AZ Alkmaar Donderdag, 26. November 2015
19:00 uur
Partizan
1:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Dabney dos Santos 48. / Schot met rechts  (Rajko Brežančić)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Aboubakar Oumarou 65. / Kopbal  (Nikola Ninković)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Andrija Živković 89. / Schot met links  (Aboubakar Oumarou)

90'
AZ kwam kort na rust op voorsprong door een knappe goal van Dos Santos. De Alkmaarders bleven lange tijd de betere ploeg en het doelpunt van Oumarou kwam volledig uit het niets. De aanvaller werd slecht gedekt en mocht vrijstaand binnenkoppen. AZ moest winnen om door te gaan en zocht daarom ook de aanval. Daardoor ontstond er ruimte achterin en daar profiteerde Živković van met een late treffer in blessuretijd. Door de 1-2 nederlaag is AZ uitgeschakeld in Europa.
90'
90'
Wissel in bij Partizan -> Petar Grbić
90'
Wissel uit bij Partizan -> Andrija Živković
90'
Gele kaart voor Andrija Živković (Partizan)
De vleugelaanvaller is ontzettend blij met zijn doelpunt en trekt zijn shirt uit. De Serviër krijgt hiervoor terecht de gele kaart.
89'
Doelpunt voor Partizan, 1:2 door Andrija Živković
Oumarou is ontzettend sterk en snelt langs twee tegenstanders en geeft een perfecte pass op Živković. Voor de vleugelaanvaller is het een koud kunstje om van dictbij binnen te schieten.
88'
Hupperts is erbij gekomen bij AZ! Het is nu echt alles of niets voor de Alkmaarders.
88'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
88'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
86'
Luckassen had moeten scoren!
Waar veel AZ-spelers buitenspel staan na een afgeslagen corner, staat Luckassen dat niet. De verdediger mist echter van vijf meter een opgelegde kans. Zonde, want deze had er in gemoeten!
86'
Nog een kleine vijf minuten en AZ weet of het kans houdt op overwintering in Europa. Lukt het de Alkmaarders?
85'
De ex-aanvaller van onder meer Juventus is in het veld gebracht. De Bulgaar moet in de tegenaanval Partizan scoren en helpen aan de overwinning.
85'
Wissel in bij Partizan -> Valeri Bojinov
85'
Wissel uit bij Partizan -> Nikola Ninković
83'
Het is van erg ver, maar Tanković probeert het toch! De Zweed ziet zijn poging echter hard naast het doel vliegen.
80'
Opnieuw een aanvaller erbij. Mühren moet zorgen dat AZ met de overwinning van het veld stapt!
80'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
80'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
78'
Opnieuw bijna 1-2!
Luckassen laat de bal lopen in de hoop dat Coutinho de bal kan oppakken, maar Oumarou zit ertussen. De aanvaller heeft echter net te weinig tijd om zijn lobje de juiste richting mee te geven.
77'
Lukt het AZ om in het laatste kwartier nog een overwinning uit het vuur te slepen? Het is nodig om kans te houden op overwintering. AZ heeft wel moeite om kansen te creëren
75'
Een middenvelder eruit voor een aanvaller. Trainer Van den Brom wisselt dus aanvallend!
75'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
75'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
75'
De aanvoerder en ex-Feyenoorder Babović heeft het veld verlaten. Voor hem in de ploeg is de 37-jarige Ilić in het veld komen.
75'
Wissel in bij Partizan -> Saša Ilić
75'
Wissel uit bij Partizan -> Stefan Babović
71'
Ongelofelijk dat het geen 1-2 staat!
Partizan countert enorm snel en Oumarou zet met een steekbal Ninković vrij voor doelman Coutinho. Echter wil de vleugelaanvaller het te mooi doen, waardoor het stiftballetje naast het doel eindigt. Hier komt AZ ontzettend goed weg.
69'
De Alkmaarders zijn na de gelijkmaker wel weer op zoek naar de voorsprong. Ook nu via Henriksen, maar de middenvelder wordt goed verdedigd, waardoor de Noor niet lekker op goal kan schieten.
69'
AZ leek de touwtjes in handen te hebben, maar na een enorme dekkingsfout kan Partizan toch langszij komen. Onnodig, want de thuisploeg was na rust de betere partij.
65'
Doelpunt voor Partizan, 1:1 door Aboubakar Oumarou
De aanvaller staat volledig vrij in het strafschopgebied en kan een voorzet van Ninković ongehinderd van dichtbij scoren. Oumarou scoort alweer zijn derde doelpunt tegen AZ.
64'
De bal ligt ver bij het doel van Partizan vandaan, maar toch probeert Janssen het. Omdat het van te ver is, kan doelman Kljajić de bal eenvoudig oppakken.
62'
Janssen mist vrij voor de keeper!
Dos Santos stuurt van eigen helft zijn spits weg en omdat doelman Kljajić op de lijn blijft staan heeft de aanvaller vrij baan. Echter is de hoek iets te lastig waardoor het schot met links van Janssen in het zijnet belandt.
59'
Weer een sterke actie van Dos Santos! De vleugelaanvaller dribbelt en werkt zich langs een tegenstander en passt de bal naar Jahanbakhsh. Die omspeelt ook een verdediger en schiet op doel, maar zijn poging is zwak en rol recht in de handen van de Servische doelman.
58'
Partizan probeert iets hoger op het veld druk te zetten, maar AZ speelt zich er vooralsnog vrij eenvoudig onderuit.
55'
Coutinho vangt een kopbal van Ćirković! De verdediger staat helemaal vrij bij een corner, maar kan totaal geen kracht meegeven aan de bal. Gelukkig is Coutinho alert en kan hij de bal eenvoudig uit de lucht plukken.
54'
AZ moet vooral niet achterover leunen, want in de eerste helft heeft Partizan al laten zien dat het, vooral op de counter, een enorm gevaarlijke ploeg kan zijn.
51'
Dit kon AZ goed gebruiken, want de thuisploeg had het lastig met Partizan. Nu moeten de Serviërs iets meer komen en krijgen de Alkmaarders wellicht iets meer ruimte.
48'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Dabney dos Santos
Daar is het belangrijke doelpunt voor AZ! De vervanger van El Hamdaoui krijgt de bal vanaf de linkerkant aangespeeld en in het strafschopgebied krijgt de vleugelaanvaller alle tijd. Dos Santos draait, kijkt en mikt uiteindelijk de bal in de verre kruising. Mooi doelpunt van het talent!
48'
AZ was een groot deel van de eerste helft de betere partij, maar aan het einde van de eerste helft was het de grip volledig kwijt. Lukt het de Alkmaarders om in het restant te winnen?
46'
Geen wissels aan beide kanten, waardoor dezelfde 22 namen zijn begonnen aan de tweede helft! AZ heeft dus nog een helft om te winnen in eigen huis en kans te houden op overwintering in Europa.
46'
45'
AZ startte de wedstrijd goed en kreeg ook de eerste twee grote mogelijkheden. Dos Santos’ aanname was niet helemaal zuiver en Jahanbakhsh was te wild in zijn poging. Na deze schoten werd Partizan sterker en kreeg het een aantal grote mogelijkheden, maar tot een doelpunt leidde het vooralsnog niet. AZ is blij dat het even de koppen bij elkaar kan steken, want het leek de grip kwijt te zijn op de wedstrijd.
45'
45'
Gele kaart voor Derrick Luckassen (AZ Alkmaar)
De verdediger komt enorm hard in op Babović! Met twee benen vooruit speelt Luckassen de bal, maar de tackle is gevaarlijk. Een terechte gele kaart dus!
43'
Oumarou lijkt de bal, na een strakke voorzet van de linkerkant, tegen de touwen te knikken, maar Luckassen kan dit net voorkomen. Partizan wordt sterker en sterker!
41'
Babović heeft de 0-1 op de schoen!
Subić geeft een puike voorzet en na een misverstand tussen Luckassen en Brežančić krijgt de aanvoerder een enorme mogelijkheid. De bal ligt voor zijn voeten, maar Babović raakt de bal totaal verkeerd en de bal rolt daardoor naast het doel van Coutinho!
38'
AZ heeft een lichte overwicht in de eerste helft, maar Partizan komt er zo af en toe erg gevaarlijk uit. De Serviërs loeren vooral op de tegenaanval, maar vooralsnog heeft AZ achterin de boel goed op orde.
33'
En aan de andere kant scheelt het niet veel of Ninkovic had vrij voor doelman Coutinho gestaan, maar de laatste pass richting de rechter aanvaller is slecht, waardoor deze mogelijkheid vervlogen is. De kans ontstond doordat Brežančić de bal te kort terug speelde en Luckassen ook nog eens weggleed. Gelukkig blijft AZ een tegendoelpunt bespaard!
32'
Dit had de 1-0 moeten zijn!
Jahanbakhsh krijgt, na goed voorbereidend werk van Janssen en Henriksen, van dichtbij een vrije schietkans. De vleugelaanvaller is echter iets te wild waardoor zijn poging van een meter of tien hard over het doel vliegt van Partizan.
28'
Het hoogstandje was fraai, maar doordat Janssen buitenspel stond, werd zijn pass achter zijn standbeen en in de lucht teruggefloten. Maar het zag er bijzonder mooi uit!
25'
Gele kaart voor Ivan Bandalovski (Partizan)
Na een uittrap van Coutinho probeert AZ te counteren, maar Bandalovski pikt de bal op. Doordat zijn aanname slordig is, moet hij het herstellen en dat kan alleen door Dos Santos onderuit te tackelen. Hiermee voorkomt hij een gevaarlijke situatie en krijgt dus de gele kaart.
24'
Au, pijnlijk! Ninković wordt hard in de rug gelopen door Johansson, maar de aanvaller lijkt er gelukkig niet al te last van te hebben, ondanks dat de botsing er heftig uit zag.
20'
Dat was de eerste grote mogelijkheid voor AZ!
Met een fantastische lange pass zet Ortíz zijn ploeggenoot Dos Santos voor het doel, maar de aanname is niet optimaal, waardoor Dos Santos iets te ver naar de zijkant eindigt. Uit de draai en vanuit een moeilijk hoek probeert hij het toch, maar zijn schot mist daardoor wat kracht om het doelman Kljajić echt moeilijk te maken.
19'
Janssen zet goed door en doelman Kljajić blijft op de doellijn staan. Omdat de hoek te moeilijk is, legt Janssen de bal voor de goal, maar het leer eindigt niet bij een medespeler en kan worden weggewerkt door Partizan. Het wegwerken is echter niet goed, want de bal eindigt bij Brežančić. De verdediger schiet alleen recht in de handen van de doelman.
17'
Nu vanaf de linkerkant een mooie aanval. De bal eindigt uiteindelijk bij Dos Santos die de bal strak en laag voor de goal geeft, maar zijn voorzet gaat achter Janssen en voor Henriksen langs. Zonde, want hier had meer ingezeten. Maar AZ laat goed voetbal zien tot nu toe!
15'
Ook Partizan heeft op doel geschoten, maar doordat de poging van Andrija Živković geblokt wordt door Brežančić rolt de bal naast het doel. Uit de corner die volgt kan de uitploeg geen kans creëren.
14'
Na een mooie combinatie tussen Van Overeem en Jahanbakhsh over de rechterkant probeert AZ driemaal de bal op doel te schieten, maar net zo vaak worden de pogingen geblokt door een Servische verdediger.
14'
Partizan laat AZ voetballen, maar zodra de Alkmaarders tien meter over de middenlijn zijn, zetten de Serviërs druk op de ploeg van Van den Brom. De uitploeg daarbij op een foutje en wil dan razendsnel omschakelen.
12'
Het eerste schot op doel is gelost, maar de poging van Dos Santos vliegt recht op doelman Kljajić af, waardoor de bal eenvoudig is te vangen.
8'
Johansson komt hard vanachter in op Ninković en scheidsrechter Lechner spreekt de Zweed streng toe, maar de leidsman houdt de kaarten voorlopig op zak.
7'
De uittrappen van Kljajić zijn vooralsnog geen succes, want alle schoten eindigen in de voeten van een AZ-speler. Hier valt dus wellicht iets te halen voor AZ!
5'
AZ probeert tegenstander Partizan vroeg onder druk te zetten, want als de Serviërs de bal hebben staat nagenoeg heel AZ op de helft van de bezoekers.
2'
Een kans is het niet, maar met iets meer precisie had Henriksen al een schitterend doelpunt kunnen maken. Doelman Kljajić werkt de bal niet lekker weg, waardoor de Noor van grote afstand over de doelman heen wil schieten, maar de poging mist net de juiste richting en gaat dus naast het doel.
2'
Voor AZ-speler Brežančić is het een speciale avond, want de Serviër speelt tegen zijn landgenoten en tegen de ploeg waar hij tussen 2008 en 2010 tien wedstrijden voor speelde in de competitie. Bij Partizan staan twee spelers onder contract die een verleden hebben in de Eredivisie. Aanvoerder Babović en verdediger Bandalovski speelden allebei een seizoen voor Feyenoord.
1'
Mounir El Hamdaoui is niet aanwezig, aangezien de Marokkaan niet is ingeschreven voor Europese wedstrijden. In zijn plaats speelt het negentienjarige talent Dabney Dos Santos. Voor de rest houdt Van den Brom vast aan dezelfde elf namen. Dat betekent dat er voorin naast Janssen en Dos Santos opniew een plaats is ingeruimd voor Alireza Jahanbakhsh.

Tegenstander Partizan Belgrado verrast daarentegen wel met enkele namen. Zo staat niet doelman Živko Živković, die in de heenwedstrijd wel onder de lat stond, maar Filip Kljajić in de basis bij de Serviërs. Partizan is daarnaast op drie andere plaatsen gewijzigd, maar trainer Ljubinko Drulović heeft voor vanavond wel een plaats ingeruimd voor het supertalent Andrija Živković.
Vanavond staat het een-na-laatste duel in het kader van de Europa League tussen AZ en Partizan Belgrado op het programma. De wedstrijd, die onder leiding staat van de Oostenrijker Harald Lechner, start om 19.00 uur in het AFAS Stadion (Alkmaar) en ongeveer een uur voor de wedstrijd zijn de opstellingen van beide ploegen hier te vinden. Mijn naam is Bastiaan Vrijhof en ik hoop je tijdens dit spannende duel hier te treffen!

Heenduel en stand in de poule
Het heenduel was de eerste confrontatie in deze groep. In Servië won de thuisploeg in een bijzonder spannend duel met 3-2, waar Andrija Živković de gevaarlijkste man aan de kant van Partizan was. Voor AZ scoorden Jop van der Linden en de Noor Markus Henriksen en kreeg Guus Hupperts na 77 minuten spelen zijn tweede gele kaart. Ondanks dat de Alkmaarders opportunistisch gingen spelen in de tweede helft, kregen ze maar een paar kleine mogelijkheden. AZ en Partizan waren lange tijd aan elkaar gewaagd, waardoor het duel van vanavond wel eens behoorlijk spannend kan worden. Met het oog op de stand moet AZ ook wel winnen, want bij verlies is de ploeg sowieso uitgeschakeld.

AZ Alkmaar
Na de wedstrijd tegen Heerenveen gaf Van den Brom al aan dat hij blij is met zijn koningskoppel. De trainer doelde op het spitsenduo Mounir El Hamdaoui en Vincent Janssen. De twee lijken een klik met elkaar te hebben en moeten vanavond zorgen voor veel gevaar in de Servische verdediging. De laatste twee wedstrijden werden overtuigend gewonnen van SC Heerenveen en Vitesse, maar de twee duels daarvoor stapten Feyenoord en NEC als winnaar van het veld. Door de wisselvallige resultaten staat AZ dan ook op een teleurstellende elfde plek in de Eredivisie.

Partizan Belgrado
Alle ogen zullen gericht zijn op Živković. Zoals gezegd was de vleugelaanvaller in de heenwedstrijd al de gevaarlijkste man en volgens geruchten zitten tal van Europese (sub)top clubs achter het Servische talent aan. In de Super Liga kwam de ploeg afgelopen weekend uit tegen FK Novi Pazar en kende het een goede generale voor de confrontatie met AZ. In eigen huis won Partizan afgetekend met 3-0. In de competitie gaat het verder nog niet heel goed met de ploeg Zoran Milinković, want de club staat op een vierde positie. Dat klinkt wellicht niet heel slecht, maar na achttien duels is de achterstand op Crvena Zvezda, de ploeg van onder andere Mitchell Donald, al opgelopen tot 21 punten.