Oekraïne Dinsdag, 21. Juni 2016
18:00 uur
Polen
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Jakub Błaszczykowski 54. / Schot met links  (Arkadiusz Milik)

90'
Oekraïne begon goed aan de tweede helft, maar zag Polen op voorsprong komen. Invaller Jakub Błaszczykowski, die Piotr Zieliński verving in de rust, kapte op aangeven van Milik zijn tegenstander uit, waarna hij met links de bal in de verre hoek schoot. Daarna was het éénrichtingsverkeer van Oekraïne richting de Poolse doelman, maar hoe groot de kansen ook waren, Oekraïne kwam niet tot scoren. Polen wint tegen de verhouding in van Oekraïne en plaatst zich voor de volgende ronde.
90'
90'
Wissel in bij Polen -> Filip Starzyński
90'
Wissel uit bij Polen -> Arkadiusz Milik
90'
Wissel in bij Oekraïne -> Anatoliy Tymoshchuk
90'
Wissel uit bij Oekraïne -> Roman Zozulya
90'
Mooi moment voor Anatoliy Tymoshchuk. De 37-jarige middenvelder zwaait af als international en komt in de blessuretijd van de wedstrijd nog even binnen de lijnen.
87'
De laatste minuten als bondscoach van Oekraïne zijn ingegaan voor Mikhail Fomenko.
84'
Andriy Yarmolenko probeert het nog maar eens met zijn sterke linker. De afstand is echter te groot, waardoor de Poolse doelman de bal gemakkelijk kan vangen.
82'
Knap schot van Rotan uit de tweede linie. Uit de draai schiet hij de bal richting de hoek, maar Fabiański kan redden.
81'
Knap gekopt van Roman Zozulya. De aanvaller krijgt de bal achter zich maar kan de bal alsnog koppen. Zijn kopbal verdwijnt een metertje naast het doel.
79'
Daar glijdt weer eens een speler uit op het slechte veld in Marseille. Het is de zoveelste glijpartij al.
78'
Oekraïne neemt meer risico waardoor Polen er snel uit kan en met vijf spelers richting het doel van Oekraïne gaat. Krychowiak steekt de bal richting invaller Grosicki, maar die loopt dan in buitenspelpositie. Slordig!
75'
Weer een kans voor Polen. Uit een vrije trap vanaf de rand van het veld kan Arkadiusz Milik binnenknikken, maar hij schampt de bal. Daardoor gaat de bal ruim voorlangs.
73'
Wissel in bij Oekraïne -> Viktor Kovalenko
73'
Wissel uit bij Oekraïne -> Oleksandr Zinchenko
72'
Lastige bal voor Łukasz Fabiański, wanneer Evgen Konoplyanka de bal hard en laag inschiet. Via een verdediger komt de bal nog voor de voeten van Zinchenko, maar die is te wild en schiet de bal meters boven.
71'
Bartosz Kapustka gaat naar de kant. Het is de tweede wissel aan de zijde van Polen. Hij wordt vervangen door de razendsnelle Kamil Grosicki.
71'
Wissel in bij Polen -> Kamil Grosicki
71'
Wissel uit bij Polen -> Bartosz Kapustka
67'
Oekraïne lijkt zich te herpakken na de tegentreffer en zoekt weer nadrukkelijk de aanval op.
64'
Evgen Konoplyanka krijgt ook een mogelijkheid om van afstand te schieten. Hij krijgt de bal op zo'n 18 meter van het doel en probeert de bal in de verre kruising te plaatsen. Ook zijn schot gaat zo'n meter langs het doel van de Poolse doelman.
63'
De voorsprong van Polen op Oekraïne verandert niets aan de stand in poule C. Duitsland is nog steeds groepsleider en Polen heeft de tweede plaats nu stevig in handen.
61'
Oleksandr Zinchenko probeert het eens van grote afstand. De kleine middenvelder ziet zijn schot een metertje langs het doel van Fabiański gaan.
60'
Gele kaart voor Bartosz Kapustka (Polen)
Gele kaart voor Bartosz Kapustka. Het talent van de Poolse ploeg vloert Andriy Yarmolenko terwijl hij op wegsnelt. Het is een dure kaart, want Kapustka is nu geschorst voor de volgende wedstrijd.
56'
Kapustka had daar de 0-2 kunnen maken
Daar is ook gelijk de volgende kans voor de Poolse ploeg. Bartosz Kapustka kan opkomen aan de linkerkant en met zijn snelheid sprint hij richting de zestien. Vervolgens schiet hij de bal links langs de uitkomende Pyatov, maar ook naast het doel.
54'
Doelpunt voor Polen, 0:1 door Jakub Błaszczykowski
Milik met een geniale steekpass richting invaller Jakub Błaszczykowski. De speler van Dortmund kapt en schiet de bal dan met links in het doel achter Andriy Pyatov. Mooie goal!
53'
Evgen Konoplyanka ligt op de grond, met een wegwerk gebaar maakt hij duidelijk aan scheidsrechter Moenn dat er een overtreding plaatsvond. Daarna fluit Moenn ook inderdaad voor een vrije trap voor Oekraïne. Opvallend moment.
49'
Oekraïne heeft onmiddellijk het overwicht weer gevonden. Een goede voorzet vanaf links van de voet van Evgen Konoplyanka valt precies op het hoofd van Oleksandr Zinchenko. De jonge middenvelder kopt de bal net over het doel.
46'
In de rust heeft er een wisseling plaatsgevonden bij de Polen. Jakub Błaszczykowski is binnen de lijnen gebracht. Piotr Zieliński heeft moeten plaatsmaken.
46'
Wissel in bij Polen -> Jakub Błaszczykowski
46'
Wissel uit bij Polen -> Piotr Zieliński
46'
45'
Polen begon goed aan de eerste helft en kreeg binnen vijf minuten twee grote kansen. Eerst was het Milik die kon inschieten, maar hij stuitte op Pyatov. Een minuut later was het Robert Lewandowski die één op één het doel niet wist te vinden. Daarna kantelde de wedstrijd en nam Oekraïne het heft in handen. Andriy Yarmolenko kreeg de grootste kans, maar ook hij wist één op één niet het net te vinden. De tussenstand in Marseille is met rust 0-0.
45'
45'
Tomasz Jodłowiec krijgt een schietkans vanaf een metertje of 20. Zijn inzet gaat echter recht op de doelman af en zorgt voor weinig gevaar.
43'
Het is alweer even geleden dat Polen een goede kans heeft gekregen. Qua kansverhoudingen zijn de ploegen in evenwicht.
39'
Goede kans voor Oekraïne. Evgen Konoplyanka dribbelt op met de bal, wacht tot Bogdan Butko langzij is gekomen en geeft de verdediger de bal mee. Die legt de bal vervolgens terug op Konoplyanka, maar die mist de bal.
38'
Gele kaart voor Oleksandr Kucher (Oekraïne)
De tweede gele kaart van de wedstrijd is een feit. Oleksandr Kucher haalt Lewandowski van achteren neer en dat komt de ervaren speler op geel te staan.
38'
Dat de beide ploegen nog niet hebben gescoord is aan de statistieken te zien niet verwonderlijk. Oekraïne heeft nog niet één keer gescoord dit toernooi, terwijl Polen slechts éénmaal heeft gescoord. Dat was een doelpunt van Arkadiusz Milik tegen Noord-Ierland.
35'
De wedstrijd is in een fase gekomen waar de foutjes toenemen. Veel ballen komen niet aan, bij zowel de Polen als bij Oekraïne.
32'
Bij de wedstrijd tussen Noord-Ierland en Duitsland is het na een half uur spelen 0-1 voor Duitsland. Mario Gomez is daar de doelpuntenmaker. Mochten de wedstrijden zo eindigen, dan wordt Duitsland de nummer één in de poule en Polen nummer twee.
30'
Daar is dan eindelijk Evgen Konoplyanka. De sterspeler van de ploeg kan zijn geliefde actie maken en kruipt vanaf de zijlijn naar binnen, alvorens hij met zijn rechtervoet uithaalt. De bal verdwijnt in het zijnet.
25'
Een scherpe vrije trap van ver voor de Oekraïeners. De bal gaat richting de eerste paal, waar Łukasz Fabiański ver uit zijn doel komt, maar hij heeft de bal wel klem.
25'
Gele kaart voor Ruslan Rotan (Oekraïne)
Daar is de eerste gele kaart van de wedstrijd. De ervaren Ruslan Rotan maakt een snelle counter van de Poolse ploeg ongedaan en ontvangt daarvoor geel.
21'
Lewandowski met zijn tweede goede kans. De spits van Bayern München kapt, draait en schiet dan uit stand de bal net voorlangs.
21'
Een goede voorzet van Milik richting de lange centrale verdediger Kamil Glik. De verdediger knikt de bal richting het doel, maar die inzet gaat naast.
20'
Geen onaantrekkelijke eerste twintig minuten van de wedstrijd. Polen heeft twee enorme mogelijkheden gekregen, terwijl ook Yarmolenko voor Oekraïne een grote kans heeft gekregen.
17'
Yarmolenko faalt één op één.
Ineens kan Andriy Yarmolenko vanaf de middellijn ongeveer doorlopen naar het doel van Łukasz Fabiański. Yarmolenko is snel en probeert de bal met zijn goede linker langs de uitgekomen Fabiański te lepelen, alleen stuurt hij de bal ook naast het doel.
15'
Oekraïne komt beter in de wedstrijd. Aan de linkerkant komt Bogdan Butko op en zijn voorzet richting de rand van de zestien komt terecht bij de ingelopen Andriy Yarmolenko. De buitenspeler probeert in te draaien, maar valt dan over het been van zijn tegenstander. Scheidsrechter Moenn wil niets weten van een strafschop.
13'
Na de onstuimige openingsfase van Polen is de rust nu wat wedergekeerd op de Oekraïense helft.
9'
Nu ook een kansje voor Andriy Yarmolenko. De buitenspelen krijgt ietwat gelukkig de bal voor zijn voeten en probeert dan met buitenkant voet de bal vanuit een lastige hoek binnen te schieten. Michał Pazdan zit er tussen, waardoor de bal niet op doel gaat.
9'
De ploeg die tweede wordt in poule C wordt de tegenstander van Zwitserland bij de laatste zestien. Dat zal dan de eerste wedstrijd worden van de afvalronde.
7'
Een agressief begin van Polen. Ze laten meteen blijken dat ze niet voor één puntje komen.
5'
Ook in de vijfde minuut een kans voor Polen. Weer wordt Robert Lewandowski weggestuurd, ditmaal tilt hij de bal over de doelman heen, maar doet dat wel in buitenspelpositie. Daarnaast gaat de bal ook langs de goal.
4'
Dat had hem moeten zijn!
Nu krijgt ook Lewandowski een dot van een kans. De voorzet vanaf de linkerkant is op maat. Lewandowski kan zonder aarzelen binnenschieten, maar hij tilt de bal over het doel van de tegenstander.
3'
Milik met de eerste kans!
Daar is Polen al. Het duo Robert Lewandowski en Arkadiusz Milik weet elkaar al vroeg in de wedstrijd te vinden. Met een mooi balletje achter het standbeen stuurt Lewandowski Milik in de zestien, die faalt echter één op één.
1'
We zijn onderweg in Marseille. Polen heeft afgetrapt voor het begin van de wedstrijd!
1'
De volksliederen klinken door het Vélodrome in Marseille, waar Polen en Oekraïne zich opmaken voor de laatste wedstrijd van de poulefase. Voor Oekraïne klinkt het volkslied voor het laatst op dit toernooi, zij gaan na vanavond weer naar huis.
Mikhail Fomenko, bondscoach van Oekraïne heeft zijn opstelling op maar liefst vijf plaatsen gewijzigd ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Noord-Ierland. Vyacheslav Shevchuk, Yaroslav Rakitskiy, Viktor Kovalenko, Sergiy Sydorchuk en Evgen Seleznyov zijn naar de bank verwezen. Bogdan Butko, Oleksandr Kucher, Roman Zozulya, Ruslan Rotan en Oleksandr Zinchenko zijn de vervangers.

Ook bij Polen flink wat wijzigingen. Bij de Poolse selectie worden enkele spelers die al op scherp staan gewisseld, waardoor er ruimte ontstaat voor andere spelers, waaronder Piotr Zieliński, één van de grootste talenten van de ploeg. Hij vervangt Jakub Błaszczykowski. Verder zijn Łukasz Piszczek, Krzysztof Mączyński en Kamil Grosicki naar de bank verwezen. Thiago Rangel Cionek, Tomasz Jodłowiec en Bartosz Kapustka zijn de vervangers.
In groep C van het Europees Kampioenschap 2016 is nog van alles mogelijk. Drie van de vier ploegen uit deze poule kunnen nog eerste worden. Eén ding is wel zeker: Oekraïne is al uitgeschakeld en speelt vanavond tegen Polen voor de eer. Het duel tussen Oekraïne en Polen begint 18.00 uur. Tegelijkertijd speelt de nummer 1 van de poule, Duitsland, tegen Noord-Ierland.

Voor Oekraïne komt het Europees Kampioenschap al snel ten einde. De ploeg bestaat uit een paar Europese topvoetballers, maar op het grote toneel in Frankrijk konden zij het niet waarmaken. Na twee wedstrijden gespeeld te hebben, wisten het Oost-Europese land nog geen doelpunt te maken. Daarnaast was Oekraïne het eerste land dat uitgeschakeld werd.

Voor de tegenstander van Oekraïne vanavond liggen alle kaarten nog op tafel. De ploeg van bondscoach Adam Nawałka staat met vier punten uit twee wedstrijden op een tweede plaats. In het vorige duel speelde het nog gelijk tegen Duitsland, maar dat had ook maar zo anders kunnen aflopen. Ware het niet dat Ajax-aanvaller Arkadiusz Milik het vizier niet op scherp had staan. Polen kan vanavond bij winst zelfs groepswinnaar worden. Aan de andere kant kan het bij verlies ook maar zo weer zaken naar de derde plaats.

Oekraïne straks verder zonder Fomenko
Oekraïne heeft na vanavond in ieder geval een mannetje minder op de bank zitten dan voorgaande wedstrijden. De Oekraïense bondscoach Fomenko heeft namelijk aangegeven zijn ontslag in te dienen na het EK. “Wat heeft het voor zin om te blijven als ik heb gefaald de doelstelling voor dit toernooi te halen?”

Daarnaast zal naar alle waarschijnlijkheid ook Evgen Seleznyov een kind van de rekening zijn na de matige prestaties van Oekraïne tegen Noord-Ierland (0-2 verlies). De spits van Kuban Krasnodar zal waarschijnlijk zijn plaats afstaan aan Roman Zozulya. De aanvaller van Dnipro Dnipropetrovsk was tijdens het duel met Noord-Ierland ook al de vervanger van Seleznyov.

Polen nog zonder Szczęsny
Bij Polen is de verwachting dat Nawałka zijn opstelling voor vanavond niet gaat wijzigingen. Dat zou dan betekenen dat dezelfde elf namen die in actie kwamen tegen Duitsland, ook vanavond van start zullen gaan. Dat betekent ook dat doelman Wojciech Szczęsny opnieuw wordt vervangen door Łukasz Fabiański. Szczęsny liep in het eerste duel op EURO 2016 een blessure op aan het bovenbeen.

Hoe de exacte opstellingen er vanavond uit gaan zien dat weten we rond de klok van 17.00 uur. Het duel van vanavond staat onder leiding van de Noorse scheidsrechter Svein Moen. Hij floot eerder dit toernooi ook de wedstrijd tussen Wales en Slowakije (2-1). Mijn naam is Thomas Mulder en ik breng verslag uit van deze wedstrijd. Veel volgplezier.