20:45 uur
Sevilla FC
2:3
1 : 0 Torinfos in de Ticker Nikola Kalinić 7. / Kopbal  (Matheus)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Grzegorz Krychowiak 28. / Schot met rechts  (Carlos Bacca)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Carlos Bacca 31. / Schot met rechts  (Reyes)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Ruslan Rotan 44. / dir. vrije trap
2 : 3 Torinfos in de Ticker Carlos Bacca 73. / Schot met links  (Vitolo)

90'
In een wat mindere tweede helft heeft Sevilla uiteindelijk verdiend de overwinning over de streep getrokken. Door een laat doelpunt van Carlos Bacca pakken de Spanjaarden opnieuw de titel en prolongeren ze de winst in de Europa League met een 2-3 overwinning op Dnipro. Sevilla is een verdiende winnaar en komt volgend jaar uit in de groepsfase van de Champions League.
90'
90'
De supporters van Sevilla vieren al uitgebreid feest op de tribunes van het Nationale Stadion in Warschau. De overwinning lijkt de Spanjaarden niet meer te kunnen ontglippen.
90'
Het wordt nog enorm spannend want Dnipro geeft niet op. Via opportunistisch spel gaan de tien spelers van Dnipro opzoek naar de 3-3.
90'
Er komen nog vier minuten extra bij in de tweede helft. Kan Dnipro alsnog verrassen in blessuretijd?
89'
De wisselmogelijkheden zijn op voor coach Miron Markevich waardoor Dnipro de laatste minuten met tien spelers verder zal moeten.
89'
Wissel in bij Sevilla FC -> Iborra
89'
Wissel uit bij Sevilla FC -> Éver Banega
87'
Blessurebehandeling bij Matheus! De Braziliaanse voorhoedespeler van Dnipro gaat even van zichzelf af en stort neer op het veld. Matheus lijkt van het veld te moeten per brancard.
86'
Sevilla gaat ondertussen vele malen wisselen om de tijd wat sneller voorbij te laten gaan. Ondanks de goede voorsprong maakt coach Unai Emery zich echter nog steeds druk.
85'
Wissel in bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Yevhen Shakhov
85'
Wissel uit bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Jaba Kankava
83'
Gele kaart voor Léo Matos (Dnipro Dnipropetrovsk)
De Braziliaanse verdediger deelt een flinke beuk uit aan Stéphane Mbia.
82'
Sevilla heeft de zaakjes prima op orde. Het uitgebalanceerde elftal met krachtige verdedigers, opkomende backs, technisch begaafde middenvelders en scorende spits is een terechte winnaar van de Europa League.
82'
Wissel in bij Sevilla FC -> Kevin Gameiro
82'
Wissel uit bij Sevilla FC -> Carlos Bacca
79'
Bacca met zijn kans op 2-4! Een fantastische voorzet vanaf rechts wordt idem dito gekeerd door doelman Denis Boyko van Dnipro. De inzet was opnieuw van doelpuntenmaker Bacca.
78'
Wat kan Dnipro nog voor elkaar spelen in het laatste kwartier van de wedstrijd. Het team van Miron Markevich lijkt kansloos tegen het vele malen sterkere Sevilla.
78'
Wissel in bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Evgen Seleznev
78'
Wissel uit bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Nikola Kalinić
75'
Gele kaart voor Ruslan Rotan (Dnipro Dnipropetrovsk)
Martin Atkinson toont zich even geen Engelse scheidsrechter en geeft voor lichte vergrijpen nu ook een gele prent.
75'
Met nog een kwartier te spelen lijkt Sevilla opnieuw de Europa League te grijpen. Zo prolongeren de Spanjaarden de cup voor de tweede keer.
74'
Gele kaart voor Carlos Bacca (Sevilla FC)
De doelpuntenmaker rekt wat lang bij het vieren van zijn goal en krijgt geel van Atkinson.
73'
Doelpunt voor Sevilla FC, 2:3 door Carlos Bacca
Daar is dan meteen weer de verdiende voorsprong voor de Spanjaarden. Er heerst even verwarring in de defensie van Dnipro en Sevilla profiteert direct. Vitolo steekt op Bacca die zijn tweede van de avond maakt: 2-3.
72'
De strijd word wat harder richting de slotfase. Sevilla is absoluut de betere ploeg en verdient de voorsprong. Het stugge Dnipro geeft zich echter niet zomaar gewonnen.
70'
Gele kaart voor Roman Bezus (Dnipro Dnipropetrovsk)
Hij staat er pas net in maar krijgt nu al een gele kaart. Bezus maakte een kleine overtreding op de helft van Sevilla.
69'
Martin Atkinson wuift veel weg op het gebied van overtredingen. Nu had de Engelse leidsman wellicht een penalty mogen geven aan Sevilla waar Vitolo neer wordt gehaald door Matheus.
68'
Wissel in bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Roman Bezus
68'
Wissel uit bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Valeriy Fedorchuk
67'
Gevaarlijke Spaanse corner! Daar was dan weer zo'n knaller van een hoekschop van Sevilla. Doelman Denis Boyko moet ingrijpen op een kopbal om vervolgens alert te zijn op de rebound.
64'
Ook de corners van Sevilla worden steeds gevaarlijker. Met de grote Coke en Stéphane Mbia hebben de Spanjaarden een sterke luchtmacht voor dit soort momenten.
62'
Gele kaart voor Daniel Carriço (Sevilla FC)
Het is de derde gele kaart in de wedstrijd voor de Spanjaarden. Daniel Carriço is te laat en vloert de benen van Nikola Kalinić.
61'
Er is even een fase aangebroken dat er wat minder gebeurd in Warschau. De spanning blijft desondanks om te snijden in deze mooie finale van de Europa League.
59'
Oh wat jammer nu. Absolute vedette Reyes wordt gewisseld door Unai Emery en vervangen door Coke. Dat betekent dat Aleix Vidal doorschuift en Coke de positie rechts in de verdediging overneemt. Ook is de invaller direct gebombardeerd tot nieuwe aanvoerder.
58'
Wissel in bij Sevilla FC -> Coke
58'
Wissel uit bij Sevilla FC -> Reyes
57'
Sevilla heeft het meeste initiatief in het begin van de tweede helft. De verdediging van Dnipro is echter nog strakker georganiseerd dan het al was. En dus is het lastig voor de Spanjaarden om een gaatje te vinden in de hechte defensie.
55'
Het meeste gevaar van Dnipro moet toch echt komen van Evgen Konoplyanka. De linksbuiten geniet veel buitenlandse interesse en schijnt wel oren te hebben naar een overgang richting de Premier League.
52'
Zo is ook de tweede helft weer uiterst vermakelijk begonnen. De sfeer zit er goed in waardoor het een mooi Europees avondje betreft in Warschau.
49'
In één minuut tijd krijgen beide teams een kleine mogelijkheid. Allereerst wordt Carlos Bacca teruggefloten van buitenspel waardoor hij niet zijn weg kan vervolgen richting het doel van Dnipro. Even later counteren de Blauwhemden naar het Spaanse doel met uiteindelijk geen succes ten gevolge.
48'
De laatste keer dat Dnipro twee of meer doelpunten maakte in de Europa League was in de zestiende finales. Het lukte zowel in het thuis- als uitduel tegen Olympiakos Piräus. Nog niet eerder produceerde het team uit Oekraïne meer dan twee doelpunten in een wedstrijd dit Europese seizoen.
46'
Het tweede bedrijf van de Europa League-finale is in gang gezet door Dnipro. Het is te hopen op net zo'n mooie helft als de eerste.
46'
45'
In een zeer vermakelijke eerste helft wist zowel Dnipro als Sevilla te overtuigen. Na zeven minuten bracht Nikola Kalinić Dnipro verrassend op voorsprong. Daarna werd Sevilla sterker en scoorde het tweemaal snel na elkaar. De doelpuntenmakers waren Grzegorz Krychowiak en aanvoerder Reyes. Vlak voor rust werd het toch weer gelijk door een fraai benutte vrije trap van aanvoerder Ruslan Rotan: 2-2.
45'
45'
Gele kaart voor Nikola Kalinić (Dnipro Dnipropetrovsk)
De Kroatische spits van Dnipro gaat stevig het duel aan met zijn ellebogen achteruit en krijgt ook geel.
45'
Gele kaart voor Grzegorz Krychowiak (Sevilla FC)
De Pool moet even ingrijpen en incasseert rondom de middenlijn een gele kaart.
44'
Doelpunt voor Dnipro Dnipropetrovsk, 2:2 door Ruslan Rotan
En het staat weer gelijk. Wat een geweldig doelpunt van aanvoerder Rotan. Bijna uit stand schiet de 33-jarige middenvelder zijn team weer langszij met een bekeken vrije trap net buiten de zestien.
42'
Fantastische counter van Sevilla! Een goedlopende en snelle aanval via meerdere schijven belandt als laatste station bij Aleix Vidal. De rechtsback aan Spaanse kant komt graag op en ziet zijn afstandsschot net over de deklat vliegen.
40'
Even een rustige fase in de wedstrijd. Sevilla verdedigt de voorsprong en laat Dnipro komen. De creativiteit moet met name van Evgen Konoplyanka komen en dat is bij Sevilla bekend. De Spanjaarden hebben dan ook regelmatig meerdere spelers op de linksbuiten van Dnipro staan.
37'
Konoplyankaaaaaa! Daar laat de linksbuiten van Dnipro even zijn klasse zien. De vedette kapt naar binnen en haalt verwoestend uit op het doel van Sergio Rico. De goalie van Sevilla staat echter op zijn post en verwerkt het schot met een sierlijke save.
35'
Nog ongeveer tien minuten te spelen tot de theepauze. Dnipro is behoudens het doelpunt zeer matig, met name in defensief opzicht. Sevilla wacht de kansen geduldig af en is effectief via uitblinkers Bacca en Krychowiak.
33'
Zo is het tot nu toe zeer verrassend een fantastische finale in Polen. Het favoriete Sevilla komt uitstekend terug na een vroege achterstand en lijkt nog niet klaar te zijn.
31'
Doelpunt voor Sevilla FC, 1:2 door Carlos Bacca
Wat gaat het snel ineens in het Naradowy Stadion in Warschau. Reyes heeft een perfecte steekpass in huis richting Bacca. De defensie van Dnipro let even niet op waardoor de Columbiaanse spits even te vlug is. Koeltjes en bekeken passeert Bacca de doelman om vervolgens Sevilla op voorsprong te schieten.
30'
Sevilla werd na het doelpunt van Dnipro steeds beter en ziet dit dus beloond worden met een goal. Toch moeten de Spanjaarden waken voor de sluwe counters van Dnipro Dnipropetrovsk.
28'
Doelpunt voor Sevilla FC, 1:1 door Grzegorz Krychowiak
De verdiende gelijkmaker is er al binnen het half uur. Uitgerekend Krychowiak maakt de 1-1. Uit een cornervariant belandt de bal via Carlos Bacca rondom de penaltystip voor de voeten van de Pool. De beste man van het veld kapt en schiet vervolgens hard en laag raak.
26'
De winnaar van de finale sleept niet alleen een mooi geldbedrag en de eer binnen. Tevens plaatst het beste team van de Europa League zich voor de groepsfase van de Champions League volgend seizoen.
24'
Opnieuw een kans voor Sevilla! Weer is uitblinker Krychowiak aan Spaanse kant betrokken bij de kans. De Pool kopt bij de tweede paal een corner van Éver Banega goed naar de grond maar ziet zijn inzet gekeerd worden door doelman Boyko.
23'
Voorlopig mogen we niet klagen over het niveau van de finale. Het spel golft op en neer en beide teams schromen niet tot het ingaan van stevige duels.
20'
Lekker schot van Reyes! Een juweel van een pass van Grzegorz Krychowiak belandt van grote afstand op de borst van Reyes. De aanvoerder van Sevilla kapt vervolgens goed naar binnen om via een strak schot uit te halen richting de korte hoek. De poging van de Spanjaard is goed maar gaat enkele decimeters naast het doel van keeper Denis Boyko.
18'
Sevilla maakte in het gehele toernooi ongeveer twee maal zoveel doelpunten dan de tegenstanders uit Oekraïne. Desondanks bleek Dnipro meester in het verdedigen van een resultaat en boekte het vaak nipte overwinningen.
17'
Gele kaart voor Jaba Kankava (Dnipro Dnipropetrovsk)
De kale beul van Dnipro pakt de verwachte gele kaart door een sliding in te zetten op de benen van Reyes. Ondanks dat Kankava de Spanjaard niet raakt is de eerste gele prent van de finale voor hem.
15'
Het eerste kwartier zit er op in de Europa League-finale. Dnipro staat voorlopig verrassend op een 1-0 voorsprong door een rake kopbal van Nikola Kalinić. Sevilla is geschrokken maar pakt de draad langzaam aan weer op.
12'
Sevilla ziet de noodzaak in en gaat vol op de aanval. Kort na elkaar worden twee schoten op doel geblokt van Vitolo en Aleix Vidal.
11'
De enige Pool op het veld vanavond in Warschau is Grzegorz Krychowiak. De 25-jarige middenvelder van Sevilla speelde voornamelijk in Frankrijk en beleeft een hoogtepunt in zijn nog prille carrière.
8'
Zo ligt de wedstrijd direct open en is dat natuurlijk zeer prettig. Dnipro zal nog meer een bus gaan parkeren en de sluizen dichtgooien om het Sevilla lastig te maken. De Spanjaarden dienen creatief te zijn om tot mogelijkheden te komen in de komende tachtig minuten.
7'
Doelpunt voor Dnipro Dnipropetrovsk, 1:0 door Nikola Kalinić
Jazeker een vroeg doelpunt in de finale! En heel verrassend komt Dnipro op voorsprong via topscorer Kalinić. De doelpuntenmaker kopt de bal door naar Matheus die op zijn beurt een perfecte assist aflevert. Nikola Kalinić weet daar wel raad mee en kopt zijn team op een vroege voorsprong: 1-0.
4'
Coach Unai Emery van de Spanjaarden is als altijd weer druk coachend aan de zijkant van het veld. De succestrainer hoopt vanavond de titel van vorig jaar te prolongeren in het Naradowy Stadion. Vorig seizoen werd Benfica verslagen na strafschoppen.
2'
De eerste mogelijkheid zou er kunnen zijn voor Carlos Bacca. De spits van Sevilla neemt een lange bal goed aan op zijn borst maar schiet vervolgens in het wilde weg hoog over het doel van Dnipro.
1'
De finale van de Europa League is in gang gezet door scheidsrechter Martin Atkinson. Het blauwe Dnipro neemt het op tegen het rode Sevilla in Warschau!
1'
Bij zowel Sevilla als Dnipro spelen de beste spelers vanavond. Coach Unai Emery kiest onder andere voor vedettes Reyes, Carlos Bacca en Aleix Vidal. Dnipro kan vanavond weer beschikken over Evgen Konoplyanka en voor hem kiest coach Miron Markevich voor de topscorer van Dnipro in Europees verband Nikola Kalinić.

Welkom bij de Europa League Finale tussen Dnipro Dnipropetrovsk en Sevilla FC! De eindstrijd tussen de Oekraïners en Spanjaarden begint woensdagavond om 20.45 uur. Mijn naam is Koen Larmit en ik zal live verslag doen van de wedstrijd in Warschau. Rond de klok van acht uur worden de opstellingen bekend gemaakt onder het kopje wedstrijddetails.

Dnipro Dnipropetrovsk
Dé verrassing van de editie 2014-2015 in de Europa League komt uit Oekraïne: Dnipro. Het is een lastig uit te spreken naam en tevens voor vele clubs een lastige tegenstander gebleken. Het team van Miro Markevich kan zeer goed verdedigen en pakt met weinig goals vele punten. De Blauwhemden wisten dan ook nooit meer dan twee doelpunten te maken in iedere Europa League wedstrijd dit seizoen.

Afgelopen zaterdag lukte dat in de Premyer Liga wel. De topper thuis tegen Shakthar Donetsk werd gewonnen met 3-2. Zo beleefde de nummer drie van Oekraïne een goede generale voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Dnipro staat voor het eerst in een Europese finale en strijd niet alleen voor de prestatie. In een land wat geteisterd wordt door oorlog spelen ook nog andere belangen mee.

Sevilla FC
Koning Europa League, zo mogen de manschappen van coach Unai Emery toch wel genoemd worden. De edities van 2006, 2007 en 2014 werden al gewonnen waardoor titelprolongatie ook dit jaar weer in zicht is voor Sevilla. In het Stadion Naradowy te Warschau zullen de Spanjaarden echter alle zeilen bij moeten zetten om de taaie tegenstander uit Oekraïne van zich af te schudden. Vorig jaar werd in Turijn het Portugese SL Benfica na strafschoppen verslagen.

De club uit Andalusië heeft een prachtig Europees seizoen gedraaid. In de gehele campagne werd slechts één maal verloren. En dat was uitgerekend in Rotterdam waar Sevilla met 2-0 verloor van Feyenoord. Na de groepsfase werden grootheden als Borussia Mönchengladbach, Villarreal CF, Zenit St. Petersburg en ACF Fiorentina verslagen. Extra pikant in de finale is dit jaar dat de winnaar zich tevens rechtstreeks plaats voor de Champions League van 2015-2016.