Sporting Braga
0:0
geen

90'
De tweede helft bood al wat meer dan de eerste. Het beeld in de beginfase was nog hetzelfde, maar Groningen kwam via Tibbling al wel tot een noemenswaardige kans. De Zweed mikte net naast in de vijftigste minuut. In het laatste kwart nam Braga het initiatief over. De Portugezen kwamen nog een aantal erg dicht bij een zege. Crislan en Boly raakten allebei de lat namens de uitploeg. Het mocht niet baten: de wedstrijd kwam aan een einde zonder doelpunten. Hierdoor gaat Braga als groepswinnaar naar de volgende ronde en kan Groningen toch nog een tweede puntje bijschrijven voor dit seizoen Europa League.
90'
90'
Rui Fonte mag nog een seconde of tien meedoen voor Braga. Hij vervangt Wilson Eduardo, die een paar gemiste kansen op zijn naam heeft staan.
90'
Wissel in bij Sporting Braga -> Rui Fonte
90'
Wissel uit bij Sporting Braga -> Wilson Eduardo
89'
De lat staat weer in de weg voor Braga!
Padt lost uit een voorzet, waardoor Boly in principe voor een open doel kan binnenschieten. Omdat de bal uit de lucht kwam, schiet de Fransman niet op doel en raakt de lat.
87'
Van twintig meter komt Pedro Santos tot een schot in de korte hoek. Padt pakt 'm en houdt nog altijd de nul.
86'
Als er een winnaar komt vanavond, is dat waarschijnlijk Braga. Maar dat is een grote als.
82'
Zo! Braga komt nogmaals erg dicht bij de openingstreffer. Wilson Eduardo met een uitstekende vrije trap van dertig meter, die maar net naast krult.
80'
De spil van het elftal, Alan, verlaat het veld. Hij wordt vervangen door Pedro Santos.
80'
Wissel in bij Sporting Braga -> Pedro Santos
80'
Wissel uit bij Sporting Braga -> Alan
79'
Daar is Rusnák weer dichtbij! Hij kan vrij schieten vanaf de rand van het strafschopgebied. Het schot is niet goed genoeg om Magalhães te verschalken.
78'
Uit een corner komt Groningen wederom met de schrik vrij. Willy Boly loopt helemaal vrij richting de bal bij een corner, maar komt niet uit met zijn voeten.
78'
Het is de vraag of er nog wat gaat gebeuren in de slotfase. Groningen heeft het initiatief al een tijdje losgelaten, Braga heeft al een aantal kansen gehad om voor een late openingstreffer te zorgen.
74'
Van de Looi pleegt een dubbele wissel. Het is aan Jarchinio Antonia en Michael de Leeuw de taak om een nieuwe aanvallende impuls aan de Groningers te geven. Zij vervangen Bryan Linssen en Danny Hoesen.
74'
Wissel in bij FC Groningen -> Michael de Leeuw
74'
Wissel uit bij FC Groningen -> Danny Hoesen
74'
Wissel in bij FC Groningen -> Jarchinio Antonia
74'
Wissel uit bij FC Groningen -> Bryan Linssen
71'
Gele kaart voor Luíz Carlos (Sporting Braga)
Carlos houdt aanhoudend vast en ontvangt een gele kaart.
71'
Braga raakt de lat! Ongelooflijk! Die knullig weggegeven corners leiden bijna tot 0-1. Crislan kan vogelvrij richting doel koppen, maar de bal belandt via Padt op de lat.
70'
Wederom een unicum. Nadat Larsen onbegrijpelijk een corner weggeeft, doet Hoesen hetzelfde.
65'
Braga krijgt een enorme kans! Wilson Eduardo wordt gelanceerd en kan zonder hinder op Padt af. Laatstgenoemde komt als winnaar uit de strijd met een uitstekende redding.
65'
De eerste wissel van de wedstrijd vindt plaats aan de kant van Braga. De doelpuntenmaker in de vorige wedstrijd, Kouka, heeft het vandaag niet kunnen brengen. Crislan vervangt.
65'
Wissel in bij Sporting Braga -> Crislan
65'
Wissel uit bij Sporting Braga -> Kouka
62'
Na een zelf opgezette aanval vuurt Tibbling met zijn linker gevaarlijk op doel af. Matheus Magalhães heeft wat moeite met het schot van 25 meter, maar is op tijd om Hoesen te weren.
58'
Gele kaart voor Marcelo Goiano (Sporting Braga)
De enige speler die op scherp staat bij Braga pakt op een oliedomme manier geel. Hij staat in de weg bij een vrije trap.
55'
Dreiging van Rusnák. Hij trekt naar binnen op zijn mindere linker. Misschien is het schot daardoor wel te hoog.
54'
Alan swingt de bal voor en de bal wordt wat krakkemikkig weggewerkt. Hierdoor krijgt Wilson Eduardo nog een grote kans op doel, maar doordat Kappelhof in de weg staat kan Padt makkelijk oprapen.
50'
Wat komt Simon Tibbling dichtbij! Per toeval komt de bal terecht bij de Zweed, die binnen het penaltygebied mag aanleggen. Het schot is niet slecht, maar Tibbling heeft de pech dat hij vlak langs de verkeerde kant van de paal gaat.
48'
Groningen gaat voor een record! We zien de tweede foute inworp van de avond. Ditmaal is Hateboer de dader.
46'
45'
De eerste helft hield niet over. Braga is de laatste tijd niet alleen verdedigend sterk, maar ook aanvallend brengt het weinig. De Portugezen laten in de Euroborg zien hoe dat er uitziet. Het komt maar amper tot goed uitgespeelde kansen, waar het aan de andere kant van het veld de Groningse aanvalslinie wel tegen weet te houden. Groningen was gedwongen het spel te maken in de eerste 45 minuten. De noorderlingen kwamen tot een aantal kansen, maar veel stelde het nog niet voor. Hierdoor is 0-0 een uit te leggen ruststand.
45'
44'
Linssen probeert het maar eens. Hij trekt naar binnen en schiet van ongeveer 25 meter. De bal gaat ruim over.
43'
Een foute inworp van Groningen. En dat kenmerkt eigenlijk de eerste helft tot nog toe. Veel gaat er niet goed.
39'
Nee, het houdt nog niet over in de Euroborg. Met name de Portugese uitploeg stelt teleur. Braqa laat het spel volledig aan Groningen over, dat er op zijn beurt ook niet veel mee doet. Eem doelpunt zou de wedstrijd openbreken.
36'
Linssen geeft een leep balletje op Hoesen, die alleen op Matheus Magalhães afgaat. Laatstgenoemde komt als winnaar uit de strijd, mede door een teleurstellende afwerking van de spits.
32'
Uit de daaropvolgende corner van dezelfde Rusnák zien we Hoesen bijna tot een kopbal op doel komen, maar de bal wordt weggehaald.
32'
Hateboer brengt de bal voor. Albert Rusnák wurmt zich langs een verdediger en doet een doelpoging, die geblokt wordt en een corner als resultaat heeft.
29'
Sergio Padt redt Groningen! Nikola Vukčević legt de bal breed op Baiano, die vrij inschiet vanaf de rechterkant van het strafschopgebied. De keeper van Groningen pareert en houdt de stand op 0-0.
28'
Pathetischer dan deze krijg je ze niet. Alan heeft een fenomenale volley in gedachten, maar schiet amper vooruit.
27'
Larsen komt bijzonder goed weg. Hij behandelt een bal totaal verkeerd, waardoor de bal bijna wordt onderschept. Hij voorkomt een levensgrote kans door net op tijd te herstellen.
26'
Groningen weer dichtbij. Abel Tamata geeft voor, Bryan Linssen verlengt, maar de bal komt net niet bij Danny Hoesen.
23'
Rafa Silva vindt wat ruimte en krijgt een mogelijkheid tot schieten. Van ruim twintig meter gaat de bal over.
21'
Wat Braga vooralsnog laat zien, ziet er erg plichtmatig uit. Het beeld van de wedstrijd wekt niet het gevoel dat hier de hekkensluiter van de poule tegen de koploper speelt.
17'
De individuele klasse van de spelers van Braga kan doorslaggevend zijn vanavond. Nu plukt Luíz Carlos de bal feilloos uit de lucht, waarna Alan een goede dieptepass produceert. Potentieel gevaar.
15'
Wat een kans voor Hateboer!
Wederom een goede aanval van de Groningers, waarna de bal wordt voorgegeven op Hateboer. Hij moet glijden om bij de bal te komen, waardoor de ogenschijnlijk grote kans over vliegt.
12'
Groningen beleeft een iets betere beginfase in de Euroborg. Mede dankzij een veel opkomende Hateboer komt het vaker in de buurt van het doel van de oppositie.
8'
Prachtig aanvalsspel van Groningen. De Barcelona-achtige tiki-taka komt terecht bij Hans Hateboer, wiens voorzet jammerlijk net niet aankomt bij een medespeler.
6'
Wilson Eduardo trekt naar binnen en lost een zwak schot, maar doordat Kasper Larsen er nog tussenzit volgt een corner.
5'
Braga lichtelijk dreigend. Een goede aanval komt terecht bij Kouka, die de bal niet goed meeneemt.
1'
Voorlopig het laatste avondje van FC Groningen in de Europa League is afgetrapt! Op bezoek komt Sporting Braga, dat een punt nodig heeft om zeker te zijn van groepswinst.
1'
Erwin van de Looi start vanavond met een verdedigend ingesteld systeem. Waar we afgelopen weekend Jesper Drost een aanvallende impuls aan het middenveld zagen geven, wordt hij vanavond vervangen door de linksback Abel Tamata. Hij wordt bijgestaan door vier andere verdedigers; Johan Kappelhof, Kasper Larsen, Etiënne Reijnen en Hans Hateboer. Daarnaast heeft Van de Looi een andere aanval in petto voor dit duel. We zien Danny Hoesen en Bryan Linssen terug in de basis, terwijl Michael de Leeuw en Jarchinio Antonia op de bank zijn gezet.

Bij Braga is Matheus Magalhães, net als in de voorgaande Europa League-duels, weer van de partij. Stanislav Kritsyuk, die normaal keept in de competitie, zit bij de reserves. Ook zien we Willy Boly en Baiano terug in de viermansverdediging van de Portugezen. Felipe Augusto en Nikola Stojiljković, die in het laatste duel met Moreirense nog speelden, worden vanavond vervangen door Nikola Vukčević en Wilson Eduardo. Kouka, de enige van het stel die scoorde tegen Groningen in de heenwedstrijd, staat wederom in de aanval.

De volledige opstellingen zijn hier te zien.
Het is voor FC Groningen de laatste Europese wedstrijd van het seizoen en vermoedelijk de laatste in jaren. Na de sensationele bekerwinst vorig seizoen mochten de Groningers zich bij de groepsfase van de Europa League voegen. Hier werd weliswaar met smacht naar uitgekeken, het ging niet van een leien dakje. In vijf wedstrijden pakte Groningen één punt. In de thuiswedstrijd tegen Sporting Braga is dus nog slechts de eer te redden. Mijn naam is Nino Vermeulen en ik doe verslag van dit affiche.

FC Groningen: nét niet
Het puntenaantal van de noorderlingen spreekt natuurlijk voor zich. Met één punt zit het niet eens in de buurt van de nummer drie, Slovan Liberec, dat zeven punten heeft. Maar in de gespeelde wedstrijden was het wél steeds net niet. Naast de 0-3 thuisnederlaag tegen Olympique Marseille was iedere verliespartij met maar één doelpunt verschil. Afgedroogd is Groningen dus niet. Het leverde simpelweg geen punten op.

Groningen krijgt vanavond voor het laatst de kans om aan de buitenwacht te laten zien wat het in zijn mars heeft. Hiervoor liep de generale repetitie niet geheel volgens plan. Tegen de nummer veertien in de Eredivisie, Roda JC Kerkrade, kwam de ploeg van Erwin van de Looi niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Datzelfde geldt overigens voor Sporting Braga. Ook zij gingen in de competitie op bezoek bij de nummer veertien, in dit geval Moreirense, en speelden met 0-0 gelijk.

Braga: gelijkspel genoeg voor groepswinst
De Portugezen gaan naar het noordelijke puntje van Nederland in de wetenschap dat een punt voldoet voor groepswinst. Braga geniet een voorsprong van drie punten op Olympique Marseille, dat Slovan Liberec treft. Aangezien het onderlinge resultaat tussen Braga en Marseille in het voordeel van de Fransen is, loopt de ploeg van Paulo Fonseca nog gevaar voor de groepswinst. Als het echter minstens een remise behaalt in de Euroborg, is het niet meer inhaalbaar en is groepswinst verzekerd. Voor Braga is er dus nog wel degelijk wat om voor te spelen.

De heenwedstrijd tussen Braga en Groningen eindigde in een 1-0 overwinning voor de Portugezen. De Egyptische Koka wist destijds al binnen vijf minuten te profiteren van slordig verdedigen van de groen-witten en zette de 1-0 op het bord. Deze bleef staan tot het einde van de wedstrijd. Wat dat betreft heeft Groningen nog een appeltje te schillen met Braga.

De Welshman Lee Evans heeft vanavond de leiding. De andere 22 mannen die het veld zullen betreden, zijn hier te bekijken.