30.06.2016 23:43

Portugal via strafschoppen naar halve finale

Portugal heeft zich via strafschoppen geplaatst voor de halve finale van het EK in Frankrijk. Na 120 minuten stond het 1-1 in Marseille, maar Portugal nam de strafschoppen beter: 5-3

Al na twee minuten spelen in Marseille had Polen een voorsprong te pakken. Cédric Soares ging gruwelijk in de fout, waardoor Kamil Grosicki kon ontsnappen met de bal. Grosicki gaf de bal voor vanaf de linkerflank en bracht daarmee Robert Lewandowski in stelling. De Poolse spits had nog niet gescoord tijdens het EK in Frankrijk, maar deze keer was het wel raak: 1-0.

Portugal had het lastig na de vroege achterstand, maar kwam langzamerhand beter in de wedstrijd. De Portugezen moesten tijdens de eerste 45 minuten het spel maken, terwijl Polen op de counter loerde. Grote kansen waren er tijdens de eerste helft eigenlijk niet, maar toch wist Portugal op gelijke hoogte te komen. Het grote talent Renato Sanches ging de combinatie aan met Nani. Renato Sanches wist daardoor in kansrijke positie te komen en schoot - via het been van Grzegorz Krychowiak - raak: 1-1.

Na rust bleef het spelbeeld onveranderd. Portugal moest het spel maken, maar deed dat in een te laag tempo. Aan de andere kant deed Polen weinig moeite om de aanval te zoeken. De verdediging was - ondanks het feit dat beide ploegen wisten te scoren tijdens de eerste helft - heer en meester, want ook na rust werden er weinig kansen gecreëerd. Adrien Silva kreeg namens Portugal nog wel een aardige kans, maar zijn poging werd geblokt door Krychowiak. In de slotfase kreeg Cristiano Ronaldo nog een levensgrote mogelijkheid, maar de aanvaller maaide langs bal. Tijdens de verlenging werd er niet gescoord, waardoor er strafschoppen genomen moesten worden. Jakub Błaszczykowski faalde vanaf elf meter, waarna Ricardo Quaresma de beslissende strafschop tegen de touwen schoot: 5-3.

Portugal speelt woensdagavond in Lyon tegen de winnaar van Wales/België.

Door: Jurre Hermans