20:00 uur
Petrolul Ploieşti
1:2
(Heenwedstrijd 1:1)
0 : 1 Torinfos in de Ticker Damien Boudjemaa 21. / Schot met rechts  (Férébory Doré)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Jan-Arie van der Heijden 71. / Schot met rechts  (Davy Pröpper)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Gheorghe Grozav 90. / dir. vrije trap

90'
Gele kaart voor Sony Mustivar (Petrolul Ploieşti)
De speler van Petrolul stoort voortdurend in de muur van Vitesse.
90'
Samenvatting tweede helft Een bizarre tweede helft werd door Petrolul in stijl afgesloten met een tegendoelpunt in de laatste seconden van de blessuretijd. Nadat Van der Heijden Vitesse nog naast de Roemenen zette, leek de wedstrijd af te stevenen op een verlenging. Grozav zorgde daarentegen voor een grote klap in het gezicht van de Arnhemmers door in de slotseconde een vrije trap in het doel te schieten. Het Europese avontuur van Vitesse houdt hier op.
90'
90'
Doelpunt voor Petrolul Ploieşti, 1:2 door Gheorghe Grozav
Grozav schiet de vrije trap in de lange hoek achter Velthuizen. Het Europese avontuur van Vitesse houdt hier op. De Kroatische scheidsrechters fluit onmiddellijk af na het doelpunt.
90'
Gele kaart voor Guram Kashia (Vitesse)
Kashia komt heel goed weg met een gele kaart. De aanvoerder van Vitesse haalt Abel Camará neer op de rand van de zestien. Camara was op weg naar het doel van Velthuizen. De vrije trap voor Petrolul op de rand van het strafschopgebied blijft staan.
90'
Van der Struijk is met een verwoestend afstandsschot nog dichtbij de 2-1. Zijn bal vliegt net naast de paal.
90'
Drie minuten extra blessuretijd. Als Vitesse nog wat wil voor de verlenging moet het snel zijn.
89'
Bijna! Ibarra zet de bal vanaf de rechterkant van het veld voor op Havenaar. De spits krijgt de bal met een volley echter niet in de hoek en schiet de bal recht op de Roemeense keeper af.
86'
Vitesse doet er alles aan om het beslissende tweede doelpunt voor de verlenging te maken, maar heeft het lastig met de tien teruggetrokken Roemenen. De wedstrijd stevent af op een verlenging.
83'
Na de rode kaart zakt Petrolul zich met tien man terug achter de bal. De nummer drie van Roemenië is tevreden met een verlenging.
79'
Geel-rode kaart voor Jean Alcenat (Petrolul Ploieşti)
Binnen tien minuten pakt Alcenat ook zijn tweede gele kaart. Net als zijn eerste kaart is ook dit een domme gele prent. De verdediger trekt Chanturia aan zijn shirt. Vitesse speelt de laatste tien minuten tegen tien man.
78'
Kashia werpt zich in zijn eigen strafschopgebied met gevaar voor eigen leven voor een bal van Boudjemaa. De aanvoerder verwerkt de bal met zijn sliding tot een hoekschop.
75'
Gele kaart voor Davy Pröpper (Vitesse)
Pröpper pakt een slimme gele kaart. Hij ziet dat Boudjemaa er vandoor gaat in de counter, waarna hij de aanvaller van Petrolul behendig tegen de grond werkt. Een zogenaamde 'professionele kaart'.
74'
De neuzen staan weer de goede kant op bij Vitesse. Het baltempo gaat weer omhoog en de Arnhemmers spelen na de gelijkmaker constant op de helft van de Roemenen. Vitesse is op zoek naar de voorsprong.
73'
Wissel in bij Petrolul Ploieşti -> Abel Camará
73'
Wissel uit bij Petrolul Ploieşti -> Férébory Doré
71'
Gele kaart voor Jean Alcenat (Petrolul Ploieşti)
De rechtsback van Petrolul haalt Van Aanholt neer, nadat Van Aanholt hem gemakkelijk gepasseerd is.
71'
Doelpunt voor Vitesse, 1:1 door Jan-Arie van der Heijden
Op het moment dat de Vitesse-aanhang begint te fluiten en laat merken het gehad te hebben scoort Van der Heijden de gelijkmaker uit een hoekschop. Davy Pröpper kopt de bal uit een voorzet van Janssen terug en Van der Heijden schiet de bal tegen het net. De wedstrijd is weer helemaal open!
67'
De voorsprong van Petrolul na ruim een uur spelen is terecht. Vitesse blijft de ballen veel te makkelijk inleveren bij de Roemenen en creëert op enkele standaardsituaties bijna geen kans meer. Als Vitesse zo door blijft spelen wordt het eerder 0-2 dan 1-1.
65'
Wissel in bij Vitesse -> Davy Pröpper
65'
Wissel uit bij Vitesse -> Kelvin Leerdam
64'
Vitesse komt goed weg. Férébory Doré mag vrijuit een voorzet vanaf de linkerflank ontvangen en krijgt alle tijd om de bal met een volley richting het doel van Velthuizen te schieten. De spits uit Congo, spelend met nummer 99, schiet de bal echter voorlangs.
62'
Wissel in bij Petrolul Ploieşti -> Sony Mustivar
62'
Wissel uit bij Petrolul Ploieşti -> Hamza Younès
61'
Het Arnhemse publiek gaat zich er na een uur ook mee bemoeien. De Vitesse-aanhang heeft door dat hun ploeg een steuntje in de rug kan gebruiken.
60'
Vitesse versiert een hoekschop na een knappe actie van Patrick van Aanholt. De linksback stormt op aan de linkerkant van het veld, omspeelt twee Roemeense verdedigers, maar krijgt de bal net niet bij Pedersen.
58'
Met de kans voor Petrolul sluipt net als in de eerste helft ook weer de angst in het team van Peter Bosz. Het tempo waarmee Vitesse de rust uitkwam is weer teruggezakt en de bal wordt veelvuldig achterin overgetikt.
54'
Na de kans van Havenaar wordt ook Petrolul gevaarlijk uit de counter. Hamza Younès mag vrijuit draaien in het strafschopgebied van Vitesse en schiet de bal hard op het doel van Velthuizen. Velthuizen kan nog maar net zijn hand tegen de bal krijgen en een tegentreffer voorkomen.
53'
Havenaar wordt voor het eerst gevaarlijk. Uit een hoekschop van Janssen komt de Japanner de bal in de handen van Peçanha.
51'
Vitesse oogt weer een stuk frisser aan het begin van de tweede helft. Zo te zien heeft er een donderspeech van Bosz plaatsgevonden in de rust. Vitesse speelt een tempo hoger en Petrolul moet achter de bal aan blijven rennen. Nu moeten de Arnhemmers dit spel nog omzetten in kansen.
50'
Gele kaart voor Kelvin Leerdam (Vitesse)
Leerdam trapt tegen de voet van Doré, die maar al te graag op de grond valt.
47'
Peter Bosz zet alles op de aanval. Hij heeft spits Havenaar het veld ingebracht voor middenvelder Kazaishvili. Havenaar speelt naast Pedersen.
46'
Wissel in bij Vitesse -> Mike Havenaar
46'
Wissel uit bij Vitesse -> Valeri Kazaishvili
46'
45'
Tot aan de 21e minuut verzuimde Vitesse op voorsprong te komen. De Arnhemmers waren veruit de beteren op het veld, maar verprutsten kans na kans. Petrolul profiteerde hier maximaal van. Na een snelle counter opende Boudjemaa de score voor de Roemenen, waarna Vitesse van slag leek. Het team van Peter Bosz zat geen moment meer in de wedstrijd en het niveau van de eerste twintig minuten was ver te zoeken.
45'
44'
Waar het niveau van Vitesse ver wegzakt, neemt dat van Petrolul juist toe. Beide aanvallers, Younès en Doré, lopen voorin achter elke bal aan. De verdedigers van Vitesse hebben het hierdoor moeilijk en kunnen nauwelijks een medespeler vinden.
41'
Het Vitesse van de eerste twintig minuten is onzichtbaar geworden. Na het doelpunt van Petrolul is het niveau van de wedstrijd ver weggezakt. Balletjes worden te makkelijk ingeleverd en de Arnhemse aanvallers worden niet gevonden. De ploeg van Bosz lijkt toe aan de rust.
37'
De ruimtes voor Vitesse worden steeds kleiner. Petrolul kruipt massaal terug richting het eigen strafschopgebied en het is bijna onmogelijk voor Vitesse om de combineren op de helft van de Roemenen.
33'
Nu Vitesse nog aanvallender zal moeten spelen, komt er ook meer ruimte voor Petrolul. Langzaamaan verschijnen de Roemenen steeds vaker voor het doel van Velthuizen, gevaarlijk worden ze nog niet.
31'
Het gevaar moet vooral komen vanaf de rechterflank. Ibarra is tot nu toe een plaag voor de Roemeense verdediging. Zijn passeerbewegingen zijn succesvol, zijn voorzetten zijn echter nog geen enkele keer aangekomen bij een medespeler.
28'
De Arnhemmers zijn even de weg kwijt. Het goede spel van voor de 0-1 is weg. Veelzeggend is het gebaar van van der Heijden die met beide handen in de lucht staat. De verdediger kan de bal niet kwijt.
25'
Vitesse zal nu alle zeilen bij moeten zetten en moet nog twee keer scoren om zonder verlenging door te gaan naar de volgende ronde.
23'
Gele kaart voor Manassé Enza-Yamissi (Petrolul Ploieşti)
Nadat Kelvin Leerdam op de rechterflank eenvoudig langs Enza-Yamissi snelt, haalt de Roemeense verdediger Leerdam neer. Een terechte gele kaart.
21'
Doelpunt voor Petrolul Ploieşti, 0:1 door Damien Boudjemaa
De eerste kans voor Petrolul is gelijk raak. Volstrekt tegen de verhouding in scoren de Roemenen de 0-1. Nadat Doré knap een de uitrap van de Roemeense doelman verlengt. Kan Boudjemaa de bal simpel langs Velthuizen schieten.
17'
Theo Janssen blijft strooien met perfecte lange ballen. Wederom slaat de middenvelder het hele veld over en legt de bal perfect neer voor Ibarra. De Vitesse-aanvaller weet zijn voorzet daarentegen niet bij een medespeler te krijgen.
14'
Van der Struijk is weer opgelapt. De rechtsback staat weer binnen de lijnen na de botsing met Gheorghe Grozav.
12'
Van der Struijk wordt vlak na de grote kans hard op zijn hoofd geraakt. De Vitesse-speler ligt al een minuut op het veld en wordt nu van het veld gehaald. Het is zeer de vraag of de verdediger de wedstrijd kan voortzetten.
11'
Gele kaart voor Gheorghe Grozav (Petrolul Ploieşti)
Grozav botst ongelukkig tegen Van der Struijk aan en ontvangt een gele kaart.
10'
Vitesse is los. Opnieuw een fraaie pass van Janssen. Ditmaal op de rand van de zestien naar de rechterflank, waar Frank van der Struijk hard kan uithalen. De verdediger schiet nipt voorlangs.
9'
De eerste grote kans is voor de Arnhemmers. Theo Janssen krijgt op het middenveld veel tijd en geeft een schitterende lange pass op Ibarra. De aanvaller stuit echter net op de Roemeense doelman.
8'
De woorden van Peter Bosz, voorafgaand aan de wedstrijd, zijn niet gelogen. Wanneer een speler van Petrolul de bal heeft, zitten de spelers van Vitesse er onmiddellijk fel op. Petrolul komt niet aan voetballen toe.
5'
De eerste hoekschop van de wedstrijd brengt gelijk gevaar. Theo Janssen krult de bal fraai het strafschopgebied in. De Roemeense doelman Peçanha kan de bal nog net wegstompen.
3'
Cosmin Contra, de trainer van Petrolul, verraadt daarentegen de intenties van de Roemenen. Contra staat vanaf de het moment dat Ibarra opstoomde wild te coachen aan de zijlijn en wordt nu door de vierde official terug de dug-out ingestuurd.
1'
Renato Ibarra laat vanaf de aftrap meteen de aanvallende intenties van Vitesse zien. De rechtsbuiten sprint moeiteloos langs zijn directe tegenstander, maar struikelt ongelukkig in het strafschopgebied.
1'
Vijf minuten voor de wedstrijd begint, vindt er een indrukwekkend eerbetoon aan de overleden Vitesse-supporter, Johan Wagendorp, plaats. Alle supporters, inclusief de Roemenen van Petrolul, applaudisseren een minuut lang. Opvallend is ook een meegenomen Roemeens spandoek 'R.I.P. Vitesse-supporter'.
Goedenavond, mijn naam is Merten Simons en vanavond zal ik verslag doen van de wedstrijd Vitesse-Petrolul Ploieşti. Om 20.00 zal er afgetrapt worden voor de return in de 3e kwalificatieronde van de Europa League. Opstellingen vindt u aan de linkerkant onder het kopje ‘wedstrijdschema’.

Vitesse verdedigt in deze thuiswedstrijd een minimale voorsprong. Doordat het in Roemenië 1-1 werd na een laat doelpunt van Gheorghe Grozav, hebben de mannen van Peter Bosz genoeg aan een 0-0 gelijkspel. Bosz heeft echter al aangekondigd zijn speelstijl niet aan te gaan passen aan Petrolul. We kunnen dan ook een aanvallend Vitesse verwachten wat vanaf de eerste minuut veel druk zal gaan zetten.

De Arnhemmers starten de wedstrijd met dezelfde opstelling als afgelopen zondag in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Heracles Almelo. Jonathan Reis, de doelpuntmaker in de uitwedstrijd, start dus op de bank. De Braziliaan is wel weer wedstrijdfit maar zal genoegen moeten nemen met een plaats naast Bosz, Marcus Pedersen krijgt de voorkeur in de spits. Ook Chanturia zal gewoon aan de aftrap verschijnen. De schorsing van acht wedstrijden, die de Georgiër opliep na een vechtpartij met oud-PSV’er Dzsudzsak, is nog steeds niet doorgegeven door de Russische voetbalbond, waardoor Chanturia nog steeds speelgerechtigd is.

De van Chelsea gehuurde Cristián Cuevas zal daarentegen nog moeten wachten op zijn eerste speelminuten in het geel-zwart. De Chileen die de gehele linkerkant kan bestrijken is nog niet speelgerechtigd.

Weet Vitesse dit tweeluik winnend af te sluiten dan wacht de Arnhemmers nog een vierde en beslissende ronde om de groepsfase van de Europa League te halen. Winst betekent in ieder geval een verbetering ten opzichte van het vorige jaar. Vitesse verloor vorig seizoen in de derde ronde tweemaal met 2-0 van het Russische Anzhi.