AZ Alkmaar
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Wout Weghorst 9. / Schot met rechts

90'
Weinig spektakel in de tweede helft. AZ kreeg nog twee goede kansen. Rienstra kon na een goede actie op doel schieten, maar doelman Gary Rogers hield zijn ploeg in de wedstrijd. Ook Mats Seuntjens kreeg een goede kans, maar hij raakte het houtwerk. In de slotminuten kwam AZ nog flink onder druk te staan, maar bezweek niet. AZ wint voor het eerst dit seizoen een Europese wedstrijd en stijgt naar de tweede plaats in groep D.
90'
90'
Nog een kansje voor Ben Rienstra. De middenvelder krijgt een schietkans, maar schiet recht op Gary Rogers af. Daar zat meer in.
90'
In de blessuretijd probeert invaller David McMillan nog een bal op het doel te koppen, maar zijn inzet gaat meters naast het doel van Sergio Rochet.
90'
De blessuretijd bedraagt drie minuten.
87'
Daar is de laatste wissel van de wedstrijd. Fred Friday gaat het restant van de wedstrijd volmaken. Hij vervangt doelpuntenmaker Wout Weghorst.
87'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Fred Friday
87'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Wout Weghorst
85'
Daar komt AZ goed weg. Een schot van Sean Gannon lijkt richting de hoek te gaan, maar Haps zit er nog net tussen. Via het been van Haps gaat de bal naast.
83'
Rochet verkijkt zich bijna op een lob van Finn. De aanvaller wipt de bal vanaf de zestien richting doel. Rochet grijpt niet in, want die denkt dat de bal ruim naast gaan, maar zoveel scheelde dat niet.
81'
Gele kaart voor Stijn Wuytens (AZ Alkmaar)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is een feit. Wuytens wil David McMillan van de bal zetten, maar gebruikt daarbij zijn arm. Het komt de Belg op geel te staan.
80'
Een wissel bij AZ en bij Dundalk. Thomas Ouwejan vervangt de tegenvallende Tanković. Bij de thuisploeg is het Dean Shiels die in de ploeg komt voor Patrick McEleney.
80'
Wissel in bij Dundalk FC -> Dean Shiels
80'
Wissel uit bij Dundalk FC -> Patrick McEleney
80'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thomas Ouwejan
80'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
79'
Seuntjens met een lange bal op Muamer Tanković, die inmiddels de zestien is ingelopen. Tanković controleert de bal, maar doet dat in buitenspel positie.
77'
Ook gelijk een wissel bij Dundalk. Topscorer van afgelopen seizoen, David McMillan, komt binnen de lijnen. Hij vervangt Ciarán Kilduff.
77'
Wissel in bij Dundalk FC -> David McMillan
77'
Wissel uit bij Dundalk FC -> Ciarán Kilduff
76'
Een wissel bij AZ. Jahanbakhsh moet het veld ruimen voor invaller Dabney dos Santos.
75'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
75'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
75'
Seuntjens raakt de paal!
Mats Seuntjens passeert zijn tegenstander en komt ter hoogte van de achterlijn uit. De AZ-speler kijkt wie er voor het doel vrijstaat, maar schiet dan plots vanuit een lastige hoek. De bal belandt op de paal.
74'
Vrije trap voor Dundalk. Horgan brengt de bal in de zestien, waar de bal door Kilduff op het doel wordt gekopt. De inzet mist kracht, waardoor Rochet de bal gemakkelijk op kan vangen.
70'
Gevaarlijk moment voor de goal van AZ. Een bal wordt de zestien ingebracht en het kopduel wordt gewonnen door Messey. Door de kopbal komt de bal ineens bijna voor de voeten van Kilduff, maar Sergio Rochet zit er goed tussen.
67'
Doelman Rogers houdt Dundalk in de wedstrijd!
Heerlijke aanval van AZ. Rienstra komt rond de zestien in balbezit op aangeven van Jahanbakhsh. Rienstra omspeelt zijn tegenstander en schiet met links op doel. De uitkomende Rogers maakt het doel klein en via de doelman gaat de bal over.
63'
Muamer Tanković probeert het nog maar eens van afstand. Weer schiet hij tegen een tegenstander aan. Het is nog niet de wedstrijd van de linksbuiten van AZ.
62'
Ron Vlaar wordt op zijn enkel getikt door Robbie Benson. De aanvoerder van AZ gaat naar de grond en scheidsrechter Vad fluit voor een overtreding. De Hongaar houdt de kaarten vooralsnog op zak.
59'
Dé kans op de tweede treffer!
Wout Weghorst krijgt een enorme kans om AZ op 2-0 te zetten. De bal komt na een goed lopende aanval terecht voor de voeten van de lange spits. Met zijn linker slide hij naar de bal, maar doelman Gary Rogers brengt redding.
58'
Lange bal vanaf rechts richting de rand van de zestien. Rienstra is daar mee geslopen en kopt de bal kundig door naar Tanković. De buitenspeler van AZ wil dan nog een mannetje passeren en schiet tegen een tegenstander aan.
54'
Muamer Tanković speelt Weghorst in, die op zijn beurt de bal terugkaatst op de buitenspeler. Tanković probeert de bal vervolgens met zijn binnenkant van de rechter in de verre onderhoek te plaatsen, maar zijn inzet gaat een ruime meter naast.
53'
Hoogstandje Jahanbakhsh!
Mattias Johansson speelt Jahanbakhsh in en loopt onmiddellijk door. Jahanbakhsh geeft de bal dan op fantastische wijze terug door de bal achter het standbeen door terug te spelen. De voorzet van Johansson die daarop volgt, komt niet bij een teamgenoot.
50'
Verdediger Sean Gannon gaat op avontuur. De rechtsback snelt naar voren, krijgt de bal met wat geluk mee en kan rond de zestien op doel schieten. De back wil dan proberen Luckassen nog uit te spelen, maar die onderschept de bal.
49'
Wat een heerlijke bal van Patrick McEleney. De Ier wipt de bal over de verdediging heen richting Robbie Benson. De aanvaller staat echter buitenspel, waardoor de kans niet kan worden omgezet in een doelpoging.
46'
Dundalk heeft afgetrapt voor de tweede helft van deze wedstrijd. Er hebben geen wijzigingen plaatsgevonden in de rust.
46'
45'
AZ begon goed in Ierland. Binnen tien minuten stond de ploeg van John van den Brom op voorsprong. Stijn Wuytens bracht een afgeslagen bal opnieuw in de zestien. De bal werd na matig verdedigen van de Dundalk-defensie gemakkelijk ingeschoten door Weghorst. AZ liet daarna het initiatief aan de tegenstander, maar echt gevaarlijk werden de Ieren niet. Ciarán Kilduff kon twee keer op doel koppen, maar zijn pogingen gingen over en naast.
45'
45'
Eén minuut blessuretijd wordt aan de reguliere speeltijd toegevoegd.
44'
Scherpe bal van Jahanbakhsh. De buitenspeler brengt de bal laag met een stuiter voor het doel. Doelman Rogers komt er niet aan en bij de tweede paal mist Muamer Tanković de bal ook.
42'
Nee, het wil toch niet bij Stephen O'Donnell. De aanvoerder gaat vlak voor rust naar de kant en hij laat zich vervangen door de man met nummer 8; John Mountney.
42'
Wissel in bij Dundalk FC -> John Mountney
42'
Wissel uit bij Dundalk FC -> Stephen O'Donnell
39'
Stephen O'Donnell gaat toch door. Hij werd even voor behandeling naar de kant gebracht, maar wil het toch nog even proberen.
38'
Dat ziet er niet goed uit voor de aanvoerder van Dundalk. Stephen O'Donnell dribbelt met de bal over het veld. Zonder dat er een tegenstander bij hem in de buurt is houdt hij in en voelt hij aan zijn hamstring.
37'
Ciarán Kilduff krijgt weer een kopkans. De bal wordt via een vrije trap aan de rechterkant van het veld ingebracht. Kilduff wint het kopduel van Luckassen, maar precisie ontbreekt. De bal gaat zo'n twee meter naast het doel van Rochet.
34'
Finn speelt zich vrij voor het doel en mikt dan van een afstand van ongeveer twintig meter de bal over en naast het doel. Geen onaardige poging.
32'
Het zat eraan te komen, maar daar was de eerste poging op doel van Dundalk. Ciarán Kilduff toornt boven zijn tegenstander uit en kan de bal op doel koppen. Zijn kopbal gaat echter over.
31'
Dundalk wordt sterker en sterker. Ronan Finn passeert Haps op de achterlijn en wil de bal dan terugleggen op de strafschopstip, maar Luckassen zit er goed tussen.
30'
Luckassen is na Weghorst de tweede speler van AZ die wegglijdt op het gladde veld. Iets om rekening mee te houden.
27'
Prima aanval van Dundalk, maar Wuytens staat goed op te letten. Na een mooie combinatie komt Ciarán Kilduff in balbezit rond de zestien van de Alkmaarders. Met een goede sliding, tikt Wuytens de bal weg.
26'
AZ laat het initiatief aan de tegenstander en zakt wat verder terug. Het energieke begin van de Alkmaarders is even tot rust gekomen.
24'
Haps gaat op avontuur. De linksback van AZ passeert zijn mannetje aan de linkerkant, kapt naar binnen en schiet dan met zijn mindere rechterbeen op doel. De bal wordt ondertussen aangeraakt, maar zorgt niet voor gevaar.
21'
Voor het eerst in deze wedstrijd moet AZ zich iets terugtrekken op eigen helft. Alleen Wout Weghorst blijft voorin hangen.
20'
Wuytens maakt een harde overtreding op Robbie Benson. Scheidsrechter Vad staat er bovenop en spreekt Wuytens vermanend toe.
17'
Alireza Jahanbakhsh heeft er zin in vanavond. De rechtsbuiten van AZ passeert voor de tweede keer deze avond zijn tegenstander met een hakje achter het standbeen. Hij gaat de één-twee aan met Johansson, maar krijgt de bal niet goed terug. Jammer, anders kon Alireze een voorzet geven.
15'
Na een kwartier spelen krijgt Rochet ook voor het eerst in deze wedstrijd de bal. De doelman van AZ plukt een voorzet vanaf de linkerkant gemakkelijk uit de lucht.
13'
Een lekker begin van de ploeg van John van den Brom. Het is eigenlijk de eerste bal die op doel gaat, maar wel gelijk raak. Het is wat voorbarig om te noemen, maar met deze stand houdt AZ overwintering in eigen hand.
9'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Wout Weghorst
AZ komt vroeg op voorsprong. Een afgeslagen bal wordt door Stijn Wuytens opnieuw de zestien ingebracht. De verdediging van Dundalk probeert de bal weg te werken, maar doet dat niet goed genoeg. De bal belandt voor de voeten van Weghorst, die van dichtbij gemakkelijk de bal in het doel kan schuiven.
9'
De meegereisde AZ-supporters laten zich horen in het kleine stadion. Het stadion is overigens niet van Dundalk, maar er wordt vandaag gespeeld in het stadion van Shamrock Rovers.
8'
Ongevaarlijk afstandsschot van Ron Vlaar. De aanvoerder van AZ mag ver opkomen op de helft van de tegenstander. Het lijkt erop alsof hij een voorzet wil geven, maar met een rare zwabber gaat de bal op doel. Doelman Gary Rogers kan de bal gemakkelijk opvangen.
6'
Balverlies in de verdediging van Dundalk zorgt ervoor dat aanvoerder Stephen O'Donnell een overtreding moet maken op Wuytens. De Belg neemt daarna zelf de vrije trap. De in de zestien gebrachte bal kan bijna door Luckassen worden ingekopt, maar de doelman zit ertussen.
4'
Het is AZ wat het initiatief neemt op de helft van Dundalk in het begin van de wedstrijd. De Ieren laten zich terugzakken.
1'
De wedstrijd in Dublin is begonnen. Weet AZ hier te winnen dan doen ze goede zaken. Over een kleine twee uur weten we meer. Veel plezier met het volgen van deze wedstrijd.
1'
Zenit St. Petersburg heeft eerder deze avond gewonnen van Maccabi Tel Aviv. Dat is goed nieuws voor AZ. Wanneer het vanavond weet te winnen van Dundalk, gaat het van de laatste plaats naar de tweede plaats.
Mats Seuntjens en Muamer Tanković krijgen vanavond van John van den Brom de voorkeur boven Robert Mühren en Levi Garcia. Seuntjens was als invaller tegen Roda JC vorig weekend al goed voor een assist. Joris van Overeem is afwezig bij de selectie. Hij uitte eerder deze week al zijn onvrede over zijn reserverol en zit vandaag helemaal niet bij de selectie. Dundalk FC heeft zijn opstellingen op twee plekken gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd tegen Cork City. Chris Shields en David McMillan zitten op de bank en worden vervangen door Ciarán Kilduff en Robbie Benson.
Het is alles of niets vanavond voor AZ. De ploeg van John van den Brom valt tegen deze Europese tournee en staat na vier wedstrijden te hebben gespeeld op een laatste plaats in groep D. Vanavond moeten er drie punten worden gepakt tegen Dundalk FC, wil AZ nog aanspraak maken op overwintering in Europa. De wedstrijd van vanavond wordt om 21.05 uur gespeeld in het Tallaght Stadium in Dublin. Mijn naam is Thomas Mulder en ik doe verslag van deze wedstrijd.

AZ wist in de voorgaande wedstrijden slechts twee punten te halen uit vier wedstrijden. Twee keer werd er gelijkgespeeld dat was in de eerste ontmoeting in Alkmaar tegen Dundalk FC, de tegenstander van vanavond. Ook werd er in Israel met 0-0 gelijk gespeeld tegen Maccabi Tel Aviv. Van koploper Zenit St. Petersburg werd in Rusland met maar liefst 5-0 verloren en in eigen huis kwam AZ niet verder dan een 1-2 verlies tegen Maccabi Tel Aviv. Wil AZ overwinteren, dan moeten de Alkmaarders vanavond de eerste overwinning in de Europa League gaan thuisbrengen, anders is het zo goed als klaar.

Stug Dundalk
Maar het zal in ieder geval niet gemakkelijk gaan worden. Dundalk FC heeft bewezen flink tegenstand te kunnen geven. Zo verloor Dundalk weliswaar tweemaal van Zenit St. Petersburg, maar dat was twee keer nipt: 2-1 en 1-2. Uit bij AZ pakten de Ieren dus een punt en thuis won de ploeg van trainer Stephen Kenny met 1-0 van Maccabi Tel Aviv.

Dundalk FC kent sowieso een prima seizoen. In de reguliere competitie, die eind oktober al eindigde, werd de ploeg kampioen, met een voorsprong van zeven punten op Cork City. Daarmee pakte Dundalk het derde kampioenschap op rij. Eerder deze maand kwam Dundalk in actie in de finale van de Ierse FAI Cup, maar verloor daar van Cork City. In de laatste minuut van de verlenging schoot Cork City-aanvaller Seán Maguire de winnende treffer tegen de touwen, waardoor Dundalk niet de tweede prijs van het seizoen pakte.

AZ niet vol op de aanval
Hoewel AZ vanavond moet winnen, wil John van den Brom niet vol op de aanval gaan spelen tegen de Ieren. Woensdag tijdens de persconferentie gaf Van den Brom aan dat hij zijn team geduld wil laten opbrengen en niet gelijk alles of niets te gaan spelen. Alireza Jahanbakhsh was tegen Maccabi Tel Aviv niet van de partij, maar zal vanavond hoogstwaarschijnlijk in de basis beginnen. Rens van Eijden, Gino Coutinho en Jop van der Linden zijn in Alkmaar achtergebleven, zij zijn al voor langere tijd geblesseerd en komen sowieso niet in actie.

Het duel van vanavond staat onder leiding van de Hongaar István Vad. Hij floot eerder dit seizoen al drie Europa League-wedstrijden. Het duel begint dus om 21.05 uur. De opstellingen zullen een uur van tevoren bekend worden.