Strafschop raak Portugal -> Gonçalo Paciência
120'
penalty's
120'
Samenvatting verlenging
In de verlenging bleven de kansen ook uit. De enige gevaren kwamen van afstand. Vooral Zweden leek dichtbij een doelpunt, toen de een bekeken bal van Oscar Hiljemark net langs de goal van José Sá ging. Daarna kreeg Abdul Khalili ook een soortgelijke kans, maar ook zijn schot ging net naast. Overige kansen bleven uit en dus gaan we op weg naar strafschoppen.
120'
Einde 2e helft verlenging
120'
Nog één extra minuut. Dan gaan we naar strafschoppen.
119'
Tózé met zijn zoveelste afstandsschot, maar opnieuw weet hij de uitstekend keepende Patrik Carlgren niet te verschalken. Het schot is ook tamelijk slap en niet goed geplaatst.
115'
De vermoeidheid zit in de benen van de spelers van beide ploegen. De spelers worden slordig en veel ballen komen niet meer aan.
112'
Gele kaart voor Victor Lindelöf (Zweden)
Opnieuw een gele kaart voor een Zweed. Ter hoogte van de middellijn moet verdediger Victor Lindelöf het shirt van Gonçalo Paciência vashouden, anders is de spits er vandoor. Hij moet het bekopen met een gele kaart. De tweede van de wedstrijd.
110'
Gele kaart voor Joseph Baffo (Zweden)
Baffo moet aan de noodrem trekken en haalt Iuri onderuit. De verdediger van Zweden incasseert de eerste gele kaart van de wedstrijd.
108'
Ondertussen maakt de Portugese coach Rui Jorge alvast een lijstje met strafschopnemers. Hij is druk aan het schrijven op zijn papiertje.
107'
Pijnlijke botsing tussen invaller Gonçalo Paciência en doelman Patrik Carlgren. De doelman wil een bal wegstompen, maar raakt daar de Portugees mee. Carlgren zelf lijkt het meeste last er van te ondervinden.
106'
De bal rolt alweer! We beginnen aan de tweede helft van de verlening.
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Einde 1ste helft verlenging
105'
De laatste minuut van de eerste helft van de verleningen is ingegaan.
103'
We moeten het voornamelijk doen met afstandsschoten, maar ook deze van Abdul Khalili scheelt niet erg veel. Weer vanaf de linkerkant van het veld en weer draait de bal in. Ditmaal gaat de bal wat ruimer naast.
100'
John Guidetti verdient een vrije trap en gaat zelf achter de bal staan. Het is van een grote afstand, maar toch wil hij het gaan proberen. Hij schiet de bal met zijn wreef richting goal, maar de bal daalt te langzaam en de bal gaat over.
98'
Invaller Gonçalo Paciência krijgt ook zijn eerste kans van de wedstrijd, als is het een afstandsschot. Het is echter ook geen gevaarlijk schot. Carlgren ziet het schot van ver aankomen en kan makkelijk oprapen.
97'
Weer een kansje voor Zweden. Oscar Lewicki kan een voorzet uit een corner koppen bij de tweede paal. De kleine middenvelder toornt boven zijn tegenstander uit, maar de kopbal komt niet verder dan in het zijnet.
95'
Oscar Hiljemark!
Daar drukt Hiljemark bijna zijn stempel op de wedstrijd. De middenvelder wacht de bal op aan de linkerkant van de zestien, ter hoogte van de punt. Hij schiet de zojuist ingespeelde bal met veel gevoel richting de verre hoek, maar net iets te ver. Het scheelt heel weinig.
91'
De eerste helft van verlening is onderweg. Wordt het duel beslist in dit aankomende halfuur? Of moeten er penalty's aan te pas komen?
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'
Nog steeds geen winnaar na negentig minuten spelen. Hoewel Portugal in de eerste helft de wedstrijd domineerde, zijn de rollen aan het einde van de tweede helft omgekeerd. Portugal lijkt gefrustreerd en moe te worden en Zweden kan profiteren van de onoplettendheden. Vooral John Guidetti kreeg goede kansen om Jong Zweden op voorsprong te brengen, maar het is nog niet gelukt de bal langs José Sá te werken.
90'
Einde tweede helft
90'
Het lijkt af te stevenen op een verlenging. De blessuretijd bedraagt twee extra minuten.
89'
José Sá redt Portugal opnieuw! Wederom een lange bal op John Guidetti, die de bal goed opzij legt. Daar staan zijn mede aanvaller Isaac Thelin op de bal te wachten, maar de bal komt net niet aan omdat José Sá goed uitkomt.
86'
Guidetti heeft opnieuw een treffer op de voet!
Alles gaat nu op Guidetti. De sterke aanvaller zet goed door en ontfutselt de bal weer van een verdediger, die zojuist de bal van hem had afgepakt. In een moeilijke hoek staat de oud-Feyenoorder oog in oog met José Sá, maar die pakt de inzet van Guidetti.
85'
Het blijft bij afstandsschoten. Ditmaal is het João Mário die het nog maar eens probeert, maar opnieuw gaat de bal huizenhoog over. Zweden vindt het wel prima zo.
84'
Portugal lijkt echt moe te worden. Het dominante en goede combinatiespel is er echt van af nu.
80'
We gaan richting het einde van de wedstrijd en tot nu toe is er nog niet gescoord. Guidetti krijgt daar nu wel een goede kans voor, maar de Zweedse aanvaller blijft kappen en draaien, waardoor de ruimte te klein wordt en een schot er niet meer in zit.
77'
Raphaël Guerreiro komt voor de zoveelste keer door aan de linkerflank. Nu weer een strakke lage voorzet, maar de spitsen lopen niet mee, waardoor de bal in het luchtledige verdwijnt.
73'
Zweden toont strijdkracht en bij Portugal nemen de frustraties toe. Het Zweedse publiek voelt het en gaat achter de ploeg staan.
70'
Portugal heeft de laatste wisselmogelijkheid verbruikt. In het veld komt een nieuwe spits die luistert naar de naam Gonçalo Paciência. Ricardo Pereira moet ruimte voor hem maken.
70'
Wissel in bij Portugal -> Gonçalo Paciência
70'
Wissel uit bij Portugal -> Ricardo Pereira
69'
Tózé met een identiek schot als zojuist, alleen ditmaal neemt hij de bal niet eerst aan. Wel gaat de bal met hetzelfde effect richting de korte hoek, maar opnieuw is Carlgren een sta in de weg.
66'
Wissel in bij Zweden -> Robin Quaison
66'
Wissel uit bij Zweden -> Simon Tibbling
66'
Jong Zweden heeft nu ook voor het eerst gewisseld. Voor Groningen-speler Simon Tibbling zit het toernooi erop. Hij wordt vervangen door Robin Quaison.
64'
Het gaat nu in een heel hoog tempo. Opnieuw een kans voor Jong Portugal, nu is het de andere invaller Iuri. De rechtsbuiten komt naar binnen en schiet de bal met zijn favoriete linkerbeen richting de verre hoek. De bal gaat net naast.
63'
Invaller Tózé laat zich zien! De middenvelder schiet de bal met rechts hard op het goal. Er zit een vervelende stuit in die net voor Patrik Carlgren opstuit, maar Carlgren kan toch redding brengen in de korte hoek.
62'
Haha mooi moment: João Mário krijgt de bal uit een korte corner in de voeten gespeeld. Hij draait mooi weg bij zijn tegenstander en gaat dan neer, maar volgens de arbiter is het geen overtreding. Omdat hij toch ligt, drukt hij zich even een paar keer op en gaat staan.
61'
Het is gelijk de laatste actie van Cavaleiro. De spits die niet goed in de wedstrijd zat wordt vervangen door nummer elf: Iuri.
61'
Wissel in bij Portugal -> Iuri
61'
Wissel uit bij Portugal -> Ivan Cavaleiro
60'
Portugal probeert het nu hoog en Ivan Cavaleiro kan een voorzet vanaf de linkerkant bijna binnenkoppen, ware het niet dat invaller Joseph Baffo de bal nog net een tikje kon geven, waardoor de bal over Cavaleiro heen gaat.
54'
Dat is een opvallende wissel na zo'n tien minuten spelen in de tweede helft. Middenvelder Sérgio Oliveira gaat naar de kant en Tózé neemt zijn plek in. Een blessure misschien?
54'
Wissel in bij Portugal -> Tózé
54'
Wissel uit bij Portugal -> Sérgio Oliveira
52'
Gelijk weer aan de andere kant: Sérgio Oliveira krijgt een schietkans en laat dat natuurlijk niet aan zich voorbij gaan. De aanvoerder heeft een prima schot in de benen, dat bewees hij in de eerste helft al. Zijn schot gaat net langs de verkeerde kant van de paal. Het spel gaat over en weer.
52'
Daar schiet Guidetti Zweden bijna op voorsprong!
Zweden krijgt de beste kans van de wedstrijd. Een lange bal richting Isaac Thelin wordt goed terug gelegd. Daar komt John Guidetti ingelopen en die neemt de bal fantastisch op de pantoffel! De bal zeilt over de kruising heen. Dat was me een doelpunt geweest.
51'
Gelijk is het Portugal met de counter. Aan de linkerkant van het veld zijn ze er vandoor in een drie tegen drie situatie. De bal wordt laag voorgezet richting het centrum, maar Ivan Cavaleiro glijdt langs de bal heen.
51'
Prima bal ingebracht door Simon Tibbling. De Bal gaat naar de tweede paal, waar een Zweden-speler de bal terug wil koppen richting het centrum, maar de Portugese doelman José Sá kan er net tussen komen.
49'
Portugal gaat verder waar het in de eerste helft ook al mee bezig was: met kort en goed combinatiespel het balbezit hebben en Zweden terugdringen richting eigen goal.
46'
Zweden is begonnen aan de tweede helft. We gaan er weer goed voor zitten. Wordt dit duel beslist in de reguliere speeltijd? Of wordt het een latertje? Bij Voetbal.com kunt u het restant van de wedstrijd volgen. Veel plezier!
46'
Jong Zweden heeft een wissel doorgevoerd in de rust. Joseph Baffo, eerder geblesseerd aan zijn schouder dit toernooi, is tussen de lijnen gekomen en dat gaat ten koste van Filip Helander.
46'
Wissel in bij Zweden -> Joseph Baffo
46'
Wissel uit bij Zweden -> Filip Helander
46'
45'
Vanaf het eerste fluitsignaal domineert Jong Portugal de wedstrijd in deze finale. Jong Zweden, toch wel de underdog, speelt teruggetrokken om zo de aanvallen van Portugal onschadelijk te maken. Tot nu toe lukt dat aardig, alhoewel de Portugezen al wel een paar goede kansen kregen. Aanvoerder Sérgio Oliveira was het dichtstbij een treffer. De middenvelder schoot een vrije trap hard op de lat. Zweden zelf werd amper gevaarlijk.
45'
42'
Ook een afstandsschot van Jong Zweden. Abdul Khalili dribbelt door het centrum en probeert het dan met zijn rechter. De bal gaat richting goal, maar zwabbert dan alsnog van de goal af.
41'
Veel ruimte voor Raphaël Guerreiro ter hoogte van de punt van de zestien. De linksachter die veelvuldig mee opkomt probeert het eens. Hij schiet de bal met een boog richting de verre kruising, maar de bal daalt niet snel genoeg.
38'
Prachtige aanval van Jong Portugal. João Mário zet de aanval op door de bal over de verdediging heen te wippen richting de mee opgekomen rechtsbak Ricardo Esgaio. Esgaio legt de bal keurig terug binnen de zestien, maar João Mário raakt de bal helemaal verkeerd.
36'
Portugal krijg een vrije trap na een overtreding op linksback Raphaël Guerreiro. Opnieuw gaat Sérgio Oliveira achter de bal staan om de vrije trap te nemen. De bal ligt nu wel op een ongunstigere plek, meer naar de cornervlag toe. De aanvoerder tilt de bal wederom over de muur, maar Patrik Carlgren kan de bal klemmen.
33'
Ivan Cavaleiro heeft het moeilijk in de spits bij Jong Portugal. De rappe aanvaller krijgt weinig bruikbare ballen aangespeeld. Vaak moet hij het duel fysiek afleggen tegen de sterke Filip Helander en Alexander Milošević.
31'
Nog ongeveer een kwartier te gaan in de eerste helft. In het eerste half uur en zeker het eerste kwartier was Jong Portugal de bovenliggende ploeg en kreeg het een paar kansen, waaronder de vrije trap van aanvoerder Sérgio Oliveira op de lat.
30'
Het Zweedse publiek brengt de sfeer vanavond in de Eden Aréna en dat doen ze eigenlijk al het hele toernooi. Het kleurt vooral geel-blauw op de tribunes en aan het gezang te horen zijn ze ook in de meerderheid.
25'
Jong Zweden probeert het van afstand. Oscar Lewicki krijgt de bal op zo'n 25 meter van de goal. De middenvelder heeft alle ruimte en aarzelt dan ook niet om de bal eventjes goed voor zijn rechter te leggen en dan de bal te schieten. Het is harde streep, maar doelman José Sá kan het schot van afstand aan zien komen en klemt de bal.
23'
Portugal lijkt de gashendel wat dicht te hebben getrokken. Voor Zweden blijft dat natuurlijk oppassen. De snelheid van de tegenstander is hoog en ze kunnen er snel uit zijn.
19'
Jong Zweden appelleert voor een penalty. Een voorzet vanaf de rechterkant komt bij een Portugese speler tegen het lichaam. Of de bal met de hand werd beroerd valt bijna niet te zien.
18'
Er zijn trouwens nog genoeg spelers die aanspraak kunnen maken op de topscorerstitel van dit EK. Jan Kliment, de aanvaller van Tsjechië staat momenteel nog op de eerste plaats met drie doelpunten. Van de spelers die nog in het toernooi zitten, zijn John Guidetti, Simon Tibbling en João Mário het dichtstbij met twee doelpunten.
14'
Portugal topscorer João Mário krijgt zijn eerste schot niet op goal. De aanvallende middenvelder krijgt de bal op de rand van de zestien teruggelegd en probeert het dan met de binnenkant van zijn linker. De bal gaat zo'n drie meter over de goal van Patrik Carlgren.
12'
Ah! Daar is dan toch Jong Zweden. Abdul Khalili, die veel positiewisselingen ondergaat met Simon Tibbling tot dusver deze wedstrijd, geeft een goede, vroege voorzet vanaf de rechterkant. De bal komt iets achter Isaac Thelin, maar de aanvaller kan toch koppen. De bal gaat echter niet hard genoeg om een gevaar voor de doelman te worden.
10'
Jong Zweden heeft het echt moeilijk. Zoals verwacht domineert Jong Portugal het spel, maar de Zweedse ploeg houdt wel heel kort het balbezit.
7'
De vrije trap gaat op de lat!
Uit de verkregen vrije trap is het aanvoerder Sérgio Oliveira die de bal hard en krachtig over de muur heen krult. De bal gaat richting de kruising in de korte hoek en doelman Patrik Carlgren komt er niet aan. De bal spat uiteen op de lat!
7'
Een vrije trap op een mooie plek voor de Portugezen. William Carvalho wipt de bal leep over het been van een Zweedse speler, maar wordt dan gevloerd.
5'
Jong Zweden lijkt verrast te zijn door het sterke begin van de Portugezen. De ploeg van Håkan Ericson kan de bal niet in de ploeg houden.
2'
Bijna al een voorsprong voor Jong Portugal
De linkerflank wordt opnieuw goed gebruikt. Nu gaat een lage voorzet richting de eerste paal, maar Alexander Milošević kan de bal wegwerken. De centrale verdediger speelt de bal wel recht in de voeten van Ricardo Pereira, die op zijn beurt de bal bekeken in de korte hoek wil schieten. Het schot gaat centimeters naast.
1'
Binnen de minuut laat Jong Portugal de intenties al zien. Aan de linkerflank stoomt Ivan Cavaleiro op. Zijn voorzet gaat richting de tweede paal waar Bernardo Silva staat te wachten, maar hij kan niet goed uithalen.
1'
We zijn aan de wedstrijd begonnen, na een korte één minuut stilte voor aanvang van deze wedstrijd. Jong Zweden heeft de kant mogen uitkiezen, Jong Portugal trapt af.
1'
De volksliederen klinken door de Eden Aréna in Praag. Eerder dit toernooi klonken deze liederen ook al vlak achter elkaar door het stadion. In de laatste wedstrijd van de groepsfase wist Jong Zweden Jong Portugal op een gelijkspel te houden. Hoe loopt het vanavond? Over een paar uur hopen we meer te weten. Veel plezier bij deze wedstrijd!
De finale is aangebroken en daar treffen Jong Zweden en Jong Portugal elkaar. Beide ploegen gaan met groot vertrouwen de titelstrijd aan, want zowel Jong Portugal als Jong Zweden wist de halve finale ruim te winnen. Logisch is dan ook dat beide ploegen weinig tot geen wijzigingen doorvoeren in hun basisopstelling. Alleen één nieuwe naam bij Jong Portugal, Tiago Ilori is weer op tijd fit en kan de finale gaan spelen. De speler van Liverpool FC moest de voorgaande wedstrijd tegen Jong Duitsland aan zich voorbij laten gaan vanwege een blessure. Nu vervangt hij Tobias Figueiredo.

Bij Zweden geen aanpassingen. Håkan Ericson is tevreden met de elf spelers die met 4-1 wonnen van Jong Denemarken. Joseph Baffo was een twijfelgeval. De verdediger begon wel aan dit toernooi, maar raakte geblesseerd. Filip Helander was toen in de groepsfase, notabene tegen Jong Portugal, zijn vervanger en zal dat deze wedstrijd opnieuw zijn. Simon Tibbling, de speler van FC Groningen begint ook in de basis, net als Oscar Hiljemark. De PSV-middenvelder en tevens aanvoerder van Jong Zweden mistte tot dusver nog geen minuut van dit Europees Kampioenschap.
Na afgelopen zaterdag twee teams de tegenstander hebben zien verpletteren, is hét moment dan aangekomen: de finale van het EK Onder 21. In de Eden Aréne, waar het Tjechische Slavia Praha haar thuiswedstrijden speelt, wordt de finale tussen Jong Zweden en Jong Portugal afgewerkt. De wedstrijd zal om 20.45 uur in gang worden geblazen door de Poolse scheidsrechter Szymon Marciniak. De arbiter floot eerder dit toernooi Jong Tsjechië tegen Jong Denemarken, de openingswedstrijd van dit toernooi en ook Jong Italië – Jong Portugal stond onder leiding van deze scheidsrechter. De opstellingen van deze wedstrijd zullen een uur van te voren bekend zijn en deze kun je dan vinden onder het kopje wedstrijddetails. Mijn naam is Thomas Mulder en ik doe live verslag van deze finale.

Road to the final
Jong Zweden heeft al een fantastisch toernooi achter de rug. De Zweedse formatie van Håkan Ericson behoorde vooraf niet tot de topfavorieten, maar staat nu toch in de finale. Zweden begon goed door gelijk met 2-1 te winnen van Jong Italië, weliswaar werd er in de tweede wedstrijd op het allerlaatste moment verloren van mede topfavoriet Jong Engeland, maar de laatste wedstrijd wist de ploeg zich goed te herpakken en sleepte er een gelijkspel uit tegen Jong Portugal, dezelfde ploeg waar Zweden vanavond ook tegen aantreedt. In de halve finale werd er met grote cijfers gewonnen van Jong Denemarken. De ploeg van onder andere Victor Fischer, werd met 4-1 uitgeschakeld.

Ook Jong Portugal begon met een overwinning in de eerste wedstrijd. Door een doelpunt van João Mário werd Jong Engeland met 0-1 verslagen. De tweede wedstrijd werd met 0-0 gelijk gespeeld tegen Jong Italië en zoals bekend speelden de Portugezen gelijk tegen Jong Zweden. Bewonderenswaardig was de 5-0 overwinning in de halve finale van de grote favoriet Jong Duitsland. Met rust stond Portugal al op een riante 3-0 voorsprong, die later werd uitgebouwd tot een 5-0 overwinning. De Portugezen zijn dus nog ongeslagen dit toernooi.

Opvallend
Voor beide ploegen is het de tweede finale ooit. Opvallend is dat beide landen allebei een keer eerder in de finale stonden, maar beide verloren ze van Italië. Zweden verloor in 1992 met 2-0. Jong Portugal verloor twee jaar later ook van de Italianen in de finale. Jong Portugal speelde toen nog met sterren als Luis Figo, Xavier en Rui Costa. Vanavond gaat hoe dan ook één van de twee landen hun eerste titel binnenslepen. Wie dat wordt? Dat zien we later op de dinsdagavond.

Voorafgaand aan de wedstrijd zal er een minuut stilte worden gehouden voor het overlijden van middenvelder Josef Masopust. De Tsjecho-Slowaakse middenvelder werd in 1962 Europees Voetballer van het Jaar. Hij overleed afgelopen maandag.