27.05.2015 22:38

Sevilla kroont zich tot winnaar Europa League

In een geweldige finale heeft Sevilla woensdagavond zijn titel met succes geprolongeerd. In Warschau werd toernooiverrassing Dnipro Dnipropetrovsk na een spannend duel met 2-3 verslagen. Colombiaan Carlos Bacca was de grote man met twee doelpunten. De Spanjaarden grijpen zo de vierde titel in de Europa League en mogen zich recordhouder noemen.

Het begin was fantastisch in het Narodowy Stadion te Warschau. Zeer verrassend kwam namelijk Dnipro op voorsprong na zeven minuten. Nikola Kalinić zette de aanval zelf op en rondde deze met zijn hoofd af: 1-0. Dnipro had haar droomstart en kon de voorsprong met de befaamde tactiek gaan verdedigen. Sevilla had echter andere plannen en zette er een tandje bij. Na wat kleine mogelijkheden via schoten van grotere afstand werden de Spanjaarden steeds gevaarlijker.

In de 28e minuut werd het team van coach Unai Emery beloond na het goede spel. Uitblinker Grzegorz Krychowiak maakte de gelijkmaker na een cornervariant: 1-1. De Pool scoorde ter hoogte van de penaltystip met een laag en hard schot. Sevilla zette door en kwam even later zelfs op voorsprong. Na een wereldpass van aanvoerder Reyes kon Carlos Bacca de defensie van Dnipro afschudden en vervolgens doelman Denis Boyko omspelen. De Colombiaanse goalgetter rondde bekwaam af en bracht zijn team op voorsprong: 1-2.

Het duel bleef zeer vermakelijk en beide teams kregen nog een kans via een afstandschot. Evgen Konoplyanka zag zijn fantastische schot gekeerd worden door Sevilla-goalie Sergio Rico. Aan de andere kant schoot Aleix Vidal een poging buiten de zestien net over de lat van Dnipro. In de 44e minuut mocht Dnipro alsnog de gelijkmaker op het scorebord zetten. Aanvoerder Ruslan Rotan scoorde bekeken vanuit een vrije trap vanaf ongeveer achttien meter: 2-2.

De tweede helft ging op dezelfde voet verder met een spannende strijd en fraaie aanvallen. Grote kansen bleven echter uit in het begin van het tweede bedrijf. Na een klein uur spelen werd uitblinker Reyes vervangen door landgenoot Coke. De wedstrijd zat dan ook in het derde kwart in een dipje. Sevilla werd met name gevaarlijk via de goede hoekschoppen van Éver Banega. Na 73 minuten was het dan verdiend raak voor Sevilla. Carlos Bacca strafte verdedigend falen van Dnipro af en maakte op aangeven van Vitolo zijn tweede van de avond: 2-3.

Even later kreeg de Colombiaan zelfs de kans op zijn derde doelpunt van de avond. De spits zag echter zijn kopbal van dichtbij fantastisch gekeerd worden door doelman Boyko. Ondertussen werd het duel wat onvriendelijker waardoor scheidsrechter Martin Atkinson genoodzaakt was om vele gele kaarten te trekken. Sevilla kwam nooit meer in gevaar en bleek een verdiende winnaar. Met een prachtige 2-3 prolongeren de Spanjaarden hun titel en kronen ze zich voor een vierde maal tot winnaar van de Europa League.

Door: Koen Larmit