Ierland
2:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Robbie Brady 2. / Penalty
1 : 1 Torinfos in de Ticker Antoine Griezmann 58. / Kopbal  (Bacary Sagna)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Antoine Griezmann 61. / Schot met links  (Olivier Giroud)

90'
Frankrijk heeft het slechte spel van de eerste helft na rust helemaal recht gezet. Na de aanvallende wissel ging het gastland vol in de aanval. In drie minuten tijd trof Antoine Griezmann tweemaal het doel. Een kopbal en een schot in de hoek zorgden voor 2-1. Na de tweede goal werd een doorgebroken Griezmann naar de grond gehaald door Shane Duffy. De verdediger kon met rood inrukken. De overmacht kon daarna niet meer omgezet worden in een derde goal. Met name invaller Gignac miste wat kansen.
90'
90'
Wissel in bij Frankrijk -> Moussa Sissoko
90'
Griezmann mist nog! Payet stuurt zijn maatje Griezmann diep. Nu lukt het de man van de wedstrijd niet om Randolph te passeren. Het blijft zodoende 2-1.
90'
Wissel uit bij Frankrijk -> Kingsley Coman
89'
Gignac had als invaller zeker nog moeten scoren. Ook nu krijgt de vervanger van Giroud weer een aardige kans. De nummer tien schiet echter te snel en raakt de bal niet goed.
88'
Het lukt niet voor Gignac! Matuidi geeft de bal voor vanaf de linkerflank en ziet dat Gignac naar de eerste paal trekt. De goede loopactie wordt echter geen vervolg gegeven door de invallende spits.
86'
Het einde nadert van de achtste finale. Lange tijd leek het zeer lastig te worden voor Frankrijk. Na rust werd het tempo echter opgevoerd en maakten ze snel korte metten met Ierland.
83'
Randolph keert sierlijk! Blaise Matuidi komt door vanaf de linkerkant en is gevaarlijk met een hoge voorzet. De bal wordt echter voor het doel weggeslagen door doelman Randolph.
79'
Bal op de Ierse lat! Lekkere invalbeurt zo voor Gignac. De spits uitkomend in de Mexicaanse competitie schiet de bal vanaf punt zestien op de lat. Daar was Frankrijk dicht bij de 3-1.
78'
Gignac moet de bal afgeven! André-Pierre Gignac, vervanger van Olivier Giroud, krijgt de bal schuin voor het doel. Zijn schot wordt gepareerd door Randolph. Griezmann had de bal echter moeten krijgen.
76'
Dimitri Payet was de held van Frankrijk op het begin van het toernooi. Vanmiddag is de linksbuiten echter weinig betrokken in het spel. De heldenstatus is overgenomen door Griezmann.
74'
Gele kaart voor Shane Long (Ierland)
De spits uit zijn frustratie, heeft een grote mond en krijgt geel.
73'
Wissel in bij Frankrijk -> André-Pierre Gignac
73'
Wissel uit bij Frankrijk -> Olivier Giroud
72'
Wissel in bij Ierland -> Wes Hoolahan
72'
Wissel uit bij Ierland -> James McCarthy
72'
Nog een kleine twintig minuten op de klok. Ierland is onzichtbaar in de tweede helft wat betreft offensief spel. Frankrijk domineert en lijkt tegen tien Ieren de score verder uit te kunnen breiden.
69'
De vrije trap wordt genomen door Griezmann zelf. Via de rug van Giroud gaat de bal ruim over het Ierse doel.
68'
Wissel in bij Ierland -> John O'Shea
68'
Wissel uit bij Ierland -> James McClean
66'
Rode kaart voor Shane Duffy (Ierland)
De centrale verdediger haalt de doorgebroken Griezmann neer en kan inrukken. De overtreding vond net buiten het strafschopgebied plaats.
65'
Wissel in bij Ierland -> Jon Walters
65'
Wissel uit bij Ierland -> Daryl Murphy
65'
Frankrijk heeft in het tijdsbestek van drie minuten de hele wedstrijd gekanteld. Antoine Griezmann is de grote man met beide doelpunten. Samen met Spanjaard Alvaro Morata is hij nu de topscorer met drie goals.
61'
Doelpunt voor Frankrijk, 2:1 door Antoine Griezmann
Een lange bal van Koscielny wordt met het hoofd van Olivier Giroud panklaar gelegd. Griezmann kan ontsnappen en is opnieuw trefzeker met een schot in de hoek. De bal werd nog even aangeraakt door Duffy.
60'
Het is nu erop en erover voor Frankrijk. Onder luid gejuich van het massale publiek gaat het thuisland opzoek naar de voorsprong.
58'
Doelpunt voor Frankrijk, 1:1 door Antoine Griezmann
Een prachtige aanval zorgt voor de gelijkmaker. Griezmann is het eindstation met een doeltreffende kopbal in de hoek. De voorzet kwam van Bacary Sagna via de rechterkant.
56'
Hard schot van Matuidi! De middenvelder van Paris Saint-Germain laat zich zien met een afstandsschot. Via een Iers been wordt de poging uiteindelijk gered door doelman Randolph.
54'
De ruimtes voor Ierland worden nu ook groter. Een gevaarlijk voorzet van James McClean vanaf links kan ternauwernood uit het strafschopgebied gewerkt worden door Lloris.
53'
Frankrijk zet vol in op de aanval en domineert. Alle troepen worden verzameld om het de Ieren zo lastig mogelijk te maken.
50'
Koscielny kopt naast! Een indraaiende vrije trap van Payet wordt in het strafschopgebied verlengt door een Ierse schouder. Bij de tweede paal kopt Laurent Koscielny de bal in buitenspelpositie een meter naast.
47'
N'Golo Kanté is achtergebleven in de kleedkamer met al een gele kaart op zak. Zijn vervanger is buitenspeler Kingsley Coman. Frankrijk gaat op jacht naar de gelijkmaker!
46'
Wissel in bij Frankrijk -> Kingsley Coman
46'
Wissel uit bij Frankrijk -> N'Golo Kanté
46'
45'
Verrassend, maar ook zeer verdiend, leiden de Ieren bij rust tegen gastland Frankrijk. Al na twee minuten kwam de 0-1 tot stand vanuit een strafschop. Doelpuntenmaker was linkermiddenvelder Robbie Brady. Frankrijk had het daarna zwaar en kwam moeilijk door de stugge defensie heen. De betere mogelijkheden waren voor Ierland. Een volley van Daryl Murphy werd echter gered door Lloris. Vlak voor rust kopte Stephen Ward net naast.
45'
45'
Gevaar via Payet! In de vier minuten extra tijd wordt Frankrijk eindelijk gevaarlijk. Dimitri Payet zoekt de benedenhoek, maar ziet zijn inzet geblokkeerd worden door Ward.
44'
Gele kaart voor Adil Rami (Frankrijk)
De verdediger haalt de angel uit een Ierse counter door Long naar de grond te werken. Ook zijn gele kaart betekent een schorsing voor de volgende wedstrijd.
43'
De Ieren dichtbij 0-2! Een vrije trap van grote afstand wordt bij de tweede paal bijna in het doel gekopt door Stephen Ward. De linksback wordt echter voldoende gehinderd waardoor de bal een meter naast het doel verdwijnt.
41'
Gele kaart voor Jeff Hendrick (Ierland)
Domme actie van middenvelder Hendrick. Na een overtreding van Kanté op hem trapt hij de bal weg om tijd te rekken. Ook Hendrick mist een eventuele kwartfinale door deze kaart.
39'
Ierland is gehaaid en uit op wraak van het onrecht in 2009. Toen ging Frankrijk naar het EK na een rechtstreeks duel met Ierland. De beslissende goal van William Gallas viel na hands van Thierry Henry.
37'
Het spel ligt veelvuldig stil door blessurebehandelingen bij de Ieren. Er gaan aardig wat minuten extra tijd gerekend worden.
35'
Nog tien minuten te spelen tot de rust. Frankrijk heeft nog geen goede mogelijkheid kunnen creëren. Na het doelpunt van Robbie Brady was de beste kans voor Daryl Murphy.
32'
Het spel ligt even stil na een blessurebehandeling bij Shane Long. De Ierse spits heeft last van een botsing met Patrice Evra. Ondanks het warmlopen van Wes Hoolahan kan Long verder.
29'
Het eerste half uur zit erop in Lyon. Gastland Frankrijk kan nog geen vuist maken tegen de stugge Ieren. Het wordt een zeer pittige wedstrijd vanmiddag.
27'
Gele kaart voor N'Golo Kanté (Frankrijk)
De middenvelder van Leicester City schopt James McClean tegen zijn knie en krijgt ook geel. Kanté mist een eventuele kwartfinale.
25'
Gele kaart voor Séamus Coleman (Ierland)
De rechtsback krijgt geel voor een harde overtreding van achteren op Payet.
25'
Een vrije trap vanaf dertig meter wordt prima richting de kruising geschoten door Pogba. De bal mist echter wat vaart waardoor Randolph in twee instanties kan keren.
23'
Goede volley van Murphy! De Ieren worden gevaarlijk uit een verre ingooi. Daryl Murphy mag in het strafschopgebied de bal op doel schieten. Met enige moeite kan Lloris de bal uit de verre hoek duiken.
20'
Antoine Griezmann verlengt een indraaiende vrije trap van Payet met het hoofd. Doelman Randolph kan de bal echter gemakkelijk vangen.
19'
De kleine 5.000 Ieren kunnen hun geluk niet op in de beginfase. Ze krijgen de 55.000 Fransen aardig stil in Lyon. Het zou een stunt zijn als het gastland in de achtste finales uitgeschakeld wordt.
16'
Het wordt een zeer boeiende wedstrijd in Lyon. Met name interessant is hoe Frankrijk de stugge Ierse defensie gaat bespelen. Voorlopig heeft het team van Didier Deschamps daar aardig wat moeite mee.
13'
Het is eenrichtingsverkeer naar het Ierse doel. De Fransen weten wat ze moeten doen. Ierland leunt op de voorsprong en begint nu al met tijdrekken.
9'
De eerste doelpoging van Frankrijk komt via de voeten van Dimitri Payet. Zijn vrije trap vanaf punt zestien kan doelman Darren Randolph echter niet verrassen.
8'
Lloris kreeg nog geen velddoelpunt tegen dit EK. Roemenië kwam in de eerste wedstrijd namelijk op gelijke hoogte uit een strafschop. Het is tevens de eerste achterstand voor de Fransen in dit toernooi.
5'
Zo is het een zeer opvallend begin van de wedstrijd. De actie van Pogba was simpelweg wat dommig. Long stond namelijk met zijn rug naar het vijandelijke doel toen hij naar de grond werd gewerkt door Pogba.
2'
Doelpunt voor Ierland, 0:1 door Robbie Brady
Wat een sensatie. Robbie Brady, tevens doelpuntenmaker tegen Italië, legt de bal via de binnenkant van de paal in het doel. Doelman Hugo Lloris is kansloos.
2'
Penalty voor Ierland! Paul Pogba haakt Shane Long en de bal gaat direct op de stip voor de Ieren.
2'
Scheidsrechter Nicola Rizzoli heeft het startsignaal gegeven aan de wedstrijd Frankrijk - Ierland! Gaat het gastland de favorietenrol waarmaken in Lyon?
1'
De opstellingen
Bondscoach Didier Deschamps grijpt terug naar zijn oude vertrouwde basis. Olivier Giroud en Dimitri Payet keren terug in de aanvalslinie. Blaise Matuidi en N'Golo Kanté zijn present op het middenveld. Dit gaat onder meer ten koste van Kingsley Coman en André-Pierre Gignac.

De Ieren bereikten op het laatste moment de achtste finales door Italië met 0-1 te verslaan. Matchwinner Robbie Brady was de gevierde man bij Ierland en is tegen Frankrijk opnieuw geposteerd als linksback. Shane Long is de diepste spits bij de Ieren.

Welkom bij de achtste finale van het gastland! Frankrijk neemt het in het prachtige Stade des Lumières op tegen Ierland. Zondagmiddag wordt er om 15.00 uur afgetrapt. Mijn naam is Koen Larmit en ik zal live verslag doen van de wedstrijd in Lyon. Rond de klok van twee uur worden de opstellingen bekend gemaakt onder het kopje wedstrijddetails.

Frankrijk
De Fransen zijn met zeven punten als winnaar geëindigd in groep A. Er werd in extremis gewonnen van Roemenië (2-1) en Albanië (2-0). In het laatste duel met buurman Zwitserland bleek een veredelde salonremise goed voor de eerste plaats. Hierdoor mag het team van bondscoach Didier Deschamps tegen een van de beste nummers drie uitkomen.

Blikvanger bij Frankrijk is Dimitri Payet. De aanvallende middenvelder in dienst van West Ham United is voorlopig de topscorer bij de Fransen met twee goals. Tegen Zwitserland kreeg Payet rust, maar in het duel met Ierland lijkt de nummer acht weer gewoon te starten. De grote vraag is wie er als diepste spits op mag treden. Kiest Deschamps voor André-Pierre Gignac of Olivier Giroud?

Ierland
De Ieren bereikten ternauwernood de achtste finales van dit Europese Kampioenschap. Door een doelpunt in de 85e minuut van Robbie Brady won Ierland met 0-1 van het al geplaatste Italië. Met vier punten uit drie duels mag het team van bondscoach Martin O’Neill zich bij een van de beste nummers drie scharen.

De punten kwamen tot stand na een gelijkspel tegen Zweden (1-1), een verlies tegen België (0-3) en een overwinning tegen groepswinnaar Italië (1-0). De laatste ontmoeting tussen Ierland en Frankrijk was een markante. In de kwalificatie voor het WK 2010 ging Frankrijk uiteindelijk door na een discutabele goal. In de verlenging scoorde William Gallas na een assist met de hand van Thierry Henry.