Rapid Wien Woensdag, 29. Juli 2015
21:05 uur
AFC Ajax
2:2
Dp.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 25. / Schot met links  (Daley Sinkgraven)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 43. / Kopbal  (Arkadiusz Milik)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Florian Kainz 48. / Schot met rechts  (Robert Berić)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Robert Berić 76. / Schot met rechts  (Louis Schaub)

90'
Samenvatting tweede helft:
Wie had dat een uur geleden verwacht? Waar Ajax in de eerste helft al bijna zeker leek van de volgende ronde, moet het nu met slechts een gelijkspel het vliegtuig in. Zelfs een rode kaart van Rapid Wien was voor Ajax niet goed genoeg om de zege in de tas te houden/. Direct na rust kreeg Ajax al direct een tik, toen Rapid al snel de 1-2 aan wist te tekenen. Ajax overleefde de storm die daarna volgde en na de rode kaart van Rapid leek de wedstrijd (weer) gespeeld. Echter bleef Rapid geloof houden en daar werden ze een kwartier voor tijd nog voor beloond door een fout in de opbouw van Veltman. Desalniettemin is 2-2 wel een uitslag die Ajax volgende week genoeg houvast moet geven om het alsnog af te kunnen maken.
90'
Einde wedstrijd
90'
Daar valt de bal nog bijna goed voor Ajax! Een misverstand achterin bij een hoge bal lijkt zomaar een grote kans aan Fischer te bezorgen. Keeper Novota hersteld zich net op tijd en gooit zich alsnog voor de bal.
90'
Er komen nog drie minuten extra speeltijd bij in Wenen.
87'
Mooie geplaatste poging van Bazoer! Bazoer heeft nog niet veel laten zien qua afstandsschoten vandaag, maar deze poging mag er zijn. Helaas voor Ajax let de doelman ook op, strekt zich volledig uit en tikt de bal weg.
87'
Komt er nog een winnaar in dit duel, of zijn beide ploegen tevreden met dit gelijke spel?
85'
Yaya Sanogo maakt zijn debuut bij Ajax. De Arsenal huurling komt vlak voor tijd binnen de lijnen voor zijn collega spits Milik.
84'
Wissel in bij AFC Ajax -> Yaya Sanogo
84'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
84'
Wissel in bij Rapid Wien -> Philipp Huspek
84'
Wissel uit bij Rapid Wien -> Florian Kainz
83'
Ajax ontsnapt. Uit een corner van de Amsterdammers komt Rapid er met een counter snel uit. Cillessen komt ver zijn goal uit om dit onschadelijk te maken, maar raakt vervolgens de bal niet goed. Tot zijn grote opluchting kan Berić die fout niet afstraffen.
81'
Bij Ajax is het mooie er even vanaf. De eenvoudige pasjes die lange tijd zonder problemen aankwamen, lijken nu een enorme opgave te zijn. Het is zaak voor de Amsterdammers om niet nog grotere schade op te lopen.
79'
Ajax heeft nog ruim tien minuten de tijd om alsnog een overwinning uit het vuur te slepen. Of nemen de Amsterdammers genoegen met twee uitdoelpunten en gokken ze op de return volgende week dinsdag?
76'
Gele kaart voor Joël Veltman (AFC Ajax)
In een poging zijn fout voorafgaand aan de tegentreffer te corrigeren, heeft Veltman ook nog een gele kaart opgelopen.
76'
Doelpunt voor Rapid Wien, 2:2 door Robert Berić
Daar is dan toch Robert Berić. Al belangrijk bij de 1-2, nu zelf trefzeker. Joël Veltman gaat hopeloos in de fout bij de opbouw en levert de bal veel te eenvoudig in. Hierdoor staat Rapid twee tegen één in de zestien van Ajax. De kans die Berić vervolgens krijgt is voor hem een eenvoudige.
75'
Anwar El Ghazi heeft de tweede helft weinig gebracht en is een logische wissel. Sinkgraven neemt zijn positie op rechts over, Fischer neemt de vrijgekomen plek aan de linker kant op zich.
74'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
74'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
72'
Prima redding van Cillessen! Weer een schot van afstand. Deze keer was de poging wel tussen de palen, maar de doelman van Ajax let goed op en houdt zijn oog op de bal.
71'
Gele kaart voor Davy Klaassen (AFC Ajax)
Klaassen zet zijn tackle om een verloren bal te veroveren te laat in en raakt meer tegenstander dan bal. Geel voor de aanvoerder van Ajax.
70'
Thanos Petsos probeert het voor Rapic met een schot van afstand. Net als de poging van zijn collega in de eerste helft, gaat dit schot ongevaarlijk over het doel van Ajax heen.
69'
Wissel in bij Rapid Wien -> Louis Schaub
69'
Wissel uit bij Rapid Wien -> Philipp Schobesberger
65'
Na de rode kaart heeft Ajax het initiatief in de wedstrijd weer terug.
61'
Direct een wissel aan de kant van de thuisploeg, om de balans op het veld te herstellen bij Rapid.
60'
Wissel in bij Rapid Wien -> Srđan Grahovac
60'
Wissel uit bij Rapid Wien -> Steffen Hofmann
59'
Riedewald loopt zelf richting de zijlijn om zich daar nog even te laten verzorgen, maar hij kan gewoon verder.
58'
Rode kaart voor Stefan Schwab (Rapid Wien)
Een terecht rode kaart! Wat een belachelijke tackle. Met twee benen vooruit en los van de grond komt Stefan Schwab invliegen op Riedewald. De scheidsrechter is resoluut en stuurt hem direct van het veld.
56'
Ajax moet op blijven passen. Rapid ruikt bloed en is op zoek naar de gelijkmaker. Kan Ajax net als in de eerste helft dit weerstaan en de wedstrijd omdraaien?
52'
Kort na de treffer leek Ajax onder druk te blijven staan, maar de Amsterdammers hebben zich onder de druk uitgeknokt en hebben de bal nu weer in bezit.
48'
Doelpunt voor Rapid Wien, 1:2 door Florian Kainz
Dat is een hele snelle domper voor Ajax. Voor het eerst deze wedstrijd is Robert Berić bij het spel betrokken. Op rechts wint hij sterk zijn duel en geeft de bal sterk voor. Florian Kainz komt daar slim voor Kenny Tete en tikt eenvoudig de aansluitingstreffer binnen.
46'
Zonder wissels zijn beide ploegen aan de tweede helft begonnen.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft:
De eerste 25 minuten deed Ajax het rustig aan in Wenen, maar daarna was er maar één ploeg de bovenliggende partij. Een puntertje en een kopbal van Davy Klaassen zorgen voor een dikverdiende 0-2 ruststand. Tussen beide goals in kreeg Ajax nog drie levensgrote kansen om de score nog verder uit te bouwen. Dar zat er vooralsnog niet in, maar Ajax zit op rozen en mag voorzichtig al een ticket voor de volgende voorronde gaan boeken.
45'
Einde eerste helft
43'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:2 door Davy Klaassen
Weer Davy Klaassen! De aanvoerder lijkt hier het tweeluik al in Amsterdams voordeel te beslissen. Milik is uitgewaaid naar de linkerkant en legt de bal heerlijk neer bij de tweede paal. Klaassen kopt de bal daar goed tegendraads in en ziet de bal heel rustig in het doel belanden voor de 0-2.
42'
Gele kaart voor Thanos Petsos (Rapid Wien)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Rapid. Petsos tikt Bazoer vanachter aan en accepteert zijn kaart gelaten.
37'
En de derde grote kans op de tweede treffer is ook een feit. Sinkgraven dribbelt zich op links behendig langs enkele tegenstanders en zoekt de combinatie met Klaassen. De combinatie verloopt vlekkeloos alleen komt de bal voor de rechtervoet van Sinkgraven. Hiermee is hij beduidend zwakker en schiet dan ook hopeloos voorlangs.
34'
Weer een enorme kans op de 0-2! Nu heeft El Ghazi wel oog voor zijn teamgenoten. Vanaf links legt hij de bal prima terug op Gudelj, die de bal voor het intikken lijkt te hebben. Hij mikt met rechts echter te ver naar de verre paal en mikt net naast het doel.
33'
Een corner van Rapid is zonder gevaar. Ajax weet redelijk eenvoudig stand te houden en heeft, op een paar minuten voor het doelpunt na, nog weinig te duchten van de thuisploeg.
29'
Wat een ruimte ligt er ineens voor Ajax. Milik bedient dit keer Sinkgraven op links, die veel tijd lijkt te hebben. Op het moment dat hij zijn tegenstander uit wil kappen, mist hij echter de bal, waardoor het gevaar geweken is.
27'
El Ghazi is veel te zelfzuchtig! Samen met Milik is de buitenspeler ineens helemaal vrij in de zestien van Rapid. Dit had de 0-2 moeten zijn, maar Anwar El Ghazi schiet met buitenkant rechts voor het doel van de Oostenrijkers langs.
25'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Davy Klaassen
Een puntertje in Wenen! Deze is misschien niet zo belangrijk als twintig jaar geleden, maar op dit moment wel heel prettig voor Ajax. Het eerste schot op doel is direct raak voor Ajax. Sinkgraven bedient Klaassen die ineens met links de bal binnen puntert.
23'
Rapid speelt de bal bewust uit, wanneer Bazoer geblesseerd op de grond ligt. Hij heeft last van zijn knie, maar kan gewoon verder spelen.
20'
De druk neemt toe. Weer een schot van Rapid. Ditmaal is hij gericht op de korte hoek, maar Cillessen is alert en tikt de bal uit zijn doel.
19'
Het eerste schot van de wedstrijd is er één voor Rapid. Steffen Hofmann mag recht voor het doel van net buiten de zestien vrij uithalen. Met binnenkant links krult hij de bal, gelukkig voor Ajax, over het doel heen.
16'
Het eerste kwartier van deze wedstrijd is geruisloos voorbij gegaan. Beide doelmannen hebben nog niet handelend op hoeven te treden.
14'
Ajax krijgt een vrije trap op ruim 35 meter van het doel. Gudelj probeert het van die ruime afstand ineens, maar schiet de bal in de muur.
12'
Weer een slordigheidje van Ajax wat Rapid balbezit opbrengt. De thuisploeg weet hier nog geen raad mee en wordt nog niet gevaarlijk.
8'
Ajax heeft nu een fase met balbezit. De laatste minuten zijn de bezoekers rustig op zoek naar de ruimtes op het veld, maar vinden die vooralsnog niet.
5'
De keren dat Ajax kortstondig de bal heeft, gaan de Amsterdammers daar zeer slordig mee om. Dit keer trapt Cillessen de bal totaal overbodig ineens over de zijlijn.
3'
In de eerste paar minuten loopt Ajax voornamelijk achter de bal aan. Precies hoe Rapid het graag heeft.
1'
De bal rolt in Oostenrijk. Het Champions League avontuur van de Amsterdammers is in gang gebracht.
1'
Aanvang wedstrijd
Opstelling Ajax:
Bij Ajax staat Jasper Cillessen gewoon onder de lat vanavond. Ondanks de pijntjes aan de kuit staat de eerste keeper vanavond in de basis bij Ajax. Wat verder opvallend is bij Ajax is dat Sinkgraven als linksbuiten wordt ongesteld. De middenvelder heeft nog niet eerder op die positie gespeeld. Doordat hij linksbuiten staat is er op het middenveld een plekje voor Nemanja Gudelj, die vanavond zijn officiële debuut voor Ajax gaat maken.
Voorbeschouwing
Het is eind juli, maar voor Ajax staat al de belangrijkste wedstrijd van het seizoen op het programma. Aan de vooravond van een cruciaal Europees seizoen voor de Nederlandse ploegen, ligt er voor mede voor Ajax de zware taak om dit seizoen heel wat punten voor de Europese ranglijst bij elkaar te voetballen. Dat is de afgelopen week door de KNVB ook andermaal benadrukt. Hiernaast staat er financieel uiteraard ook heel wat op het spel, gezien de grote verschillen tussen de Champions League en de Europa League. Kan Ajax vanavond in Oostenrijk al direct een belangrijke stap zetten richting de felbegeerde groepsfase? Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

Rapid Wien
De nummer twee van de Oostenrijkse competitie van afgelopen seizoen is het nieuwe seizoen ook alweer goed begonnen. In de eerste competitieronde werd er overtuigend met 3-0 gewonnen van Ried, terwijl er in de eerste ronde van de beker een 1-5 zege werd geboekt. Ook de voorbereiding van Rapid zat goed in elkaar. Slechts tegen het Tsjechische Jablonec werd er gelijk gespeeld, alle andere wedstrijden werden omgezet in een overwinning. De 2-0 zege tegen FSV Frankfurt (2e Bundesliga) sprong daarbij het meest in het oog. De ogenschijnlijk belangrijkste man bij Rapid Wien is de spits Robert Berić. De spits, die er vorig seizoen lustig op los wist te scoren, was afgelopen weekend ook al direct trefzeker. De Amsterdammers weten dus wie ze in de gaten moeten houden.

AFC Ajax
Eigenlijk was niemand bij Ajax tevreden over vorig seizoen, ondanks dat de tweede plek uiteindelijk vrij eenvoudig werd zeker gespeeld. De beloning voor die tweede plek, de voorronde van de Champions League, kan in één klap de nare smaak van heel het vorige seizoen wegspoelen. In de aanloop naar de loting werd Rapid Wien als meest gunstige loting beschouwd, een voordeeltje die de Amsterdammers dus al in hun zak kunnen steken. En alle voordelen zijn hard nodig. Naast de voorbereiding die niet helemaal vlekkeloos verliep (slechts één overwinning in vijf wedstrijden), is het meespelen van eerste keeper Jasper Cillessen ook uiterst onzeker. Afgelopen maandag liep de doelman een kuitblessure op tijdens de training. Vandaag zal uiteindelijk pas besloten worden over zijn meespelen. Los van de voorbereidingen op deze wedstrijd heeft voornamelijk trainer Frank de Boer goede herinneringen aan het Ernst-Happel Stadion. In dit stadion won Ajax immers in 1995 de Champions League. De trainer refereerde eerder deze week nog naar die wedstrijd door te laten optekenen dat een nieuwe 0-1 overwinning wederom een prachtig resultaat zou betekenen.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van de Schotse scheidsrechter William Collum. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de aftrap hier te vinden.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner