05.05.2016 22:55

Sevilla voltooit trilogie en bereikt finale weer

Titelhouder Sevilla heeft voor het derde jaar op rij de finale van de Europa League gehaald. In eigen huis werd donderdagavond met 3-1 gewonnen van Shakthar Donetsk. De Franse spits Kevin Gameiro was de grote man met twee doelpunten.

De Zuid-Spanjaarden brachten aanvoerder Coke en Benoît Trémoulinas in plaats van Escudero en Evgen Konoplyanka. Bij Shakthar was Eduardo de vervanger van Facundo Ferreyra als diepste spits. De man van de openingsfase was echter Kevin Gameiro. Vorige week maakte de Franse spits de belangrijke 2-2 vanaf de strafschopstip en nu was hij de maker van de openingstreffer. Na geblunder van Maksym Malyshev kon de messcherpe spits de bal onder doelman Andriy Pyatov schuiven: 1-0.

Sevilla leunde comfortabel achterover en zag Shakthar veel overtredingen maken en daarvoor gele kaarten krijgen van scheidsrechter Björn Kuipers. Beetje bij beetje kwamen de Oekraïense bezoekers echter steeds dichter bij het doel van Sevilla. De thuisploeg werd wat gemakzuchtig en ging fouten maken. Vlak voor rust counterde Shakhtar naar de verrassende gelijkmaker. Marlos bediende zijn landgenoot Eduardo met een puntgave steekpass. De oud-spits van Arsenal bleef koel en schoof de bal langs doelman David Soria: 1-1. Zo was de spanning weer terug in Ramón Sánchez Pizjuán.

Na rust schoot Sevilla echter weer uit de startblokken. Wie anders dan Gameiro was verantwoordelijk voor de 2-1. De Fransman werd gelanceerd door Grzegorz Krychowiak, omspeelde doelman Pyatov en legde de bal vanuit een lastige hoek in het lege doel. Bij het juichen toonde Gameiro het shirt van ploeggenoot Michael Krohn-Dehli. De Deen brak vorige week als invaller zijn knieschijf in Lviv en is geruime tijd uitgeschakeld. Even later werd het zelfs 3-1. Rechtsback Mariano knalde met buitenkant voet van grote afstand de bal in de verre hoek en liet Pyatov kansloos.

Sevilla bleef de betere en het geloof bij Shakthar ebde na de ruimere achterstand steeds verder weg. De thuisploeg had veel vertrouwen en domineerde in het tweede bedrijf. De succesformatie kreeg zelfs nog de betere mogelijkheden, maar gescoord werd er niet meer. Door de overwinning mag Sevilla zich op gaan maken voor de derde Europa League-finale op rij. De vorige twee edities werden gewonnen tegen respectievelijk SL Benfica en Dnipro Dnipropetrovsk. Op woensdagavond 18 mei strijdt titelhouder Sevilla in Basel tegen Liverpool in de finale.

Door: Koen Larmit

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner