03.07.2019 12:30

Onlangs nog EL-finalist, nu is Oekraïense club opgedoekt

De club met ongeveer de meest lastige uit te spreken naam bestaat niet meer: Dnipro Dnipropetrovsk. Dat is een hard gelag voor de voetbalwereld, aangezien het vier jaar terug nog Europa League-finalist was.

In het seizoen 2014/15 schakelde Dnipro Dnipropetrovsk onder meer nog Ajax uit in de achtste finale van het tweede Europese toernooi door een treffer van topspeler Yevhen Konoplyanka in de verlenging. Ook zette het dat seizoen het Griekse Olympiakos, Club Brugge uit België en het Italiaanse SSC Napoli aan de kan in de knockout-fase van het toernooi. De finale ging echter verloren van Sevilla FC. De nieuwe club van aanvaller Luuk de Jong mocht de prijs liften na een 3-2 overwinning.

Na die finale ging het bergafwaarts met Dnipro Dnipropetrovsk. Toen de club niet in staat was om trainer Juande Ramos en andere leden van de staf te betalen, resulteerde dat in boetes en straffen. Nadat het twaalf punten in mindering kreeg, degradeerde de ploeg gedwongen in 2016/17 naar het derde niveau. Ook in de competitie daaronder ontving Dnipro Dnipropetrovsk een straf waardoor het wederom degradeerde.

Daardoor belandde het dit seizoen bij de amateurs, maar Dnipro Dnipropetrovsk heeft zich niet aangemeld en heeft geen spelerslijst ingeleverd bij de Oekraïense voetbalbond. Dat betekent dat het niet staat ingeschreven en dat heeft als gevolg dat de club per direct niet meer bestaat. Een pijnlijk gegeven voor de club die vorig seizoen honderd jaar bestond. De gloriedagen van Dnipro Dnipropetrovsk waren in de jaren tachtig, toen het tweemaal winnaar werd van de Premyer Liga en de Kubok en de Superkubok wist te winnen.

Toch Dnipro in Premyer Liga
Dit seizoen zal er toch een Dnipro actief zijn op het hoogste niveau, om precies te zijn Dnipro-1. Die club, met legercommandant Yuri Bereza als voorzitter, werd opgericht door de steenrijke voorzitter Ihor Kolomoyskyi met als doel Dnipro Dnipropetrovsk te vervangen. Laatstgenoemde club gleed steeds verder de afgrond in, terwijl Dnipro-1 bezig is aan een opmars. De afgelopen twee seizoenen werd het zelfs kampioen op het derde en tweede niveau, waardoor de ploeg aankomend seizoen uitkomt in de Premyer Liga met spelers, staf en accommodatie van het oude Dnipro Dnipropetrovsk.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner