30.06.2015 23:32

Jong Zweden wint eerste EK -21 in historie

Jong Zweden heeft dinsdag geschiedenis geschreven door voor het eerst in haar historie het Europees Kampioenschap -21 te winnen. Het land nam de penalty's beter dan Jong Portugal na een 0-0 gelijkspel.

Dat Zweden het moeilijk zou krijgen was van tevoren bekend. De ploeg werd gebombardeerd als underdog en Jong Zweden-coach Håkan Ericson wist dat zij niet het spel gingen maken, maar op de counter gingen loeren. Dat spelbeeld bleek binnen enkele minuten na het starten van de wedstrijd bevestigd te worden. Vanaf minuut één was het Jong Portugal dat ten aanval trok en binnen de minuut bleek een treffer niet ver weg te zijn. Ricardo Peraira schoot bijna raak uit een rebound, maar de inzet ging enkele centimeters naast. In de zevende minuut sloeg de paniek even toe in de ogen van de Zweedse supporters, toen aanvoerder Sérgio Oliveira een bal hard over de muur schoot. Zijn vrije trap ging richting de linkerkruising, maar spatte uiteen op de lat.

Zweden wist daarentegen in het begin niet waar ze het moesten zoeken. Na twaalf minuten spelen kon Isaac Thelin voor het eerst gevaar stichten, maar zijn kopbal was niet hard genoeg om Portugal-doelman José Sá te verschalken. Nog eenmaal kon Zweden gevaarlijk worden, Oscar Lewicki kreeg veel ruimte om een bal goed voor zijn rechter te leggen, maar José Sá kon opnieuw makkelijk redding brengen. Portugal kreeg de betere kansen, maar gescoord werd er niet in de eerste helft.

In de tweede helft ging Jong Portugal door waar het in de eerste helft was geëindigd: domineren. Toch kreeg Jong Zweden al vrij vroeg in de wedstrijd een hele grote kans. Een lange bal op Thelin werd goed terug gekopt en de meegelopen John Guidetti nam de bal prachtig op de volley. De aanvaller plukte de bal ineens uit de lucht, maar zag zijn inzet snoeihard over de kruising vliegen. Ook Portugal zag twee afstandsschoten net geen doel treffen. Een gevaarlijk schot van invaller Tózé werd goed gekeerd in de korte hoek en ook Iuri zag zijn schot net langs de goal van Patrik Carlgren gaan.

Hoe meer kansen Jong Portugal verprutste, hoe hoger de frustratie bij de spelers van Portugal opliep. Jong Zweden voelde dat er daadwerkelijk wat te halen viel. Met Guidetti als aanjager streden ze voor elke meter. Vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd kreeg Guidetti opnieuw een grote kans. De aanvaller zette sterk door en kwam oog in oog met José Sá te staan, maar de doelman pareerde de lage inzet fantastisch.

Na negentig minuten stond de brilstand nog op het scorebord en volgde er verlenging. In die extra tijd was Jong Zweden nog het gevaarlijkst via een bekeken schot van PSV-er Oscar Hiljemark, maar de inzet ging net naast. Door de vermoeidheid bleven de grote kansen ook in de verlenging uit.

In de penaltyserie werd er een heldenrol vervuld door Carlgren. De Zweedse doelman stopte twee penalty's, waaronder de laatste in de serie van Willliam Carvalho. Aangezien bij Jong Zweden alleen Abdul Khalili miste, kon het feest in Zweden beginnen. Voor het eerst in de historie van het land zegevierde Zweden op een Europees eindtoernooi voor spelers onder de 21.

Door: Thomas Mulder