Olympique Lyon Woensdag, 24. Februari 2016
17:00 uur
AFC Ajax
0:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Donny van de Beek 18. / Schot met rechts  (Carel Eiting)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Abdelhak Nouri 25. / Schot met rechts  (Donny van de Beek)
0 : 3 Torinfos in de Ticker Léon Bergsma 51. / Kopbal  (Abdelhak Nouri)

90'

Vlak na rust besliste Ajax A1 de achtste finale-wedstrijd tegen Olympique Lyon. Leon Bergsma kopte raak, waardoor de Amsterdammers op 0-3 kwamen. Toen Gédéon Kalulu van het veld werd gestuurd, was het helemaal gelopen. Ajax speelde de wedstrijd op professionele wijze uit en kan zich nu opmaken voor de kwartfinale tegen Chelsea.
90'
90'
De extra speeltijd bedraagt drie minuten.
90'
Ché Nunnely! De invaller krijgt weer een grote kans! Vince Gino Dekker geeft de bal vanaf links voor en Nunnely lijkt de 0-4 te kunnen maken, maar door een vervelende stuit schat de aanvaller de bal verkeerd in. Stanislas Lebongo kan ternauwernood ingrijpen.
87'
Nog een paar minuten te spelen in Lyon. De scheidsrechter zou nog wat extra tijd kunnen toevoegen, maar daar doet hij waarschijnlijk niemand plezier mee.
84'
En bijna de 0-4! Heel veel maakt het niet meer uit, maar voor Ché Nunnely was dit erg leuk geweest. De invaller raakt de bal echter niet lekker. Zijn inzet gaat voorlangs.
83'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kaj Sierhuis
83'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Leon Bergsma
82'
De wedstrijd vindt zich voornamelijk af op de helft van Ajax. De Amsterdammers nemen geen enkel risico en zetten Olympique Lyon op de eigen helft vast.
79'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ché Nunnely
79'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Vaclav Černý
77'
Ajax moet nu met name oppassen dat het niet nog meer gele kaarten pakt. Een belangrijke schakel als Donny van de Beek pakte deze wedstrijd al een keer geel en moet op zijn tellen passen.
75'
Spannend is het niet meer in Lyon. De Fransen hebben het geloof niet meer en Ajax speelt de wedstrijd professioneel uit.
73'
Voorlangs! Vince Gino Dekker bekroont zijn wedstrijd bijna met een doelpunt. De linksbuiten is erdoor aan de linkerkant en probeert in de lange hoek Stanislas Lebongo te passeren. De doelman is gezien, maar de bal rolt voorlangs.
71'
Wissel in bij Olympique Lyon -> Adil Benjeddi
71'
Wissel uit bij Olympique Lyon -> Jordy Gaspar
69'
Bijna Lucas Tousart! De Fransman kan bij een afgeslagen corner uithalen, maar zijn inzet eindigt op het lichaam van Donny van de Beek.
68'
Gele kaart voor Leon Bergsma (AFC Ajax)
De verdediger van Ajax gaat hard door op Romain Del Castillo en gaat op de bon.
66'
Nu kan het eigenlijk niet meer mis gaan voor Ajax: een zeer comfortabele voorsprong en een man meer dan de tegenstander.
63'
Rode kaart voor Gédéon Kalulu (Olympique Lyon)
Kalulu geeft Vaclav Černý een tik in het gezicht en na overleg met de vierde man geeft scheidsrechter Kevin Clancy de Fransman rood!
63'
Gele kaart voor Vaclav Černý (AFC Ajax)
Een opstootje met Gédéon Kalulu levert de Tsjech een gele kaart op. De linksback van Olympique Lyon wordt zwaarder bestraft.
61'
Aardige mogelijkheid Olympique Lyon! Een corner wordt binnengeknikt door Houssem Aouar, maar Stan van Bladeren keert de inzet op de doellijn.
60'
Wissel in bij Olympique Lyon -> Yann Kitala
60'
Wissel uit bij Olympique Lyon -> Christopher Martins
58'
Gele kaart voor Stanislas Lebongo (Olympique Lyon)
De doelman wil de vrije trap snel nemen en duwt Abdelhak Nouri weg, wat hem op een gele kaart komt te staan.
58'
Gele kaart voor Donny van de Beek (AFC Ajax)
Een bijzondere gele kaart voor Van de Beek, die ergens op het middenveld een fopduik begaat.
58'
Ajax A1 doet dit uitstekend: het team van Frank Peereboom temporiseert, waardoor Olympique Lyon er niet in slaagt om het tempo hoog te houden en Ajax onder druk te zetten.
54'
De eerste doelpoging van de Fransen na rust! Het is Romain Del Castillo die probeert het doel van Stan van Bladeren onder vuur te nemen. De in Lyon geboren middenvelder schiet ruim naast, waardoor de 0-3 op het scorebord blijft staan.
51'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:3 door Leon Bergsma
Ajax A1 staat met anderhalf been in de kwartfinale van de Youth League. Vlak na rust kopt Leon Bergsma een hoekschop van Abdelhak Nouri tegen de touwen!
48'
Gele kaart voor Dani de Wit (AFC Ajax)
Een erg makkelijk gegeven gele kaart van de Schotse scheidsrechter. Het lijkt erop dat Kevin Clancy zich laat beïnvloeden door het schreeuwen van Gédéon Kalulu. De Wit mist door deze kaart net als Deyovaiso Zeefuik de kwartfinale.
48'
Het lijkt erop dat Abdelhak Nouri de speler is die nu het diepst speelt bij Ajax. Kasper Dolberg was net hersteld van een liesblessure en met hem was afgesproken dat hij geen negentig minuten zou spelen.
46'
Wissel in bij Olympique Lyon -> Houssem Aouar
46'
Wissel uit bij Olympique Lyon -> Timothé Cognat
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> Dani de Wit
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Kasper Dolberg
46'
45'

Ajax A1 had het niet eenvoudig in de openingsfase van de wedstrijd, maar kwam door een goal van Donny van de Beek wel op voorsprong in Lyon. Omdat niet veel later Abdelhak Nouri de 0-2 scoorde, lonkt de kwartfinale van de Youth League voor de Amsterdammers.
45'
45'
Wát een kans voor Olympique Lyon! Na een lange bal komt Christopher Martins één op één met Stan van Bladeren, maar de aanvaller neemt de bal helemaal verkeerd aan. Daardoor kan Matthijs de Ligt ingrijpen, waardoor de kans van de Fransen is verkeken.
44'
Gele kaart voor Deyovaiso Zeefuik (AFC Ajax)
Eén van de Ajacieden die op scherp stond, is Zeefuik. Hij maakt zijn tweede overtreding van de middag en wordt nu met geel bestraft. Daardoor zal hij - als Ajax zich plaatst - de kwartfinale missen.
42'
Geen goed schot van Abdelhak Nouri! De middenvelder krijgt de bal op een meter of 25 van het doel van Olympique Lyon en beproeft zijn geluk. Zijn vorige poging eindigde in het doel van de Fransen, maar dit is helaas een afzwaaier.
40'
Olympique Lyon krijgt een hoekschop nadat Leon Bergsma de bal voor de voeten van Gédéon Kalulu wegtikt. Stan van Bladeren probeert de corner te vangen, maar wordt tegengehouden door Christopher Martins. Dat levert Ajax een vrije trap in het eigen strafschopgebied op.
38'
De volgende speler van Olympique Lyon die een poging waagt is Gédéon Kalulu. De middenvelder schiet van een meter of dertig en ziet zijn poging ruim over gaan.
37'
Ajax is met de snelheid van Vaclav Černý en Vince Gino Dekker levensgevaarlijk in de tegenaanval. De Amsterdammers zullen ongetwijfeld nog kansen krijgen uit de counter.
36'
Kasper Dolberg en Stanislas Lebongo met pijn op de grond! Na een snelle tegenaanval kan de Deen de 0-3 bijna maken. Vince Gino Dekker ontsnapt aan de linkerkant en geeft voor richting Dolberg, die zijn hoofd niet tegen de bal kan zetten. Lebongo raakt de jonge spits hard, waarna beiden naar de grond gaan.
35'
Er is veel publiek afgekomen op het Youth League-duel in Lyon. Langs het hele veld staan mensen en de kleine tribune is goed gevuld.
33'
Als Ajax de voorsprong vasthoudt, dan speelt het in de kwartfinale van de Youth League tegen Chelsea. De Engelsen schakelden gisteren Valencia uit.
31'
Timothé Cognat probeert het van een meter of twintig. Zijn inzet eindigt ver over het doel van Stan van Bladeren.
30'
De thuisploeg oogt licht in paniek na de twee vroege treffers van Ajax. Olympique Lyon speelt nu met veel druk naar voren, waardoor veel ruimte voor de Amsterdammers ontstaat.
27'
Bijna de beslissing! De derde kans die Ajax krijgt, gaat niet raak. Na een mooie pass van Abdelhak Nouri heeft Vince Gino Dekker de 0-3 op zijn schoen, maar zijn stift wordt ternauwernood gekeerd door Stanislas Lebongo.
25'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:2 door Abdelhak Nouri
Ajax gaat zeer effectief om met de kansen die het krijgt. Een knappe aanval wordt op beheerste wijze afgerond door Abdelhak Nouri. Vaclav Černý stuurt Donny van de Beek diep, die de bal keurig breed legt richting Nouri. De middenvelder blijft rustig en schiet raak!
24'
Een aardige poging van Romain Del Castillo! De linksbuiten trekt vanaf links naar binnen, schudt Deyovaiso Zeefuik van zich af en lost daarna een schot. Stan van Bladeren hoeft niet in actie te komen, want de poging van de Fransman gaat over.
22'
Vaclav Černý zal vandaag ook veel verdedigend werk moeten verrichten, want linksback Gédéon Kalulu houdt ervan om veel op te komen.
18'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Donny van de Beek
De Amsterdammers hadden het erg lastig inde openingsfase van de wedstrijd, maar uit de eerste kans die zij krijgen valt meteen de 0-1. Donny van de Beek krijgt de bal in het strafschopgebied, omspeelt doelman Stanislas Lebongo en schuift vervolgens de bal vanuit een lastige hoek in het doel.
16'
Ajax overleeft deze situatie. De vrije trap wordt kort genomen en smoort in het strafschopgebied.
15'
Op een meter of vijf van de hoek van het strafschopgebied krijgt Olympique Lyon een vrije trap na een overtreding van Deyovaiso Zeefuik. De luchtmacht van de Fransen meldt zich weer in het zestienmetergebied van de Amsterdammers.
12'
Bal van de lijn! De hoekschop is inderdaad erg gevaarlijk. Op de hoogte van de eerste paal wordt de bal richting de tweede paal gekopt. Stan van Bladeren is geklopt, maar Carel Eiting brengt op de doellijn redding!
12'
Hoekschop voor Olympique Lyon na een actie op de achterlijn vanRomain Del Castillo. De Fransen hebben veel lengte, dus dit kan gevaarlijk worden.
11'
Vince Gino Dekker heeft een mooi linkerbeen en hij probeert opnieuw met een voorzet Kasper Dolberg te vinden. Ditmaal is de hoge bal een prooi voor de goalie van de Fransen, Stanislas Lebongo.
9'
Bijna Christopher Martins weer! De aanvaller van Olympique Lyon krijgt zijn tweede kans van de wedstrijd. Doelman Stan van Bladeren tast mis bij een voorzet, maar Martins krijgt zijn hoofd niet goed tegen de bal. Daar komt Ajax goed weg!
7'
Vaclav Černý lost het eerste schot namens Ajax. De inzet van de jonge Tsjech gaat ruim naast en over het doel van Stanislas Lebongo.
7'
Een goede aanval levert Ajax geen kans op! Aan de rechterkant wordt Vaclav Černý, die naar zijn linkerbeen kapt, opstoomt en Abdelhak Nouri vindt. Nouri verplaatst het spel vervolgens naar Vince Gino Dekker, die de bal voor het doel brengt. Zijn voorzet wordt weggewerkt door Alexandre Roselli.
5'
Eerste kans voor Olympique Lyon! Op de rand van het strafschopgebied van Ajax wordt Christopher Martins, die hard richting doel schiet. Doelman Stan van Bladeren staat goed opgesteld en heeft in twee instanties de bal klemvast.
3'
Olympique Lyon begint aardig aan de wedstrijd en zoekt vanaf het eerste fluitsignaal de aanval op.
1'
Opstelling

Ajax A1 kan tegen Olympique Lyon A1 beschikken over Kasper Dolberg, die weer terug is van een een liesblessure. De Deen maakte dit seizoen al drie goals in de Youth League. Naast Dolberg doen er nog een paar grote talenten mee bij Ajax A1, waaronder Donny van de Beek, Vaclav Černý en Abdelhak Nouri.
Welkom bij dit prachtige duel uit de achtste finale van de Youth League tussen Olympique Lyon en Ajax. De hoogste jeugdelftallen van beide clubs starten de wedstrijd om 17.00u en ongeveer een uur van tevoren zijn de opstellingen van beide ploegen hier te vinden. Welke club gaat het in de kwartfinale opnemen tegen Chelsea? Mijn naam is Vincent Houttuin en ik hoop je tijdens dit schitterende affiche hier te treffen!

Uitstekende jeugdacademie bij Olympique Lyon
Franse teams leveren al jaren hele grote talenten af, zo ook Lyon. Spelers als Karim Benzema, Hatem Ben Arfa en Loïc Rémy komen uit de jeugdopleiding van Lyon. Het is lastig om te zeggen welke spelers uit de huidige selectie van Lyon de grootste talenten zijn. Toch zullen de Amsterdammers vooral Romain Del Castillo en Gaëtan Perrin in de gaten moeten houden. Dit duo scoorde namens de Fransen drie goals dit seizoen in de Youth League. De route van Olympique Lyon verliep anders dan die van Ajax. Waar de Amsterdammers zich via een omweg plaatsten voor het hoofdtoernooi, zat Lyon meteen in de groepsfase van de Youth League. Daar rekende de ploeg af met Zenit, AA Gent en Valencia door eerste te worden in de poule. Met name in de thuiswedstrijd tegen de Russen maakte Lyon indruk, want de ploeg won met duidelijke cijfers: 6-0. Ajax kan de borst dus nat maken.

Ajax op volle oorlogssterkte
De doelstelling van de Ajacieden is het maximale: de Youth League winnen. De Amsterdamse bluf is dus duidelijk aanwezig bij de talenten van Frank Peereboom. Dat liet ook Vaclav Černý merken voorafgaand aan de wedstrijd met de Fransen. “Alles kan natuurlijk gebeuren in voetbal, maar wij hebben zo’n goede ploeg, met zoveel kwaliteit. Bovendien is de sfeer top. Het gaat gewoon gebeuren tegen Lyon”, zegt de Tsjech op de officiële website van de club. Het betekent ook dat hij weer aansluit bij de A1, net zoals het andere duo van het supertrio: Donny van de Beek en Abdelhak Nouri. Voor de rest zijn de bekende namen aanwezig met de Deen Kasper Dolberg, spits Kaj Sierhuis, vleugelspeler Gino Dekker, centrale verdediger Matthijs de Ligt en aanvoerder Carel Eiting. De Amsterdammers plaatsen zich met groots machtsvertoon voor de achtste finales door in de voorronde het Spaanse Sevilla met 3-1 te verslaan.