Nederlandse ploeg die nog in Europees verband actief is en vanavond staat de achtste finale op het programma. In Alkmaar neemt de ploeg van Dick Advocaat het op tegen het Russische Anzhi Makhachkala. Vorig jaar verloor AZ kansloos van de Russen, maar dit jaar staat er een ander team op het veld. "Ik ben de vorige wedstrijd tegen Anzhi nog niet vergeten", vertelt doelman Esteban over de revanche die AZ wil nemen.

Metamorfose bij Anzhi

Vorig jaar verloor AZ in eigen huis met 5-0 van Anzhi. Maar de ploeg uit Rusland is in twaalf maanden tijd compleet veranderd. De Russische eigenaar Suleyman Kerimov draaide de geldkraan dicht en de ene na de andere topspeler vertrok. Eto'o, Zhirkov, Boussoufa: allemaal verkast naar een andere club. De enige speler die er vorig jaar tegen AZ ook bij was, is rechtsback Kamil Agalarov. Dit seizoen presteert Anzhi hopeloos in de competitie en ze staan dan ook onderaan de ranglijst.

Toch maakt de ploeg wel degelijk kans tegen AZ. Twee spelers bij Anzhi moeten in de gaten worden gehouden: oud-Zenit speler Vladimir Bystrov en de Oekraïnse middenvelder Aleksandr Aliev. Dat zijn de enige spelers met naam en faam in een verder vrij onbekende selectie. Toch wist de ploeg in de vorige ronde het Belgische Racing Genk van inmiddels oud-trainer Mario Been te verslaan. AZ moet deze Russische tegenstander dus zeker niet onderschatten.

AZ heeft een uitstekende voorbereiding op deze confrontatie met Anzhi gehad. Tweemaal op rij werd er in de Eredivisie met 4-0 gewonnen: van RKC en van Heracles. Het uitschakelen van Slovan Liberec ging twee weken geleden wel met de nodige moeite. De Tsjechische tegenstander was een meester in het zogeheten afbraakvoetbal en daar had de ploeg van Dick Advocaat veel moeite mee. Toch wist de ploeg zich daar professioneel tegen te wapenen. Een 1-0 uitzege en een gelijkspel in eigen huis, zorgden ervoor dat AZ staat waar het nu staat: in de achtste finale.

Terug in de tijd

De laatste keer dat AZ won van een Russische tegenstander was in 2005. Dat was tegen Krylya Sovetov uit de stad Samara, in de kwalificatieronde voor de UEFA Cup. Barry van Galen, Danny Koevermans en Denny Landzaat scoorden toen in de 3-1 zege op de Russen. Het seizoen voor die overwinning, het seizoen 2004/2005, was AZ erg succesvol in zijn Europese campagne. De ploeg van toenmalig trainer Co Adriaanse bereikte de halve finale van de UEFA Cup, waarin Sporting Lissabon te sterk was. Vandaag kan AZ een stap in de goede richting zetten om de kwartfinale te bereiken.

De opstellingen kunt u vinden onder wedstrijddetails. De scheidsrechter vandaag is de Italiaan Daniele Orsato en uw verslaggever bij dit duel is Brent van Ooijen.