19:00 uur
Celtic FC
2:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Nir Bitton 8. / Schot met rechts  (Kris Commons)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Viktor Fischer 25. / Schot met rechts  (Davy Klaassen)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Mikael Lustig 42. / Kopbal  (Kris Commons)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 84. / dir. vrije trap

90'
Ajax heeft zichzelf in de eerste helft de das omgedaan. De ploeg gaf twee goals te makkelijk weg en kon daardoor in de tweede helft alleen maar de schade beperkt houden. De druk op de verdediging van Celtic resulteerde vijf minuten voor tijd in de gelijkmaker van Schöne, die een vrije trap in de verre hoek krulde. Milik had vlak voor tijd nog voor de winnende kunnen zorgen, maar de spits kopte van dichtbij over.
90'
90'
Dat MOEST de 3-2 zijn!!
Milik mist dé kans op de eerste voorsprong van de avond voor Ajax. Een voorzet bij de tweede paal komt op het hoofd van de Pool, die volledig vrijstaat. De spits mikt echter over het doel van Gordon.
89'
Gele kaart voor Thulani Serero (AFC Ajax)
Invaller Serero verspeelt de bal rondom de zestien van Celtic en wil een counter van de Schotten vroeg stoppen. Hij werpt zichzelf voor de tegenstander en bal, maar maakt daarbij een overtreding, die volgens de scheidsrechter goed voor geel is.
88'
Ajax blijft het veelvuldig proberen via voorzetten, maar daar hebben de stugge verdedigers van Celtic nog niet heel veel last van.
87'
Het tijdrekken van Celtic was bij de 1-2 voorsprong al erg, na de rode kaart werd het nog erger, maar na de gelijkmaker is het wel heel extreem geworden. Elk tikje levert een zware blessure op, maar het spel is inmiddels weer hervat. Ajax blijft veelvuldig in balbezit.
84'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:2 door Lasse Schöne
Invaller Lasse Schöne doet het tegen Celtic, weer!! De Deen zet een vrije trap op vanaf links en mikt slim in de lange hoek. Niemand raakt de bal aan, inclusief keeper Gordon, waardoor de bal zomaar in de lange hoek vliegt. 2-2 in Amsterdam, waar Ajax met een mannetje meer speelt.
83'
Wissel in bij Celtic FC -> Saidy Janko
83'
Wissel uit bij Celtic FC -> Kris Commons
83'
Celtic komt niet meer uit de eigen zestien, Ajax omsingelt het strafschopgebied. Het is wachten op de gelijkmaker.
80'
De paal!! Ajax heel dicht bij de gelijkmaker!
Eindelijk wordt een voorzet van El Ghazi op waarde geschat, maar de schampkopbal van Milik, vlak voor het doel, eindigt tegen de rechterpaal.
78'
Bijna is daar Klaassen met het hoofd!
Een rommelige aanval eindigt op links bij Dijks, die direct voorzet. Hij vindt zijn aanvoerder, maar die krijgt op de penaltystip zijn hoofd niet goed tegen de bal en kopt naast.
76'
Na een boel wisselingen rest nog de vrije trap, maar die wordt door Milik vanaf ruim twintig meter over het doel geschoten. Wat kan Ajax nog in de resterende tijd?
75'
Wissel in bij Celtic FC -> Tyler Blackett
75'
Wissel uit bij Celtic FC -> James Forrest
75'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
75'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
74'
Geel-rode kaart voor Emilio Izaguirre (Celtic FC)
Is dit dan het keerpunt in de wedstrijd!? Celtic moet nog vijftien minuten verder met tien man, als Izaguirre zich vergrijpt aan El Ghazi. De rechtsbuiten van Ajax komt naar binnen en wordt ten val gebracht door zijn directe tegenstander. Izaguirre had al geel en krijgt nu dus rood.
71'
Nog twintig minuten te gaan. Celtic is alvast begonnen met tijdrekken, Ajax heeft via Serero weer wat nieuw gif in de ploeg gekregen. De drang naar voren is niet verdwenen, maar Ajax komt simpelweg moeilijk tot kansen.
69'
Wissel in bij Celtic FC -> Efe Ambrose
69'
Wissel uit bij Celtic FC -> Mikael Lustig
69'
Bijzonder hoor. Molde FK staat in de groep van Ajax en Celtic met 3-1 voor tegen Fenerbahçe.
68'
Gele kaart voor Stefan Johansen (Celtic FC)
Stefan Johansen springt voor Cillessen, die net een uittrap wil nemen. Het komt de voetballer van Celtic op geel te staan, waarmee het totaal aantal kaarten voor de uitploeg van vanavond naar drie stijgt.
66'
Serero heel belangrijk in de verdediging!
De Zuid-Afrikaan vergeet zijn verdedigende taken niet als Celtic countert. Hij werkt een voorzet weg, die anders Commons zou bereiken in de zestien.
65'
Oh, oh, oh, Gudelj toch! De Serviër mikt de bal huizenhoog over het doel en bereikt de tribune achter het doel. Knap, aangezien er nog een hele gracht tussen de tribune en het veld zit.
64'
Gele kaart voor Mikael Lustig (Celtic FC)
De tweede kaart van de wedstrijd is ook voor een speler van Celtic. Serero lokt met zijn eerste actie van de wedstrijd een sliding uit bij doelpuntenmaker Lustig. De Zweed is te laat en gaat dus op de bon. Vrije trap voor Ajax op ruim twintig meter van het doel. Gudelj gaat achter de bal staan..
63'
Het wordt een dubbele wissel. Younes debuteerde prima, maar is nog niet fit genoeg voor een volledige wissel. Sinkgraven wordt ook naar de kant gehaald, voor hem in de plaats komt Thulani Serero, die dit seizoen zijn eerste, officiële speelminuten maakt voor Ajax.
62'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
62'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
62'
Wissel in bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
62'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
61'
Celtic nu met meer dan een speldenprik. Een lange voorzet wordt verkeerd ingeschat door Dijks, maar Griffiths schat de inzet wel op waarde. Hij moet de bal op moeilijke wijze op de pantoffel nemen bij de tweede paal, maar raakt met een stuit het zijnet.
59'
Arkadiusz Milik wordt door De Boer geroepen. De Pool heeft zich in tien minuten warmgelopen en maakt zich op voor een invalbeurt.
56'
Gele kaart voor Emilio Izaguirre (Celtic FC)
De eerste kaart van de wedstrijd is voor een speler van Celtic. Izaguirre glijdt hard door op Kenny Tete, die doet alsof hij een lange trap naar voren geeft, maar de bal achter zijn standbeen terughaalt.
55'
Celtic meldt zich voor het eerst bij het doel van Ajax. Cillessen werkt een corner weg met één vuist, maar mikt het speeltuig recht in de voeten van Forrest. Die ramt de bal op doel, maar raakt Nemanja Gudelj. De rebound wordt vervolgens uit de hoek gehaald.
54'
Het past weer net niet bij Ajax!
Eerst kan Fischer een bal in zestien niet controleren, vervolgens krijgt Klaassen in diezelfde zestien de bal net achter zich gespeeld. Zijn de aannames of de inspeelballen wel goed, dan krijgt Ajax een honderd procent kans.
52'
Het begin van Ajax is opnieuw hoopvol. De ploeg meldt zich vaak genoeg op de helft van Celtic, dat het allemaal wel best vindt. Is dat Europese geslepenheid van de Schotse ploeg?
48'
Twee keer gewoon net niet!
Younes krijgt al struikelend de bal in zijn bezit op de rand van de zestien, maar de Duitser krijgt daardoor de bal niet lekker richting Klaassen. Hij probeert het wel, twee keer zelfs, maar Dedryck Boyata staat in de weg. Onderschept de oud-speler van FC Twente niet, komt Klaassen gewoon één op één met Gordon.
46'
Ajax moet presteren in de tweede helft om een punt te pakken tegen Celtic. Trainer Frank de Boer wil de thuiswedstrijden in de Europa League winnen en dan één keer punten pakken buiten Nederland. Dan moet het dus nog wel even aan de bak vanavond.
46'
45'
Twee fouten in de defensie van Ajax worden keihard afgestraft door Celtic. De Schotten zijn messcherp voor de goal en kwamen binnen tien minuten op voorsprong via Bitton, die vrijgelaten werd op rechts en de lange hoek vond met een lage schuiver. Via een knappe aanval kwam Ajax langszij, maar vlak voor rust kon Lustig in alle vrijheid een corner binnen koppen: 1-2.
45'
44'
Dan kun je nog heersen in eigen huis, als je spelers zo vrij laat staan bij een corner, is winnen onmogelijk. Ajax moet in de tweede helft hard aan de slag gaan om nog een resultaat te behalen in eigen huis.
42'
Doelpunt voor Celtic FC, 1:2 door Mikael Lustig
Wat doet Ajax dit weer slordig zeg! Mikael Lustig wordt bij een corner volledig vrijgelaten rondom de tweede paal en dan is het voor de verdediger een koud kunstje om de bal door de benen van Sinkgraven te koppen en het net te doen bollen: 1-2.
40'
Jasper Cillessen redt Ajax!
Celtic gooit snel in en meteen is Leigh Griffiths levensgevaarlijk. Hij profiteert van een balletje dat op de achterlijn terug wordt gelegd en vindt bijna de linkerhoek met een frommelschot op een kleine tien meter van het doel. Met een katachtige reflex houdt Cillessen de stand op 1-1.
38'
In de groep van Ajax is het Noorse Molde FK op een voorsprong gekomen tegen Fenerbahçe. Ajax speelt de volgende Europese wedstrijd tegen de Scandinavische ploeg.
36'
Fischer lijkt zich overigens uitstekend te vermaken op de positie van aanvallende middenvelder. Hij trekt het spel naar zich toe en probeert vervolgens de bal te verdelen over de flanken. Is dit ook iets om te herhalen in de Eredivisie?
33'
Na de gelijkmaker blijft Ajax het initiatief houden, maar er gaat ook genoeg mis bij de Amsterdammers. Vooral Sinkgraven en El Ghazi zitten nog niet bijzonder lekker in de wedstrijd.
30'
Overigens is FC Groningen in de andere wedstrijd van vanavond op een 0-1 achterstand gekomen tegen Olympique Marseille. Deze wedstrijd is ook te volgen via Voetbal.com, net als het duel van AZ met Partizan!
28'
Zo kunnen de negatieve gedachtes opzij worden gezet. De fout van Sinkgraven/Riedewald in de achtste minuut wordt vergeten, we beginnen weer op 'nul' in Amsterdam. Kunnen de Amsterdammers doorstoten richting de 2-1?
25'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:1 door Viktor Fischer
Zo moet dat!! Zo moet dat!! Wat een heeeeeeeeeerlijk doelpunt van Ajax zeg! Klaassen laat zien waarom er voor hem gekozen is als spits. Hij wordt aangespeeld, maar beroert de bal alleen met zijn hak, achter het standbeen. Hij vindt de aansluitende Fischer, die vanaf de zestien uithaalt in de rechterhoek en zodoende de gelijkmaker vindt: 1-1!
24'
De Boer heeft gekozen voor Klaassen als valse spits, omdat de centrale verdedigers van Celtic reuzen zijn en dus niet wendbaar. Klaassen moet geen kopduels winnen, maar de mandekkers meelokken en gaten creëren. Ballen worden echter regelmatig voor de pot geslingerd, waardoor Klaassen niet te winnen luchtduels aan moet gaan.
22'
Ajax op de counter en het oogt succesvol. Een lange haal naar voren van Mitchell Dijks wordt opgevangen en doorgespeeld door Klaassen, waarna de bal uiteindelijk bij El Ghazi komt. Die kan zijn actie op rechts echter niet voltooien, waarna Celtic kan uitverdedigen.
20'
De eerste Amsterdamse poging op doel komt op naam van Amin Younes, maar het cynische applaus in de Amsterdam ArenA verraadt al dat het een matige inzet was. Op links lukt het Younes niet om langs zijn man te komen, dus probeert hij het maar met zijn tegenstander voor de neus. Younes raakt de bal richting de korte hoek verkeerd, waardoor Gordon meer dan simpel op kan pakken.
19'
Celtic raakt niet snel onder de indruk van het combinatiewerk van Ajax. In de verdediging en op het middenveld mogen de Amsterdammers van alles, maar de aanvallers worden niet makkelijk bereikt. Zelf houdt Celtic het rustig, met een lange bal vanuit de verdediging als er druk wordt gezet.
16'
Dat leek er even op!
Anwar El Ghazi komt op snelheid langs Emilio Izaguirre en is vervolgens volledig vrij aan de rechterkant. Hij dribbelt de zestien in, maar wil na een kap zelf op doel schieten. Zijn poging strandt in een groep Celtic-spelers.
15'
Ajax heeft Craig Gordon nog niet kunnen testen. De ploeg is de wedstrijd wel met aanvallende intenties begonnen, maar kan nog geen kans forceren.
11'
Wat een pijnlijk begin voor Ajax, dat het achterin dicht leek te houden, maar bij de eerste fout rondom de zestien genadeloos afgestraft wordt.
8'
Doelpunt voor Celtic FC, 0:1 door Nir Bitton
De eerste kans in Amsterdam is meteen raak en de bal valt in het verkeerde netje! Daley Sinkgraven verliest de bal op het middenveld, maar Jaïro Riedewald kan oppikken. De centrale man verspeelt de bal echter direct en dan wordt Nir Bitton heel snel op rechts gevonden. Hij zoekt de verre hoek met een laag schot en vindt de lange hoek dus ook: 0-1.
6'
Overigens staat Frank de Boer voor de 44e keer als oefenmeester op het veld bij een Europees duel van Ajax. Hiermee passeert de huidige trainer Rinus Michels op de ranglijst. Louis van Gaal stond 59 keer aan het roer van Ajax in Europa.
4'
Ajax speelt vanavond de vijfhonderdste wedstrijd in de Amsterdam ArenA. Hiervan werden er 84 op Europees niveau afgewerkt en 331 in de competitie. In 1997 zette Ajax de grootste thuisoverwinning in Europa op het Amsterdamse scorebord, het werd 9-1 tegen Maribor.
1'
Voor het Nederlandse voetbal is het ontzettend belangrijk dat onze clubs punten gaan pakken in Europa. Ajax is inmiddels begonnen aan de Europese campagne, veel plezier bij dit duel!
1'
De opstellingen
Bij Ajax is Riechedly Bazoer geschorst, waardoor er een plek vrijkomt op het middenveld. Daley Sinkgraven gaat daar voetballen, samen met Nemanja Gudelj en Viktor Fischer. De Deen werd altijd als linksbuiten gebruikt, maar maakte de afgelopen weken indruk op de plek van aanvallende middenvelder. Davy Klaassen wordt de valse spits bij Ajax, op links staat debutant Amin Younes.

Bij Celtic niet bijzonder veel verrassingen. De ploeg is altijd favoriet in Schotland en laat dit zien door middel van aanvallend voetbal. Ook vanavond komen de Schotten in een aanvallende opstelling naar Amsterdam, met Leigh Griffiths, Kris Commons en James Forrest als diepste voetballers.
PSV heeft het goede voorbeeld gegeven in de Champions League, nu moeten Ajax, FC Groningen en AZ volgen in de Europa League. De Amsterdammers nemen het in de eerste wedstrijd van de groepsfase op tegen het Schotse Celtic. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe verslag van dit duel. Voor de opstellingen kun je rond 18.00 terecht onder het kopje wedstrijddetails.

Lange aanloop richting het eindtoernooi
Zowel Ajax als Celtic heeft nu al een flink aantal wedstrijden achter de rug. De thuisploeg van vanavond stroomde in de derde voorronde van de Champions League in, om een ticket voor het kampioenenbal af te dwingen. Tegen Rapid Wien lukte dit echter niet, waardoor de Amsterdammers een herkansing kregen in de Europa League. Tegen FK Jablonec gaf Ajax geen doelpunten weg en scoorde zelf één keer, waardoor de groepsfase van de Europa League werd bereikt.

Celtic stroomde in de tweede voorronde van de Champions League in en haalde uiteindelijk ten koste van UMF Stjarnan (4-1 en 2-0) en Qarabağ FK (0-0 en 1-0) de play-offs voor het eindtoernooi. In die ronde ging het echter in een tweeluik onderuit tegen Malmö FF, waardoor de Schotse recordkampioen veroordeeld werd tot het spelen in de Europa League.

In de nationale competitie
Bij Ajax is de situatie goed bekend. De ploeg staat bovenaan in de Eredivisie en leed vorige week in speelronde vijf pas het eerste puntenverlies in de competitie. Tegen FC Twente speelde het met 2-2 gelijk, wat ook meteen de eerste tegentreffers in Nederland betekende. Ajax heeft met Anwar El Ghazi de landelijke topscorer in huis. De rechtsbuiten scoorde zes keer in de Eredivisie.

Bij Celtic gaat het allemaal wat minder florissant. De Schotse ploeg, na het wegvallen van Glasgow Rangers al viermaal op rij landskampioen, staat momenteel tweede in de Premiership. Afgelopen week werd de belangrijke wedstrijd tegen concurrent Aberdeen FC met 2-1 verloren, waardoor de achterstand momenteel vijf punten bedraagt. De competitie duurt natuurlijk nog lang, maar de heerschappij van Glasgow Rangers en Celtic, waarvan er dus nog maar één club uitkomt op het hoogste niveau, begint scheurtjes te vertonen. Het is dus zomaar mogelijk dat er voor het eerst sinds het seizoen 1984/1985 weer een andere ploeg dan Glasgow Rangers of Celtic kampioen wordt in Schotland.

Ajax en Celtic zitten samen met Fenerbahçe en Molde FK in groep A van de Europa League. Na zes wedstrijden wordt bekend wie er doorgaan naar de knock-outfase. In december worden de laatste groepswedstrijden gespeeld, maar de focus gaat nu op het eerste duel. Kan Ajax de lijn van PSV voortzetten en een overwinning pakken in Europa?