26.06.2016 16:52

Griezmann schiet Fransen voorbij stug Ierland

Antoine Griezmann zet Frankrijk op voorsprong en viert zijn doelpunt met de bankzitters tijdens het duel met Ierland. (26-06-2016)

Frankrijk heeft zondagmiddag de kwartfinale van het Europese Kampioenschap gehaald ten koste van Ierland. Na een vroege achterstand was Les Bleus superieur na rust. In een tijdsbestek van drie minuten boog Antoine Griezmann de score om naar 2-1.

Er waren weinig verrassingen in de opstellingen van beide teams. Ierland begon met dezelfde elf als in de met 0-1 gewonnen wedstrijd tegen Italië. Frankrijk startte met de oude vertrouwde basis. Onder meer Dimitri Payet en Olivier Giroud kregen de voorkeur van bondscoach Didier Deschamps. De wedstrijd was nog maar amper begonnen of de bal lag al op de stip. Wat onhandig haakte Paul Pogba de benen van Shane Long. De terecht gegeven strafschop werd via de binnenkant benut door Robbie Brady: 0-1.

Ierland kon in de verdedigingsmodus na de verrassende en vroege voorsprong. De Fransen hadden echter veel moeite om de stugge defensie te doorbreken. Het spel lag meerde malen stil door overtredingen en blessurebehandelingen. De betere kansen waren zelfs voor de Ieren. Een volley van Daryl Murphy werd echter uit de hoek gedoken door doelman Hugo Lloris. Vlak voor rust kopte Stephen Ward een vrije trap slechts een metertje naast het doel. Frankrijk kon pas in de vier minuten blessuretijd gevaarlijk worden. Een inzet van Dimitri Payet werd uiteindelijk geblokkeerd door een sliding van Ward.

Met de aanvallend ingestelde Kingsley Coman in plaats van N’Golo Kanté zette Frankrijk vol in op de aanval. Het jagen op de gelijkmaker begon met een mogelijkheid voor Laurent Koscielny. De verdediger kopte een vrije trap van Payet bij de tweede paal net naast het Ierse doel. Daarbij stond Koscielny tevens in buitenspelpositie. Na een klein uur werd een hard afstandsschot van Blaise Matuidi keurig gered door Darren Randolph. Even later lag de bal wel in het doel. Een voorzet van Bacary Sagna werd met grote klasse in de hoek van het doel gekopt door Antoine Griezmann: 1-1.

Drie minuten later was Griezmann opnieuw trefzeker. Giroud legde de bal panklaar met het hoofd waarna de aanvaller van Atlético Madrid de bal oog in oog met Randolph in de hoek wist te schieten: 2-1. Het was definitief gedaan voor Ierland na het directe rood in de 66e minuut voor Shane Duffy. De centrale verdediger tackelde de doorgebroken Griezmann naar de grond. Frankrijk was oppermachtig en kreeg nog kansen op meer. Invaller André-Pierre Gignac raakte bijvoorbeeld de lat. De score bleef echter 2-1. Frankrijk neemt het volgende week zondag in de kwartfinale op tegen Engeland of IJsland.

Door: Koen Larmit