21:00 uur
Rusland
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Eric Dier 73. / dir. vrije trap
1 : 1 Torinfos in de Ticker Vasiliy Berezutskiy 90. / Kopbal  (Georgiy Shchennikov)

90'
Na de prachtige vrije trap van Eric Dier leek Engeland lange tijd op weg naar een prima start aan dit Europese kampioenschap. Maar in de blessuretijd ging het alsnog mis. Vasiliy Berezutskiy sprong het hoogst bij een bal die de zestien in werd gepompt, waarna hij de bal onhoudbaar bij de tweede paal binnen wist te koppen, waarmee Engeland een zeer bittere pil dient te slikken na deze wedstrijd.
90'
90'
Doelpunt voor Rusland, 1:1 door Vasiliy Berezutskiy
Uit een corner gaat het toch nog mis voor Engeland.De bal wordt weggewerkt, maar opnieuw ingebracht. Berezutskiy springt het hoogst en plaatst de bal met zijn hoofd onhoudbaar bij de tweede paal binnen.
90'
Er komen nog minimaal drie extra speelminuten bij in deze tweede helft.
88'
Engeland bouwt de boel dicht met de komst van Milner. De voorsprong over de streep trekken is belangrijker dan deze uitbreiden.
87'
Wissel in bij Engeland -> James Milner
87'
Wissel uit bij Engeland -> Raheem Sterling
85'
Wissel in bij Rusland -> Pavel Mamaev
85'
Wissel uit bij Rusland -> Fedor Smolov
84'
Nu mag Kane aanleggen voor een directe vrije trap, maar de poging van de spits gaat hoog over het doel van Akinfeev heen.
82'
Engeland is nog ruim tien minuten verwijderd van de eerste zege in een openingswedstrijd op het EK ooit. De vorige acht pogingen eindigden in vier gelijke spelen en vier nederlagen.
80'
Wissel in bij Rusland -> Denis Glushakov
80'
Wissel uit bij Rusland -> Roman Neustädter
79'
Lallana probeert het met een schot van afstand, maar mikt een kleine twee meter naast het Russische doel.
77'
Wissel in bij Engeland -> Jack Wilshere
77'
Wissel uit bij Engeland -> Wayne Rooney
77'
Wissel in bij Rusland -> Roman Shirokov
77'
Wissel uit bij Rusland -> Aleksandr Golovin
76'
Rusland heeft nog een kwartier om deze klap ongedaan te maken, maar vooralsnog lijkt Engeland direct door te willen pakken en de wedstrijd op slot te willen gooien.
73'
Doelpunt voor Engeland, 1:0 door Eric Dier
Dier schiet de vrije trap die hieruit volgt fantastisch over de muur en onhoudbaar achter Akinfeev! Wat een heerlijke vrije trap is dit.
72'
Gele kaart voor Georgiy Shchennikov (Rusland)
Alli loopt zich vast op Shchennikov op de rand van de zestien. Scheidsrechter Rizolli denkt even na, maar trekt alsnog de gele kaart voor de Rus.
71'
Engeland raakt de lat en de paal! Rose komt aan de linkerkant goed door en geeft een lage voorzet de zestien in. Deze wordt half weggewerkt, waarna de inlopende Rooney een enorme kans kreeg. Zijn schot belandde via de hand van Akinfeev echter op de lat. De rebound viel voor de voeten van Lallana, maar die raakte met zijn linker direct daarna de paal.
67'
De dominantie van voor de rust is Engeland in de tweede helft helemaal kwijt. Kan de ploeg zich in het laatste kwart van de wedstrijd nog herpakken, of grijpt Rusland nu het initiatief?
63'
Smolov probeert het met een geplaatst schot van afstand. Met binnenkant rechts stuurt hij de bal naar de verre hoek. Hart is kansloos, maar de bal gaat nipt langs het Engelse doel over de achterlijn.
62'
Gele kaart voor Gary Cahill (Engeland)
Cahill stapt verkeerd in, wanneer Dsyuba weg wil draaien bij hem rondom de middenlijn. Cahill haakt hem hierdoor, wat hem op een gele kaart komt te staan.
60'
Rusland krijgt twee hoekschoppen achter elkaar. De eerste wordt door Dier richting zijn eigen doelman gekopt, waarna Hart een tweede weg moet geven. De tweede hoekschop is vervolgens ongevaarlijk.
57'
Sterling schakelt snel om om een Engelse counter op te zetten. Met genoeg landgenoten in zijn omgeving, gaat de aanvaller voor de moeilijkste optie wanneer hij een steekbal door de benen van zijn directe tegenstander heen wil geven. Dit mislukt jammerlijk, waardoor er weer een mogelijke kans om zeep is geholpen voor de Engelsen.
54'
Kane probeert het met een vrije trap vanaf de linkerkant van de zestien. Met een lage harde bal voor het doel langs, hoopt Kane dat er iemand tegen die bal aan loopt, maar helaas voor Engeland gebeurd dat niet.
50'
Na de rust heeft Rusland meer controle. Engeland komt er vooralsnog even niet aan te pas. Rusland weet nog niet heel gevaarlijk te worden, maar heeft in ieder geval langdurig balbezit.
47'
Zonder wissels bij beide ploegen is de tweede helft in gang gebracht.
46'
45'
Eenrichtingsverkeer. Dat was het devies van deze eerste helft. Met bijna 60% balbezit en maarliefst zes hoekschoppen was er maar één ploeg op zoek naar een treffer, maar Engeland vergat de trekker over te halen. Lallana, Alli en Rooney wisten Akinfeev nog niet te passeren en Kane is nog niet in stelling gebracht. Rusland moet na de rust wel anders gaan spelen wil het zelf ook nog aanspraak kunnen gaan maken op de zege vanavond.
45'
43'
Ondanks het overwicht heeft Engeland moeite met het vinden van spits Kane. De targetman werkt hard, maar is nog amper in scoringspositie gekomen.
39'
De wedstrijd loopt naar de rust toe. Weet Engeland voor de thee nog toe te slaan, of houdt Rusland stand?
36'
Rooney op de vuisten van Akinfeev! Dele Alli frommelt zichzelf aan de rechterkant tussen twee verdedigers door en bezorgt de bal op de rand van de zestien bij Rooney. Die laat de bal bij de aanname iets opspringen, waarna hij de bal in een volley op doel schiet. De Russische doelman staat echter goed en kan de bal wegboksen.
31'
Na ruim een half uur is er in Marseille nog niet gescoord en gezien het Engelse spelbeeld is dat opvallend. Engeland vergeet zichzelf vooralsnog te belonen voor een goed eerste half uur.
28'
Een deel van het stadion juicht wanneer Kane de bal binnen schiet, maar de spits stond ruim drie meter buitenspel. Deze treffer gaat logischerwijs dan ook niet door.
26'
Met ruim een kwart wedstrijd achter ons, komt er een klein beetje rust in de wedstrijd, Rusland heeft zowaar de bal een langere tijd in de ploeg, maar speelt deze vooral rondom de middenlijn over en weer.
22'
Engeland combineert zich weerom naar een kans. Over rechts loopt het lekker, waardoor Walker ook nu weer bij deze aanvraag betrokken is. De mee opgekomen back legt de bal terug op de inlopende Lallana, maar die schiet vanaf rechts laag voor het doel van Akinfeev langs.
20'
Rusland komt amper in het spel voor, maar als het de bal heeft, is het de laatste minuten ook zeer slordig. Op deze manier komt Engeland totaal niet in de problemen.
17'
Voor het eerst werk voor Hart! Uit een vrije trap van de Russen kan Ignashevich redelijk vrij inkoppen, maar zijn inzet is recht op de Engelse doelman af.
15'
Meer dan 70% balbezit voor Engeland in het eerste kwartier van deze wedstrijd. Met daarbij ook drie hoekschoppen is het duidelijk dat Engeland dicteert.
12'
Het tempo ligt enorm hoog in de eerste minuten van deze wedstrijd en dat is te danken aan Engeland. De Engelsen zijn georganiseerd op zoek naar de eerste treffer en beheersen deze wedstrijd vooralsnog.
9'
Engeland start heerlijk fel. Nu komt Kane net te kort wanneer Alli in de zestien een bal koppend verlengt naar de tweede paal. Rusland is niet onzichtbaar, maar in de openingsfase wel duidelijk de onderliggende partij.
7'
Een goede kans voor Lallana! De middenvelder komt aan de bal na goed werk van Walker. In de zestien moet Lallana snel handelen, waardoor zijn schot recht op doelman Akinfeev af is. De doelman weet, met wat moeite, redding te brengen.
3'
De eerste doelpoging is voor Engeland, maar is een ongevaarlijke. Dele Alli trapt een afvallende bal direct richting het doel, maar raakt het leer teveel met zijn buitenkant, wat een afzwaaier oplevert.
1'
Engeland heeft afgetrapt en daarmee de vierde wedstrijd van dit toernooi in gang gebracht.
1'
De laatste dagen ging het rondom het Engelse team voornamelijk over de keuze van de bondscoach voor de positie van diepste spits. Jamie Vardy en Harry Kane streden om die plek, waarbij laatstgenoemde in de eerste wedstrijd van dit EK de voorkeur krijgt.

Doordat Engeland 4-3-3 speelt en Kane dus in de punt van de aanval staat, zakt Wayne Rooney een linie terug. De aanvoerder van de Engelsen speelde het afgelopen seizoen vaker achter de voorste linie en zal vanuit daar onder meer Kane in stelling moeten brengen.

Bij Rusland staat er een bekend gezicht in de basis. Fedor Smolov, die in 2010 een paar maanden in het shirt van Feyenoord te bewonderen was, start aan de aftrap bij de Russen. Achter diepe spits Artem Dzyuba is Smolov één van de vijf middenvelders. Samen met Aleksandr Kokorin moet hij voor de aanvallende impulsen aan de zijkanten gaan zorgen.
Groep B wordt vanavond afgesloten met de eerste echte kraker van dit EK. Engeland en Rusland gaan op de tweede speeldag van het toernooi waarschijnlijk al strijden om de groepswinst. Wie deelt de eerste klap uit aan de concurrentie? Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

Engeland
Het verhaal van Leicester City heeft van Engeland het afgelopen seizoen weer een van de meest veelbesproken voetballanden in Europa gemaakt. En die lijn trekt zich door naar het nationale team. Want mede aan de hand van spits Jamie Vardy willen de Engelsen dit jaar eindelijk weer eens succes gaan boeken op een eindronde. Elk toernooi behoren ze tot de kanshebbers, maar even zo vaak geeft de ploeg niet thuis. De combinatie van jongelingen (Dele Alli en Marcus Rashford bijvoorbeeld) en ervaren rotten (Wayne Rooney, James Milner) maakt ook deze zomer Engeland weer tot een van de gevaarlijke outsiders. In de kwalificatie behaalde Engeland de volle dertig punten en maakte daarmee ook een solide indruk. In de reeks van zeven oefenwedstrijden die daarna volgde, verloor de ploeg van Spanje en Nederland, maar wist het onder meer wel te winnen van mede EK-gangers Spanje, Duitsland, Turkije en Portugal. Al met al zit de selectie van bondscoach Roy Hodgson vol heerlijke spelers. Het is vanavond aan deze mannen om te laten zien waar Engeland deze zomer mogelijk echt toe in staat is.

Rusland
De Ek-cyclus van Rusland verliep iets minder voorspoedig dan die van de Engelsen. In de poule eindigde de ploeg maarliefst acht punten achter Oostenrijk en wist het Zweden maar nipt achter zich te houden, om zich zodoende als nummer twee wel rechtstreeks voor deze eindronde te plaatsen. Van de laatste vijf oefenwedstrijden werd er slechts één keer gewonnen. In maart werd Litouwen met 3-0 opzij gezet, maar Kroatië, Frankrijk en Tsjechië waren allemaal een maatje te groot voor de Russen. Zes dagen geleden werd er nog met 1-1 gelijkgespeeld tegen Servië, maar echt goed voor het vertrouwen zijn deze laatste wedstrijden niet geweest. En alsof dat nog niet erg genoeg was voor de Russen, zag de ploeg vorige week ook nog eens middenvelder Igor Denisov geblesseerd afhaken voor dit toernooi. De Russische selectie, die op Roman Neustädter na louter spelers uit de Russische competitie kent, heeft één heel klein Nederlands tintje in zich. Eén van de drie aanvallers, Fedor Smolov, heeft in 2010 een half jaar op huurbasis voor Feyenoord gespeeld. De aanvaller van FK Krasnodar speelt dit toernooi met rugnummer 10.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van de Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzoli. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de aftrap hier te vinden.